Imam jedno, ma puno, pitanja glede prirodnog poroda.
Naime, moj prvi porod je prosao u velikoj mjeri prirodno (ako se to tako uopce moze reci)
Dakle nisam imla drip niti epiduralnu niti lijekove protiv bolova. Kako sam bila u bolnici, a oni uvjereni da necu roditi jela sam i pila cijeli dan. U predrađaoni sam bila SAMA, niti rodilja, niti osoblja. Otvorila sam se dok sam spavala, vodenjak je pukao sam, nisu me stigli obrijati niti klistirati.
'Neprirodnio' dio se odnosi na to da sam imala epiziotomiju, mislim, ali nisam 100% sigurna da su mi dali nesto za ubrzavanje istiskivanja posteljice na kraju.
I sad ide taj dio koji vas hocu pitati. Naime oni su meni dali Normabel. Lijek za spavanje. Jer situacija se pocela odvijati tako da su svi skupa zakljucili da se ja definitivno necu jos poroditi (cerviks skroz zatvoren, trudovi iako tu, rijetki i tako cijeli dan). Obzirom da su znali da je proslo vec skoro 40 sati a da nisam spavala, i da su ocekivali da ce 'pravi porod' poceti tek sutra predlozili su mi da uzmem taj normabel da se naspavam jer sam sama po sebi bila jako uzbudjena i budimo realni 8) prestrasena da nije bilo sanse da zaspim. I tako nakon sto su mi rekli da to ne moze naskoditi ni bebi ni meni i da cu se malo barem naspavati za veliku stvar koja me ceka sutra ja uzela normabel.
Zaspala sam odmah, i u roku sat i pol vremena se otvorila sa 0 cm na 10cm. Cerviks 'nestao'.
Uglavnom mene vam muci sada taj moment da sam ja siguirna da je mene blokirala vlastita panika, odnosno moj vlastiti mozak, i ne kuzim kako da sad za drugi porod za koji se iskreno nadam da ce biti barem jednako dobar kao i prvi izbjegnem paniku i strah?
Jel da odmah ponesem šaku normabela sa sobom?![]()
Odnosno, kako ste se vi cure koje ste rodile prirodno izborile sa tim strahom u sebi i tako omogucile tijelu da naprosto odradi ono sto mu je zapisano?