Imam dugogodišnje iskustvo u borbi protiv krpelja, prvenstveno preko šetnji sa psom, a nažalost osjetila sam ih i na vlastitoj koži.
Krpelja možeš pokupit bilo gdje, ima ih čak i na drveću, po kamenjarima...Ja sam ih jednom imala s nekih 14-tak godina, pokupila sam ih trčeći kroz visoku travu. Bilo ih je čak 7 komada, srećom nijedan zaražen. A zavukli su se mali gadovi baš u najskrivenija mjesta, pod pazuhom 2, pregib koljena 2, a najgora 2 - među stidnim dlakama .
I ne bi mi palo na pamet da se pregledam, da nisam slučajno primjetila prvog koji se srećom loše kamuflirao u "čudan prištić" na ruci.
Cijepila sam se prije par godina u Rockfellerovoj protiv krpeljnog meningitisa, ali to ne znači da ne možeš pobrat neku drugu boleštinu.

Jedina dobra stvar je ta da se oni relativno dugo gnijezde, tj.traže pogodno mjesto gdje će se primit (obično najmekaniji, vlažni dijelovi na tijelu). Najučinkovitiji način borbe protiv tih beštija je detaljan pregled i tuširanje poslije boravka u prirodi. Nikakva kemija ne pomaže. A odjeću prije ulaska u auto, ili stan dobro otresite, a po dolasku kući - ravno u mašinu.