Citiraj Jelena prvotno napisa
Spremam se na FET u rujnu. Imamo 4 paketića i to u 3 je po jedna blastica, a u 1 su dvije. Biolog je rekao da su jako dobre kvalitete, pogotovo ovi singlovi (bila je i svježa blastica super pa nije htjela ostati kod nas).
Zanima me kako se odlučuje koliko će se paketića odmrznuti? Ja bih najrađe jedan po jedan. I što ako propadne pri odmrzavanju? Čeka li se idući ciklus ili se stigne još jedna odmrznuti?
U Mariboru se prije FET-a razgovarate s liječnikom (barem je tako kod nas bilo) i dogovarate se koliko bi se vraćalo i koliko bi se odmrzavalo. Mislim da, ako propadnu pri odrmzavanju, da se onda, iz logističkih razloga (lab odmrzava sve pa gledaju kakvi su pa onda nema vremena opet odrmzavat drugu slamku, ali to ti nisam sigurna, nazovi Maribor), se, pretpostavljam, čeka idući ciklus. Porazgovarajte s njima ima li smisla odmrzavat i vraćati, recimo, dva paketića po dvije blasto, ili ići na samo jednu, uz rizik da će to možda onda značiti ponovni dolazak drugi ciklus. Iskreno, ja sam se frapirala kad je svih mojih troje smrzlića bilo preživilo odmrzavanje (u MB-u, kako rade jaču trijažu a propos kvalitete embrija za zamrzavanje) se zna dogoditi da se žene vrate doma bez transfera jer ocijene da embrij nije vitalan i da transfer nema smisla - u tom slučaju ništa se ne plaća... Mb-ovci su moje čuđenje shvatili kao da ja ne želim transfer tri embrija (to imaju bitno rjeđe i mislim da idu na što manji broj) i fakat - od tri su se dva bila uhvatila (a prije nikad ništa), jedan je bio blighted ovum, drugi Ana. To stigneš s biologom ili doktorom, koji te dopadne, porazgovarati taj dan kad ti je transfer - pripremi pitanja za what-if scenarije i poslušaj njihove sugestije (mislim da su kod nas bili u dvije cjevčice i da sam ja išla logikom - ma, vraćaj sve, kad se nije dosad uhvatilo, neće se ni sad, ali ta logika je više bila emotivna, nego logika, u stvari)...