Teško je biti pametan prije, a lako pametovati poslije... Evo ovako: naša je kći prije škole znala čitati, pisati (velika/mala/tiskana/pisana slova), analize, sinteze, računati do 100 (čak i kompliciranije računske operacije, tipa množenja...), slagati rečenice na engleskom i talijanskom, razlikovati vrste životinja, biljaka, da sad ne nabrajam... Naučila je sve zahvaljujući isključivo svojoj vlastitoj znatiželji (pritom moram reći da je istovremeno vrlo spretna i vješta u svim sportovima, te izuzetno veselo i zaigrano dijete, vrlo društvena, s velikim krugom prijatelja). Na testiranju za školu ocijenjena je kao potencijalno nadareno dijete. Međutim (moralo je ovo uslijediti, inače bi zvučalo presavršeno) u prvom razredu (u koji kreće normalno, odnosno regularno, s nepunih 7 godina) događa se totalna stagnacija, da ne upotrijebim neku težu riječ, kao što je retardacija (ovdje mislim na potpuno usporavanje njenog mentalnog i spoznajnog razvoja). Da se razumijemo: ona je i sada izvrsna, samo što je tempo usvajanja novih znanja znatno sporiji, što je meni, naravno, bio znak za uzbunu. Razgovarala sam o tome s učiteljicom i ona mi je rekla da se trudi oko nje koliko god može, daje joj uvijek složenije zadatke i sl., ali da, naravno, mora jednako tako posvećivati pažnju i drugoj djeci, koja možda i nisu na istoj razini... Razumjela sam, jasno, pa nije moja kći jedina na svijetu... Objasnila mi je da je to jednostavno faza zasićenja i pokušaja približavanja i izjednačavanja s drugima koja će vjerojatno proći... I nije "prezrela", kako bi rekla jedna učiteljica u nekom od prethodnih postova, puno se radije igra, nego što "ćubi" za stolom! I drago mi je da ju takvu kakva je bila nismo dali ranije u školu, imat će obveza i odgovornosti ionako u životu previše!

Što zaključiti? Ne znam ni sama, ali mislim da djecu ne treba forsirati. Treba dopustiti svakom djetetu da bude znatiželjno u onolikoj mjeri koliko ono samo to osjeća i zahtijeva i pokušati mu ponuditi odgovore i nove izazove. Pa čak i ako to znači da njegova znatiželja još nije izražena i da će u školi u početku biti "tabula rasa", vrlo je vjerojatno da će za neko vrijeme pohvatati "sve konce" i biti možda i bolje od nekoga tko je u školu ušao oboružan znanjima raznim... A možda i krivo zborim...