Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Obračun plaće u školi

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Obračun plaće u školi

Zna li netko po kojem sistemu se obračunavaju plaće u srednjoj školi?

Imamo neki problem s računovodstvom. Nekoliko kolega je uočilo nepravilnosti u svojim plaćama (kolegicu su zakinuli za oko 1600kn, a njenom mužu su 4 godine isplaćivali plaću s manjim koeficijentom nego što mu pripada).
    Ne želim nikoga napadati, nego bih prvo sama izračunala, pa da onda imam argumente kad odem u računovodstvo dizati fajer.

Kod mene se čini sve u redu, ali nisam sigurna, pa bih htjela provjeriti.

Kako se obračunavaju koeficijenti, kako smjenski rad, kako minuli rad...?

Ima li koja dobra duša da mi ukratko objasni način izračuna plaće?

Dakle, krenite od toga da je X plaća za profesora početnika.

Mene zanima kako se kreće koeficijent s pojedinim godinama staža, kako se dođe do obračuna sati u mjesecu. Doprinose i porez, znam, to mi piše na listi svaki mjesec.

Pretpostavljam da je isti način za srednju i osnovnu školu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja mogu objasniti za osnovne škole.
    Sad ne stignem moram ja plaće pripremat

Uglavnom ovak. greške se događaju, ali najjednostavnije, odi pitati u računovodstvo sa tim listićem kojim smatraš da nije u redu pa teta koja to obračunava nek ti objasni.
    Ak je došlo do klakve greške bude se popravilo kod slijedeće plaće.

Odi u račnovodstvo nek ti teta objasni to što si pitala, jer dalje ćete lakše uočavaiti greške.

Bar ja svojim djelatnicima objasnim.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Helou, kako da ja uočim grešku u koeficijentu, kad ne znam na koji način mi se koeficijent izračunava.

Pa čovjeku su 4 godine isplaćivalu plaću s manjim koeficijentom nego što mu pripada. A što sa zaostacima u te 4 godine? Tko će mu to nadoknaditi? Nije to mali novac.

Ja bih tražila od osobe koja to radi da preuzme odgovornost i isplati mi od svoje plaće.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Plaća se dobiva osnovica x koeficijent i to dobiješ bruto plaću.
    Cijena sata rada se obračunava osnovica x koeficijent podijeljeno sa mjesečnim fondom sati i uvećano za dopinose na plaću.

Cijena sata rada ti je važna za dobivanje npr. dodatka za rad na posebne uvjete, prekovremeni rad, ....

Koeficijent se koji je osnovni propisan je koektivnim ugovorom za srednje
    školstvo. Imaš na stranicama MZOŠ-a pa si pogledaj. Osnovni raste za pola posto godišnje, a dalje raste prema uvjetima iz kolektivnog ugovora.
    Dakako jako ovisi da li je VSŠ .ili VSS, pa imaš da li je stručna nastava, koliko imaš staža u provjeti....
    Uglavnom jednom nije jednostavno pereko interntea objasniti kak se točno obraćunava plaća pogotovo bez ikakvih podataka.

Koefiicijent ti dolazi na print listi iz MZOŠ-a, pa ako nekome nije dignut ili je umanjen koeficijet 4 godine tu je greška prvenstveno računovođe, tajnika i ravnatelja i MZOŠ-a (referenta koji je zadužen za vašu školu). I naravno djelatnika jer ipak sory, bez uvrede 4 godine da nije skužio da mu se koeficijent umanjen????.
    Print listu možeš dobiti na uvid u računovodstvu.
    A zaostake je moguće dobiti ukoliko je greška. Razlika se obračuna napiše se dopis i lova se dobije.
    I meni se nešto slično desilo skoro 1 godinu sam nešto nenemjerno krivo računala jednom djelatniku prekovremeni, napisala dopis ispričala se MZOŠ-u, i djelatniku i razlika plaće sjela slijedeći mjesec.

Moj savjet proučite svoj kolektivni ugovor i sa listićem od paće na razgovor u računovodstvo. Ak vas vam ne žele objasniti imate svog predstavnika sindikata on vam isto takve stvari mora znati, ili samo recite da će te kontaktirati MZOŠ i odmah će vam objasniti.Na žalost ima i takvih škola gdje su računovođe Bogovi i nikome ništa ne žele objsniti i oni su ovijek u pravu.
    Pa sretno!!!!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Helou, kako da ja uočim grešku u koeficijentu, kad ne znam na koji način mi se koeficijent izračunava.
    radim u školi i susrela sam se već mnogo puta da ljudi uopće ne znaju ni koji im je koeficijent, a još manje kako se izračunava. tako da me nije pretjerano ni začudilo da čovjek 4 godine pojma nema za tu grešku....žalosno...i za to si je prvenstveno sam kriv (da se ne shvati pogrešno, ne opravdavam traljavo osoblje računovodstva, jer i ja sam nastavno osoblje...i sama sam vodila bitke oko te traljavosti i nemarnosti )

i nemoj me krivo shvatit, ali u ovo vrijeme kad su nam informacije tako lako dostupne ne sjetit se proguglat kolektivni ugovor?

evo tu ćeš ga naći u pdf-u
    http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2251

u čl. 8 je objašnjen način izračuna, a prije toga stoji koji je koeficijent za koji posao

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •