sneki, prijetnja kaznom ne uci vrijednostima.
ja bih na mjestu tvoje mame maloj tebi objasnila da krasti nije lijepo (ne da mi se opisivat moju imaginarnu raspravu u detalje ) a na kraju price bi smisljali nacin na koji mozes popraviti svoju pogresku - kradju. posto su u pitanju novci mozda bi se dogovorili da nema kupovanja novih igracaka kroz neko vrijeme.
ovako nesto su primjenjivali moji roditelji . vazno je da dijete aktivno sudjeluje u razgovoru (nije prodika + kazna vec razgovor + dogovor) i da se samo potrudi smisliti kako bi nadoknadilo stetu.

sto se tebe i tvoje klinkice tice, vas dvije imate "suradnju". ona ne slusa, a ti ludis, prijetis kaznama (a kad skuzi da se za te stvari koje ona radi ne ide u dom? gdje ce joj onda biti kraj?). sada mozda mislis da nema sanse da bi tvoja slatkica sudjelovala u jednom ovakvom razgovoru. medutim praksa pokazuje djeca uvijek suraduju (cak i "najproblematicnija" djeca iz domova) , ako odrasla osoba nastupa zbilja prijateljski. kako su djeca strucnjaci za komunikaciju, njima nije bitno samo STO kazes, vec i kojim tonom te uz koje neverbalne signale to kazes. ako nece suradjivat, uvijek se trebas zapitati: sto JA radim krivo? da li vicem? da li imam naroguseni pogled? stisnute obrve? da li mi je "nos u zraku"? itd... mozes vjezbati i pred ogledalom

ovo nije nesto sto se nauci radit preko noci ali se zna da pali dugorocno, sad bih napucala neke linkove ali ne stignem sad, budem poslije