Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: porodiljni i obrt

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno porodiljni i obrt

neznam kako bi stavila naslov ali da probam objasniti
    imam firmu koju mislim zatvoriti i otvoriti obrt i onda jednog lijepog dana mislim zatrudniti
    šta tada, zna li netko kolika je naknada na porodiljnom i kakva su uopće prava samozaposlenih
    čini mi se da nije isto kao i kad si zaposlen kod nekoga nego nešto manje
    ali neznam točno šta,kako,zašto ................

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice

Navedena kategorija majki ostvaruju pravo na rodiljni dopust na isti način kao i zaposlene majke, pod uvjetom da su po osnovi svoga rada obvezno osigurane na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
    Izuzetak postoji u odnosu na visinu novčane naknade za majke poljoprivrednice koje ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 1.663,00 kune.

Pravo na rodiljni dopust navedene kategorije majki regulirano je Zakonom rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/96, 109/97, 82/01 i 30/04), koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z6.
    Naknada plaće za majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost regulirana je odredbama 31., 33., 35. 42., 45., 46. i 47. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 85/06, 105/06, 118/06, 77/07 i 111/07) i članaka 71., 74., 98. do 108. Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine", broj 120/06, 136/06, 56/07, 80/07 i 96/07) koji su dostupni u obliku internog pročišćenog teksta Zavoda, na Internet stranici Zavoda, pod "Obvezno osiguranje", te odredbom članka 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu ("Narodne novine", broj 137/06 i 78/07) koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z14.
    Visina novčane naknade za majke poljoprivrednice utvrđena je odredbom članka 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu ("Narodne novine", broj 137/06 i 78/07).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice

Navedena kategorija majki ostvaruju pravo na rodiljni dopust na isti način kao i zaposlene majke, pod uvjetom da su po osnovi svoga rada obvezno osigurane na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
    Izuzetak postoji u odnosu na visinu novčane naknade za majke poljoprivrednice koje ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 1.663,00 kune.

Pravo na rodiljni dopust navedene kategorije majki regulirano je Zakonom rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/96, 109/97, 82/01 i 30/04), koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z6.
    Naknada plaće za majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost regulirana je odredbama 31., 33., 35. 42., 45., 46. i 47. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 85/06, 105/06, 118/06, 77/07 i 111/07) i članaka 71., 74., 98. do 108. Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine", broj 120/06, 136/06, 56/07, 80/07 i 96/07) koji su dostupni u obliku internog pročišćenog teksta Zavoda, na Internet stranici Zavoda, pod "Obvezno osiguranje", te odredbom članka 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu ("Narodne novine", broj 137/06 i 78/07) koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z14.
    Visina novčane naknade za majke poljoprivrednice utvrđena je odredbom članka 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu ("Narodne novine", broj 137/06 i 78/07).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle
    Imaš ista prava kao i žena koja je zaposlena bilo gdje drugo....
    visina koja se isplaćuje za komplikacije i porodiljni ovisi o tome koju stopu doprinosa uplaćuješ ( po defaultu kojeg oni odrede osnovica je 4500 , ti možeš tražiti više )
    to je naravno za prvih 6 mjeseci , poslije 2500 .
    Jedina caka je da moraš imati nekog zaposlenog u obrtu za vrijeme trajanja porodiljnog ili moraš ga zatvoriti ( staviti u mirovanje ) dok ti ne istekne porodiljni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle
    visina koja se isplaćuje za komplikacije i porodiljni ovisi o tome koju stopu doprinosa uplaćuješ ( po defaultu kojeg oni odrede osnovica je 4500 , ti možeš tražiti više )
    Jedina caka je da moraš imati nekog zaposlenog u obrtu za vrijeme trajanja porodiljnog ili moraš ga zatvoriti ( staviti u mirovanje ) dok ti ne istekne porodiljni.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    dakle
    ako stavim obrt u mirovanje je li isto dobijam naknadu?
    i znači dobijam onoliko love na koliko sam sebi stavila plaću i naravno na osnovu toga uplačivala doprinose :?

božana hvala

i sorry na ovolikom neznaju ali na HZZO su mi rekli da nisu sigurni
    pa neka pitam kad ostanem trudna
    a ja se želim pripremiti da poslije ne bude neugodnih iznenađenja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da , dobivaš naknadu kad je obrt u mirovanju
    obrt MORA bit u mirovanju ili moraš imati još nekog zaposlenog tko bi radio dok si ti na porodiljnom

što se tiče ispalte plaće , ti kao obrtnik ne moraš sebi isplaćivati nikakvu plaću , doprinose plaćaš po osnovici koja je jedinstvena za sve obrtnike , osim ako sama zatražiš drugu osnovicu
    s računa možeš dizati koliko hoćeš i kad hoćeš , naravno , ako imaš

e, i gleda ti se prosjek zadnjih 6 mjeseci i ne smiješ bit dužna državi ni jednu
    jedinu lipicu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da , dobivaš naknadu kad je obrt u mirovanju
    obrt MORA bit u mirovanju ili moraš imati još nekog zaposlenog tko bi radio dok si ti na porodiljnom

što se tiče ispalte plaće , ti kao obrtnik ne moraš sebi isplaćivati nikakvu plaću , doprinose plaćaš po osnovici koja je jedinstvena za sve obrtnike , osim ako sama zatražiš drugu osnovicu
    s računa možeš dizati koliko hoćeš i kad hoćeš , naravno , ako imaš

e, i gleda ti se prosjek zadnjih 6 mjeseci i ne smiješ bit dužna državi ni jednu
    jedinu lipicu

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    i ne smiješ bit dužna državi ni jednu
    jedinu lipicu
    a oni meni mogu još od 2001

hvala draga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a meni nije nikako jasno zašto svaki moj post bude dupli :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a meni nije nikako jasno zašto svaki moj post bude dupli :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Evo ja sam obrtnik na porodiljnom!
    Nisam znala da mogu uplaćivati veću stopu za doprinose,uplaćivala sam onu redovnu,tražili su mi potvrdu za zadnjih 6 mjeseci i dobivam za prvih 6 mjeseci između 3000 i 3200 kn ovisno o broju radnih dana mjesečno,poslije 6 mj.2500 kn.
    Obrt mi normalno radi jer smo kolegica i ja ortakinje,može se imati i zaposlenog poslovođu,kad sam predavala molbu za dječji doplatak morala sam priložiti i rješenje o visini dohotka od porezne uprave i potvrdu od hzzo-a o isplatama porodiljnog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •