molim vas ako znate koja sve cijepiva i kada novorođenčad mora primiti?
problem je što će beba prva 4 mjeseca živjeti u hrvatskoj a onda selimo vani.
molim vas ako znate koja sve cijepiva i kada novorođenčad mora primiti?
problem je što će beba prva 4 mjeseca živjeti u hrvatskoj a onda selimo vani.
a kamo selite?
mozda da pogledas kalendar cijepljenja zemlje u koju selite...
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12541
Tu je kalendar cijepljenja koji kreće od travnja.
super baš vam hvala na info,jer navodno treba biti jedna vrsta cjepiva tj nije u svakoj zemlji isto.još ću se ja raspitati ali svaka mi je info dragocjena.inače idemo u španjolsku! zna li netko nešto o cjepivu 5 u 1?
ovdje je španjolski program cijepljenja.
http://www.euvac.net/graphics/euvac/...ion/spain.html
Izgleda da cijiepe slično kao i mi, ali izbor cjepiva i sheme cijepljenja ovisi o autonomnoj pokrajini.
Jedina bitna razlika je što oni cijepe protiv meningokoka grupa C, a mi ne. Tog cjepiva trenutno niti nema u Hrvatskoj.
Ali nije nikakav problem niti da to poćne primati kada stigne u Španjolsku.
O cjepivu 5u1 ima jako dobar članak/odgovor na istoj onoj stranici zdravlje.hr pod temom zarazne bolesti / cijepljenje / odgovori na pitanja za doktore i odgovori na pitanja za roditelje
Dinasta80 , evo linka na ta pitanja i odgovore.
To se odnosi na 5u1 cjepiva koja će za tjedan-dva biti svuda u RH dostupna
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13354
mujica super sve mi je sada jasno :D
dinasta, mi smo bili u sličnoj situaciji. Živjeli smo do petrinih 8 mjeseci u zagrebu a onda se preselili u Belgiju.
Cjepiva dosta ovise i o tome želiš li dijete staviti u jaslice/vrtić ili ga držati doma.
Mi smo Petru u Zagrebu do tog trenutka bili cijepili samo s 5u1 (uz TBC u rodilištu) a onda smo morali nadoknaditi hrpu toga da bi ovdje mogla ići u jaslice (u svakom slučaju, ovdje se daje 6u1 tako da smo nadoknadivali hepatitis, morali smo dodatno cijepiti protiv meningokoka (MenC) i pneumokoka (Prevenar).
petra ja bebu ne planiram davat u jaslice prvih godinu i pol, bit će samnomali evo čula sam da mogu nosit i cjepiva iz hrvatske pa tamo dati njima da ju cjepe s našim cjepivima ili druga opcija vidjeti koja oni koriste pa odmah počet s tima! u svakom slučaju hvala,još ću se dobro raspitati,jer tko zna što tamo još i cjepe i sve.jer ja sam i trudnoću vodila vani pa su mi radili hrpu stvarikoje u hrv uopće ne rade
))
mujica, čula sam da se od 1.4. cjepivo 5 u 1 neće trebati plaćati? da li je to točno i dal će dr. automatski cjepiti tim cjepivom il to trebamo posebno tražiti?
Točno je. Cijepi se automatski. Nije potrebno posebno tražiti.
Dapače, ako netko nudi "5u1" na prodaju, vrlo je sumnjiv ili moral ili znanje tog nekog.
Uz jednu zadršku...... cjepivo će biti kod pedijatara od ponedjeljka ili utorka (dakle, danas još kod večine nije stiglo).
Novi kalendar vrijedi samo za djecu rođenu od 1.4. nadalje, ili za sve? Jer npr. cjepivo protiv hep. B i dalje plaćaju djeca rođena prije 1.1.2007.
Vrijedi za sve.
Dakle, onaj koji ima sada godinu dana, docijepit će se s "5u1". Jer po Programu je docjepljivanje s godinu dana s ovim cjepviom.
Da je hepatitis B u Programu s dvije-tri godine, vrijedilo bi i za one rođene prije 1. 1. 2007.
Obzirom da se cijepi u dojenačkoj dobi, takvih nema rođenih prije 1. 1. 2007. pa zato za njih ne vrijedi. Ta će se djeca cijepiti protiv hepatitisa B u 6. r. OŠ.
Super mi je u linkanom članku rečenica: "Najbolji i jedini ispravan način utvrđivanja učinkovitosti nekog cjepiva je pad pobola od odgovarajuće bolesti."mujica prvotno napisa
Za gornju duboku misao postoji povijesna potvrda: cijepljenje rakijom kao element smanjenja pobola od kuge.
Kuga je u Europi izbila negdje u 14. stoljeću i harala je dosta dugo. Značajni uspjesi u iskorjenjivanju ove pošasti odigrala je (prema gornjoj dubokoj rečenici) vakcinacija rakojom.
Razne vrste rakije peku se od 15. stoljeća i procijepljenost je vremenom rasla. Interesantno je pratiti smanjenje kuge u zemljama koje su uvele program cijepljenja. Kako se procijepljenost povećavala kuga je popuštala. Pojedine zemlje su uvidjele nestanak opake bolesti i ukinule su obavezni program (prohibicija). Nuspojave cijepljenja i docjepljivanja su dobro poznate i opisane u literaturi, a predstavljaju drastično manji rizik od kuge koju (prema gornjoj dubokoj rečenici) uspješno potiskuje.
U Saudijskoj arabiji nema rakije, ali nema ni kuge. Kak to?
Inaće, Gandhi mi je veliki autoritet za cijepljenje...![]()
Dadica... baš mi je drago da si nam se vratio.
Htio sam te pitati: Obzirom da si cijepio svoju djecu svim tim štetnim stvarima (jer još nisi bio tako osviješten kao što si sada) imaju li tvoja djeca trajne štetne posljedice po zdravlje?
Nije li oto tema o kalendaru cijepljenja?
Davore, pridruži nam se na http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...533394#1533394.
Tamo ti je zanimljivo društvo: priučeni infektolozi i guske u magli. Nemre ti biti dosadno.
Ljudi moji pa borite se na 4 fronta!!!!! Tj. 5 ako racunam KME! Pliz probajte se zadrzati na 1 max dva!!!![]()
uh, bas san i ja tila rec da ih ne mogu vise pohvatat, dobro ulovin dva topica, dajte pliz opcenite rasprave na sta opcenitijim topicima, "umori" ovo hvatanje po drugimaCvrčak prvotno napisa
![]()
Pa da, tamo su program imunizacije započeli prije skoro tisuću godina. Cjepivo se zove hookah i inhalira se.mujica prvotno napisa
Ako ti moj odabir citata ne leži radi podneblja, možda ti je ovaj nešto bliži:
"A nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte", Efežanima 5.11
je. evanđelisti su bili glavni protivnici cijepljenja protiv ospica, tuberkuloze, hripavca itd...Davor prvotno napisa
Nego, nisi mi odgovorio. Trpe li tvoja djeca trajne posljedice od cijepljenja?
Jooooj, ja ovo jednostavno moram reći![]()
Jedva čekam da izmisle cjepiva protiv prhuti, zanoktica, talibana,
ispadanja kose, pivske škembe,
šmrkalja, prdenja, vanzemaljaca, krmeljivosti, žuljeva,
, bradavica, Georgea Busha, štucanja, grinja,
paukova, muha, bubašvaba, gladi, žeđi, ludih gljiva, ....i sličnih opasnosti
pa da mi mujica prek veze zrikta da si odem dijete piknut protiv sveg tog
jel inače fakat ne znam kak ću mirno spavat...![]()
lol ?!![]()
Sori, al fakat si nemrem pomoć.........![]()
..eh.....
Ovo je bilo pitanje.dinasta80 prvotno napisa
Nisam moderator, ali svi ste stvarno pretjerali.
A otkud ti ideja da bih ja tebi nekaj rihtal preko veze?Savitri prvotno napisa
Morat ćeš platit sva ta cjepiva (pa čak i ono protiv Bush) osim ako ih se uvede u obavezni kalendar.
Can't wait :D
hvala mim. jel ima tko jos sta nadodati pa da kljucam?mim prvotno napisa
Opet krivo, cijepili su se kruhom, vinom i rječju, a o tome ima još nekoliko dobrih citata, n.pr Matej 4,23.24; 14,35.36; Marko 1,30-34. Vjerovali su u novu zemlju bez bolesti (Izaija 33,24; Otkrivenje 21,4), ali te to vjerojatno ne zanima jer bi tvoja struka u toj zemlji bila izlišna.mujica prvotno napisa
Drugi dio? Trudim se ne podgrijavati provokacije pa ih uglavnom ignoriram. Tebi za ljubav radim iznimku. Malac je najzdravije dijete kod svoje pedijatrice pa zaključujem da smo ga prestali trovati na vrijeme. A što bi bilo da nismo ionako nikada ne bi doznali jer bi evaluaciju njegovog stanja radio netko iz tvojeg klana pa se niti jedna posljedica ne bi nikako mogla povezati s cjepljenjem.
Kao kad ti mehaničar sfuša auto i kasnije tvrdi da to s njime nema nikakve veze. Etika je u takvim slučajevima rastezljiva po potrebi.
Drago mi je što to čujem.
I drago mi je da moja djeca nisu jedina uspjela preživjeti cijepljenje bez posljedica.
tko zna, možda bi nas se našlo još....![]()
Pa isto tako i većina golfova preživi lož ulje, ali nikako ne stoji da im dobro čini.
Treba znat stat.
E, sad si stvarno pretjerao!Davor prvotno napisa
Ukoliko smatraš cijepljenje trovanjem djece poslat ću ti svoje podatke na pp pa me slobodno prijavi socijalnoj službi jer ja, eto, trujem svoje dijete čak i cjepivom koje nije po kalendaru cijepljenja. Zar nije to razlog da mi se oduzmu roditeljska prava po kratkom postupku ????
Moderatori??? :/
Evo još jednog djeteta koje je preživjelo sva cjepljenja![]()
No, ovdje sam zbog konkretnih pitanja:
1. Naše dijete (3,5) je do sada bolovalo (8-9 puta od navršene 2. godine života) isključivo zbog respiratornih infekata, prije godinu dana smo završili u Klaićevoj - paracenteza pred rupturu oba bubnjića i od tada stalno muku mučimo sa pneumokokima. Trenutno smo opet na Amoxilima zbog istog problema, on je vrtićko dijete i očito je neko kliconoša u grupu što predstavlja borbu sa vjetrenjačama. Uglavnom, pedijatrica nam savjetuje da se po ozdravljenju cjepimo protiv Streptococcus pneumoniae - pneumokoka (što bi ga štitilo protiv 23 tipova S. pneumoniae). Prema mojim saznanjima, iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavicu. Ima li netko konkretnih iskustava sa ovim cjepivom i da li su se respiratorne upale smanjile?
2. Također, slijedi nam zadnje cjepljenje INFANRIX (pa smo do škole mirni), a ono što me zbunilo jest da nam je med.sestra najavila da ga možemo cjepiti besplatnim cjepivom ili citiram "plaćenim kvalitetnijim cjepivom na koje nema reakcije". Budući da smo do sada uvijek birali plaćena cjepiva, čak i ono famozno 5u1 koje smo tada morali platiti, zanima me koliko je to onda besplatno cjepivo lošije i zašto?
I tek za informaciju, cjepljen je DiTePer (Infanrix), poliomijelitis, MoPaRu, Haemophylus influenza tip B, Hepatitis B (i prije no što je postalo obavezno) i niti jednom nismo imali reakciju.
Koliko ja shvaćam, to cjepivo je opet Infanrix, tj. djeca će se u četvrtoj godini cijepiti Infanrixom. Znači radi se o acelularnom cjepivu za difteriju, pertusis i tetanus, koje je do sada za prvo cijepljenje isto bilo besplatno (i davao se Infanrix), a za kasnija cijepljenja je u programu, tj. besplatno bilo cjepivo našeg Imunološkog zavoda (celularno). Sad je za ovo zadnje cijepljenje uvedeno besplatno acelularno cjepivo i to Infanrix.
Ne pada mi na pamet. Nastojim se ne baviti bedastoćama, a kad se netko diči trovanjem vlastite djece to pišem u velike bedastoće.mim prvotno napisa
Opet, ne želim se baviti bedastoćama. To što drugi puše, piju, drogiraju se, cijepe djecu (itd.) nije moj problem dok mene ne sile da činim to isto.mim prvotno napisa
Upravo tako kako ti je Mima odgovorila. U četvrtoj godini po programu ide Infanrix. Prije je išao cjelostanični DTP. Trećega nema i ne postoji u Hrvatskoj.Maya&Leon prvotno napisa
Tako da sve i da hoće, nema ti što prodati sada.
Osim ako je tako nisko spala da želi prodavati cjepiva koja je dobila od HZZO-a besplatno.
Ali sumnjam.
Vjerojatno je netko nešto pobrkao u prenošenju informacija.
petra prvotno napisa
Da preskocim sve ovo ispod ovog postai priupitam za ova 2 kvotana cjepiva - jel ih ima i u hrv. zdr. sustavu? Ako ne, zasto?
(p.s. nije da se bunim, samo ne informativno zanima)
ta cjepiva nisu registrirana u Hrvatskoj.
Koliko znam, uskoro će biti.
to ne znači da će biti u sustavu (što god to značilo), ali će ih se moći nabaviti putem ljekarni ili kod pedijatra ili u zavodima za javno zdravstvo.
ja bih vrlo rado cijepila protiv meningokoka.
mujice, kad je uskoro?
dok se ne javi moderatorica, zamoljavam SVE na ovom topiku da se suzdrze od vrijedjanja. hvala.mim prvotno napisa
Evo i moderatorice, Davore molim te suzdrzi se!
Nismo ništa krivo shvatili, i suprug i ja smo isto čuli.mujica prvotno napisa
Znači: INFANRIX nam ne smiju naplaćivati jer je besplatan? Početkom idućeg mjeseca ćemo vidjeti točno o čemu se radi....
Nitko mi ništa ne piše o cjepivu protiv Streptococcus pneumoniae - pneumokoka?
Ne znam točno. A zašto bi vrlo rado cijepila dijete protiv meningokoka?sladjanaf prvotno napisa
Cjepivo na čiju se registraciju čeka štiti samo od meningokoka grupe C. A kod nas je velika večina meningokokne bolesti uzrokovana grupom B (kao npr. ovo dvoje djece u vrtiću u Malešnici).
A koliko ti je dijete staro?
Ako ima više od 5 godina (ili dvije godine), ne moraš čekati na registraciju cjepiva za dojenčad. Već sada se može nabaviti (neregistrirano) cjepivo protiv grupa A, C W, Y, koje je primjenjivo za djecu od dvije godine nadalje.
Ali opet, ne štiti od grupe B.
Ne. Ne smiju naplatiti Infanrix za docjepljivanje.Maya&Leon prvotno napisa
A što te zanima u vezi cijepljenja protiv pneumokoka?
Pa kao što sam napisala gore u postu, ima li još nekih reakcija na to cjepivo koje nisu navedene i da li to cjepivo zaista pomaže...? Ima li netko tko je svoje zaista dijete cijepio? Malo smo već očajni zbog silnih antibiotika a i ne vidim kraj tom začaranom krugu u njegovom vrtiću
aha... vidim...
U dobi od 3 i pol godine se već može cijepiti polisaharidnim cjepivom Pneumo23.
Nisam baš siguran kolika je korist od tog cijepljenja u sprečavanju upala uha.
Prvenstvena mu je namjena sprečavanje sepse i meningitisa.
Provjerit ću slijedeći tjedan, pa ti javim.
(ako ne vidiš da se javljam s time, znači da sam zaboravio, pa te molim da mi pošalješ pp kao podsjetnik)
Što se nuspojava tiče, uglavnom su blage i rijetke.
Nekada se spominjala preboljela pneumokokna bolest unazad 5 godina kao kontraindikacija za cijepljenje. Kasnije je to navedeno kao mjera opreza.
A sve zbog toga što je starija generacija cjepiva protiv pneumokoka kod osoba koje su prije manje od pet godina imale pneumokoknu bolest, nešto češće izazivala odgođenu alergijsku reakciju tipa Arthusova fenomena (velike lokalne reakcije i loše opće stanje).
To kod ovog cjepiva nije zabilježeno, ali je zbog opreza zadržana ta napomena.
U svakom slujčaju, ako ima dokaza da pomaže kod čestih upala uha, ne bih uskratio cijepljenje zbog ove mjere opreza.
Ali ako nema dokaza da pomaže, ne bih niti preporučio cijepljenje.
Pogledat ću, pa se čujemo (pišemo) slijedeći tjedan
mujica prvotno napisa
prošle godine smo završili na zaraznoj zbog sumnje u meningokoknu infekciju i tih 24 sata ne bih više nikad ponovila. a 100% sam sigurna da ne bi ni moje dijete.
no ovo cjepivo mi ništa ne znači.
hvala na info.
mujica prvotno napisa
OK, no jesu li objektivno potrebna -
dosta sam citala o meningokoku i tim tipovima te koji su najcesci kod nas, pa ne znam koliko je onda pametno opterecivati dijete cjepivom protiv meningokoka C.
A isto tako me zanima znaci li to da cjepivo protiv meningokoka B ne postoji - jel se radi na njemu?
A sto s Prevenarom -
ako sam dobro shvatila - to je cjepivo protiv Streptococcus pneumoniae - pneumokoka - moze malo detaljnije, molim te, mujice![]()
ako dijete ima neke rizične faktore za nastanak penumokokne sepse ili meningitisa (npr. nefunkcionalna slezena, izvađena slezena, ugrađenu cjevčicu za dreniranje hidrocefalusa, kongenitalnu srčanu bolesti ili neku kroničnu bolest koja olakšava nastanak upale pluća, oslabljen imunitet, diabetes), jako je preporučljivo cijepiti. Ako nije, ne vidim razloga za cijepljenje. ja svoju djecu nisam cijepio ni protiv prneumokoka ni protiv meningokoka.