Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: Kako educirati a ne "pametovati"?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Kako educirati a ne "pametovati"?

naime vec pomalo odustajem jer nemogu vjerovati da mladi ljudi, mlade zene mogu biti toliko neinformirane, nezainteresirane a rijeci "baka" i doktora sveti zakon...

kako objasniti nekome da se djetetu ne daje kruh sa 7 mjeseci kad ta osoba misli da je super napravila sto nije dala mekano nego koricu...kako reci da se djete ne smije posjedati kad ta ista osoba svoje djete stavlja na noge samo tren da svi vide jer je to bas simpaticno....
    i jos xy primjera koji me toliko nerviraju a ne zelim bas svaki put tupiti kako ja to tako ne radim , kako ja mislim da je to i to bolje jer na jedno uho udje a na drugo odmah izadje...

toliko mi smeta da izbjegavam takve razgovore, druzenja, kave u kojima ja uvijek dobijem etiketu "freaka" koji sve zeli imati pod kontrolom!

znam da svatko radi ono sto misli da je najbolje za njegovo dijete ali ti isti ljudi tudje misljenje ne znaju saslusati a svoje namecu, zar ne?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nas kaj i ja se nekada osjecam poput idiota kad nesto svoje tupim.al tupit cu i gotovo.evo kaj da napravim u ovom primjeru.pocela sam raditi 3 sata na dan i malu cuva mm,kad ne radi a kad radi sveki ili moja mama.ja sam dobila hodalicu koje mrzim i nedam tari da bude u njoj.spremljena je na ormar sklopljena.jedan dan ja dodem doma i vidim hodalicu rasklopljenu nasred sobe.poludila sam .kako ona ima pravo (sveki) skidati i sklapati hodalicu kad zna da nedam u hodalicu.ubija me to.i kaj ??ja cu otic na poso a ona ce njoj kuhatu junece i neznam kakve juhe a da necu to znati.makar sto se jela tice gle u stanju sam se posvadjati.nezelim riskirati da se maloj desi da joj nekaj bude. s obzirom da tara ima 10mj svi me pitaju da zakaj dijete radim idiotom i nedam mu jesti

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ali nedam joj jestu grah svinjetinu zacine(ona moras soliti djetetu jelu,mora dobiti joda-koja mi izlazi na usi)i takva jela mislim

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a znam i ja kazem da ne mogu pa opet govorim, educiram, upucujem,a sto sve ne a svi zbog toga misle da sam pukla jer kakve su mi to sad gluposti, "u njihovo vrijeme" bla bla....

a sveki je posebna prica, sva sreca da nam nije blizu jer bi i meni bilo isto! zivcira me njezino mijesanje u sve i kad joj kazem-o da cemo sami odluciti jos se naljuti, place i kao svi mogu savjetovati samo ona ne. ma uzas!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kuzim te, ali ja sam odustala.
    nije na meni da educiram. nisam za to ni strucna a ni placena, nit imam vremena ni zivaca. zakljucila sam da je to unaprijed izgubljena bitka. Ako netko zeli djetetu davat smoki sa njegovih 6 mj., to je njegov izbor. Ja necu. I otvoreno cu to reci AKO me se pita. Ako ne, sutim. Dala bih savjet jedino ako mi se ucini da roditelj radi nesto cime izravno ugrozava djetetov zivot (iako se i kikiriki moze smatrati ugorozavanjem zivota, ali...).
    danas je internet svima dostupan (mislim na ljude koje ja srecem) i ako netko zeli biti informiran, bit ce. No, na kraju ce donijetiodluku bez obzira kaj gdje pise i kaj vele babe i doktori.
    Moj dr daje savjet, ja ga uvazavam ali ne odlucuje on, nego ja. Ja sam mama. Tako mislim da i drugi roditelj, pa i onaj koji daje smoki, sam odlucuje na temelju onog kaj se informirao (ili nije). Svatko radi najbolje za svoje dijete.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nabolji su mi oni kaj u pedijatrima vide bogove .kad im vele dajtedohranu prije. a boli dupe ped oce dijete dobiti alergiju ili ostetiti probavu

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

škakljivo je to sa savjetima, pogotovo prema ljudima koje ne poznaješ dobro...ja se u tom slučaju držim one...savjeti se daju ako te neko za njih pita ili ako je u pitanju život ili smrt (dobro, da ne dramatiziramo, ajde neki ozbiljniji zdravstveni problemi, npr). inače, se teško prihvaćaju.
    s pravim prijateljima je drugo...ali onda već znam kako i na koji način mogu objasniti ono što smatram da je ispravno.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja odavno odustala jer se najčešće osjećam neshvaćeno u ovoj neinformiranoj sredini.
    Upustim se u razgovore i savjetujem jedino prave prijatelje i osobe za koje smatram da bi htjele saslušati moj savjet i nešto promijeniti u svom životu i životu svog djeteta, a takvi su rijetki.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

moja sveki skuhala maloj i stavila malo soli iako sam joj ja rekla ne. I onda sam iskoristila kad je jednom s malom išla pedici na cijepljenje (ja radila) i rekla joj neka pita pedicu za sol. Pitala pedicu, žena veli nemojte, namjernice su po sebi dosta slane. I sad ne daje. :D Ovo sam morala rješiti na diplomatski način jer si ne mogu dopustiti da se sa njom posvađam, pa da mi kaže kako neće više čuvati malu. Što bi, a ja moram ići raditi. I moram reći da se ne brinem previše oko toga što joj je par puta stavila malo soli u klopicu, jer da je to tako opasno svi bi mi već pomrli, a evo nas živi i zdravi. Nekada je to bilo normalno, stavljao si malo soli, danas ne, a moram priznati da se i meni to više sviđa - kad mala odraste neće biti toliko ovisna o soli, šećeru i ostalim glupostima na koje sam ja naviknuta. Hodalice: svi smo mi prohodali pomoću hodalica, pitajte malo svoje mame pa ćete vidjeti. Meni nije nikaj, a vama? Ali isto tako ne namjeravam kupiti hodalicu i sveki sam već spriječila u tome da je kupi (što joj nije bilo posebno teško jer koštaju), ipak je bolje da se mi malo potrudimo oko male, pa da na taj način prohoda. Hoću reći, ne treba oko toga raditi drame, probajte rješiti diplomatski, ipak sveki čuva dijete, pa ako oko toga budemo dramile reći će: j... se ti, evo ti tvoje dijete pa radi što hoćeš kad misliš da ja ne znam, neću se ja svađati i petljati.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa u tom i je stos kako to izvest diplomatski kad si emocionalno upleten do kraja - to su nasa djeca.
    i ja se trudim bi diplomaticna al nekad me se bas isprovocira i najradje bi pukla, a nisan takva po prirodi i onda san sva na muci, npr. jucer mi je sveki (koju inace volin i postujen) ditetu dala komad pizze?! :shock: a dite tek pocelo sa dohranom i na moju zamolbu se oglusila i jos me uvjerava kako mu nista nece bit jer kako se dici prije dava kruh da sisu kad bi im zubici rasli i zaludu moja objasnjenja ja san "..." jeli, a ona je odgojila dvoje dice i zna najbolje. :/

meni se cini jos najlakse sa prijateljima i poznanicima, niko te ne tira da se s njima druzis, ako ti razmisljanja ne pasu svak na svoju stranu al kako rodbini (od koje ne mos pobic) objasnit da ti znas sto je najbolje za tvoje dite ili barem znas sta ne zelis ili zelis. o boze...

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma nije stvar u hodalici nego ako ja kao mama velim da ne onda bi se trbalo to i postivati.da cuva ju sveki nekad al to nikako ne znaci da moze s njom raditi kaj oce kak je svojoj deci prije 30 god.i meni to smeta jer mi se ponekad cini da to radi za inat,dize na noge za ruke,hodalica soli,pa kaj ne jede ovo ,pa kaj ne jede ono.to je borba cini se u vjetar.i sve stoji nece joj nis bit tih 5 min u hodalici ali da cu ju maknut iz stana,hocu!!!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ako mi je stalo do toga da nekom objasnim zašto nešto želim ili ne želim, najčešće bude kroz priču. evo, npr. šogi (nema djece) neki dan pita zašto A. nije u hodalici. i ja objasnim. ona kaže: 'aha, vidiš, nisam znala.', isto kada me netko pita zašto ne dajem vodu ili čaj...
    ako počnu pilati, ja si to u sebi prevodim kao: 'bla-bla-bla-truć' i super, oni su svoje rekli, a ja ništa nisam čula.
    to je ako se radi o mom djetetu.
    ako se radi o tuđem djetetu, pitam (frendicu, npr): 'a ti ju posjedaš?', pa kaže: 'da', ja kažem nešto u stilu: 'ma, ja sam čitala da se to ne smije, preporučuju fizijatri, a znaš da sam ja štreberica pa ja sve po školski...'
    ako uopće želi čuti (i uvažiti neki savjet) uglavnom dalje pitaju da zašto, zbog čega i tako...onima koji to ne pitaju, niti ne objašnjavam dalje.
    tako, nekako sam skužila da tko želi znati, taj će pitati ili će sam pronaći, a onaj koji ne želi, džaba ja pričam.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne pametovati mozes izvesti jedino tako da se ne pravis pametna, nego blesava

otprilike ovako kako je zhang napisala. postavljas pitanja, a ti to tako?, a to se smije?, a sta nece djetetu ovo ili ono bit od toga? i td. glavno je da covjeku bacis bubu u uho, a ne da kad mu ti nesto kazes on to prihvati i slijedi bez pogovora, jer to je onda zapovjed, a ne savjet ili informacija.

meni se uopce ne svida ovaj izraz educirati. jer se mnogi ljudi jesu educirali, a to sto se njihov izvor informacija ne slaze s nasim ne znaci da im mozemo nametati svoje misljenje. jer tko moze biti apsolutno siguran da je ono sto govori ispravno, za svakoga i u svakom trenutku.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja više ne dijelim savjete, moji prijatelji znaju moje stavove i ja njihove mada ih ne podržavam. prokomentiram sa mm neku novu po mom misljenju glupost i onda mi on kaže da sam ja u pravu :D i to mi je dovoljna satisfakcija.

nego, imam jednu prijateljicu koja živi malo dalje i ne vidimo se više tako često. trudna je i normalno da sam joj rekla da dojim, da koristim platnene ...isprintala joj neke rodine letke i vidila u njenom ponašanju da me automatski odbacuje. znam da neće ništa pročitati jer ima svoje zatucane stavove. ima užasno loše misljenje o rodi jer su joj se zamjerile neke forumašice kad je 2-3 puta došla na forum. šta god bi rekla bilo je "a dosadna si sa tom rodom. isti ste ko jehovini svjedoci!"

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    meni se uopce ne svida ovaj izraz educirati. jer se mnogi ljudi jesu educirali, a to sto se njihov izvor informacija ne slaze s nasim ne znaci da im mozemo nametati svoje misljenje. jer tko moze biti apsolutno siguran da je ono sto govori ispravno, za svakoga i u svakom trenutku.
    ali ja nailazim na ljude koji nemaju izvor informacija!!! oni rade onako kako im se cini ok u odnosu na sebe tipa: ja jedem kruh pa moze i moje dijete..
    dobro si to rekla da nitko ne moze biti apsolutno siguran da ono sto on radi je najbolje zato najvise postujem ljude koji kazu ja to radim tako i tako zbog toga i toga pa makar se ja s tim ne slagala jer rade ono sto misle da je najbolje ali svoju odluku temelje na necem konkretnom a ne rekla kazala!

jesam sad zapetljala ali skuzile ste....

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gore si napisala da ti idu na zivce ljudi koji slusaju bake i doktore. ja zakljucujem da ti ide na zivce sto njih slusaju, a tebe ne. meni to smrdi na 'kako smo mi pametni, a oni glupi'

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma kakvi! smeta me kad me netko nesto pita, ja kazem sto mislim i zasto to mislim i na kraju naidjem na osudu zato sto sam se informirala i zato sto to nije ono sto su navikli cuti..
    niti malo ne mislim da sam ja zato pametnija ni itko od nas samo zato sto smo tu na rodi..

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kuzim, ali to moras prihvatiti, jer oni te to pitaju da bi ti dokazali da ti nisi u pravu, a ne da bi nesto saznali

jer instinktivno osjecaju da time sto radis drugacije od njih porucujes da oni ne rade dobro. sve sam to prosla kad sam presla na vegetarijanstvo. to ti je tak. moras dobro procijeniti kome, sto i koliko reci.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

saljem topik na Izazove roditeljstva.

ostavit cu link na ovom podforumu do ponedjeljka.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ej, leonisa, kad si vec tu, daj reci onaj tvoj recept kako nekome odgovoriti, to mi je bilo genijalno, ali se ne sjecam kako je tocno islo

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam ljuta na sebe što uvek nekako na kraju ispadne da se ja pravdam za svoje postupke drugima. MM i ja nemamo nikoga u familiji ili društvu ko se bar donekle slaže sa nama. I iskreno teško mi je, jer se sva moja druženja svode na opravdavanja i natezanja. Konkretno smo u fazi prohodavanja i sad je svi natežu za rukice da bi hodala a ja idem za njima i vičem "mi to ne radimo".
    Najteže mi je sa raznoraznim zdravstvenim radnicima kojih ima dosta u našoj široj familiji.

Eto savte nemam, ali sam se malo izduvala.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Ja sam ljuta na sebe što uvek nekako na kraju ispadne da se ja pravdam za svoje postupke drugima. MM i ja nemamo nikoga u familiji ili društvu ko se bar donekle slaže sa nama. I iskreno teško mi je, jer se sva moja druženja svode na opravdavanja i natezanja. Konkretno smo u fazi prohodavanja i sad je svi natežu za rukice da bi hodala a ja idem za njima i vičem "mi to ne radimo".
    Najteže mi je sa raznoraznim zdravstvenim radnicima kojih ima dosta u našoj široj familiji.

Eto savte nemam, ali sam se malo izduvala.
    znam taj osjecaj :/
    iako je moja okolina ok, ali tu i tamo iskoci ponetko kome se moram opravdavat i to me jako opterecuje
    kad to skuzim, prestanem govoriti o tome sta, kako i zasto
    recimo, rekla bih: ne vucite je za rukice
    zasto?
    zato.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    ej, leonisa, kad si vec tu, daj reci onaj tvoj recept kako nekome odgovoriti, to mi je bilo genijalno, ali se ne sjecam kako je tocno islo
    mislim da je išlo sa 5 puta zašto.

npr. netko kaže: 'daj mu kruha'..., a onda ti: 'a zašto?'
    pa onda on/a krene objašnjavati, pa se uhvatiš za nešto u objašnjenju, pa onda opet: 'a zašto to i to?'... i tako redom.

uglavnom kod trećeg zašto odustaju.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne, imala je ona nesto bolje.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma kakvi! smeta me kad me netko nesto pita, ja kazem sto mislim i zasto to mislim i na kraju naidjem na osudu zato sto sam se informirala i zato sto to nije ono sto su navikli cuti..
    to sto netko pita ne znaci da ce dobiti odgovor koji zeli cuti, ali i savjetodavac mora biti spreman na razlicite reakcije.
    mislim da treba savjetovati samo ako pitaju i tad reci svoje misljenje, nije na nama sva odgovornost svijeta, vrlo je tu tanka granica izmedju soljenja pameti i dobronamjernosti.
    druga je stvar ako me pitaju zasto ja ovako ili onako - to onda nema veze sa savjetovanjem vec iskazivanjem svojeg stava (kojeg se opet trudim nenametati).
    ipak je odgovornost na roditeljima i ja uvijek polazim od toga da svaki rod. ima najbolju namjeru.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    eto to je to, bravo vissnja,tako tocno i ja mislim! samo mi nismo u fazi hodanja nego ne-sjedenja pa trcim i vicem nemojte ga posjedati, mi to ne radimo. i onda rafal pitanja: a zasto? pa zato jer ce on to sam nauciti kad bude spreman. i onda dobijem podsmjeh i odgovor da nema sanse da mi djete to samo nauci dok ga ne podbocim...ma briga me sto misle ali neka prestanu to raditi!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    vrlo je tu tanka granica izmedju soljenja pameti i dobronamjernosti.
    eto bas zbog te granice sam i napisala prvi post. zelim pomoci ako me se pita a ako ne sutim!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

elizabet20 znam da se možda petljam tamo gdje mi nije mjesto, ali evo kaj bi ja napravila u tvom slučaju: sakrila bi hodalicu i rekla svekiju da sam ju strgala (npr. nespretno pala preko nje i slomila se sirota), pa sam ju morala baciti. To primjenjujem sa mamom kad mi uvaljuje stvari u stan koje ne želim, pa dođe u posjetu i skuži da nema te stvari.
    Ne znam više tko je ono rekao da ima frendicu koja smatra da su cure sa roda foruma kao jehovini svjedoci. Pusti ju, doći će k sebi kad rodi, pa se mora uhvatiti u koštac sa milijun stvari odjednom. Tak sam i ja prije nego sam rodila, mislila da curke pretjeruju. Onda nakon poroda, očeš depresija, očeš problemi sa epi, očeš seksualni problemi, očeš problemi sa dohranom itd. 99 posto cura na forumu je super i velika su podrška, a i osoblje dosta zna i lijepo te znaju uputiti i rješiti problem za koji misliš da je ogroman. Ja sam doslovno pucala po šavovima prvih nekoliko mjeseci nakon poroda, kad sam se priključila na forum bilo mi je lakše, nekak vidiš da ti nisi freak, da su to stvarni problem a ima i super savjeta.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sakrila bi hodalicu i rekla svekiju da sam ju strgala (npr. nespretno pala preko nje i slomila se sirota)

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa bi rekla da ce kupiti novu...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

aha, ak hoće nek da novce i kupi novu i ta bi nesretno završila, kao jako sam nespretna uopće ne znam što mi je u zadnje vrijeme.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam se u početku živcirala, a onda sam stala, izbrojala do 10 i prešla na primjenu linije manjeg otpora. Kako je to netko lijepo napisao "bla bla bla", na jedno uho unutra na drugo van i gotovo. Tko iskreno pita savjet, dobije ga, ostalima ako procijenim da je tako najbolje bacim bubu u uho i ne pametujem. Znam da ništa neću postići, samo ću se poslije loše osjećati kada ispadne da se pravim pametna. A na komentare tipa "o, pa ti si sada taman za hodalicu" i sl. ne marim. Moje dijete, moja odgovornost.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Danas sam jednoj mladoj mami spomenula plan poroda i ona me tako pogledala i komentirala kao što ima netko doktorima pametovati kako raditi posao budući da ona ima odnos prema njima kao prema malim bogovima. Onda joj na njen upit rekoh o kakvom je planu tu riječ, objasnih joj kako se drip često nepotrebno daje ili preuranjeno (čak navedoh rodicu koju su držali na dripu 12 sati bez da su joj pukli vodenjak) i sl. stvari, ali to je imalo nikakvog učinka te njoj i dalje nije bilo jasno zašto bih se ja u to doktorima miješala jer oni sve znaju i ne bi ti namjerno nešto zezli bla bla...
    Uglavnom, o takvim stvarima znam s kime mogu raspravljati, a ostalih se klonim i kad vidim te neke stvari, ne miješam se jer ljudi to dožive upravo tako: kao pametovanje, a tebe kao čudaka s nekim čudnim idejama.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja kad dajem savjete uvijek velim da ni ja sama to nisam znala (što je i često slučaj, nitko se ne rodi obrazovan), al neki super stručnjaci i raznorazni poznati doktori vele da se to tako radi, pa ja njih sad slušam. "ni ja nisam znala za hodalicu, pa pročitala" (jesam, pedijatar mi rekao da ne valja) "ni ja nisam znala da se mora jakna skidati u AS, pa pročitala" (dobro, "poznati doktor" u ovom slučaju bijaše krumpirić , al što bih trebala reći: ima jedna čiji je nick krumpirić i ona veli... nego ja velim: poznati američki dr. potejto veli... )... u svakom slučaju, izazove više pažnje, a poneki i poslušaju...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    poznati američki dr. potejto veli... )...

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Ali isto tako ne namjeravam kupiti hodalicu i sveki sam već spriječila u tome da je kupi (što joj nije bilo posebno teško jer koštaju), ipak je bolje da se mi malo potrudimo oko male, pa da na taj način prohoda.
    Ako je dijete zdravo ne treba mu ni pomagati da prohoda, prohodat će samo. Isto kao što ga ne treba vježbati da puže, da sjedi i ne znma ti ja kaj...Zdravo dijete sve to svlada samo kada je spremno.
    Kajs e savjeta tiče...
    Ja na to gledam ovako. Ja ne voli primati savjete od drugih, pa ih ni ja ne djelim, OSIM AKO me netko nešto pita. Ili ako netko mom dijetetu krene raditi nešto što ja ne želim.
    Da se na puno toga zgražam, zgražam se ali ne pred tom osobom.
    Jedino u što ljude pokušavam ubjediti je korištenje AS.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam ljuta na sebe što uvek nekako na kraju ispadne da se ja pravdam za svoje postupke drugima.
    istina. no, ovaj stav nije zbog nekih drugih već zbog same osobe koja misli da se treba nekome pravdati. na kraju ispadne da se stvarno i pravda, iako to nije trebala.

ja se ne pravdam - iznosim argumente ako to situacija zahtjeva i u principu niti ne očekijem od druge strane da to prihvati. to je moj stav donesen na osnovu naučenog i intuitivnog. ako se netko s tim ne slaže to uistinu nije nešto što me zabrinjava. također, niti ne "educuram" na način da prilazim i krenem s davanjem lekcija. za takvo što treba imati mnogo takta, a čini mi se da mnogi koji pročitaju nekoliko članaka s neta misle kako sve znaju, no ne znaju osnovno - prenijeti na druge informaciju. i onda pametuju (često su nenamjerno i agresivni u toj svojoj "edukaciji"), a to je ljudima vrlo iritantno i zapravo se stvara otpor, a od edukacije u tom slučaju nema ni "e".

po mom mišljenju sve se može reći, no bitan je način na koji će se to reći.

i da, ovdje se spomenulo mišljenje doktora pomalo u negativnom tonu. ja svom doktoru i doktoru mog djeteta vjerujem. da nije tako onda ne bih ni odlazila kod njega. naravno, tražim pojašnjenje za sve i u konačnici - ja donosim odluku za svoju dijete, a ne on ili netko treći.on je tu da me informira, da mi pomogne u donošenu odluka.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    (dobro, "poznati doktor" u ovom slučaju bijaše krumpirić , al što bih trebala reći: ima jedna čiji je nick krumpirić i ona veli... nego ja velim: poznati američki dr. potejto veli... )...

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na podforumu dohrane sam se nedavno izjadala oko neinformiranosti pa se neću ponavljati,ali stvarno začuđuje koliko je neinformiranih,da na to veliki postotak otpada na visokoobrazovane mame koje su stalno na internetu.Ja se stvarno trudim ne pametovati ni davati savjete onima koji ih ne žele,ali volila bi da se više postuju moje odluke vezane za moje djete.
    Ćesto se desi situacija da ja šutim i onda slušam neke savjete koje apsolutno ne podržavam(nije baš pohvalno od mene),ali svojim ponašanjem jasno dajem do znanja svoje stavove.
    Bitno da se bar s nekim kužim, a to je mm i forumašice

quote]Hodalice:svi smo mi prohodali pomoću hodalica,pitajte malo svoje mame pa ćete vidjeti.Meni nije nikaj,a vama?[/quote]

Neću se tu raspisivati o ovome,ali kužim se u tu problematiku pa ću reći smo kad me vidite pogledajte mi držanje(ne krivim svoju mamu jer ona se nije imala gdje informirati,a tada ni zdravstvenjaci nisu toliko znali o štetnosti hodalica).

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

[quote=kuku.tree]

i da, ovdje se spomenulo mišljenje doktora pomalo u negativnom tonu. ja svom doktoru i doktoru mog djeteta vjerujem. da nije tako onda ne bih ni odlazila kod njega. naravno, tražim pojašnjenje za sve i u konačnici - ja donosim odluku za svoju dijete, a ne on ili netko treći.on je tu da me informira, da mi pomogne u donošenu odluka.
    Slažem se, ali mislim da se govorilo više u tonu o tome kako doktorima ipak ne treba bezglavo i slijepo vjerovati pogotovo kad prešućuje stvari koje ne bi trebali ili (ne) upućuju na stvari na koje bi (ne)trebali ili, ili...

Moja doktorica opće prakse je divna i u nju imam potpuno povjerenje i upoznala sam divnih i stručnih liječnika, ali isto tako sam se nažalost susrela i s onima koji to nisu.
    U našoj gradskoj bolnici postoji tzv.ginekolog koji svaku ženu s problematikom mioma ili čega sličnog upućuje na potpuno uklanjanje maternice itd., pa je tako htio uputiti i moju mamu jer kad su joj miomi prokrvarili i završila na kiretaži, on je bio dežurni i kao inzistirao na tome. Budući mu nije vjerovala, čekala je svog doktora koji za to nije htio ni čuti.
    Nekako sam ja doživjela da se više govori u tome kontekstu, no na kraju je odluka na nama, ali mnoge žene doista nisu toliko informirane čak ni o elementarnim stvarima i stoga ni ne znaju koju bi odluku donijele.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma koja je fora sa tim AS i ljudima koji djecu ne voze u AS, ne kužim. Čudi me da ima ljudi koji to rade, nikad nisam vozila dijete bez autosjedalice, kaj to ljudima uopće treba govoriti? Uostalom i zakonom si obvezan dijete voziti u AS. Eki3, ti imaš problema sa visokoobrazovanim ljudima, stalno ih spominješ kao one/oni su glupi iako su informirani. Gle, prestani se obazirati na to što drugi imaju jer će ti u životu biti lakše, govorim ti iz vlastitog iskustva. Tak sam i ja na faxu, te ova ima ovaj položen ispit ja ne itd. i stvarno sam puno negativne energije utrošila na to dok se nisam skulirala i počela misliti što ja trebam napraviti, što ja trebam naučiti i sl. tada mi je život postao lakši i počela sam ići naprijed umjesto tapkanja na mjestu Uostalom, diploma faxa ti nije odraz inteligencije nego rada (štrebanja). Kriva kičma - to je problem sjedenja, u koji, naravno, od najmlađih dana ulazi i sjedenje u hodalici. Sjediš u školi, sjediš doma, sjediš u uredu, voziš se autom (neki ljudi se voze autom do dučana koji im je u kvartu). Normalno da ti je kičma kriva, nekada su ljudi upotrebljavali noge, danas sve rjeđe. Kad klinci prohodaju, u park nek se igraju, trče i zabavljaju, jedva čekam :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Flo je super rekla

Ukratko ja se vodim ovim, i trudim se zapamtiti:ako te nitko nije pitao za savjet, onda je to pametovanje

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ukratko ja se vodim ovim, i trudim se zapamtiti:ako te nitko nije pitao za savjet, onda je to pametovanje
    i ja.
    i isto tako dozivljavam u obrnutom smjeru

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja se bas ne slazem da treba govoriti samo kad nas se pita. jer ja neke stvari nikad ne bi pitala, i da nisam slusala i citala sto je neko drugima pametovao ne bi ni mislila da mozda moze drugacije.

svatko mi moze reci sto misli, ali ne moze ocekivati da to i prihvatim. to onda nije ni misljenje, ni savjet, to je zapovjed. kad me neko previse pocne pilat, samo uvjerljivo pitam 'mislis?' i odmah se skuliraju, imaju osjecaj da su postigli cilj

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

savjet??? nemam!!! znam samo da sam nakon godine dana počela popuštati ...posvađam se s mamom što joj je posolila blitvu na mrtvo ime stotine puta...ona uvijek ima isti odgovor...kako smo mi to prije, a ti si još živa..jela si ovo i ono...bla,bla, bla..danas joj je sestra dala koru od pizze ova ju je samo sisala jer ni kruh neće samo ga mrvi, ali je zato bila žedna jer je ovo s..nje bilo slano.....i onda pomislim pa neće valjda umrijeti od jednog liza, možda se i ja trebam opustiti, pošto će mala za par dana napuniti godinu dana, a tek je počela s dohranom, i zna proći i do par dana, da ne pojede ništa osim sise :/ ne znam više ni koliko je to pametno :/

kad objašnjavam zašto ne, ja pametujem i svađam se jer je to opći napad na mene i to ofenziva koja ne prestaje još od kako sam ostala trudna,...nekad i neznam odgovoriti na zašto...već sam i sama zaboravila zašto nešto da, a nešto ne

Neki dan sam rekla mami kako je doktor OZ u Oparah rekao da sol nije zdrava i kako su mu se polipi na jeziku oporavili od kad ne konzumira toliko soli i da sada okus hrane osjeti u izvornom obliku i više mu čak ta hrana nije ni neslana, niti je ima potrebe soliti , na to se zamislila ipak je to rečeno na Oprah- kaj to nije diplomatski?? 8)

Rekla sam joj da sve konzerve i prerađevine koje jede( moja mama, ne beba) sadrže sol i da nema potrebe za soljenjem-i da ne želim da moja mala na mene bude ovisnica o hrani, a pogotovo o slanom i ljutom-bar ne dok je ovako mala...a šećer da ne spominjem

a kako je netko rekao čim ja okrenem leđa, daju joj štapić čokoladu hvala bogu ne daju joj smokije jer je onaj mali jadnik neki dan umro od lješnjaka, pa se sada boje da Emi možda nije alergična na kikiriki, orahe......bar nešto

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

savjet??? nemam!!! znam samo da sam nakon godine dana počela popuštati ...posvađam se s mamom što joj je posolila blitvu na mrtvo ime stotine puta...ona uvijek ima isti odgovor...kako smo mi to prije, a ti si još živa..jela si ovo i ono...bla,bla, bla..danas joj je sestra dala koru od pizze ova ju je samo sisala jer ni kruh neće samo ga mrvi, ali je zato bila žedna jer je ovo s..nje bilo slano.....i onda pomislim pa neće valjda umrijeti od jednog liza, možda se i ja trebam opustiti, pošto će mala za par dana napuniti godinu dana, a tek je počela s dohranom, i zna proći i do par dana, da ne pojede ništa osim sise :/ ne znam više ni koliko je to pametno :/

kad objašnjavam zašto ne, ja pametujem i svađam se jer je to opći napad na mene i to ofenziva koja ne prestaje još od kako sam ostala trudna,...nekad i neznam odgovoriti na zašto...već sam i sama zaboravila zašto nešto da, a nešto ne

Neki dan sam rekla mami kako je doktor OZ u Oparah rekao da sol nije zdrava i kako su mu se polipi na jeziku oporavili od kad ne konzumira toliko soli i da sada okus hrane osjeti u izvornom obliku i više mu čak ta hrana nije ni neslana, niti je ima potrebe soliti , na to se zamislila ipak je to rečeno na Oprah- kaj to nije diplomatski?? 8)

Rekla sam joj da sve konzerve i prerađevine koje jede( moja mama, ne beba) sadrže sol i da nema potrebe za soljenjem-i da ne želim da moja mala na mene bude ovisnica o hrani, a pogotovo o slanom i ljutom-bar ne dok je ovako mala...a šećer da ne spominjem

a kako je netko rekao čim ja okrenem leđa, daju joj štapić čokoladu hvala bogu ne daju joj smokije jer je onaj mali jadnik neki dan umro od lješnjaka, pa se sada boje da Emi možda nije alergična na kikiriki, orahe......bar nešto

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma da, za sol ti zna biti komentara da kako će dijete i jesti kad je bljutavo-bi li ti jela bljutavo. Ja takvima kažem kako je moj tata bio bubrežni bolesnik i svi smo jeli hranu sa čisto malo soli (mama nije kuhala posebno) i u početku nam je bilo odvratno (bljutavo), ali smo se poslije navikli i bilo nam je fino. I dan danas ovo kaj ljudi rade sa soli, meni je to užas, preslano. Sveki kuha, po meni, sve preslano, a oni svi da je dobro. Kak je dobro, ja popijem litru vode nakon njezina ručka.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam tupila i tupila i tupila po svom. Dok se nisu svi naučili da je "kako mama kaže".
    Isprva je bilo negodovanja, zajedljivih komentara kako "sve mlade mame pametuju", bla, bla, ali ja se nisam dala

I danas je tako - kako mama kaže, i nikako drugačije.
    Ako imaš prijedlog - izvoli iznesi ga, ali moja je posljednja

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    ja sam tupila i tupila i tupila po svom. Dok se nisu svi naučili da je "kako mama kaže".
    Isprva je bilo negodovanja, zajedljivih komentara kako "sve mlade mame pametuju", bla, bla, ali ja se nisam dala

I danas je tako - kako mama kaže, i nikako drugačije.
    Ako imaš prijedlog - izvoli iznesi ga, ali moja je posljednja
    potpis. ali, ovo nije tema ovog topika - tema je obratna, a to je razlika između savjeta i pametovanja. već sam napisala u kojim situacijama ja mogu dati savjet.

a da vam ispričam što se mužu neki dan dogodilo. izašao on s njih dvoje u šetnju (dok sam ja, naravno, čistila stan - ali to je tema za novi topik, npr. "zašto, kad god sam bez djece - ČISTIM???). i sav ponosan, nakon šetnje uz more i nakon što je M zaspala u kolicima, sjedne u kafić, naruči sebi kavu, a J Coca-Colu. pored njega su sjedile tri mame, svaka sa svojom bebom, da bi nakon 5 min se jedna od njih digla i prišla mu, najprije s nekakvom jeftinom psihologijom u stilu - znam da vi mislite najbolje svojoj djeci (kako ona to zna??? možda ga doma svaki dan mlati kao vola u kupusu), ali gazirana pića nikako nisu za djecu njegove dobi i nesvjesno mu radi štetu zdravlju i bolje je voda i...nikako stat. muž ju je blijedo pogledao i počeo se pravdati da tako rijetko pije kolu, da doma nikad ne kupujemo i sl. uglavnom, došao je doma ljut kao ris, uglavnom na sebe jer se počeo pravdati nekakvoj xy koja pojma nema o nama i našoj djeci, umjesto da joj odbrusi...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •