Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: zavjese

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

pomagajte jednoj koja pojma nema o zavjesama
    Dakle imamo dosta velike prozore i moramo staviti zavjese.
    E sad, da li kupiti materijal pa šivati? ili kupiti gotove? gdje kupiti karniše? o čemu treba voditi računa prilikom kupnje? Odgađam ovo već mjesecima i odlučila sam s epokrenuti, a uopće ne znam od kuda bi krenula...
    Da li kupiti karnišu ili onu šipku na koju se "nataknu"? totalno sam pogubljena

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    pomagajte jednoj koja pojma nema o zavjesama
    Dakle imamo dosta velike prozore i moramo staviti zavjese.
    E sad, da li kupiti materijal pa šivati? ili kupiti gotove? gdje kupiti karniše? o čemu treba voditi računa prilikom kupnje? Odgađam ovo već mjesecima i odlučila sam s epokrenuti, a uopće ne znam od kuda bi krenula...
    Da li kupiti karnišu ili onu šipku na koju se "nataknu"? totalno sam pogubljena
    Eh, draga... prvo moraš znati što želiš...Nisam neki stručnjak, ali rješavam si to sama, pa evo malo o tome:

Prije nego odabereš zavjese, moraš riješiti karniše, jer nije svejedno kako se one vješaju (mjeriš od visine vješanja ako je karniša u zidu, a ne od stropa).

Ja imam obične jednostruke bijele karniše, najjednostavnije i najjeftinije, koje se samo učvrste u strop, ali one ne podnose veliku težinu zavjesa.

Daklem, ako još nemaš karniše, ogledaj da li bi ih učvršćivala u strop ili u zid... Danas je većina prilagođena za ugradnju u strop.

Da sad odabirem karnišu, odabrala bih tu štapnu na koju ide gotova zavjesa s već ušivenim omčicama. To je najjednostavnije - ne zafrkavaš se sa kukicama koje ispadaju u pranju i pucaju nema ništa...

Eh, sad... Te zavjese s omčicama nikad tako lijepo ne padaju kao one s kukicama koje gore imaju ušivenu traku za nabiranje, pa to bolje izgleda. Nisam zapravo kupovala ove s omčicama, pa ne znam.

Karniša koja se ugrađuje u strop može biti jednostruka (samo za tanku zavjesu) i dvostruka (za tanku zavjesu + dekor zavjesu koja je obično tamna i služi umjesto roleta).

Kad odabereš i postaviš karnišu, znat ćeš da li ti odgovaraju neke standardne zavjese ili moraš po mjeri... Ja imam asimetrične prozore u kuhinji, pa imam tako sašivene i zavjese. Ako ti je bitno da budu štajaznam do poda ili do radijatora, možda je bolje da ih daš šivati. Moja svekrva je starog kova i kaže da se zavjese (ovisno o debljini materijala) kupuju tako da budu 2x ili 3x dulje od duljine karniše, da se lijepo naberu. Meni ni u snu ne bi palo na pamet kupiti 3x duljinu karniše jer bi to jako zatamnilo prostor + bilo bi preteško. Ja volim lagane prozračne zavjese i imam ih "na rijetko" tj. 1,5-1,8 duljine prozora. Nemam dekore, ali to je zgodno ako nemaš rolete.

Najbolje ti je odabrati neki dućan koji ima jedno i drugo, zavjese i karniše. Oni koji prodaju tkaninu za zavjese često nude usluge šivanja, ali moraš dooobro i točno izmjeriti i točno znati što trebaš. Ako ti nije tak jako bitno, uzmi štapne karniše i gotove zavjese s omčicama duljine malo preko ruba radijatora (neka srednja) i gotovo. To ti je često najjeftinija kombinacija.

Eto, nadam se da ti nisam još gore zakomplicirala priču. Uzmi si jedno popodne i malo pronjuškaj - Emmezeta ima i zavjese i karniše, Pevec isto (ja kod njih kupujem zato jer su mi pod nosom, onaj na Žitnjaku), a i mnoge druge trgovine.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.08.2014. at 13:05

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

ne moram govoriti da uopće ne znam kako ću odabrati boju i ostalo...kad vidim svu tu silu dezena primim se za glavu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    ne moram govoriti da uopće ne znam kako ću odabrati boju i ostalo...kad vidim svu tu silu dezena primim se za glavu
    Evo ti još malo teorije: http://www.uredisvojdom.com/article/...abrati_zavjese

Ako mene pitaš, bitna je praktičnost i lakoća održavanja. Imaš malo dijete, NEMOJ slučajno uzeti neke zavjese koje trebaš peglati. Ja ih imam, ali s razlogom (moj mlađi je alergičar i astmatičar, imam zavjese od tankog markizeta koje vrlo malo nabiru prašinu; svjesno sam ih uzela znajući da ću peglati, ali pomirila sam se s tim). U kuhinji i dječjoj sobi su kratke zavjese (malo preko ruba prozorske daske i gornjeg ruba radijatora). To je ovakav materijal: http://satenorijent.com/kamenovanistampanimarkizet.html
    U kuhinji imam uteg (vidi na slici - u donjem šavu je ušiven "lančić" koji zavjese vuče prema dolje) a u dječjoj sobi nemam ni to, ali dobro padaju.

U dnevnoj sobi imam neku prastaru zavjesu od sintetičke čipke (boja slonovače) i ta se pere svaka 3 tjedna je užasno nabire prašinu, ali nju vješam mokru direktno iz mašine i baš me briga.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

da, ti paneli su mi jako lijepi i moderni, ali mislim da se nama neće uklapati radi rasporeda u stanu
    - u spavaćoj sobi moramo kratku radi kreveta
    - u dječju mi tako nešto ne odgovara
    - u dnevnom boravku isto mora ići kratka jer je uz prozor kutna garnitua
    - u kuhinji uopće ne znam šta ću jer na stropu imam knauf (zatvarali smo neke cijevi i ustvari je jako komplicirano). Čak razmišljam da nađem nešto što ide direktno na prozor - na letvicu, ali se bojim da će tek to izgledati loše

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •