Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 195

Tema: dohrana sa 4,5 mjeseca

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno dohrana sa 4,5 mjeseca

evo da se i ja uključim, imam malu dilemu, moja curica je stara 4 mj i 20 dana, i isključivo dojena
    jučer smo bili kod pedice i ona nam je preporučila da krenemo sa vočnim kašicama ujutro, a navečer da joj dajem one (kršitelj koda)ove night kašice :shock: )zato što se budi po noći par puta nekad dva puta, nekad i osam puta, kako kada), i to zato što je bebica jako dugačka, a kilaža je srednja- sad ima 6300 g i 68 cm (rođena je 3510g i 53 cm) i da je u mjesec i 10 dana dobila malo na kilaži -600 g, pa postoji opasnost da počne gubiti na težini :? jer da moje mlijeko više nije dovoljno kalorično za nju.
    ja ne bih krenula već sad sa dohranom, nego bi čekala do 6 mjeseci, tako sam i mislila od početka, pa se zapravo nisam do sad niti previše informirala o dohrani, ali ne znam da li stvarno njezina visina i težina mogu biti od utjecaja.
    što da radim?

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pogledaj malo po ovom dijelu foruma
    I nemoj pocinjati dohranu prije navrsenih 6 mjeseci (tvoja pedijatrica ima malo zastarjele metode).

I tvoje mlijeko je sigurno dovoljno (600 grama u mjesec dana u ovom razdoblju je jako dobar prirast).

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ariens, hvala.
    Bila sam gledala po temama, ali nigdje nisam našla da bi pedica nekome rekla da je razlog bebina visina i težina, a to me najviše i zabrinjavalo.
    Nisam niti mislila početi, ali uvijek dobro dođe još nečije mišljenje.
    inače je pedica stvarno super, pa me to malo i iznenadilo, a najviše to što je preporučila da počnemo sa h˙˙˙˙˙ kašicama, jer da sad nema svježeg voća :shock: pa kaj nije svježe bolje od toga kupovnoga????

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

llella dobronam došla!

Razumijem tvoju zabrinutost, pedijatri su još uvijek (pre)veliki autoriteti kada su naša djeca u pitanju iako se često ne vode najnovijim istraživanjima i otkrićima, pogotovo kada su dojenje i uvođenje krutih namirnica u prehranu u pitanju.

Zdravo, dojeno dijete obično brže raste u prva 2-3 mjeseca svoga života od djeteta koje je hranjeno AD, a svoj rast usporava od 3 do 12 mjeseca.

Većina tablica rasta koje su u opticaju napravljene su po djeci koja nisu isključivo dojena prvih šest mjeseci (uključuju djecu hranjenu formulom kao i onu koja su dohranu započela prije navršenog 6. mjeseca života).

Mnogi liječnici to ne znaju pa pred sobom vide dijete koje nije unutar percentila tablice i često pogrešno zaključuju da dijete ne napreduje dovoljno. U tom trenutku najčešće preporučaju majci dohranu formulom ili krutom hranom, što je nepotrebno, a u ekstremnim slučajevima savjetuju potpuni prestanak dojenja. Čak i ako je majka sigurna da njezino dijete dobro napreduje i ne posluša ove savjete zbog njih se, iako bez razloga, može bespotrebno zabrinuti.

Imaj u vidu da tablice rasta nisu test, nije cilj da dijete svakako dosegne 100. – najvišu percentilu. Da pojasnim: ako je dijete na 50. percentili krivulje težine, to samo znači da je 50% djece iste dobi lakše, a 50% djece teže od njega/nje. Ako je dijete na 10. percentili težine, to znači da je 10% djece iste dobi lakše, a 90% djece teže od njega/nje.

Zdrava djeca, baš kao i odrasli, dolaze u različitim oblicima i veličinama: dijete na 3. percentili može biti jednako zdravo kao i ono na 97. percentili. Ono što liječnici obično traže na tablicama rasta je dali se dijete uklapa u uzorak koji je ponuđen. Tablice rasta su samo jedan dio slagalice koji se promatra, zajedno sa ostalim faktorima, uključujući:

• Kakva je fizička konstitucija djetetovih roditelja? Kakva je bila njihova krivulja rasta? Braće i sestara i rođaka? Genetika igra veliku ulogu rastu djeteta, stoga ju nije dobro ignorirati.
    • Dali dijete stalno dobiva na težini, čak i ako je van krivulje?
    • Dali dijete savladava vještine predviđene za svoju dob ili onu koja je najbliža?
    • Dali pokazuje ostale znakove po kojima se vidi da je količina mlijeka koju unosi dovoljna?
    • Kakvo je opće stanje djeteta?

Tvoja odluka da pričekaš sa dohranom je ispravna (SZO preporuča isključivo dojenje prvih šest mjeseci djetetova života), prirast je u redu za dob (možeš napisati kako je dobivala na težini prije zadnjeg vaganja?), a tvoje mlijeko je savršeno, baš onoliko kalorično koliko treba biti da bi zadovoljilo tvoje dijete.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala frida
    sve sam si i ja to sama pomislila čim je pedica rekla za dohranu, ali mislila sam bolje pitati nego skitati
    inače, i ja i muž smo vrlo visoki, iznad 185 cm, i normalne težine, a kao djeca smo bili mršavi, ja sam čak bila proglašena podhranjenom, iako sam normalno jela.
    a curica radi sve po svojoj dobi, čak nešto i prije, sa mjesec dana je potrbuške držala glavu naslonjena na laktove, a sa 3,5 mj se okrenula na trbuh i natrag na leđa :D
    a što se tiče prirasta težine- prvi mjesec 930g, pa 660 g, i 770 g
    inače je jako živahna i vesela beba, a i tvrdoglava, pravi mali škorpion, sve mora biti kak si ona zamisli , a i stvarno žilava beba.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj llella prvotno napisa
    hvala frida
    sve sam si i ja to sama pomislila čim je pedica rekla za dohranu, ali mislila sam bolje pitati nego skitati
    inače, i ja i muž smo vrlo visoki, iznad 185 cm, i normalne težine, a kao djeca smo bili mršavi, ja sam čak bila proglašena podhranjenom, iako sam normalno jela.
    a curica radi sve po svojoj dobi, čak nešto i prije, sa mjesec dana je potrbuške držala glavu naslonjena na laktove, a sa 3,5 mj se okrenula na trbuh i natrag na leđa :D
    a što se tiče prirasta težine- prvi mjesec 930g, pa 660 g, i 770 g
    inače je jako živahna i vesela beba, a i tvrdoglava, pravi mali škorpion, sve mora biti kak si ona zamisli , a i stvarno žilava beba.
    Bok llella,

evo i ja imam curicu samo jedan dan mlađu od tvoje (rođena je 08.11.07) i isto ću čekati s dohranom do njezinog navršenog 6 mjeseca života. Iako, ja je nažalost više ne dojim od njezina trećeg mjeseca, dajem joj adaptirano mlijeko, i dosta se mučim s njom oko toga i toliko pripremljene hrane bacam da mi je JAKO žao što je više ne dojim.
    Malena ima svoj sistem hranjenja, nekad popapa samo 70-80 ml i onda za dva sata opet. Nije tip da pojede punu flašicu i onda mir par sati, ne ona još uvijek popapa po obroku kao novorođenče.
    Inače moja frendica koja ima 4 -mjesečno dijete već dobro debelo dohranjuje dijete sa juhicama, voćem, itd.i ja se zgražavam toga.
    Mislim da obzirom na tolke alergije bolje pričekati punih 6 mjeseci, kao što većinom svi preporučuju.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

bok sarix55.
    znači i ti imaš malog škorpiončića , vidim da je i ona zacrtala svoje hranjenje. i moja curica jede svaka 2 sata, jedino ako smo u šetnji pa zaspi, ne traži cicu i po 4 sata. tko zna kako će tek biti kad stvarno uvedemo dohranu

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

slažem se s tobom, mislim da ćemo se jako s njima namučit s dohranom. Isto je tvrdoglavo, ali veselo i žilavo dijete koje zna što hoće.
    Ništa, pošto su jednako stare budemo zajedno uvele dohranu, pa se možemo i konzultirati oko toga

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

može sarix55, čim krenemo šaljem ti poruku, mislim da je lakše kad imaš s nekim tko je u istome, podijeliti probleme. do onda velika

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Cure niste same

Kad se sjetim kako mi je bilo tesko prije godinu dana. Pocetak dohrane mi je bio nocna mora .

Evo linkovi za dobar pocetak
    Pričajmo o dohrani, 6.
    Tablica dohrane-nova!
    DNEVNI MENI VAŠE BEBE

I meni najdrazi:
    Baby- led weaning

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sa cetiri mjeseca 600g :? :? za mjesec i deset dana od kad je to malo u toj dobi

meni je savjetovala u toj dobi da pocnem sa sokicima da se uci na nove okuse naravno nisam poslusala ali stvarno mislim da to nije malo dobivanja na kilazi

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Danas sam razgovarala sa prijateljicom (ima bebu od 3 i pol mjeseca) i veli ona meni da kad navrši četiri mjeseca počinje dohrana kupovnim kašicama, juhicom na brašnu, voćem itd. Rekla sam joj da pričeka da mali navrši 6 mjeseci, a ona meni da zašto kad na kupovnoj kašici H.. piše da je od 4. mjeseca na dalje. Ona ih je naravno već kupila i dohrana počinje za tjedan-dva. Sve moje argumente protiv tako rane dohrane pobija naravno činjenica da na kašici piše da je od 4. mj. na dalje . Baš sam ljuta kad netko ne razmišlja svojom glavom i svetinja mu je to što piše na nekom papiriću, a nije da nema pristup informacijama. Zna da se dohrana savjetuje od šest mjeseci, ali joj je i pedijatrica rekla da ona može početi sa četiri kako bi malom regulirala probavu . Čaj naravno pije od rođenja iako ga doji, ali po njenom to je zanemariva količina od 150ml dnevno (opet zna da dojena djeca ne trebaju čaj ili vodu).

Tako da ja odustajem od uvjeravanja u suprotno jer pedijatri, proizvođači hrane i susjeda koja svoje dijete od drugog mjeseca šopa sa pilećim juhicama (i niš mu nije) ipak (po njenom) znaju njabolje .

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svoje dijete od drugog mjeseca šopa sa pilećim juhicama (i niš mu nije)
    Reci joj da bu joj sin s 5 banki imal čir na želucu. 8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12437

ovo je stranica koju održava Zavod za javno zdravstvo
    da izdvojim:
    od mrkve i jabuke, u početku u malim količinama, na žličicu, a zatim se količina može povećavati.

U petom se mjesecu može dodati sok od kruške i marelice te citrusnog voća (naranča, mandarina, grejp, limun), a počinje i prehrana voćnim kašicama od strugane banane i jabuke, u početku samo od komadića, postupno povećavajući količinu voća. U početku je dobro sok razrijediti prokuhanom vodom. Dok je dijete samo na majčinome mlijeku, dodatne količine tekućine nisu potrebne.
    U petom mjesecu počinje prehrana žitaricama bez glutena (rižine i kukuruzne pahuljice te kaša od heljde) i povrćem (mrkva, blitva, špinat).

U šestom mjesecu počinje se s juhama od teletine, piletine, puretine i kvalitetnim nemasnim bijelim mesom, ribom, i to bijelom (plava tek nakon prve godine) te krumpirom.

U sedmom se mjesecu dodaju mliječni proizvodi (kravlji sir, jogurt, vrhnje) koji su glavni izvori bjelančevina i kalcija. Počinje se i sa žumanjcem jajeta, u početku 1 dva puta tjedno, pa 1, pa cijelo žumanjce. Cijelo jaje daje se nakon 12 mjeseci.

U osmom se mjesecu prehrani dodaju pasirane mahunarke, a iza devetog mjeseca med i proizvodi od meda.

i tko će meni , jelte, laiku, vjerovati da dohrana ide tek sa 6mj, kad ovo potpisuje par dr-ova?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Od četvrtoga mjeseca djetetu se mogu početi davati voćni sokovi, prvo od mrkve i jabuke, u početku u malim količinama, na žličicu, a zatim se količina može povećavati.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo, danas je i nama pedijatrica savjetovala da krenemo s dohranom, kaže ona - što čekamo!?
    L. je tek napunila 4 mjeseca, eto što čekamo!!!
    Priča ona meni da se upravo vratila s nekog seminara (ili tako nečeg) na kojem se savjetovani da se kreće s voćem s 4 mjeseca, s povrćem s 5 mjeseci, a sa 6. mjeseci uvodi se meso :shock:
    I što sad reći na to

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja na srecu nemam takvu pedicu...ali me zato redovno druge mame gledaju kao 7 svj cudo kad kazem da L samo cica...jedna mi je da bi mi objasnila kako sam ja u krivu rekla evo vidite ovog malog on je sa 40 dana jeo grah!!!!!!!! :? a one ( misli na doktorice) su mi govorile da to nije ok a vidite ga sad, /legendarno/ sto mu fali?

s pridica kojo obje idemo doslovno moli majke da doje djecu i ima skroz ok stavove o dohrani.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

s pridica kojo = a pedica kojoj

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja svima kojima pedijatri preporuce dohranu prije 6. mjeseca zivota (osim kada ima medicinskih indikacija za takav savjet) savjetujem da promjene pedijatra.

Sada sam se sjetila jedne stvari.
    U utorak sa sam mladjim sinom bila u Klaicevoj na hitnoj i posto smo imali puno vremena dok smo cekali gledala sam plakate po cekaonici.
    Stavili su panoe koje su radile ucenice 4. razreda sredne medicinske skole i skole za primalje.
    Uglavnom ucenica iz skole za primalje je napravila pano o prehrani dojenceta....ajmeeeeeee sto je tamo nadrobljeno
    Prvo se preko pola panoa proteze slika bebe sa bocicom u ruci.
    Onda je tu i tablica dohrane koja pocinje sa kolonom "od 4-6 mjeseca" gdje je naravno vodeca namirnica spinat
    Dalje da vam ne pricam, bila sam ljuta kao ris kada sma to vidjela, prestrasno.

Nije cura kriva, ona je napravila pano po onome sto je naucila u skoli, ako i dalje u med. skolama uce takve stvari sto mozemo i ocekivati od buducih zdravstvenih djelatnika?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Nije cura kriva, ona je napravila pano po onome sto je naucila u skoli, ako i dalje u med. skolama uce takve stvari sto mozemo i ocekivati od buducih zdravstvenih djelatnika?
    skuzajte na OT ali moram ovo (iz iskustva) objasnit, nazalost to najcesce ide otprilike ovako: prof. zada temu za seminar, jave se ucenici onda ih ona uputi da nadju materijale, onda one podju po ljekarnama i trgovinama traze reklamne materijale i brosure u kojima pise sve sto si navela, a boze moj znamo sta sve ne pise na kasicama i sokicima i naravno da ce napisat takav jedan referat. uostalom ni njena mama, ni od prijateljice mama a vjerovatno ni njena profesorica nisu dojile jer im je "nestalo mlijeka" a po preporukama su davale limunov sok djeci od 2-3 miseca, spinat obavezno, kruh za zubice... i one ce potvrdit da je to sta pise na kasicama i u brosurama - tocno. i eto ti zacaranog kruga.

znanje, tocne informacije i stalno ponavljanje mozda nas jednog dana izvuku iz svega toga.

ovo je dobra tema za razmislit da se ide sa pravom edukacijom buducih primalja i med sestra, vec u skolama, ili njihovih profesorica? mozda da Roda pokusa i na tom planu nesto napravit. vjerujem da vec imate hrpu ideja i zelja i mozda vec tako nesto i radite, ali eto, nisan mogla ne napisat.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja mislim da obavezno treba početi s dohranom nakon 6 mj. jer je tad najlakše djete naviknuti na druge okuse da ne bi prošli kao sestrina prijateljica čije je djete skoro do godine i pol bilo isključivo na sisi,pa se sad čudi što joj se sa 2,5 godine guti sa rezancem u juhi

Erin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Rhea prvotno napisa
    Evo, danas je i nama pedijatrica savjetovala da krenemo s dohranom, kaže ona - što čekamo!?
    Priča ona meni da se upravo vratila s nekog seminara (ili tako nečeg) na kojem se savjetovani da se kreće s voćem s 4 mjeseca, s povrćem s 5 mjeseci, a sa 6. mjeseci uvodi se meso :shock:
    I što sad reći na to
    Rhea da nemamo možda istu pedicu..

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj florina prvotno napisa
    ja mislim da obavezno treba početi s dohranom nakon 6 mj. jer je tad najlakše djete naviknuti na druge okuse da ne bi prošli kao sestrina prijateljica čije je djete skoro do godine i pol bilo isključivo na sisi,pa se sad čudi što joj se sa 2,5 godine guti sa rezancem u juhi
    ja krenula sa 6 mjeseci sa dohranom pa ga i dan danas moljakam da nešto pojede osim cice
    to ti je od djeteta do djeteta, netko hoće jest netko neće
    cica tu ne igra preveliku ulogu

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sad će 17 mj.. zaboravih reć

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Erin prvotno napisa
    Citiraj Rhea prvotno napisa
    I što sad reći na to
    žžseminar pod čijom organizacijom (kršitelj koda)? H? N?

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moguće. Radi se o S.K. Ali sigurno nije jedina u Zadru koja daje takve preporuke.

Erin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Je ista je. Inaće meni je ona stvarno dobra ; i nije tako bilo sa Jakovom, mislim da je rekla da je to kao sad po novome. Ja je pustim da izbifla svoje a kući radim po svome. Beba dobro napreduje i svi zadovoljni.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Je ista je. Inaće meni je ona stvarno dobra ; i nije tako bilo sa Jakovom, mislim da je rekla da je to kao sad po novome. Ja je pustim da izbifla svoje a kući radim po svome. Beba dobro napreduje i svi zadovoljni.
    I ja sam zasad prezadovoljna s njom, a to što preporuča dohranu s 4 mj. (po novom) joj opraštam.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Što ste napale na jadnu pedi!?!
    Pa žena se stvarno izedukovala.
    Američka pedijatrijska akademija, kao i WHO, UNICEF i ESPGHAN se svi slažu da dohranu treba započeti u periodu od puna četiri do punih šest mjeseci života. Nikako prije, a bilo bi dobro nikako ni kasnije od te dobi. Taj period 4-6 mj. je safety-net, jer je sa napunjena četiri mjeseca dijete sposobno svariti neke namirnice, te eliminisati njihove nusprodukte.
    Takođe se svi slažu da je ekskluzivno dojenje i dojenje na zahtjev do punih šest mjeseci poželjan cilj i jako dobra zaštita mladog organizma, sve dok ishrana majčinim mlijekom zadovoljava sve nutritivne potrebe djeteta.
    Dokle će te potrebe biti zadovoljene samim majčinim mlijekom je individualna karakteristika svakog djeteta ponaosob.

Erin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

vještičice, možda si me krivo shvatila, nisam je napala, ili bar nisam imala namjeru, ako je tako ispalo. Kao što sam napisala, ja sam s njom prezadovoljna. Moj komentar je više bio upućen Rhei jer sam odmah skužila da se radi o istoj pedici. Što više ona je zaslužna što još dojim, jer kad je Sara imala virozu jedan mj je stagnirala na težini i pedicu je mjenjao neki drugi pedijatar koji me odmah optužio da bebi treba umjetno, da nema mlijeka ( a kod mene mlijeka kao u priči) skoro sam već kupila formulu da me nije ona smirila.Zato još jednom, ako je ispalo da je napadam, nije mi bilo ni najmanja namjera!

Erin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A naravno, ne napadam ni tebe!

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja isto ne vidim gdje smo mi to napali našu pedijatricu. Samo smo se malo raspričali
    Premda, ja mislim da je malo čudno da ona, a i ostali pedijatri preporučuju dohranu s 4 mjeseca, kad je dokazano i preporučuje se od strane WHO da je majčino mlijeko dovoljno, a ujedno i najbolje za dijete do 6. mjeseci i da je svaka druga namirnica nepotrebna.

Inače, ja stvarno imam dobro mišljenje o mojoj pedijatrici, i kao što sam rekla, uopće joj ne zamjeram što ona to preporuča, niti je to umanjilo moje mišljenje o njoj.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    Takođe se svi slažu da je ekskluzivno dojenje i dojenje na zahtjev do punih šest mjeseci poželjan cilj i jako dobra zaštita mladog organizma, sve dok ishrana majčinim mlijekom zadovoljava sve nutritivne potrebe djeteta.

Dokle će te potrebe biti zadovoljene samim majčinim mlijekom je individualna karakteristika svakog djeteta ponaosob.
    ishrana majčinim mlijekom zadovoljava sve nutritivne potrebe djeteta
    čak i do godine dana

druga rečenica nema veze sa majčinim mlijekom nego sklonosti prihvačanja dohrane

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    čak i do godine dana
    Što je s manjkom željeza koje se često javlja u dojene djece koja slabo ili nikako prihvaćaju dohranu?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Erin nisam te krivo shvatila, zato i služi ovaj smajli.

MGrubi ne bi se složila sa tvojim komentarima mog navoda. Niti sam "sklona dohrani" niti se sve nutritivne potrebe djeteta od godinu dana mogu zadovoljiti samo i isključivo majčinim mlijekom.
    Ovo što sam napisala je naučno utemeljeno. Ništa nisam izmislila ili "ležerno protumačila". ESPGHAN preporučuje da:
    On the basis of available data, the Committee considers that exclusive or full breast-feeding for around 6 months is a desirable goal (ESPGHAN Committee on Nutrition, in preparation). In all infants, in consideration of their nutritional needs, developmental abilities, and reported associations between the timing of introduction of complementary feeding and later health, which are discussed later, the introduction of complementary foods should not be before 17 weeks but should not be delayed beyond 26 weeks.
    A ako oni nisu autoritet o pitanjima ishrane djece, ja ne znam ko jeste.
    Članak je objavljen januara 2008. i može se pročitati u cijelosti Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pups prvotno napisa
    čak i do godine dana
    Što je s manjkom željeza koje se često javlja u dojene djece koja slabo ili nikako prihvaćaju dohranu?
    zašto onda Nera nije imala manjak željeza
    dohranu je teško prihvačala, a i mesno nije jela uopće
    ?

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

zašto onda Nera nije imala manjak željeza
    dohranu je teško prihvačala, a i mesno nije jela uopće
    ?
    Nemam pojma. Samo pitam. Znam dosta dojene djece s tim problemom, a pedijatri govore da je to upravo od neprihvaćanja dohrane kad mm više nije dovoljno što se željeza tiče.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Pups prvotno napisa
    čak i do godine dana
    ovako umorna ne znam tocno... kao sto tablice tezine nisu odgovarajuce jer uzimaju prosjek dojenje i nedojene djece,tako ni manjak zeljeza kod dojene djece nije nuzno uistinu manjak. formule sadrze (visoku) konstantu zeljeza, dok majcino mlijeko varira...
    ima nesto veze i s absorpcijom
    ....
    odoh spavat

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A ne znam, M. je bio isključivo dojen do 6. mj., nikako nije prihvaćao dohranu, pa čak i sad s 3,5 godine ga hrana uopće ne privlači. Zapravo on bi i dalje bio na cici non stop da se njega pita.
    A željeza nikad nije manjkalo.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

mi smo počeli sa dohranom sa oko 4ipo mjeseca, ja ne smatram to nekom prevelikom greškom!
    ne znam što je loše u voću!?
    u početku je jela samo par žlićica i nakon toga bi je podojila, a s vremenom je prihvatila sve veću količinu i voće je zamjenilo jedno dojenje dnevno. Naravno to je bila preporuka pedijatrice, ja sam je poslušala, iako sam i ja mislila da ću samo dojit do 6mj.
    al mislim da nisam sad napravila preveliku grešku, ipak poćela sam dohranu sa svježim voćem, to je isto zdravo za bebu, a ostalo je sve bilo moje mlijeko, tako da nije da sam je zakinula mlijeka!? :?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije stvar samo u zakidanju za mlijeko, nego je stvar i u tome sto je znanost spoznala da probavni sistem bebe nije zrel za konzumaciju drugih namirnica osim mlijeka prvih 6 mj.

Uvodjenje dohrane prerano nosi svoje rizike. I moze biti da tvom djetetu nece biti ama bas nista...... ALI, ja osobno nikad ne bih riskirala ikakve rizike zbog cekanja 1.5 mjesec. Dijete ce jesti cijeli zivot, cemu zurba da pocne sto prije?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I stvarno mi je zao da postoje kod nas pedijatri koji ne prate preporuke svjetske zajednice, pa niti preporuke Hrvatskog Pedijatrijskog Drustva koje otvoreno zagovara cekanje do 6 mj.

Stvarno zalosno

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ja toliko i nisam informirana al isto kao laik mislim da neće ništa biti od voća, koliko ja znam voće se može uvodit od 4-6mj
    a nije ni imala nikakve probavne smetnje tako da... :?
    mislim da nas malo previše zastrašuju s tim ne smije ovo ne smije ono, točno s toliko i toliko mj.!
    ja više ne želim živit u strahu od toga šta mi dijete jede, jer sam do sad stvarno pazila i strahovala, a sad opet očito uviđam greške u dosadašnjem načinu dohrane! :?
    a i svaka je tablica dohrane drugačija i šta sad!? :?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja toliko i nisam informirana al isto kao laik mislim da neće ništa biti od voća, koliko ja znam voće se može uvodit od 4-6mj
    Pa po tvojoj pedijatrici moze, po svim drugim - ne bi trebalo.

Po tome "nista mu nece biti od voca" - zasto onda cekati do 4 mj starosti, zasto ne poceti i prije? :/

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ma ne mogu više ovo komentirat, ne želim se opterećivat, iman osjećaj kao da sam poćela dohranu sa smokijem!!!
    i zašto mi to sad tako predbacivat, umjesto me utješit!!! :?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni je krivo šta je nisam samo dojila do 6mj, ali kako mi je pedijatrica rekla, ja sam mislila da ona zna!

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj klaris prvotno napisa
    meni je krivo šta je nisam samo dojila do 6mj, ali kako mi je pedijatrica rekla, ja sam mislila da ona zna!
    klaris nemoj se puno brinut
    ne daju svi pedijatri up-to-date informacije i zato je vazno educirati zdravstveno osoblje, ti si za svoju bebu napravila najbolje sto si znala a sada si naucila jos nesto novo, pa to ubuduce mozes primjenjivat. u svakom slucaju nema smisla da se sad grizes.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala draga

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprosti Klaris, ja sam iz tvojih postova shvatila da se to desava ovih dana. Da ste ovih dana poceli s dohranom, a ne da je to nesto sto se desilo u proslosti.

Zato sam ti pisala to sto sam pisala - s idejom da ipak pricekate s dohranom do 6 mj starosti. No ako je to stvar proslosti,onda stvarno nema smisla previse razbijati glavu. Napravila si tako kako si mislila da je najbolje, sljedeci put ces drugacije i idemo dalje.

Nema nigdje detalja o starosti tvog djeteta pa sam fulala. Sorry

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •