Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Vitaminski dodatak

Ledolina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno Vitaminski dodatak

Dajete li ih vasoj djeci, i koje?

Moja trogodisnja kcer je jako izbirljiva s jelom, i odbija vecinu pravilne i uravnotezene prehrane, te me brine da ne unosi dovoljno vitamina i minerala. Kupila bi joj neki dodatak ali me zanima koji je najkvalitetniji. Za sada joj u caj uspijem staviti med (muz ga sam proizvodi,pa znam da je kvalitetan), ali voce odbija potpuno (ni frapei i miksani sokovi ne prolaze). Variva jede u vrticu,ali to je skuhano, pa ne znam koliko koristi od toga.

Hvala na odgovorima.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nemaš brige. Ako jede donekle dovoljno praktično nema šanse da joj fale ikakvi vitamini. Ne daj se navući na obećanja farmaceuta, jer od sintetskih vitamina je uglavnom više štete nego koristi. Posebno ako sadrže željezo.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Zašto posebno ako sadrže željezo?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

skoro sve vitamine i minerale može dobiti iz kuhane raznovrsne prehrane osim vitamina c, ako neće ni limunadu (možeš je zamaksirati voćnim sirupom u boji, zamrznuti itd) ili neki drugi izvor c vitamina onda razgovaraj s doktorom i vjerojatno će joj dati da pije 50 mg c vitamin svaki drugi, treći dan. Ali vjerujem da ćete naći neki oblik c vitamina koji bi mogao proći,. Ako neće ni frapee ni sokove probaj ih stvarno pretvoriti u sladolede možda prođe, c vitamine se ne gubi zamrzavanjem.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Krivo Vitamin C se gubi smrzavanjem više nego kuhanjem, ali bez obzira na način pripreme u donekle normalnoj hrani ga ima dovoljno.
    Željezo? Smrda crijevnu floru i onda tvoj najznačajniji izvor zdravlja, vitamina i dobrobiti ode niz porculan u kanalizaciju. Pripravke od željeza treba prihvatiti kao vatrogasnu mjeru, a ne kao svakodnevni suplement.

Ledolina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Hvala, svima na odgovorima.

Sto je sa zanokticama? Pojavljuju joj se u zadnje vrijeme dosta, a to mi svi govore da je od nedostatka vitamina.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Znači ako je dijete slabokrvnobilo bi ok dati kratkotrajnu (mjesec do dva) kuru pripravka sa željezom?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jedna2 prvotno napisa Vidi poruku
    Znači ako je dijete slabokrvnobilo bi ok dati kratkotrajnu (mjesec do dva) kuru pripravka sa željezom?
    Ne samo ok, nego i vrlo poželjno.
    Ali, moj savjet je kontrolirati dijete kod hematologa, jer on gleda širu sliku, da preparat koji bolje odgovara djetetovoj krvnoj slici. Kontrolira i željezo i hemoglobin i feritin i da točna uputstva kako treba željezo piti (doza, intervali između hrane, C vitamin,...).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nešto smo brzi na "dijagnozama".

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    nešto smo brzi na "dijagnozama".
    Ajde, ajde Davore, ne trebaš odmah kolutati.
    Majka sama polazi od pretpostavke da je dijete slabokrvno.

Ja ću uvijek preporučiti kontaktiranje stručne osobe, ti preporuči nešto drugo. To je tvoje pravo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Aha. Još malo ovoga i netko će pomisliti kako su suplementi željeza baš super i da s njima nikada nema baš nikakvih problema.

Uzgred, vitamin C dokazano pomaže jedino apsorpciju željeznog sulfata, ali ne i recentnijih pripravaka. Zapravo se vitamin c preporučuje ritualno i bez propitivanja pravih razloga, ali o tom potom. Željeznom sulfatu je neophodna sva pomoć ovog svijeta da uopće prodre u krvotok.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Aha. Još malo ovoga i netko će pomisliti kako su suplementi željeza baš super i da s njima nikada nema baš nikakvih problema.
    Davore, ovo nisam napisala. Napisala sam da kontaktira stručnu osobu na tom polju. Stručniju i od pedijatra. Smatram da je to primjeren korak, ako dijete ima anemiju.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Davore, ovo nisam napisala. Napisala sam da kontaktira stručnu osobu na tom polju. Stručniju i od pedijatra. Smatram da je to primjeren korak, ako dijete ima anemiju.
    ti još nisi shvatila da na ovom forumu ima samoukih stručnjaka kojiam se treba slijepo vjerovati
    čemu liječnici, čemu školovani stručnjaci, kad možeš šarafit zavojnice i googlat, pa pametovat drugima

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a što se tiče umjetnih i prirodnih c-vitamina, jeste probali acerolu?

prirodni c-vitamin (ok, bolje je voće i povrće izravno jesti, ali eto...), žvaču se/cuclaju te pastile i finog su okusa

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš mi je falio poklopac

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja se od uvijek bojim tih sintetskih vitamina,gledala sam jako ružne dokumentarce na tu temu...s druge strane neki ih doktori ipak preporučuju-Davore postoji li i jedan "kupovni" vitamin koji bi ti preporučio...?

Ja sam anemična i bljedunjava od kad znam za sebe, uz to imam i niski tlak..nakon što sam rodila htjeli su mi intervenozno frknuti željezo jer sam po njima slabokrvna (samo da kažem da mi nisu vadili krv niti radili ikakvu pretragu po kojoj bi to mogli zaključiti) odbila sam, zato što sam dojila dijete i ako kažu da slabokrvne anemične mame trebaju zbog razvitka djetetovog mozga uzimati željezo (po meni idiotarija).
    Odbila sam zato jer se sjećam kad je moja majka u kad sam ja bila dijete često pila one sirupe željeza i imala užasne probavne smetnje,bolove u želucu a ja sam pomislila da bi ih moglo imati i moje dijete bude li ga ja uzimala.
    Uglavnom moja ga je šogorica "morala" uzimati i njezina beba nije imala većih problema.
    Pitam ja Vas ima li istine u tome da djeca anemični majki imaju "poteškoća u razvoju-mozga"..hvala i koliko loše željezo utječe na želudac?

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pa čuj bila ja tvoj lonac ili poklopac, odgovarala sam Ledolini. (vidi pod broj 1)

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde, ajde Davore, ne trebaš odmah kolutati.
    Majka sama polazi od pretpostavke da je dijete slabokrvno.

Ja ću uvijek preporučiti kontaktiranje stručne osobe, ti preporuči nešto drugo. To je tvoje pravo.
    Majka ne polazi od pretpostavke da je dijete slabokrvno, nego djetetu jest dijagnosticirana slabokrvnost, prvo slaba pa majka nije davala nikakve pripravke zeljeza (jer misli kao Davor), onda se slabokrvnost pogoršala pa je ipak počela davati željezo (Ferum lek pola propisane doze) s povelikim gađenjem i sad jos čačka o razlozima protiv davanja željeza.
    Inače, majka je i sama cijeli život (osim u trudnoći) slabokrvna, feritin joj je 3-5, kako kada.....

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mrkvica05 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa čuj bila ja tvoj lonac ili poklopac, odgovarala sam Ledolini. (vidi pod broj 1)
    ma ne ti nego magriz

Ledolina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ajme jeste se raspalili.. a ja samo pitala o vitaminima

Ok- sad pitam ovo: Ako smatram da prehrana nije dovoljna da bi se unjelo sve sto je djetetu potrebno, kako dodatno osigurati hranjive tvari? Dodala sam med (mjesani, svakavi, domaci), zasadila sam cak i svoj vrt, i cekam da nikne svasta nesto u njemu ( nije ga problem zasaditi, nego je problem hoce li ona to htjeti jesti).

Kako izbirljivom djetetu koje ne zeli nista novo isprobati, osigurati pravilnu prehranu?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ma ne ti nego magriz
    a kud će suza neg na oko

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Željeznom sulfatu je neophodna sva pomoć ovog svijeta da uopće prodre u krvotok.
    Ovo je potpuna istina. Meni nikako to željezo iz "suplemenata" nije htjelo kamo treba. Samo me bolio želudac, o nastavku probave da ne pričam.

Slabokrvnost se može itekako vidjeti bez pretraga. Bljedilo, roza donji kapak (kad ga povučeš dolje), vrlo svijetle desni, pospanost, umor, glavobolja...Slabokrvnost je bolest i treba je liječiti. Ali, hematologu se ide samo u baš teškim slučajevima.

Mislim da jedna kutija nekih ukusnih vitamina za djecu uzeta rano u proljeće nikako ne može škoditi.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Slabokrvnost se može itekako vidjeti bez pretraga. Bljedilo, roza donji kapak (kad ga povučeš dolje), vrlo svijetle desni, pospanost, umor, glavobolja...
    Pa ne baš kod svakoga, ja na primjer nikada nisam imala niti jedan od navedenih simptoma (ajd, dobro ponekad sam pospana i/ili umorna no za to uvijek postoji i neki drugi razlog) a slabokrvna sam.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa ne baš kod svakoga, ja na primjer nikada nisam imala niti jedan od navedenih simptoma (ajd, dobro ponekad sam pospana i/ili umorna no za to uvijek postoji i neki drugi razlog) a slabokrvna sam.
    X

kapke mi nitko nije gledao, a bljeda sam jer sam genetski na mamu i djeda, po tome bi svi Englezi bili slabokrvni....iskreno zbog te anemije apsolutno ja bar za sad nemam nikakvih zdravstvenih problema...pa ni zbog niskog tlaka...draže mi je da je nizak nego visok...inače ok umor..ali ja sam i tak spavalica koja bi mogla cijeli dan da ne ustane, a s druge strane noćna ptica kojoj je dovoljno 3 sata spavanja...pa vjerovatno je umor i od toga....

nego Davore mozak i željezo, da čujem?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovisi kako ga montiraš i kojeg je geometrijskog oblika

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da jedna kutija nekih ukusnih vitamina za djecu uzeta rano u proljeće nikako ne može škoditi.
    I ja sam nekad tako mislio.
    U istraživanju na Cornell University (New York) usporedili su efekte klopanja jedne jabuke i zobanja vitamina C. Za razliku od sintetskog askorbina kojeg proizvode plijesni, jabuke osim vitamina C sadrže makarsvašta korisno, uključujući flavanoide i polifenole i ispada (prema tom istraživanju) da je jednoj jabuci ekvivalent 1500mg vitamina C. Dobrobiti ne staju samo na flavanoidima i polifenolima.
    Kad tako kreneš trančirati sastojke suplemenata jednog po jednog dođeš do vrlo sličnih zaključaka za baš svakog od njih. Ne osjećam se pozvanim takvo trančiranje provesti javno na forumu jer vidim da ni ekipa kojoj je to struka to ne čini.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim, da ne bude zabune, među začinima u kuhinji sam imao čisti kristalni MSG za spravljanje azijskih poslastica (tako je pisalo po receptima) i u međuvremenu sam skužio koje je to sra... i MSG otiš'o pa-pa. Čovjek uči dok je živ.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislim Davore kaj taj vitamin C u jabuci ne splasne ak je brana pred 4-6mjeseci, i mi imamo još zalihu jabuka klinac svaki dan pojede 2-3 srednje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Za razliku od sintetskog askorbina kojeg proizvode plijesni, jabuke osim vitamina C sadrže makarsvašta korisno, uključujući flavanoide i polifenole i ispada (prema tom istraživanju) da je jednoj jabuci ekvivalent 1500mg vitamina C. Dobrobiti ne staju samo na flavanoidima i polifenolima.
    Zato ja uvijek kad mi naumpadne piti sintetsku askorbinsku kiselinu, mrknem i 2 deci merlota npr.

Nisam grammar nazi (vidi se iz prilozenog), ali spojevi su flavonoidi, a "MSG" se hrvatski zove natrijev glutamat. Takodjer, nije ni "glutaminat", kako se cesto cuje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Majka ne polazi od pretpostavke da je dijete slabokrvno, nego djetetu jest dijagnosticirana slabokrvnost, prvo slaba pa majka nije davala nikakve pripravke zeljeza (jer misli kao Davor), onda se slabokrvnost pogoršala pa je ipak počela davati željezo (Ferum lek pola propisane doze) s povelikim gađenjem i sad jos čačka o razlozima protiv davanja željeza.
    Inače, majka je i sama cijeli život (osim u trudnoći) slabokrvna, feritin joj je 3-5, kako kada.....
    Smatram da je anemija kod djeteta puno opasnija, nego kod odrasle osobe.
    Dijete je u razdoblju velikog rasta i razvoja i potrebno je da ima osiguranu odgovarajuću razinu željeza.

Hematologa spominjem iz razloga, jer se onda ne događa da dobiješ terapiju željezom od kojeg nema pomaka i samo ga uzimaš "na štetu", nego dobiješ preparat koji odgovara krvnoj slici.

Osobno sam također protivnik davanja lijekova i preparata kako se tko sjeti, ali anemija kod djece je izuzetak.

Pravilna prehrana je važna, ali kad je več došlo do anemije, tu razinu treba podiči umjetno, a onda održavati prirodno.

Isto tako, kao što i sama kažeš, dijete ne želi jesti, ne možeš mu na silu ugurati.

Smatram da je za podiči razinu željeza puno važnije crveno meso i jaja, nego povrće.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Ledolina prvotno napisa Vidi poruku
    Kako izbirljivom djetetu koje ne zeli nista novo isprobati, osigurati pravilnu prehranu?
    Teško i uz puno truda (znam jer imam takvo), nuditi, nuditi i nuditi, ne forsirati i čekati da se odluči probati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    ali spojevi su flavonoidi, a ...
    ... funkcija pomoću koje sam dobio tipfeler se zove copy/paste. Navikni se

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ha, gle, flavAnoidi ne postoje Daj mi link na stranicu s koje si kopipejstao, rado bih im se javila.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Daj mi adresu pa ću ti poslati par dlaka za raskoliti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Radi se o prenošenju vijesti koja je morala biti objavljena u znanstvenom časopisu (rezultati studije na Cornell Uni, kako si rekao gore). Tamo sigurno nije pisalo flavanoids. Pitam se što je u stvari pisalo u originalnom radu, kad ni ime molekula nisu uspjeli prepisati :D

Kakogod, vjerujem da ćeš se složiti sa mnom da je bilo u redu da te upozorim kako se stvarno zovu dotični spojevi.

Edit: pošalji mi link s kojeg si c/p, molim te.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 13.04.2012. at 14:23

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Što? Ne radi ti guglo? Evo prijepisa (nije jedini ali radi):
    http://www.nutritionj.com/content/3/1/5
    Tipfeleri su moji. Jako sam usitnio tekst da mi više stane.

Jesi sigurna da ne trebaš i par dlaka?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

... funkcija pomoću koje sam dobio tipfeler se zove copy/paste. Navikni se

Što? Ne radi ti guglo? Evo prijepisa (nije jedini ali radi):
    http://www.nutritionj.com/content/3/1/5
    Tipfeleri su moji. Jako sam usitnio tekst da mi više stane.

Jesi sigurna da ne trebaš i par dlaka?
    Ma sve je savrseno jasno, pogrijesio si, ja sam te ispravila, onda si rekao da si samo c/p, da bi se ispostavilo da ipak nisi c/p.

Nema potrebe za pravdanjem radi obicnih tipfelera, jel tako. Kazes ok i ides dalje

Uvijek se, naravno, mozes zapetljati u cijepanje dlaka, ako ti je tema toliko bliska da si ne mozes pomoci

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prava cjepidlaka
    Inače je korisno u uredu imati nekoga s okom za tipfelere.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa dobro, nije te valjda tako strašno pogodilo to što sam napisala, čemu toliko samoopravdavanje i isforsirani smajlići

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nego dosta nekorektnog trolanja, jednostavno je. Nemam ja "oko za tipfelere", niti se tebi baš eto dva puta omaknuo isti tipfeler, nego si ti površan a voliš se praviti pametan.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Danka_ svaka ti dala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uz ovakve groupie znam da činim pravu stvar.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •