Zanima me da li vi kuhate neka jela koja ste naučile od vaših baka? Biste li to podijelile, ako nije obiteljska tajna?
Ja kuham samo tri stvari i to prilično jednostavne - pečeni krumpir s jajima, prežganu juhu i (rijetko) 'šmarglin' (tako je baka rekla da se kod njih to zove)

Pečeni krumpri s jajima
Krumpir do dva (ili po želji) oguli se i nariba na rezance te stavi peći u nauljenu tavicu, uz miješanje dok ne omekša i porumeni, odn. dok ne bude pečen ( s obzirom da je nariban, ne peče se predugo). Malo ga posolim, a onda dodam umućena jaja i miješam dok sve ne bude pečeno (ja volim tvrdo tvrdo pečena jaja tak da pečem dok sve ne porumeni).

Prežgana juha
Na malo ulja (ili po želji može i mast, a tko želi masnije doda više ) stavim pržiti malo kukuruznog brašna (najbolje bi bilo mljeveno u mlinu, ali relativno ga je teško nabaviti). Kad se malo poprži, dodati bijelo brašno i još malo pržiti uz miješanje, paziti da ne zagori.
Maknuti s vatre, dodati crvene mljevene paprike i 1-2 zgnječena češnja češnjaka, promiješati, zaliti hladnom vodom uz miješanje (najbolje pjenjačom, da se ne naprave grudice) te staviti na vatru. Posoliti, dodati Vegete (može i bez... ja osobno skoro u sve stavljam Vegetu), malo nasjeckanog peršina i kuhati jedno vrijeme (ne znam koliko, ja to sve otprilike), ako se previše zgusne dodavati vode. Nakon što zavri, dodati paradajz iz tube i kuhati još neko kraće vrijeme. Ja to obično jedem tako da namrvim kruh unutra, ali se može jesti i bez ičega.

'Šmarglin'
Smiješati dva jaja (ili količina po želji) sa grisom, posoliti, zalijati mlijekom (količine su otprilike ko kada bi kuhali gušći gris na mlijeku) i izliti na vruće ulje. Miješati cijelo vrijeme dok se ne zgusne i gris ne bude skuhan tako da cijelo jelo izgleda poput grudvica. Po želji malo dulje peći da se zarumeni. Jede se uz neku salatu.

Možda ste već čuli za ta jela i radili ih - ja neki dan kuhala prežganu juhu, a moji svekiji to nikad prije nisu jeli (mada je svekar iz Zagorja, a sveki iz Podravine),a i ova druga dva nikad nisu radili.