Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Zamrzavanje jajnih stanica u RH

Laura777

Početno Zamrzavanje jajnih stanica u RH

Nedavno sam citala kako je Jennifer Aniston zamrznula svoje jajne stanice. Dali netko mozda zna jeli to moguce kod nas takodjer? Hvala

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

moguće je u svim državnim bolnicama osim SD mislim i u IVF poliklinici,CItu ukratko skoro svuda.

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj laky prvotno napisa
    moguće je u svim državnim bolnicama osim SD mislim i u IVF poliklinici,CItu ukratko skoro svuda.
    krivo si razumjela, ne embrije nego jajne stanice, koliko ja znam to kod nas nigdje ne rade, a i jako je kompliciran postupak, također nije ni zakonom reguliran

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj fjora prvotno napisa
    Citiraj laky prvotno napisa
    krivo si razumjela, ne embrije nego jajne stanice, koliko ja znam to kod nas nigdje ne rade, a i jako je kompliciran postupak, također nije ni zakonom reguliran
    sorry tako je .Više sam sva u zamrzavanju tako da nisam ni pročitala kako treba jer mi je odmah asocijacija otišla na MPO postupak.....kao da se JS samo tako dobijaju .....ne nikako nisam opterečena svim

Laura777

Početno

Da,to sam i ocekivala, da smo mi jako daleko jos od toga. Steta

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne samo da smo daleko od toga nego se i embriji u principu zamrzavaju samo na VV i na IVF Poliklinici, SD koliko sam cula ima krioprezervator ali ga iz nekog razloga jos ne koristi.
    A ti bi svoje dala zamrznuti?Ako nije tajna koliko imas godina, i kada planiras trudnocu?Ili to pitas samo tako?Sorry na izravnosti ali me bas zanima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Zamrzavanje jajnih stanica u RH

Citiraj Laura777 prvotno napisa
    Nedavno sam citala kako je Jennifer Aniston zamrznula svoje jajne stanice. Dali netko mozda zna jeli to moguce kod nas takodjer? Hvala
    Nigdje u svijetu nisu još uspješno usavršili tehniku zamrzavanja jajnih stanica, barem tako sam zadnje čula, to što piše u časopisima - ne bih vjerovala baš - pitanje je kakve će te jajne stanice bit kvalitete i sl.. Nisam čula baš da je netko od tih svjetskih diva i ostalih uspio začeti dijete sa zamrznutim jajnim stanicama, na žalost (barem ne još, a na tome se navodno radi).

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zamrzavanje jajnih stanica nije bilo vrlo efikasno sve do prije godinu-dvije, kad je jedan Japanac razvio metodu "flash-freezing" (jos se zove i Cryotop ili vitrifikacija) koja izbjegava formiranje kristalica leda u jajnoj stanici. Pogledajte ovdje. Postotak trudnoce iz zamrznutih jajnih stanica je bio nevjerojatnih preko 40%, vrlo slicno kao i sa friskim. Dosta centara u Americi pocinje koristiti ovu metodu. Evo jos jednog linka na jedan znanstveni clanak koji usporedjuje postotak uspjesnosti odmrzavanja, oplodnje, kvalitete embrija i trudnoce vitrificiranih i friskih jajnih stanica: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...ubmed_RVDocSum

Koliko ja znam metoda nije dostupna u HR, ali mozda za par godina i bude. Svakako bi trebalo inzistirati na njoj jer bi se na taj nacin moglo izbjeci zamrzavanje embrija i moralne/religiozne dileme koje iz toga nastaju i otpor potpomognutoj oplodnji iz odredjenih krugova.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Opa, pino, pa to su super vijesti!

Laura777

Početno

:D ima nade znaci jupiii

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ima nade :D