Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 88

Tema: Zašto neplodnim parovima treba psihološko savjetovanje

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Zašto neplodnim parovima treba psihološko savjetovanje

Eto, ovdje nas se okuplja zaista mnogo, različitih dijagnoza, godina, staža u MPO vodama...neki od nas su ostvarili roditeljstvo, neki idu po bracu ili seku u novi postupak, neki su posvojili pa ipak ostaju u ovim vodama....dakle, zanima me vaše mišljenje:
    Koji su to razlozi radi kojih bi par bio obvezan proći psihološko savjetovanje/testiranje da bi mogao ići u postupak potpomognute oplodnje?

Ja osobno smatram da razloga za takvu obvezu nema. Vjerujem da nitko od nas nije i neće olako ulaziti u Mpo, uostalom, prije samog postupka svaki par proalzi mnoštvo pretraga koje mu daju vrijeme, ali i informacije da se što bolje pripremi na ono što ga čeka. Psihološka pomoć nam svima u nekom trenutku može zatrebati, nevezano za dijagnozu neplodnosti i toga se ne treba sramiti. Zapravo bi svim pacijentima koji se suočavaju s nekim težim zdravstvenim problemima trebala biti dostupna kvalitetna psihološka podrška i pomoć, ali nikako kao obveza i uvijet za daljnju medicinsku pomoć!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja te mogu samo potpisati jer isto mislim, nemam šta dodati.Meni osobno je najteže bilo kad u postupku nije uopće bilo jajnih stanica ili nije došlo do transfera, čak teže nego kad je beta bila negativna.E tad mi je trebala podrška i pomoć a ne prije postupka, tad sam još puna adrenalina, nade i vjere u uspjeh.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa... meni se čini da ti razlozi nisu na strani para, mislim reći da, po meni, ne treba paru psiholog, ali možda je vice versa u smislu područja nove ekspanzije za ekspertizu - to je novi teritorij za bildanje kompetencija itd.. Nemam pojma. U inozemstvu to ne postoji u smislu obaveze, a nije baš neplodnost endemski vezana za Hrvatsku ili se Hrvati s time baš specijalno od svih drugih naroda teško psihološki nose.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.02.2012. at 23:48

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mene je moja dr uputila na razgovor kod psihijatra da nam napiše taj nalaz. Razgovor je trajao oko 10 min, a vrhunac je bilo pitanje jesmo li svjesni činjenice da nam zahvat možda neće uspjeti ??!!

Rominka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je to sve skupa žalosno. netko tko je nakon saznanja da će teškom mukom ostvariti roditeljstvo ostao zajedno i podrška si je u svakom pogledu, u dobru i zlu (koja ironija), mora prolaziti psihološko testiranje...i slušati kako mu na kraju psiholog kaže da nismo kompatibilni jer "vaše se persone previše sudaraju"...a onda moja seka, srednjoškolka, dođe kući i kaže mi da joj je prijateljica iz razreda trudna i nitko od nadležnih, ali baš nitko, ni psiholog, ni ravnatelj, nitko si ne postavi pitanje, nitko s njom nema potrebu razgovarati....zaista tužno...netko drugi procijenjuje našu izvanbračnu zajednicu koja je pritom velika prepreka za MPO jer "nismo odlučni želimo li začeti život u zajednici".....mi smo u svakom pogledu u lijepoj našoj nepoželjni za MPO...tužno....jako tužno...i diskriminirajuće..

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa Vidi poruku
    Ja te mogu samo potpisati jer isto mislim, nemam šta dodati.Meni osobno je najteže bilo kad u postupku nije uopće bilo jajnih stanica ili nije došlo do transfera, čak teže nego kad je beta bila negativna.E tad mi je trebala podrška i pomoć a ne prije postupka, tad sam još puna adrenalina, nade i vjere u uspjeh.
    X na ovo posebno dio kad ni u jednom postupku nisam ni došla do jajne stanice,a kamoli do bete koja je meni utopija..
    ne znam kome ide u prilog i zašto napumpavaju to psiho savjetovanje...

nina32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Tonili, bravo za temu. Potpisujem te u potpunosti.
    Mislim da cure ako i uspiju doći do transfera, postaju psihijatrijski slučaj u ona dva- tri tjedna kada čekaju betu! Ja prva.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

jedini razlog bi trebao biti da se parovima pruži podrška, ali onda bi to bila ona psihološka pomoć koja bi trebala postojati u svakoj bolnici, ne nešto uvjetovano i jednokratno, od 10 min. mislim da bi općenito trebala postojati psihološka pomoć u bolnicama nevezano samo za mpo, npr. za rizične trudnoće, majke koje izgube bebu ili dožive pobačaj, no to je sad neka druga tema.

ovako se mpo parove na još jedan način diskriminira, ne razumijem po čemu su drugi parovi podobniji i psihički sposobniji biti roditeljima?
    kad netko napravi bebu pijan, nadrogiran, ili ju ostavi u kontejneru, zapostavlja, onda je on podobniji biti roditelj?
    njemu ne treba psihološka procjena dok "štanca" djecu kao na traci, a onda traži uokolo socijalnu pomoć?

ispada da su mpo parovi građani drugog reda.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

moja prijateljica i njen muž su išli na psihološko savjetovanje koje je u sklopu postupka.ona kaže da je njoj to stvarno puno momoglo,posebno mužu.objasnila im je dr što ih čeka i prpiremila na mogućnost neuspjeha.oni nisu informirani kao većina cura na ovom forumu.vi ste ovdje jedni drugima veća podrška nego bilo koji dr,ali oni u svojoj okolini nemaju takve ljude i za njih same je to nešto o čemu se ne govori tj prešućuje.

ali svakako mislim da je to stvar izbora i potrebe svakog pojedinca.uostalom,kada ne bi trošili vrijeme na ljude kojima to nije potrebno imali bi više vremena za ljude kojima je.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj mali laf prvotno napisa Vidi poruku
    moja prijateljica i njen muž su išli na psihološko savjetovanje koje je u sklopu postupka.ona kaže da je njoj to stvarno puno momoglo,posebno mužu.objasnila im je dr što ih čeka i prpiremila na mogućnost neuspjeha.oni nisu informirani kao većina cura na ovom forumu...
    ajme baš me zanima što su im to rekli. nadam se da se radi o nekom psihologu koji ili ima osobno iskustvo ili je jako detaljno proučio tematiku. a plašim se da im je netko natrkeljao bezvezarije, a njima kao neinformiranima se to učinilo OK. dobro, očito je pozitivno da su oni nakon tog razgovora umireni. ali ja zaista ne mogu zamisliti kako bi to savjetovanje uopće trebalo izgledati da ima ikakvu svrhu .
    jedna od najglupljih ideja ikad.
    bili smo na tom famoznom savjetovanju, bilo je živa smijurija, psihologica ( u Obiteljskom centru) se nešto potrudila pripremiti ( mi smo joj bili prvi), a sve pripreme su joj pale u vodu kad smo se mi pojavili sa djetetom ( iz IVF-a iz doba prije zakona), jedno 5x počela nešto čitati sa papira, pa pogleda u A., pa kaže "a vi to već znate", pa opet papir, pa opet A...
    meni je bilo neugodno koliko je njoj neugodno.
    nakraju sam ja njoj pokušala pomoći da sastavi pripremu za parove koji još nikad nisu bili u postupku. i ništa pametno nisam smislila, rekla sam joj da ih ne gnjavi.
    ponavljam, ne mogu predočiti neke koristi obaveznog psihološkog/psihijatrijskog savjetovanja, testiranje neću ni spominjati.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mali laf meni je iskreno drago što oni imaju pozitivno iskustvo, tamo su se informirali i to je ok. Mi smo se na svom sastanku sa psihijatricom bavili više našim missedom nego samim postupcima i to mi je isto tako ok. No, je li to trebao biti uvijet da bismo uopće pristupili novom postupku - e to mislim da ne.
    Kao što već rekoh, smatram da bi kvalitetna psihološka pomoć trebala biti dostupna svima koji je zatraže.
    A edukacija pacijenata je nešto na čemu još treba raditi - osobno mogu potvrditi da se intenzivno bavimo ovom tematikom, pa, ako netko možda ima prijedlog kako educirati parove koji se suoče s neplodnošću, na koji način im pružiti (osim foruma, naravno) potrebne informacije i slično....slobodno pišite

ivka13 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Mi smo na psihološkom savjetovanju imali doktoricu koja je igrom slučaja i sama u mpo postupcima tako da smo ipak mogli o nečemu porazgovarati. Ali odmah mi je ta ljubaznost pala u vodu čim je rekla da se ona odlučila na Prag jer naše (hrvatske) doktore ne smatra dovoljno stručnim. Naravno, odmah sam si u sebi pomislila, draga moja doktorice, ja nemam toliko para ko i Vi pa si ne mogu priuštit let do Praga i boravak od nekoliko dana tamo i osuđena sam na hrvatske, prema Vašim riječima, nestručne doktore. Srećom pa su me ti isti doktori razuvjerili u njenom mišljenju i itekako pokazali svoju stručnost.
    Uglavnom, ipak razgovor nije bio mučan, nismo imali nikakva testiranja i mogli smo biti donekle opušteni jer smo pričali o svemu i svačemu, kao na nekoj prijateljskoj razini.
    Ali tek kasnije se s vremenom ispostavilo da bi nam psiholog možda zatrebao kasnije kako su postupci odmicali i nizali se oni neuspješni. Vjerujem da svima nama kasnije treba netko s kime bi mogli porazgovarati, netko tko će nam možda riješiti neke naše nedoumice i poslušat nas u "kriznim" trenucima kad ti preostaje zatvorit se u kupaonicu i isplakat se da bi mogao kasnije dignut glavu i nastavit dalje.
    Dakle, nisam protiv psihologa u mpo priči, ali oni se pojavljuju u totalno krivom trenutku. Oni bi po meni trebali biti sastavni dio mpo tima i na raspolaganju parovima za cijelo vrijeme postupaka i čekanja.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Rominka, meni je isto žalosno da pomoći psihologa nema onda kad je najpotrebnija, i tu je cijela kontradikscija zakonski nametnutog savjetovanja (di ste kad vas neko zaista treba, u bilo kojoj situaciji da se nađe-neplodnoj ili premladoj???).
    mali laf-dobro prima kaže-psiholozi zapravo nisu educirani govorit o postupcima, MPO doktori su ti koji bi u kratkim crtama MORALI objasnit pacijentima što ih čeka (a mi ovdje i predobro znamo koliko parove pogađa kad im ne uspije iz prve, ne može ti to nijedan psiholog objasnit).
    Mene zanima nešto drugo, a to pitam zaista iz dobre namjere-dakle, parovi koji su rekli da im je psihološko savjetovanje bilo ok-što je to točno bilo ok (zaista nikog ne prozivam jer sam i sama van foruma to čula). Ako idete zatrudniti-šta vam točno treba psiholog odobrit? Trudnoću? Psihološko testiranje je potrebno kad podnosite zahtjev za nošenje oružja, kad idete u auto-školu, za novi posao, za sistematske u sklopu poslova koji to traže-MUP, vatrogsci i slične službe), al na što mislite kad kažete da je ok obavezno, zakonski nametnuto psihološko savjetovanje za zatrudnit? Da li znate da su ljudi koji pišu zakone samo ljudi i da nestrućnjaci () mogu i jesu donijeli krivi zakon o MPO-u i da se sad mijenja? I da smo mi tu da se bunimo protiv loših zakona zato da svima bude bolje, svima nama i budućim generacijama.

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Za sebe mogu reći da ste mi vi cure najveća potpora, jedino se mi međusobno možemo u potpunosti razumjeti zbog svega što prolazimo...I zato vam svima od srca veliko, veliko hvala, ne mogu vam opisati koliko mi znači i koliko sam pozitivne energije primila! Olakšavate mi vrijeme iščekivanja i dajete veliku nadu

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ivka, niko nije protiv psihologa u mpo priči, dapače, ja osobno mislim da bi ih trebalo postavit u mpo timove, i meni je došlo puno puta da idem s nekim razgovarat, kad dođeš pred zid, al to za mene nije, što ne znači da nekom drugom ne bi pomoglo (itekako), jer roda druženja su puno veća psihološka pomoć od nekog ko je stručan, al to sam nije prošao.
    Da se ne zaboravi-radi se o tome da smo protiv zakonski nametnutog obaveznog testiranja prije ulaska u postupak (meni je to jako diskreditirajuće, ponižavajuće i diskriminirajuće), samo želimo zatrudnit!
    sejla, svima nam je isto, zato i jesmo tu da si pomažemo
    Posljednje uređivanje od mare41 : 26.02.2012. at 12:50

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mare, evo govorim kako sam ja to shvatila iz onog kako je meni obrazloženo (a osobno nam je trebao psihijatrijski nalaz zbog dobivanje odobrenja hzzo-a), taj nalaz je potreban da se vidi jesmo li emocionalno spremni na postupak ?! Koliko god čudno zvučalo...
    Neka me netko ispravi ako sam u krivu, ali je meni to tako rečeno.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

sejla, i jeste li emocionalno spremni? Mislim, da li bi išli u postupak da niste? Ili bilo ko drugi od nas?
    a znam da Češka nema nikakvo savjetovanje, ni za homolognu ni heterolognu oplodnju.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 26.02.2012. at 12:57

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ne mislim da provociraš,samo pitaš što te zanima.ja ću pokušati prepričati što su mi je prijateljica rekla.

ovak,meni se čini da to savjetovanje nije bilo u svrhu provjere jesi li sposoban brinuti o djetetu (što je ponižavajuće) već više o tome kako se nositi s postupkom i rezultatima.sam postupak im je objasnio dr koji to radi.pričali su o tome kako se inače nose sa stresnim situacijama,da li razgovaraju o svemu ili svako probavlja tugu sam za sebe...ako netko ne reagira suzama i golemom tugom poslje neuspjeha ne znači da mu nije stalo,samo nekima treba duže da prihvate situaciju,a to u konačnici dovede do svađe...mislim da im je dala neke brojeve telefona gdje se mogu javiti poslje ako ce im trebati bilo kakva pomoć.

to sam zapamtila jer prijateljica nije bila oduševljena idejom da idu jer je mislila da ce ih tamo ispitivati o stilu zivota j provjeravati jesu li uopće dobar kandidat za bebu.

ne znam da li je riječ o psihijatru ili psihologu.

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Jesmo mare Iako sam se zafrkavala da će me nakon razgovora sigurno zadržat u ustanovi...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ovdje stvarno treba razlučiti

a) potrebu podrške kad se čovjek nađe u specifičnoj situaciji, ( suočen sa neplodnošću, gubitkom bliske osobe ili abnormalno viskim dobitkom na lotu, zašto ne )

i

b) obavezno, zakonom nametnuto savjetovanje, kao preduvjet da uđeš u postupak MPO

a) je poželjno i dobrodošlo , od čovjeka do čovjeka varira u stupnju od 1.ne smeta, al ni ne pomaže, preko 2.pomaže do 3.apsolutno nužno; sa svim međufazama u stupnjevima 1.,2. i 3.

b) je besmisleno, jer zanemaruje naše stvarne potrebe za podrškom i individualne razlike, jer nije stručno razrađeno, jer nas diskriminira u odnosu na druge roditelje, jer je nepotreban trošak u ionako skupoj priči ( nebitno plaćamo li sami ili je na teret HZZO ili drž. proračuna - možemo i pametnije iskoristiti ta sredstva)...

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

A što da im vam/im kažu da niste/nisu spremni? Idete na terapije da bi postali spremniji? Ili što ako kažu da nikad nećete bit spremni ponesti se s vrtlogom emocija u jednom IVF postupku?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja vjerujem da nama treba psiholog u onoj fazi dok još ne znamo da imamo dg neplodnosti, dok ne dođemo do MPO doktora, jer taj dio kad ne znaš šta nije u redu, a pokušavaš svaki mjesec ispočetka, a svaki mjesec vidiš minus na testu, tu veće muke nema....a kad se pomirimo s tim da nešto nije u redu i kad dođemo u ruke stručnih doktora-zapravo dođe do smiraja jer znamo da smo u dobrim rukama i da će sve biti dobro....

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj tonili prvotno napisa Vidi poruku
    A što da im vam/im kažu da niste/nisu spremni? Idete na terapije da bi postali spremniji? Ili što ako kažu da nikad nećete bit spremni ponesti se s vrtlogom emocija u jednom IVF postupku?
    predviđa li ovo uopće zakon?
    ili je samo propisana obveza da ti netko uzme 250 -300 kn?

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

POtpisujem te prima u potpunosti - mislim da sam u uvodnom postu jasno naglasila da me zanimaju mišljenja o savjetovanju/testiranju kao ulaznici za postupak.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj sejla prvotno napisa Vidi poruku
    Jesmo mare Iako sam se zafrkavala da će me nakon razgovora sigurno zadržat u ustanovi...
    a nisi jedina koja je tako mislila

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    predviđa li ovo uopće zakon?
    ili je samo propisana obveza da ti netko uzme 250 -300 kn?
    ili-uzme ti to, a ne kaže ti ništa nego kao-joj šta će vama to, evo vam potpis, a ti ko budala zamračiš pare, a da ih nisu ni pokušali zaradit (aj sad se bar više ne ide privatnim psiholozima ko na početku, a nove forumašice ne znaju da je na početku savjetovanje negdje bilo testiranje od 2 sata i dobijala se dijagnoza da si podoban da budeš roditelj, ah ta mračna crna vremena koja još traju)
    Posljednje uređivanje od mare41 : 26.02.2012. at 13:21

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Prima neznam - ali ako je ono uvjet da bi par uopće mogao u postupak, onda bi morala postojati i takva varijanta, zar ne?
    Zašto onda moramo biti procijenjeni? Ako će svatko tu procjenu proći - onda to nema smisla, zar ne?
    Ili ćemo svi dobiti prolaz, plaćat ćemo nečije specijalizacije, imat ćemo pismenu potvrdu uredne mentalne dinamike, ali NEĆEMO biti psihijatrijski slučajevi - bar tako kaže dr. Vrčić

Čini mi se da je ovo samo dobra platforma za branje love, zapošljavanje onih koje pojedini žele zaposliti, plaćanje specijalizacija, pisanje znanstvenih radova... Ovo je sve, samo NE pomoć pacijentima kojima je pomoć potrebna.
    Posljednje uređivanje od tonili : 26.02.2012. at 13:25

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mi smo preko uputnice dr opće prakse išli, tak da nismo ništa platili.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislim da sam u uvodnom postu jasno naglasila da me zanimaju mišljenja o savjetovanju/testiranju kao ulaznici za postupak.
    jesi, jesi, velikim i masnim slovima , nije mi promaklo

nego sam željela još jednom naglasiti razliku između pomoći i nametnute obveze koja se pretvori u "odmoć"

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sejla prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo preko uputnice dr opće prakse išli, tak da nismo ništa platili.
    nismo ni mi platili (ali mnogo ljudi jeste ), imali smo uputnicu preko HZZO, ali smo išli u Obiteljski centar, iz organizacijskih razloga.

ali lova za jedno i drugo dolazi iz državnog proračuna-što više novca ode na nepotrebna savjetovanja-manje će ostati za krioprezervatore, gonale, štoperice...
    na kraju krajeva za psihološku pomoć kad ti stvarno treba

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ma prima, sve ok. POkušavam i ja to ponovno naglasiti jer mi se čini da se svi slažemo da pomoć, ako nam zatreba, treba biti tu i dostupna svima - ali - nikako da dođemo do onog zašto bi to neplodni parovi trebali biti procjenjivani (podcjenjivani)?
    I da, zamislite, ima i neplodnih liječnika - trebaju li i oni psihološku potvrdu da su sposobni imati dijete?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja vjerujem da nama treba psiholog u onoj fazi dok još ne znamo da imamo dg neplodnosti, dok ne dođemo do MPO doktora, jer taj dio kad ne znaš šta nije u redu, a pokušavaš svaki mjesec ispočetka, a svaki mjesec vidiš minus na testu, tu veće muke nema....a kad se pomirimo s tim da nešto nije u redu i kad dođemo u ruke stručnih doktora-zapravo dođe do smiraja jer znamo da smo u dobrim rukama i da će sve biti dobro....
    Potpisujem
    bolilo je vise dobit M nego
    negativna beta

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

I da, zamislite, ima i neplodnih liječnika - trebaju li i oni psihološku potvrdu da su sposobni imati dijete?
    kako da ne, isprobala na vlastitom primjeru .

a što se tiče, same teme - mi neplodni smo jedini pacijenti koji da bi uopće mogli započeti s liječenjem trebaju psihološko savjetovanje, sramota .

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

...zapošljavanje onih koje pojedini žele zaposliti...
    Mlada, i po godinama i po stažu, psihologica, kći moje prijateljice, me molila da joj objasnim MPO i kako treba izgledat TO savjetovanje, jer je preko veze upala u jednu kliniku... a o MPO ne zna baš ništa osim pojma "beba iz epruvete".
    Objasnila sam joj, molila ju da ne gnjavi parove koji joj dođu... a tek poslje mi je palo na pamet što nije pitala poslodavca da joj da instrukcije... što nije pitala psihološku komoru. Koliko znam oni skupljaju bodove na račun ovih i onih edukacija, ne znam da li moraju proći i edukaciju za obavljanje savjetovanja za parove koji ulaze u MPO. A bilo bi logično, zar ne?
    I onda, vjerujem da dijelom zbog neznanja, a dijelom zbog njihove arogancije obave testiranje, što niti je zakon propisao, niti je legalno, niti je ljudski.

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mojca imaš pravo...Bilo koja od nas bi bolje odradila posao u savjetovanju od nekih stručnjaka (naglašavam nekih, i to jednostavno zato što jedine u potpunosti razumijemo i možemo suosjećati)...

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Moje psiholosko savjetovanje je odradeno kod psihologa na poslu, obzirom da mi je MPO ginekolog reko da moramo rijesiti tu formalnost za ulazak u postupak, tako da smo to odradili, prvo ja, pa dragi i dobila sam potvrdu. Pravno smo odradili na isti nacin odnosno prijateljica koja ima odvjetnicki ured nam ju je napisala. Iskreno psiholosko savjetovanje u cijeloj MPO prici mi je trebalo kada mi je dragi dobio nalaz da ima akutnu infekciju hepatitisom C, sto se za mjesec i pol pokazalo kao lazno pozitivan nalaz. Tada sam bila na rubu zivcanog sloma, a sto se tice upoznavanja s postupkom taj dio je bio najbolje obavljen u Pragu kada smo kod dr. L proveli 2 sata i kada je moj dragi konacno tretiran kao osoba koja takoder sudjeluje u postupku, sto kod nas do tada nije bilo. Obicno bi mu dali casicu i to je to. Dakle psiholosko savjetovanje kao potpora parovima u postupku kada to zatraze da, obavezno savjetovanje cista diskriminacija neplodnih parova.
    Posljednje uređivanje od Ona koja nije pisala : 26.02.2012. at 15:10

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Apsolutno je nepotrebno, ponižavajuće i diskriminirajuće obavezno savjetovanje.
    Mi smo čak bili i testirani e to je tek bilo dno dna. Svaki put kad se sjetim nalaza (ne potvrde nego nalaza) riga mi se.

Po meni, trebalo bi zakonski obavezat dr-e da ti na prvom razgovoru sve objasne od A-Ž, a ne da moraš kopat po netu i forumima da bi skužio šta ti rade i kako i zašto teče postupak
    Znači, dobar dan, vaša dijagnoza je ta i ta, ok. Na putu do bebe možete očekivati to i to. Imate mogućnost potupaka tih i tih, uspješnost je takva i takva.
    I ok, ako si ovca koja ne želi znat šta dr radi, nek ostane na tome, ali ako nisi onda ti puno znači da znaš i možeš ragovarat s dr-om o svemu.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno je nepotrebno, ponižavajuće i diskriminirajuće
    X

Mi smo imali sreću jer smo dobili psihologa koji nam je otvoreno rekao koliko je savjetovanje u ovome trenutku potpuno bespredmetno i dao nam broj mobitela ako zagusti negdje u/nakon postupka.

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Cost benefit analiza:
    Cost: 1 uputnica za mene koju je platio HZZO, 1 uputnica za mm koju je platio HZZO, slobodan dan s posla za mene da dođem na naručeni termin, par sati izostanka s posla mm
    Benefit: nepostojeći ( uzimanje osobnih podataka od strane dr. da bi napisala potvrdu).

Obavezno psihološko savjetovanje kao uvjet za liječenje apsolutno diskriminirajuće. Mogućnost psihološkog savjetovanja tijekom postupka, e to bi bilo lijepo. Naravno, za osobe koje imaju potrebu za tim.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Krajnje ponižavajuće i protuustavno.
    Velik,velik problem je što se uvijek izbjeglo nepolodnost priznati kao bolest.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Bok cure;

samo jedno pitanje, sigurno više znate nego ja. Evo nedavno sam se našla u ovoj cijeloj priči, i za 5.3.2011. imamo dogovoreno pravno i psihološko savjetovanje. No ja i MM zapravo nismo u braku nego živimo u izvanbračnoj zajednici. Dali mi, kao takav par, uopće možemo u postupak obzirom da u zakonu stoji da moramo biti u braku. Ja sam mislila ovjeriti izjavu o izvanbračnoj zajednici kod javnog bilježnika kao dokaz (i neka vrsta vjenčanog lista), ali ne znam dali to prolazi.

Molim vas za informacije. Hvala.

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Sirena28, i mi još nismo u braku, tek planiramo, i nemamo problema što se tiče planiranja zahvata (kod javnog bilježnika dobili potvrdu o izvanbračnoj zajednici). Jedino idete li na zahvat u inozemstvo ili kod nas? Mi idemo u Češku, za Hrvatsku ti nisam sigurna kako ide, pa da ti ne kažem krivo.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

sirena, samo kod javnog bilježnika ovjerite tu izjavu i to je to. uz p&p savjetovanje, još jedna od nebuloza zakona!

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Cure puno vam hvala. Planiramo postupak u Hrvatskoj u Petrovoj bolnici.

Samo neka se ovaj glupi diskriminirajući i neustavan zakon što prije izmjeni da nam makar malo olakšaju ovu tešku i nezavidnu situaciju.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Sirena28, gdje ćete obaviti psihološko i pravno savjetovanje? Jesu li vas u petrovoj negdje uputili? Dali kakvu preporuku?
    Sretno dalje i javljaj nam se

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Idem u obiteljski centar SMŽ, jer sam iz Siska. Nitko mi nije u Petrovoj niti spominjao to pravno i psihološko savjetovanje, pa idem na svoju ruku da dobijem potvrde. Pretpostavljam da ću na slijedećem pregledu kod doktorice biti stavljena na listu čekanja za ljekove (jer smo MM i ja napravili sve obrade) i onda nebi htjela produžiti agoniju čekanja zbog tih potvrda.
    Rekle su mi cure da se potvrda za psihološko savjetovanje može dobiti i u agenciji/kući (ne znam kako se točno nazivaju agencije za psihološko savjetovanje) aha - savjetovanje bez potreba za dolaskom. I ne naplaćuju ju ništa. Samo se pošalje e-mail na adresu: info@aha-savjetovanje.hr.

*mare* avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

meni osobno je to psihološko i pravno savjetovanje totalna uvreda i diskriminacija.
    ne, nismo maloumni, znamo za rizike i posljedice. ne, nismo nagovoreni na postupak i ne, nismo manijaci koji idu na ivf zato jer nam je dosadno jednostavno se seksati doma.

psihološka pomoć bi mi ponekad dobro došla. ali ne prije postupka i ne kao obaveza. ali onda kada nam treba psihološka pomoć od struke je nećemo dobiti. zato imamo jedni druge. a mislim da nas ionako previše diskriminiraju i razvlače na sve strane kao ubojice embrija i pitajBogačegasvene pa mi je suludo još to doslovce vrijeđanje sa besmislenim savjetovanjem na koje smo prisiljeni. pa ne želim biti ratni vojni pilot. želim biti roditelj. i nisam nikog ubila. i ne namjeravam. samo želim imati svoje dijete.

hvala državi i zakonu što me zbog toga doživljava kao maloumno čudovište. (isprika ako je ton poruke negativan, ali tako se trenutno osijećam i jako sam razočarana pa ni ne mogu pisati drukčije)

marincezg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    jesi, jesi, velikim i masnim slovima , nije mi promaklo

nego sam željela još jednom naglasiti razliku između pomoći i nametnute obveze koja se pretvori u "odmoć"
    ja bi samo dodala da psiholosko savjetovanje mozda nekom i je pomoglo a mozda nekom i nije..
    recimo sve zavisi od psihologa do psihologa kak ti objasni neke stvari....
    meni bas nije nista posebno to psiholos. savjetovanje prestavljalo jer zenskica niti sama nije znala kaj bi nam rekla
    vise se svega i ne sijecam bilo je skoro prije 2 god.
    pricala je nekih 15-20 min. i mjerila je mene i muza od glave do pete, istina je da smo sijedili ali skuzila sam njezin pogled
    vise mi bi mozda sad trebalo psiholosko savjetov. nego na samom pocetku

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

sirena28 ne znam da li su vam dali u petrovoj onaj papir na kojem piše što sve treba od pretraga i papira za mpo?
    piše da je za parove koji su u izvanbračnoj zajednici potrebna "izjava bračnog para pred sudom kod javnog bilježnika i potvrda o zajedničkoj adresi". isuse, ne kužim ovo prvo?

kao preporuka za dobivanje suglasnosti od psihologa i pravnika navedena je šalata, i ide se na uputnicu.
    ne znam kako stojite sa obiteljskim centrima u sisku?
    moram priznati da prvi put čujem za ovo savjetovanje bez potrebe za dolaskom?
    ali vidim da ste to riješili.

marincezg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Citiraj reny123 prvotno napisa Vidi poruku
    Cost benefit analiza:
    Cost: 1 uputnica za mene koju je platio HZZO, 1 uputnica za mm koju je platio HZZO, slobodan dan s posla za mene da dođem na naručeni termin, par sati izostanka s posla mm
    Benefit: nepostojeći ( uzimanje osobnih podataka od strane dr. da bi napisala potvrdu).

Obavezno psihološko savjetovanje kao uvjet za liječenje apsolutno diskriminirajuće. Mogućnost psihološkog savjetovanja tijekom postupka, e to bi bilo lijepo. Naravno, za osobe koje imaju potrebu za tim.
    e ovo si super napisala, mogucnost psiholos. savjetov. tijekom postupka tko ima potrebu pa nek ide...
    Posljednje uređivanje od marincezg : 29.02.2012. at 14:31

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •