Pink Os stvarno neznam šta bi rekla.....ako vi nemožete ostvariti pravo onda za koga su pisali zakon.
![]()
![]()
Pink Os stvarno neznam šta bi rekla.....ako vi nemožete ostvariti pravo onda za koga su pisali zakon.
![]()
![]()
Pink- OS ne mogu vjerovati da su vas odbili :shock: Stvarno nisu normalni. Drži se draga![]()
Mg1975, baš mi je žao što imaš problema sa SRV, probaj viditi što će ti reći soc. radnica za promjenu na TM, pa nazoveš HZZO što oni kažu, pa vidi. Iako ja mislim da bi ti Centar trebao još uvijek to promjeniti, oni su izdali rješenje :/ Ma ko bi ih više znao![]()
Nego ja nisam koristila prošlu godinu onu poreznu olakšicu. Je li ima šanse to sad srediti za prošlu godinu ( nekako mi je u glavi da može) i što bi trebala napraviti :?
curke, može mala pomoć!
Odobrena nam je njega, čekamo riješenje, al me zanima,
jel mogu kaj di obaviti dok čekam riješenje (za DD, ili kaj drugo?)....
Od koga ću primati isplatu (išli smo preko CZSS)?
Jel se trebam di "prijaviti"za isplatu?
Da li je isplata za sve ista (2500,00) ili ovisi o visini plaće?
Inaće spadamo pod Samobor.
Pošto se sve odvijalo jako brzo,nisam se ni snašla u svemu, nisam baš upućena u detalje, pa mi nemojte zamjeriti kaj upadam ovak ko padobranac.
Čestitam svima kojima je njega produžena , a puse-tješilice onima kojima nije (uz nadu da će biti).
![]()
curke samo da razjasnim odbili su nam invalidninu,mi koristimo došust za njegu do 3 godine,nešto mi se učinilo kao da mislite da nismo dobile dopust! ova tužba za invalidninu sad ide na upravni sud! vidjećemo
Pahuljčice ako imaš nalaz i mišljenje komisije,možeš odmah s tim i ostalim dokumentima predati zahtjev za doplatak!
pahuljčice od sad isplata ide preko hzzo-a ,kontam da im moraš odnijeti broj tekućeg računa ako ti več nisu uzeli i za sve je ispalta 25000 kn i doplatak
Pročitala sam trećinu ovog topica, za ostatak nemam vremena, i nisam našla odgovor, pa vas molim za pomoć;
imam 10 mj blizance, ranije rođeni, visokoneurorizični, za sada nikakvih ozbiljnih problema, ali dosta kasne motorički. Zanima me da li i ja mogu podnijeti zahtjev za dopust radi njege djeteta. Porodiljni imam po zakonu tri god., ali bitna mi je naknada jer 1600 i 2500 nije isto, pogotovo kada svaki tjedan idemo u zg, što na preglede što, na vježbe i svaka kuna nam je bitna.
Danas sam se raspitivala u žup. HZZO (u područnom nemaju pojma) i rečeno mi je da pravo na njegu mogu ostvariti tek kada mi istekne tri god. porodiljnog, što mi je totalno nepravedno, jer treba preživjeti dvije godine s 1600 kn za dvoje djece uz stalne odlaske u zg,a i moju djecu stavlja u nepovoljniji položaj. Pa ako netko ima slično iskustvo ili kakvo saznanje da mi se javi.
ja mislim da na žalost nemaš pravo,jer se ovo pravo odnosi na one obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena,što znači da se jedno od njih nakon 1g porodiljnog vraća na posao, a dijete treba posebnu njegu.Jolly prvotno napisa
Isto tako oni koji imaju porodiljni 1g ne mogu tražiti da im za vrijeme tog porodiljnog krene produljenje, ono stupa na snagu kada zakonski porodiljni istekne. Ti imaš tri godine i po zakonu ne možeš tražiti produljenje za nešto što već imaš, samo radi porodiljne naknade.
Nažalost takav je zakon, ti se još raspitaj kod specijalista kod koih vodiš djecu.
Inače ja mislim da bi s obzirom na porodiljni možda mogla dobiti nekakve novce od CZSS ili HZZO radi potrebe prijevoza i lječenja u drugome gradu-imaš negdje taj zakon na stranicama HZZO-pa si pogledaj.
http://www.hzzo-net.hr/ odi na pravne akte
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=6
Pink-OS hvala ti.......![]()
Jolly, imaš pravo na dopust za njegu djeteta. Ja sam mama blizanaca koji sada imaju 2 godine i koristim dopust za njegu djeteta, dijagnoza je distoni sindrom. Upravo sam podnjela papire za novo vještačenje i produženje dopusta.
Za dodatne informacije možeš me kontaktirati na privatni mail radoću ti pomoći.
oprosti ali meni to nije jasno,ako žena već ima 3 godine onda ako hoće ili treba produljenje za njegu, to raži nakon isteka tj. prije isteka te 3 godine porodiljnog??????Mum2B prvotno napisa
Ivana zg ne znam što ti nije jasno, stvar je vrlo jednostavna. Ako dijete/djeca imaju zdravstvene probleme tada majka može brinuti o njima i dobiti status njegovateljice dokle god njihovo zdravstveno stanje to zahtjeva, a djeca ostvaruju pravo na dječji doplatak. To nema veze za porodiljnim dopustom, on se u tom slučaju prekida.
Ja potpuno razumijem Jolly, ona bi sada trebala preći na 1660 kn porodiljne naknade, a na ovaj način ostvarit će prihod u iznosu 3600 kn. S obzirom da dječica imaju problema s motorikom mislim da će bez problema ostvariti svoje pravo.
Bok cure,hitno trebam vašu pomoć! Imam bebu koja je rođena s 28 tjedana,u 4 mj. će imati 1 god. Znam da imam pravo produžiti porodilni onoliko za koliko je ranije rođena,to je ok.Invalidninu i dd sam riješila i dobila članak 38,naime beba je slijepa,krvarenje u mozgu 4.st,hidrocefalus,Vestov sindrom i niz drugih dijagnoza.Znam da s pp sad riješava u HZZO,ali imam problem,a ove u HZZO mi još ne znaju odgovorit jer još nisu ni pročitale najvjerovatnije taj novi zakon od 1.1. 2009.Ovako,u trenutku kada sam rodila,još sam bila zaposlena tj. na komplikacijama-bolovanju zbog trudnoće.Imala sam ugovor na 6 mjeseci koji je istekao negdje u 6 mjesecu,znači 2 mjeseca nakon poroda.Da bi stvar bila gora,obrt se ujedno i zatvorio,a meni ugovor istekao.Tada odlazim u HZZO objasnim im,donesem radnu knjižicu i oni preuzimaju sve.U radnu mi upisuju nekakvo VMRO bolovanje i moj se porodiljni bez problema nastavlja do 1. god.A što sada? Da li sam ja nezaposlena osoba sada i da li ću imati pravo na taj produženi porodiljni s obzirom na djeteova teška oštećenja za koja iama dokumentaciju? Znači,problem nije dijete nego moj status. hvala unaprijed svima
nezgodno! nažalost da,ostaješ nezaposlena!a u tom slučaju nemožeš ostvariti prava jer oba roditelja nisu zaposlena! baš mi je žao!
curke će ti jo bolje znati reći,a možda je netko i bio u sličnoj situaciji
bilo bi dobro kada bi te netko moga prijaviti na minimalac u svojoj firmi, a ti da si uplaćuješ mirovinsko ili nešto tako, ustvari ništa si ne uplačuješ ako si na produljenom porodiljnom za njegu...daj postavi pitanje pravnicama na ovom forumu......pusa bebiciasantova@htnet-dsl prvotno napisa
![]()
hej, nemam ja ništa protiv toga da ona to dobije, da pače, ali zamisli situaciju, da dobije npr. produljenje na samo 3 mjeseca, a bebači imaju 2 godine, šta onda, vraća li se ona nakon toga onda opet na stari porodiljni do 3g na koji već ima pravo....zakon nije jasan ili ga ja ne poznajem dovoljno????Mum2B prvotno napisa
Jolly inače ja ti želim da dobiješ sve što možeš!!!!!!
evo i ja ću upast kao padobranac, čitam o ovim novotraijama i ne mogu vjerovat kako kod nas umjesto na bolje stvari uvijek idu na gore.
mi smo doboili dopust do 3 godine, i zanima me ono vezano za povrat poreza.
da li mm može ostvarit tu olakšicu , mala je prijavljena na njegovoj poreznoj kartici, i šta je potrebno priložiti da bi se to dobilo.
čitala sam da se to može pa da ne propustimo zbog neznanja!
![]()
Pink-os nadam se da će se i to pozitivno rješit!![]()
Annemary treba samo otići sa nekim dokumentom ,nalaz i mišljenje ili što imaš u poreznu upravu i na šalteru mu za minut promjene koeficijent,mislim da ide na 1.8 sad ako djete ima oštećenje!
hvala za dobre želje!!!![]()
sad ne znam da li sam te skontala,ona je na njegovoj poreznoj kartici,znači ima taj veći koeficijent,onda bi trebao imati pravo nešto povrata novca,vidi se na poreznoj kartici,moj m ima
ona je na njegovoj kartici, ali nije zavedena koa djete sa posebnom njegom, nešto tako , pretpostavljam da treba napravit!Pink-OS prvotno napisa
bilo je o tome govora ali nisam bila baš skužila, osim da se to može i na poreznoj prijavi!
da,da treba to napraviti napisala sam u prvom postu obavezno.nije neka lova al 100,150kn nije za baciti
Pink-OS. Mi smo opterećeni mislima o zdravlju malene zanemarili prijavu poreza i prijavili je na mene koja koristim produljeni porodiljni (dijete ima sad 1,5 god). Naravno da smo puno izgubiliOvih dana bi je prijavila na muža jer postojimogućnost da mi odobre (naivac) do treće god. Znam da mogu "prebacit"malu na muža ali da li to mogu napravit za cijelu 2008 i da li nakon što počnem radit trebam ponovo promjenit koeficijent?
ja sma mislila da mi koji koristimo prodljeni porodiljni nemamo pravo na povrat, jer nam to daje država, pa zato nisma malu stavljala na sebe, a i mm ima veću plaću od mene.
a jel treba kakav dokument za poreznu, ili se to samo ima di ispuniti na obrascu'
Split ako prebaciš malu na muža abilo bi novčano za vas bolje da je na njegovoj poreznoj kartici a na socijalnom tj zdravstvenom neki dalje ostane kod tebe! a za ovo ostalo stvarno ne znam,mora postojati neki besplatni telefon u poreznoj pa nazovi! sretno
annmary kad dođe muž kažem ti točno što treba
Koeficijent se povećava za 0,3 (izuzev utvrđenog 100%-tnog invaliditeta - tada je 1,00).AnneMary prvotno napisa
A što se dokumentacije tiče, najbolje je da nazoveš svoju poreznu. Ekipa u "mojoj" poreznoj nije znala šta treba, pa su nakon konzultacija (s ne znam kime) zaključili da priložim kopiju Mišljenja komisije i Rješenje od CZSS-a.
Ovo je prva godina da tražimo povrat, pa ne znam jel će ova dokumetacija biti ok.
MM radi u poreznoj, pa ću ga natjerat ako nađe vremena ( jer se sada fakat ubijaju od posla) da se raspita za vas.
Jer moja mala je odpočetka priljavljena na njega i nemam pojma jel on nju stavljao kao dijete s posebnim potrebama-mislim da nije :?
Ivana zg, ajde pitaj TM i za mene. Iva je sve prijavljena na MM-a od rođenja. Ja koristim skračeno radno vrijeme i zanima me da li ovu olakšicu može prijaviti MM ili moram ja. U svakom slučaju dobivam, ali bi u slučaju da može on to iskoristiti dobili više![]()
Kod mene je ista stvar, kćer je prijavljena na MM-a, ja koristim SRV a on je prijavio olakšicu.pale prvotno napisa
Ok super MBee, znači koristit će MM olakšicu. Pretpostavljam da je kao i kod nas vama to bilo isplativije![]()
Da ne gubim prvu godinu dok sam bila na porodiljnom dijete smo prijavili na njega a onda nisam imala razloga prebacivati. Papire možeš odnjeti i ti, ne mora ići on.
Evo zvala sam za dječji doplatak, potrebno je samo poslat novi formular, i javiti im bilo kakve promjene vezane za status.
Možete napisat gore broj spisa ili MBG pa će oni dalje tražit spis.
za sve koji trebaju predati porezne prijave
svi vi koji imate iz bilo kojeg razloga pravo na njegu djetete cijelo ili polovično, u poreznoj prijavi treba staviti preslike svih rješenja za prošlo godinu, ako neko pravo teče od prije i njega, u obračunu za 1. dijete stavite 1.5 ( tj. +1), za 2. dijete (1.7, tj. +1)
i lijepo sve izračunate!!!!
djecu možete djeliti međusobno kako vam paše , pa izračunajte i kombinacije!
ako su dvoje djece jedno na jednoj prijavi, a drugo na drugoj prijavi mora biti i MGB onog drugog partnera na vašoj, i obrnuto
a sve još i pitajte na 0800/669933 ne s mobitela
Meni su rekli da se priznaje samo: tuđa njega i pomoć ( ???) i invaliditet. Koja je na kraju točna informacija, da li mi koji koristimo dopust za njegu djeteta imamo pravo na tih 0,3 jer ova tuđa njega je nešto sasvim drugo, koliko znam???otocanka prvotno napisa
ZAKON O POREZU NA DOHODAK
IV. OSOBNI ODBITAK ILI NEOPOREZIVI DIO DOHOTKA
Članak 36.
(1) Rezidentima se ukupan iznos ostvarenog dohotka prema članku 5. ovoga Zakona, umanjuje za osnovni osobni odbitak u visini 1.800,00 kuna i to za svaki mjesec poreznog razdoblja za koji se utvrđuje porez. Rezidentima se kod ostvarene mirovine na temelju prijašnjih uplata obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje i na temelju prijašnjih uplata premija osiguranja za dokup dijela mirovine na teret poslodavca, priznaje osobni odbitak u visini ukupne mirovine ostvarene u poreznom razdoblju, najmanje 1.800,00 kuna, a najviše do 3.200,00 kuna mjesečno.
(2) Rezidenti mogu uvećati osobni odbitak iz stavka 1. ovoga članka u visini:
1. 0,5 osnovnoga osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji te bivšega bračnog druga za kojeg plaćaju alimentaciju,
2. za uzdržavanu djecu: 0,5 osnovnoga osobnog odbitka za prvo dijete, 0,7 za drugo, 1,0 za treće, 1,4 za četvrto, 1,9 za peto, a za svako daljnje dijete faktor osnovnoga osobnog odbitka progresivno se uvećava i to za 0,6, 0,7, 0,8, 0,9, 1,0… više u odnosu prema faktoru osnovnoga osobnog odbitka za prethodno dijete,
3. 0,3 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe s invaliditetom.
4. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.
prema ovome članku 36 stavak 4. ja sam za njegu dobila 1 bod za DIJETE
Ima li kakve veze ako je dijete prijavljeno na muža, a pravo na njegu je dodjeljeno meni?
Jelena HVALA na zakonu!
Za 100% invaditet i/ili tuđu njegu obračunava se 1,0 koeficijent, a za sve ostale 0,3. Tako je meni rečeno u mojoj poreznoj, a sve porezne bi trebale primjenjivati iste propise.samba prvotno napisa
Ja još uvijek niš ne kužim. Nemamo invaliditet (hvala Bogu), samo dopust dok ne prohoda. Jel imam pravo na tih 0,3 ili ne?
Nema ni moja mišica utvrđen ikakav stupanj invaliditeta, ali samim time što sam od CZSS-a dobila rješenje da radim SRV (isto bi bilo i da sam na produljenom porodiljnom) imamo pravo na koeficijent 0,3 (koji ćemo btw koristiti na MM poreznu, iako sam ja korisnik rješenja). Sve ovo sam rekla ekipi u poreznoj i oni su mi rekli da ne možemo koristiti 1,00, ali možemo 0,3.samba prvotno napisa
Odlučila sam predati sve papire i vidjeti šta će nam točno priznati na poreznoj (prvo prilikom predaje papira, a zatim i nakon isplate).
Otočanka, a meni su rekli da nemam pravo ako nema invaliditeta. Na kaj da se pozovem???
I dodajem:
"Uvećanje osnovnog osobnog odbitka u visini 0,3 može se priznati poreznom obvezniku za dijete na temelju vjerodostojnih isprava nadležnih tijela prema posebnom propisima, kojima je utvrđen invaliditet ili tjelesno oštećenje djeteta (na primjer: nalazom i mišljenjem tijela vještačenja utvrđeno je da dijete ima teže smetnje u razvoju, temeljem čega je ostvareno pravo roditelja na dopust do sedme godine života ili skraćeno radno vrijeme do 15 godine života)."
http://www.celijakija-istra.hr/prava.html
Prema tekstu koju su napisali na stranicama Udruge, ne vjerujem da je ta olakšica vezana isključivo za celijakiju.
osobbni odbitak za prvo djete je 0,5 uvećan za 0,3 ako je djete uzdržavani član kojem je UTVRĐENA INVALIDNOST (rješenjem nadležnog tijela).
osobni odbitak 1,0 se dodaje ako je djete 100% invalid ili ako po OSNOVI INVALIDNOSTI ima pravo na tuđu njegu i pomoć (također dokazati rješenjem).
i možete zvati s mobitela jer trošak ide na račun Ministarstva financija.
0800 669933
http://www.udrugapuz.hr/zakonoporezunadohodak.htm
Iako je ovo što piše na stranica Puža staro 4 godine, ispada da se nismo pomaknuli dalje od prvog slova (barem neke porezne). :/
CITIRAM IZ GORE NAVEDENOG POSTA
4. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.
evo ja se posvađala s MM koji radi u poreznoj...on tvrdi da nemamo pravo ni vi ni ja, ako djete nema utvrđen invaliditet....ja sam mu rekla čitajući mu ove postove da se kod njih u poreznoj ne zna tko pija a tko plaća, kako nekom mogu reći da može dobiti 0,3 na njegu a drugome ne!!!!.
Po meni ovdje svako intrepetira zakon kako mu paše i stavlja ga u kontekst kako mu paše-stvarno sam ljuta!!!!!!
i na kraju?![]()
ja ću predat kopiju rješenaj pa šta bude.
idem sutra ujutro nosim muževu poreznu prijavu pa će vidit šta kažu.
ajd pa javi kako je prošlo...nije meni do tih para, nego mi je MM stvarno digao živce, kao i svi državni službenici...zakon je nedorečen pa svi rade kako ih volja ili misle da trebajuAnneMary prvotno napisa
![]()
meni je priznato po rješenju 1bod više i to su mi prema tom zakonu članak 4 i napisali u poreznoj kartici, pa sad vidite da je to tak!