Da li je to ringer?
Ako nije, što je to? Naša dr. opće prakse ne zna :?
Da li je to ringer?
Ako nije, što je to? Naša dr. opće prakse ne zna :?
Fiziološka otopina (0.9%NaCl) ima istu osmolalnost kao i stanična tekućina pa se kaže da je izotonična. U takvoj otopini neto difuzija vode u i iz stanice je nula.
Hipertonična otopina ima veću osmolalnost od stanične tekućine, tj. ako ćemo s istim primjerom, onda bi hipertonična bila otopina koja ima veću koncentraciju natrijevog-klorida od izotonične. Npr. 2% NaCl. U takvim otopinama neto kretanje vode je iz stanice u okolinu tekućinu (stanica gubi vodu).
Hipotonične otopine imaju manju konc. NaCl od 0.9% i u takvim otopinama neto kretanje vode je u stanicu. Ringerova otopina je 0.65 % NaCl, dakle hipotonična u odnosu na staničnu tekućinu.
ringer je izotoničan
hipertoničan je npr. 10%NaCl, 10% otopina glukoze..
zašto ti treba, ako se smije znati?
Ako sam vas dobro skužila udio NaCl treba biti veći od 1%?
Ima li toga u ljekarnama?
A70v, mama mi je pala prije skoro mjesec dana i ima ranu na potkoljenici koja nikako da prođe. Primila je tetanus i tu hipertoničnu otopinu u traumatološkoj. Sada je prebačena na liječenje kod dr. opće prakse a ona ne zna što je hipertonična otopina.
To je jedino što joj je pomagalo u zaraštanju rane.
i pretpostavljala sam da je za to
nek ode u ljekarnu i pita, to ionako ne ide na recept
Bila je u jednoj ljekarni pa ni tamo nisu znali što je to.
Valjda će u nekoj drugoj znati :/
Brunda, imaš 10 i 20% Nacl ( često se koriste za to) pa nek proba potražit.
:shock:Brunda prvotno napisa
Ovako kako ti je rekla Kasiopeja, s tim da ljekarne to vjerojatno nemaju na lageru , pa zamoli da ti naruče.
ne kuzim...pa toga ima u svakoj ljekarni (moraju praviti).
To je fizioloska s vecim udjelom soli....Laicki receno