pozdrav!
htjela bih s vama podijeliti svoje iskustvo sa svetog duha.
sad sam u 40om tjednu trudnoće pa tamo obavljam one zadnje preglede.
ne želim pljuvati po bolnici nipošto jer pretprošli mi je pregled (kod doktora Jakovčića) bio fantastičan. čovjek je uistinu bio pristupačan i mogla sam ga pitati što želim i uljudno mi je odgovarao na pitanja. pregled me jest malo bolio i kad je doktor vidio da se meškoljim samo mi je lijepo rekao :"a nažalost mora malo boljeti evo još malo."
ali grozotu koju sam doživjela neki dan od one sestre s kratkom kosom koja radi na prijemu u trudničkoj ambulanti (ne znam kako se zove) i doktora Damira Zudeniga moram podijeliti s vama.
prvo je pregled kod doktora bio katastrofalan.
on je bio sav nabrijan. a inače je valjda pun sebe, ne samo taj dan.
to što je razglabao na mobitel s nekim dok sam ja tamo sjedila gole guzice nije bitno. nema veze.
na pregledu me je dakako raskrvario, ali rekoh i za to, ajde nema veze, to je normalno sad pred kraj.
ali brate mili kakav je to doktor koji ti na pitanja odgovara sa "da-ne, da-ne".
ima li takav čovjek išta u glavi?
PSIHIČKA TORTURA I MALTRETIRANJE!!! e to im neću zaboraviti!
naime. poznato je da se za onaj pregled na ctg-u čeka po 5 sati.
meni je čitava trudnoća uredna.
bebu osjećam intenzivno.
i rekoh doktoru i sestri da nisam dobro spavala čitavu noć , da mi još traju mučnine i da baš nemam snage sjediti 5 sati i čekati ctg, da brojim bebine pokrete i da ako nije stvarno nužno neću ići na taj ctg i imam li pravo odbiti taj ctg dok je sve u redu, jer dva ctg-a prije toga bila su savršena.
ah...naravno da ne... šta meni pada na pamet glumit tu neku pametnjakovićku bla bla bla bla bla bla...
i lijepo joj rekoh :"imate jedan ctg. dolaze vam žene koje zbilja imaju probleme a vi ama baš svaku ženu šaljete na ctg bez razloga i šta kad se nekome nešto uistinu zakomplicira za njega onda nema mjesta. moja je trudnoća uredna. ja sam trudna. nemam tumor na mozgu. išla bih doma ako nije baš toliko hitan taj ctg?"
ne. ne. ne. ako neću na ctg ona mene neće naručit za idući put.
i dobro.
odoh sjest. i čekat.
još je nekoliko žena bilo POSLIJE mene...
a stigle su na red PRIJE mene za ctg.
zašto?
zato jer je ta sestra na prijemu NAMJERNO stavila moj papir na kraj!!!
na kraj-bila sam zadnja po redu za ctg makar sam došla prije 5-6 drugih žena. ako ne i više njih.
tako da sam čekala od 10.30 ujutro do negdje 16 popodne. ili je već bilo 16.30.
... čak sam i to pregrmila.
da bi... pazite sad ovo...
da bih ja došla napokon na red za ctg.
i naravno... evo ti KOMPLIKACIJA! znala sam... ono... čim se usudiš "bahatiti" evo ti komplikacija.
beba se ne miče dovoljno.
NE MIČE SE DOVOLJNO??? PA OSJETIM JU KAKO UDARA!!!!
zar sam paranoidni shizofrenik pa umišljam?
i krene mene sestra uvjeravati da je se meni beba ovih dana smirila.
ja joj rekoh:"nije se beba umirila uopće! mene beba probudi svojim udarcima u 5 ujutro. beba se miče non stop. beba je živahna i stalno komentiram mužu kako mi je beba puna energije i pitam se spava li ikada."
ali ne... ne...
ona meni s pričom da nije to u redu.
da je beba previše mirna. strka panika bla bla bla... i zove ona doktora Zudeniga.
i naravno.. morala je naglasiti:
"dođite očitati ctg onoj gospođi KOJA JE PITALA JELI CTG NUŽAN jer ctg NIJE U REDU."
(po tome što je rekla "onoj gospođi koja je pitala je li ctg nužan" sam zapravo shvatila da su to namjerno učinili da bi me vjerojatno prestrašili i dokazali mi da trudnoća uistinu jest bolest i da se izvolim predati svim njihovim rutinskim i glupim pregledima)
aha i evo ti njega... naravno, što će drugo reći nego da ne valja nalaz sa ctg-a. kaže da odem gore u rađaonu na ctg , da će me nadzirati i da ću ostati u bolnici čitavu noć.
i ništa... ni a ni b nego jednostavno odjednom "ne valja"... niti riječ utjehe "bit će ok. potrudit ćemo se da sve bude ok."
ma kakvi .... ctg ne valja. zakompliciralo se i bok.
a ja još napomenula u povijesti bolesti - astmatičar sam i paničar sam.
takve stvari s takvim pristupom ne čini nikome, osobito ne trudnoj ženi, a osobito trudnoj astmatičarki ne možeš to činiti!!!
naravno...ja počela vrištati i plakati.
tlak skočio sačuvaj me bože.
počela se gušiti, tražim ventolin i zovem muža da dolazi gore da moram u rađaonu da ctg nije u redu.
i tad se sestra naravno usra*** ..šta će drugo ... shvatila je koje su sr**** napravili.
i počela me kao tješit.
šta me tješiš sad tu kad si namjerno to učinila??? namjerno si me zgurala na kraj reda i još mi lažeš da mi s bebom nešto nije u redu.
i odem gore do rađaone. plačem čitavim putem.muž me drži i tješi.
prikopčali me na ctg.
i izlazi onaj papir...a ja u suzama i mislim si samo "diši diši diši".
čekam da papir izađe.
i sestra izvadi papir i kaže doktoru (nekom mladom simpatičnom, ne znam mu ime):
"pa sad je ctg savršen."
a doktor na to kaže, pazite ovo:
"PA I ONAJ PRVI CTG JE BIO SAVRŠEN NE ZNAM ŠTA SU JE UOPĆE POSLALI OVDJE???"
i upita me:"tko vas je poslao?"
rekoh:"doktor Zudenigo i medicinska sestra s prijema."
i veli meni taj mladi doktor da će on sad pozvat doktora Zudeniga da se oni konzultiraju.
i ja izađem iz rađaone i čekam tamo ispred da se oni konzultiraju.
i zove me sestra natrag unutra. i eno doktor Zudenigo sjedi. niti išta komentira niti se usuđuje komentirati, manji od makova zrna, kaže:
"kontrola za dva dana. možete doma."
a malo prije toga me htio ostaviti čitavu noć u bolnici na promatranju.
kad sam došla k sebi bila sam toliko bijesna što su mi to napravili.
kakav to bolesnik moraš biti da ideš "strašiti" trudnu ženu da bi joj dokazao kako nije u pravu što se tiče onoga "trudnoća nije bolest" ?????
jel to stvarno moraš biti psihopat? sadist? koja je to vrsta tiranina i sadista koja ima potrebu na trudnicama i rodiljama liječiti svoje bolesne komplekse?...
nadam se da su sad shvatili da nisu sve žene iste.
i da nas ima koji nažalost i pretjerano reagiramo. ne zato jer to želimo nego zato jer uistinu jesmo hipersenzibilne osobe.
mogli su ubiti i mene i moje dijete tom svojom bolesnom igrom.
a šta da sam dobila samo malo jači napadaj gušenja?
jel bi me onda na kisik spojili? jel bi me onda uspavali i na carski porodili ili što?
uglavnom..jedino što mogu reći - proklete budaletine.
"prijatelji djece". obične su beboubojice a ne prijatelji djece. sve što naprave trudnoj ženi napravili su i nedužnom nerođenom djetetu. kamo sreće da ih ikad probode grižnja savjesti. da se barem jednom nađu u situaciji kad će molit boga da dođu do malo zraka. barem jednom da se osvrnu na svoje odvratno bolesno ponašanje.
samo sam to htjela podijeliti barem s vama.
ubuduće se pazite i slušajte sve što vam ginekolozi govore.
mi smo samo glupe trudnice i glupe rodilje koje pojma nemaju što osjećaju niti imamo ikakvog prava nad našim tijelima.
ginekolog zna umjesto nas to sve i nemamo mi nikakvo pravo govora.
a vi koje se usudite izreći svoje mišljenje pomirite se sa činjenicom da bi vam se moglo dogoditi isto što i meni.
toliko o tome.