-
Gluten ?
Cure help! Kupila sam od alnature bio palentu u dm-u i na vrecici ne pise sadrzi li gluten...zna li netko?
-
Ako nema oznaku "gluten free" (prekrižen klas pšenice u krugu) onda postoji vjerovatnoća da ga ima u tragovima.
-
palenta je obično od kukuruza iako ima i one koja je od pšenica. Kukuruz ne sadrži gluten, pšenica da. Pogledaj sastav.
-
razgovaralo se vec negdje o tome. mislim da se radilo o severovom kukuruznom grizu (isto iz dm-a) - zena je nazvala severe koji su joj jamcili da nema glutena, tj. koliko se sjećam, da ne koriste iste strojeve za obradu kukuruza i ostalog
- mi jedemo upravo taj griz i zadovoljni smo
-
Ako nije navedeno da ga nema nemoj ga koristiti!!Pogotovo ako je razlog ne korištenja glutena celijakija!Sama bolujem od iste pa ti sa sigurnošću mogu reći da tena kukuruzna krupica u prozirnoj vrećici nema glutena.Na njoj isto nije navedeno da nema,ali smo je testirali u udruzi oboljelih od celijakije i nema 100% :D
-
Zna li netko može li gluten u tragovima izazvati alergijsku reakciju? Zanimljivo je kako na nekim staklenkama hrane za dojenčad naprijed piše 'bez glutena', a iza malim slovima 'Vsebnost glutena manj kot 20 mg/kg izdelka'. I to samo na slovenskom jer Hrvatima valjda to nije bitan podatak. Kako to može proći? Mislim, ja se hranu iz staklenke nekako ne usudim davati iz još X razloga, ali malo istražujem.
-
Zato što je 20mg/kg po Europskim standardima proizvod koji ne može ugroziti zdravlje čak i osoba oboljelih od celijakije.Naravno dužni su to ipak navesti na proizvodu da nije prirodno bez glutena nego je iz njega uklonjen.Zašto to nisu napravili na Hrvatskoj deklaraciji,e to je već druga priča. :shock:
-
i ja koristim alnaturinu palentu i nije mi bilo na kraj pameti da pomislim da bi možda sadržavala gluten :/
Obično na njihovim proizvodima stoji oznaka ako ima nečega u tragovima.
Nekako mislim ako nije navedeno ništa, da se onda radi o čistom kukuruzu
Ali kad potrošim ovo pakiranje prelazim na Franckovu (nju kuham nama velikima) jer mi alnaturina ima puno kojekakvog trunja u sebi :/
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma