imam bebaca od 3 tjedna, mlijeka imam, no kad ga stavim na prsa vuce 10 min pa zaspi, pa se nakon toga probudi opet gladan i tako se znamo natezati dosta dugo. Sada se izdajam pa mu dajem mlijeko jer imam kontrolu nad tim koliko je pojeo, na prsa ga stavljam tek toliko da si malo povuce ali za konkretan obrok morala bi ga dojiti cijeli dan..zadnji put mi je tako bradvicu izmrcvario pa mi je trebalo dan dva da ta bol prodje. Ne znam sto da radim, da li da nastavim sa izdajanjem ili da se i dalje mucimo sa sisanjem...jer imam osjecaj da mucim i sebe i njega kad to tako sporo ide
1. Koliko ima popiskenih i pokakanih pelena?
2. Koliko ima obroka dnevno?
3. Je li jos uvijek dobro hvata dojku (usne ispupcene, jezik izmedju bebinih desni i tvoje bradavice, uhvati dosta areole)?
4. Koristi li dudu varalicu?
Kod malih beba je normalno da stalno zele sisati - to se promijeni kad narastu.
Takodjer je normalno da ne posisaju puno kolicinski dok im je zeludac malen - to se tek poslije promijeni.
Odgovori na pitanja, pa cemo vidjeti sto se moze napraviti.
Njega ne mučiš sigurno, njemu sisanje znači i hranu i vodu i utehu i maminu blizinu, svakako mu je bolje nego bočica. A da je tebi teško to ti verujem. Nađa je prva tri meseca sisala tako kako opisuješ. I izdržala sam jedva, već sam bila luda.
Probaj da ga razbudiš malo, pričaj mu, mazi ga, malo golicaj po obrazima.
I bez izdajanja možeš imati kontrolu nad tim koliko je pojeo: brojiš pokakane i popišane pelene. Mora imati 6 popišanih i 3-4 pokakane pelene dnevno i onda si sigurna da nije ni gladan ni žedan
Ako te bradavice bole onda treba popraviti položaj na dojci, ako je položaj ispravan ne bi trebalo da boli koliko god beba da sisa.
U periodu od 4. dana života do kraja 1. tjedna, beba bi trebala postepeno povećavati broj pokakanih pelena, te bi od 1. do 6. tjedna života trebala imati barem 3-4 stolice dnevno. Mnoge bebe će se pokakati odmah poslije ili čak tijekom svakog podoja. Ako beba mlađa od 6 tjedana, tijekom 24 sata nema barem 3 pokakane pelene, to može biti znak da ne prima dovoljno zadnjeg, hranjivijeg mlijeka te bi bilo dobro provjeriti dobitak na težini, a ako je on premalen, vidjeti zašto dojenje ne funkcionira kako treba. Većina isključivo dojenih beba nakon 6. tjedna od rođenja naglo promijene broj pokakanih pelena: neke kakaju i više puta dnevno, neke jednom dnevno, a neke svaka tri dana ili čak i rjeđe. Kod nekih beba će proći i po dva tjedna dana bez stolice. Ovo stanje je normalno tako dugo dok beba dobro napreduje u težini, općenito izgleda dobro, a stolica koja se naknadno pojavi je uobičajene konzistencije i boje. Nikakvi postupci za nasilno stimuliranje pražnjenja crijeva nisu poželjni.
Broj popišanih pelena
Ako vaša beba starija od 5 dana isključivo doji i ima barem 6 popišanih pelena unutar 24 sata, možete biti sigurni da prima dovoljnu količinu mlijeka. Nažalost, današnje "super suhe" jednokratne pelene često izgledaju suhe čak i kad su prepune urina pa je mami ponekad teško ustanoviti je li beba smočila pelenu. "Mokra pelena" je težine kao da ste u suhu jednokratnu pelenu dodali 1-2 žlice vode.
Ako djetetu uz dojenje dajete vodu ili bilo kakvu drugu tekućinu, (što je inače potpuno nepotrebno dok dojite), broj popišanih pelena ne može biti siguran indikator doji li beba dovoljno.