jer naravno ako ti otkažu za vrijeme tih 7g opet si na nuli jer gubiš prava
jer naravno ako ti otkažu za vrijeme tih 7g opet si na nuli jer gubiš prava
Za njegovatelja se raspitaj u svom centru za socijalnu skrb.asantova@htnet-dsl prvotno napisa
Bok svima .Molim vas ako mi zna tko odgovoriti.Ja sam na rodiljnom dopustu za treće djete do 19.10.Moje drugo djete koje je staro 4 godine ima bronhitis.Zanima me dali imam pravo na povečani dječji doplatak ili možda pravo na njegu za drugo djete na temelju bronhitisa.I kome se moram obratiti za to.Inače sam nezaposlena tj.na burzi.
oba roditelja moraju biti zaposlena da bi dobila njegu.Ala prvotno napisa
sto se tice djecijeg neman pojma, najbolje da se raspitas u svom HZZO-u (jer su sad oni preuzeli na sebe dopust za njegu)
Hvala malena beba.Nazvat ću sutra HZZO pa ću čuti što će mi reći-
Bok cure,evo ovako sam odlučila glede statusa roditelj njegovatelja-naime,moja socijalna radnica je već zahtjev ranije poslala ali po njenom slabe su šanse jer kao imam pravo na produženi dopust za njegu-što naravno nije istina jer sam ostala nezaposlena,a ona bi trebala maloo bolje prčitati novi zakon,jel tako? I tak vam ja danas odem do naše udruge djece invalida s papirima mog slijepog i visoko neurorizičnog djeteta i ondje mi gospođa da jednostavan odgovor na sve-"šta još nisi tražila status njegovatelja?-traži to i ne skači sebi u stomak-dijete ima hidrocefalus što je već dovoljna osnova za status+ostale dijagnoze.."I tak cure ja odoh sutra kod moje neupućene soc.radnice i tražim kopiju zahtjeva koji mi je ona napisala i ne odustajem..šaljem zahtjev za status njegovatelja! pozdrav i svima hvala na savjetima i odgovorima :D
Čitam vas neko vrijeme,pa sam odlučila podjeliti i svoje iskustvo.
Možda nekome pomogne.
Imam sina od 3,5 godine koji je sa 2 mjeseca starosti dobio dijagnozu "cerebralne poremetnje kretanja",hipotonija.
Sadašnja dijagnoza je "paraparesis discreta" i "ostali ekstrapiramidni poremečaji i poremečaji kretnji".
Ja sam na dopustu za njegu več 2,5 godine.Sada u veljači imamo opet vještačenje.
Predala sam papire u hzzo.Mada su me prije toga našetali kao mladog majmuna,jel nitko naravno od njih na hzzo-u nema još pojima o ničemu.
Uglavnom,evo popisa papira koje su mene tražili.
-sva medicinska dokumentacija od zadnjeg vještačenja do sada
-potvrda o prebivalištu
-potvrda o zaposlenosi mene i supruga
-djetetov rodni list
-nalaz i mišljenje od zadnjeg vještačenja
-riješenje centra za socijalni rad
-uputnica za liječnićko povjerenstvo od mog doktora opče prakse
Žena u hzzo kaže da sada oni to prosljeđuju povjerenstvu i da čemo biti obavješteni o daljnjem tijeku događaja.
U Splitu ne traže potvrdu o prbivalištu niti uputnicu .
Možda je gđa. na HZZO zaboravila spomenit uputnicu.
Tko daje tu uputnicu? Pedijatar djeteta ili moj liječnik?
* * *
Asant želim ti da dobiješ sve što ti i pripada. Nedaj se izbacit iz kancelarije dok ti nisu jasne sve mogućnosti!
Tvoj liječnik. To je gotovoi formular na kojem piše Uputnica za liječničko povjerenstvo. U HZZO-u su mi rekli da je dr-ica vjerojatno i zaboravila da ima te formulare pa da prekopa po ladicamasplit prvotno napisa
![]()
Ja sam prvo predala svu dokumentaciju osim uputnice.
Jer za uputnicu mi ženska na hzzo nije ni rekla.
Ali me je zato zvala za 2 dana i rekla da ju moram donesti od svoje doktorice opče prakse.
I ja odma kod svoje doktorice,kad ono,ona nema pojima o čemu se radi,šta mora napisati itd.Jer nije dobila nikakvi dopis od hzzo o toj temi.
Pa pošalje mene nazad na hzzo neka mi tamo daju nekakvi obrazac ili nešto.
Ja na hzzo i velim da mi doktorica nemože napisati uputnicu jer nema pojima o čemu se radi.
E onda je ženska sa hzzo_a zvala doktoricu i objasnila joj od slova do slova šta da napiše na uputnicu.
Tako da su me našetaliiiii.
Ponovo sam zvala u Splitu ne treba uputnica.
Ispričavam se ako je već netko pisao..
- moje treće dijete je dijete sa poteškoćama, a ja do sada koristim normalan roditeljski dopust za treće dijete do 3 godine
- prošle godine nešto prije njenog prvog rođendana otišla sam u centar za socijalnu skrb, napravila zapisnik, odradila preglede (i platila jer mi se žurilo) predala papire, bila na komisiji, dobila nalaz i mišljenje da mogu koristiti dopust radi njege djeteta
- za prijelaz na dopust radi njege djeteta moram prekinuti običan rodiljni dopust i odem ja danas po uputi socijalne radnice u pravnu službu HZZO da mi prekinu normalan porodiljni a žena mi kaže da ne mogu jer prvo moram iskoristiti svoj normalni roditeljski do 3 godine a onda mogu na dopust radi njege![]()
- uglavnom po njenom: ja ću još 2 godine dobivati 1600 kn, a ne 2100 + 800 kn (to još ni ne znam kako se dobiva), ako idem na posao s pola radnog vremena ne mogu dobiti punu polovicu plaće nego samo 800 kn, a onda tek od treće godine ako prođe na komisiji mogu dobiti 2100 odnosno punu polovicu plaće
- uglavnom, ne mogu ostvariti pravo na njegu djeteta do njegove 3. godine!
Mislim ovo je totalna diskriminacija trećeg djeteta - da je prvo ili drugo dobila bih prava a budući da je treće ništa do 3. godine!
Ako tako piše u zakonu onda je zakon diskriminirajući i nisu uzeli u obzir takve slučajeve.
Što vi mislite?
ja sam zaboravila pitati, kako smo mi na produljenom porodiljnom zdravstvenom osigurani, tj. jesmo li ili to moramo samisredit
u svoj strci potpuno sam zaboravila na to
školjkica osigurana si preko poslodavca kao i prije odlaska na porodiljni
mama Jelena spominjala je jedna mama isti slucaj, pogledaj unatrag par strana. jesi pitala mozes li bar ostvarit pravo na taj uvecani dd?
Mama Jelena šta da ti kažem osim da je to jeza. Netko tko piše zakon nije mogao pretpostavit situaciju da treće dijete može bit sa poteškoćama.
Možda bi situaciju trebalo predstavit nekome u ministarstvu, pa da nešto poduzmu.
mama jelena, meni se to čini suludo
pa ne iskoristi svaka žena svoje pravo da ostane doma 3 godine, to je ako želiš, a ovako se čini da je to obavezno
sigurna sam da postoji neko rješenje za tebe, pitaj na nekoliko lokacija CZSS-a i HZZO-a jer koliko sam vidjela sve ovisi na kakvu osobu naletiš
možda žena nema pojma
Ovako bi ti ja savjetovala.....kako nemaš rješenje od CZSS-a, predaj zahtjev u pravnu službu HZZO-a kojem priloži svu medicinsku dokumentaciju, nalaz i mišljenje i ako treba ove druge stvari koje cure spominju u gornjim postovima. U zahtjevu napiši da želiš da se tvoje pravo na dopust za njegu razmatra prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/2008).mama Jelena prvotno napisa
Žena ti baš nije dobro rekla iznose koje bi ostvarivala jer su oni ovim novim zakonom promjenjeni.
Citiram Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama
Članak 24.
(8)Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelji djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu iz članka 23. stavka 2. i 3. ovoga Zakona ima pravo na naknadu plaće za preostalo vrijeme do punoga radnog vremena u visini razlike između plaće koju ostvaruje radeći polovicu punoga radnog vremena i plaće koju bi ostvario da radi u punom radnom vremenu.
(11) Naknada plaće iz stavka 2., 3., 4., 5., 7. i 8. ovoga članka isplaćuje se na teret sredstava državnog proračuna.
Što znači da ako radiš u srv imaš pravo na pola plaće od firme, a drugu polovicu do pune plaće (koju bi imala da radiš puno radno vrijeme) isplaćuje HZZO iz sredstava državnog proračuna. npr. plaća za puno radno vrijeme ti iznosi 2000,- kn, kod srv dobiješ 1000,- od firme i cca 1000,- od HZZO-a (ovaj drugi dio malo varira jer nemožeš 2x koristiti osobni odbitak, pa platiš više poreza i prireza nego kod pune plaće koju isplaćuje poslodavac).
Ako pak se odlučiš koristiti dopust za njegu prema novom Zakonu (članak 24., stavak 7.) imaš pravo na naknadu plaće u iznosu od 65% proračunske osnovice, što iznosi 3.326,- x 65%=2161,90 kn.
U oba slučaja imaš pravo na uvećani DD u iznosu od 831,00kn.
mg1975, mislila sam ja na te iznose.
ne podstoji plaća od 2000 kn za puno radno vrijeme, minimalac je veći od toga...
TO znači da ako sam ja na 7000 kn npr onda mi firma isplaćuje 3500 a HZZO npr nešto manje pretpostavljam...
Ali ovo je stvarno slučaj za ići u ministarstvo, pokušat ću još kod šefice pravne službe u pon, a onda moja socijalna radnica...
Znam ja da je minimalan plaća veća od 2000 kn, ovdje sam napisala tako samo kao primjer za razumjevanje citiranog članka za sve koje budu čitali moj post.mama Jelena prvotno napisa
Za sve koji žele izračunati koliko bi dobivali na srv predlažem da naprave slijedeće........odu na ovaj link na kalkulator plaće http://www.rrif.hr/kalkulator-placa-neto.asp Prvo upišu pola bruto plaće, osobni odbitak (1,00;1,50 itd), postotak prireza, označe (koji stup u MIO, većinom 1.i2. stup) i izračunaju neto plaću, zatim izbrišu osobnu olakšicu i ponovo izračunaju neto plaću. Zbroj te dvije neto plaće će biti ono što će dobiti na svoj račun.
mama Jelena želim ti da što prije riješiš svoj problem.
![]()
![]()
pogledala sam par stranica ove teme i ne nađoh odgovor pa vas molim da me uputite ili mi odgovorite
bila sam na HZZO predat zahtjev za dopust za njegu djeteta nakon što dijete navrši 1. godinu i službenik mi kaže da po novom Zakonu imam pravo ili na rad pola radnog vremena ili na njegu do 7. godine ako je dijete sa težim smetnjama, što ovdje nije slučaj.
gledala sam u zakon nigdje se ne spominje baš taj najobičniji dopust, ili ja nisam dobro vidjela?
imas pravo na dopust ako dijete ima neke poteskoce u razvoju, nije to nikakav najobicniji dopust.nk123 prvotno napisa
sve je ostalo isto, skupi nalaze i ostalu dokumentaciju i odnesi u HZZO. po novome jedino nema komisije odnosno komisija odlucuje jedino na temelju papira koje dobije, dijete se vise ne vodi na komisiju.
nk123,ako ti dijete nema nikakve teškoće mislim da možeš uzeti 3 godine neplaćenog dopusta za dijete!
U koji HZZO i koji odjel u Zagrebu treba zvati da se informiram o dopustu? Naime, ja već jesam na dopustu, kontrolno vještačenje bi trebalo biti u ožujku, ja bih prekinula njegu i vratila se na posao, a ne znam ni do kada mi dopust traje...od koga u HZZO-u mogu saznati, zna li netko?
Trebaš se obratiti u pravni odjel HZZO. Nazovi HZZO na 0800 79 79 i pitaj gdje ti je najbliža pravna služba.Romy prvotno napisa
Nova informacija sa HZZO. NEki idu sa djetetom na komisiju, neki ne. Tko ide, a tko ne ide? DObit ćete poziv!
Poznajem i osobu koja je bila sa djetetom u prvom mj. na komisiji.
Moja curica je rodjena 2006g,sad će tri godine..rodjena je s 36 tjedana,naultrazvuku u rodilištuje prikazano da je imala krvarenje stupnja 2 uz periventrikulranu hipoksiju,na ultrazvuku je prikazano da ima cistu na jajniku...to je bilo kad je rođena..sve do današnjeg dana sam bila na porodiljnom dopustu,radi njege djeteta...S 4 mj starosti krenuli smo na viježbe,za kukove,i sve u nizu po redu,pa sve do danas..evo sad u trećoj godini života,dobili smo od fizijatra,neuropedijatra,ortopeda da i dalje idemo na viježbe,sad je dobila dijagnozu Dystoni syndrom Pedes planovalgi gr III.sa strane fizijatra, i dgedesplanovalgi gr.III Dig.II suprduct. pedis dx.i neurorizičnost i hiperaktivnost..Vježbe smo dobili za 6 mj,vježbe na bazenima,i obavljanje viježbikod kuće. Dijete je jako privrženo meni,muž radi po cijele dane i onaje uvijek uz mene..prije dva dana smo bili nadrugostupanjskoj komisiji i obili su nas za produljenje bolovanja.. šta Vi mislite o tom??? Dal da pravim žalbu?? e da pregledana je i kods pecijalista u Zg,i on jeda mi je potrebno sve vrijeme uz dijete..Znam,da ima i težih slučajeva,al nije ni ovaj za bacit... Hvala svima,,,pozdrav
![]()
:?
![]()
evita05 a zasto vas je i drugostupanjska odbila?? nije mi jasno kad imate take dijagnoze i preporuke da se nastavi dopust? zali se ako mozes!!
Jel te to odbija HZZO ili CEntar? Da li si bila na vještačenju i šta su te pitali?
čini mi se da će ipak država stezati remen na nama......![]()
![]()
Cula sam danas od frendice kojoj je netko natuknuo (dakle, informacija je rekla-kazala, ali mi ne da mira) da ce nam osnovica za njegu djeteta biti smanjena. Do sad je islo preko CSZZ i osnovica je bila 500 kn. Je li tocno da ce sad biti manja? Nista me ne bi cudilo, samo zelim biti pripravna...
Po novom zakonu naknada iznosi 60% proračunske osnovice što iznosi 2161,90 kn. Za sve one koji su stekli pravo (čitaj dopust) prema starom zakonu trebalo bi im vrijediti 5 socijalnih osnovica tj. 2500,-.......ali sa našom državom nikad se nezna.Lucija Ellen prvotno napisa
evita, meni samo nije jasno zašto si išla drugostupanjskoj komisiji? zar se to ne radi tek ako te prvostupanjsko tijelo odbije a iz tvog posta nisam shvatila da si tim redom išla?!
mg1975 prvotno napisa
Hvala za informaciju. Nadam se da ce se drzati starog zakona.
idem danas ali sada vidim da moram priložiti i žalbu ( isprintala sam si zahtjev za doplatak s HZMO)mg1975 prvotno napisa
evita ne mogu vjerovato da su vas odbili,ček jel to možda bila prvostupanjska komisija!? ako je obavezno se žali,morate imati pravo na njegu,nedozvoli da te uvjere u suprotno
bok cure...
Bila je drugostupanjska komisija...al rekli su mi da imam pravo na žalbu u roku 15 dana i da to hzzo šalje u Mihanovićevu...ašta će bit ne znam...
Sam mi nije jasno da mogu tak nešt odbit a najvažnije je da majka u tim trenutcima i vježbanju bude uz dijete...jer nitko nema toliko strpljenja kao majke,,El tak??
Sutra predajemo za Zg,pa cure držte sretnice...
![]()
NE ODUSTAJEM OD ŽALBE PA AK TREBA I DO SUDA,IDEMO...nek stežu na političarima,i onimakoji imaju 20 tisuća mjesećno,a ne na majkama koje se bore za svoju dijecu...
ev me opet,imam jedno pitanjce:
ŠTA ĆE BIT S PLAĆOM I STAŽOM SAD DOK SE TO RIJEŠAVA U ZG I OPĆENITO S KOMISIJAMA,EL BUM DOK SE TO NE RIJEŠI VISILA U ZRAKU TE MJESECE IL ŠTA...
Izanima me zašt su me zvali daidem na drugostupanjsku kom. a ne na prvostupanjsku komisiju...
Hvala Vam na ...pomoći!
Do sadsam dobivala naknadu prek centra (socijalno)2000kn,al zadnja tri mj,točnije 12,01,02,po 2500kn.ZAŠTO TO???
Pitala sam šta se dešava samnom ako mi ne bude rješeno vještačenje do datuma koji se navodi u rješenju. Gđa. mi je odgovorila da ne zna ali da me sigurno neće dovest u situaciju da dobijem otkaz. Predala sam mjesec i po dana ranije od datuma navedenog u rj.
Čekamo i bojimo se.![]()
Pitala sam da ako ne smatraju da mi pripada potpuna njega mogu li mi ponudit bar pola radnog vremena. E ne može šta si tražija - tražija si.
Meni to nema logike!
Evo cure ja danas pozvana na vještačenje 27.2.
Zbilja su brzi.
Držite fige.
sve znaju a ono najbitnije ne znaju??????split prvotno napisa
a mislim stvarno-pa pobogu tko bi trebao znati ako ne oni koji su to preuzeli....kako je bilo do sada kad je išlo preko CZSS? jel se i dalje vodilo kao njega djeteta ako se čekao poziv za komisiju ili novo rješenje a datum sa starog rješenja je istekao? što u tom slučaju?
Išla sam u Žajinu danas produžiti ono za doplatak od 800,00 kn po vašem savjetu, inače me soc. ne bi savjetovala tj. ništa mi nije rekla i da nije bilo tebe, sve bi mi propalo...ponjela sam rešenje i žalbu prvostupanjskoj komisiji od koje još čekam odgovor, a ova na šalteru ništa nije ni pogledala, samo je dala potvrdu....brate pa mogla sam ju i prevarit.....ivana zg prvotno napisa
O.T. Zdravstvena mi istekla prije mjesec dana i ja ih pitam zašto mi ne šalju novu, ( istekla mi 11.01.09.) a on mi kaže morate doći po nju mjesec i po dana nakon 17.01.09. a ja do tada nek umrem jer ne mogu doktoru nije mi htio dati nikakvu potvrdu-pa da poludiš!!!!!
Inače cure iz Splita, ne znam kako je po novom, ali ja uredno dobivam svoje novce i ako sam su me odbili na komisiji,sada sam se žalila prvostupanjskoj komisiji, i kako piše u rešenju, dok ne dobiješ novo konačno rešenje vrijedi ti ono staro, znači i lova i status.
A 2,500kn se dobiva od 11 mjeseca prošle godine ja mislim, nešto su povečavali porodiljni.
Malo OT......nova zdravstvena knjižica ti je poslana na firmu u kojoj radiš, vjerovatno su je već dobili. Znam to iz osobnog iskustva jer je meni stara istekla 18.10.2008., a u frimu je nova došla početkom 10.2008.. Nazovi firmu i raspitaj se. Ja sam zvala besplatni tel. HZZO-a i tamo sam dobila informaciju da se zdravstvena uvijek šalje na firmu u kojoj si prijavljena.ivana zg prvotno napisa
Drago mi je da si riješila DD, jer ima sigurno hrpa ljudi koja se našla u sličnoj situaciji, a soc. služba je ta koja treba savjetovati (ja za svoju soc. imam samo riječi hvale).
Ivana zg novce primaš jel ti ih još uvijek isplačuje Centar tek od 01.3. novce daje HZZO. Vjerojatno će se to sve uredit - treba im vremena da se uhodaju.
Mene zanima situacija. Komisija te odbije i ideš upisat dijete u jaslice ili vrtić, a pedijatar ti neda potvrdu da je dijete zdravo (npr. kao slučaj evite neurorizično je i nije primilo cjepiva). Onda moraš zaposlit tetu sa zavoda za zapošljavanje i onda te ta teta košta toliko da postaneš socijalni slučaj kad je platiš i onda si opet po centrom za soc. skrb.
od 19.2.2009. na snazi je novi Pravilnik o uvjetima i postupku stjecanja prava zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju na dopust ili na rad u skraćenom radnom vremenu radi njege djeteta. Klikni na crveno.
Mama Jelena, imaš odgovor na svojem topicu na pdf djeca s posebnim potrebama.
I ovdje ističem čl.7. st.4 ovog novog propisa:
Članak 7.
(1) Postupak za ostvarivanje prava iz članka 4. stavka 1. i članka 5. ovoga Pravilnika pokreće se na osnovi pisanog zahtjeva zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja.
(2) O zahtjevu iz stavka 1. ovog članka odlučuje rješenjem nadležna ustrojbena jedinica Zavoda na čijem području zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima prebivalište ili odobreni stalni, odnosno privremeni boravak, a na temelju nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva nadležne ustrojbene jedinice Zavoda.
(3) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj pravo iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika stječe s danom konačnosti rješenja iz stavka 2. ovoga članka, a prema potvrdi o konačnosti koju ustrojbena jedinica Zavoda stavlja i ovjerava na samom rješenju.
(4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka kad zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj u času podnošenja zahtjeva iz stavka 1. ovog članka koristi roditeljski dopust, korištenje pravom na dopust ili na rad u skraćenom radnom vremenu radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju stječe se s prvim narednim danom nakon iskorištenog prava na roditeljski dopust.
(5) Nakon stavljanja potvrde konačnosti, rješenje iz stavka 2. ovoga članka nadležna ustrojbena jedinica Zavoda dostavlja i poslodavcu zaposlenog roditelja.
možda nisam dobro pročitala ili shvatila, ali u ovom pravilniku se spominju samo djeca s težim smetnjama, što Lara nije ali sam prošle godine preko CZSS-a svejedno dobila skraćeno radno vrijeme! jel to znači da djeca sa smetnjama koje nisu okarakterizirane kao teže ( kod nas je VUR II/III) ne mogu ostvariti takva prava!?
ako je tako, ja se mogu odmah pozdraviti sa ovime što imam jer nigdje nisam našla da spominju VUR i pojačanu njegu te vrste![]()
zakoni nam idu s lošega na gore![]()
maxi svejedno trazi odobrenje. kriteriji su valjda ostali isti. mi smo dobili produzenje iako nema nekih tezih smetnji.
na dopustu ste dok god ne dobijete novo rjesenje bilo pozitivno ili negativno. od 12 mj dobivamo 2500 kn jer se osnovica povecala na 500 kn (sa prijasnjih 400)
Tako e
trazi, ako odbiju, zali se
Dok ne dobijes novo konacno rj., vrijedi staro
Kad je kontrolno vjestacenje?
sory ako sam krivo shvatila......zašto pedijatar ne da papir da je dijete zdravo "ako je tako komisija zaključila"split prvotno napisa
![]()
:/
????? oni su kao mjerodavni pa ako su oni odlučili da djete može u vrtić u čemu je problem-vjerovatno u cijepljenju!!!!!!
Neka se onda on žali HZZO-u ili CZSS i neka im on kaže da je djete bolesno, ne cijepljeno i da ne može u vrtić, a da se tebi ne isplati raditi za plaću koju ćeš poslije dati ženi koja bi ga čuvala-tako radiš za badava, tj. isto tako možeš onda ostati doma s svojim djetetom![]()
ma neka ih bude SRAM!!!!!!
Ne znam što da ti kažem, osim da ideš na bolovanje, ali ni to nije rešenje...a da nazoveš HZZO pa njih pitaš?
Ili pošalji pismo ministru zdravstva?