Prošlo je već više od desetak dana a batrljak nikako da otpadne iako ga redovito prašimo bivacinom i patronažna ga previja. Dokad je vašem djetetu najkasnije otpao taj nesretni batrljak?
Prošlo je već više od desetak dana a batrljak nikako da otpadne iako ga redovito prašimo bivacinom i patronažna ga previja. Dokad je vašem djetetu najkasnije otpao taj nesretni batrljak?
Budi strpljiva, kod svakog djeteta je drugačije i moji su imali dugo pupak.
Samo ga puno puno praši, a patronažna će ono oko čišćenja i nek bude uvijek suho. Ako vidiš da se namočilo odma promjeni gazicu i opet napraši i jedan dan će samo otpasti. Malo je nezgodno ali će proći.![]()
ne sjecam se tocno, ali mislim da mu je otpao nakon tjedan dana. no, mi nismo posipali bivacinom, vec bi samo umocila stapic za usi u hipermangan i time premazala.
Mojoj curi je otpao 7. dan. Po uputama iz rodilišta pupak je bio nepokriven i samo sam ga ispirala hidrogenom, lagano rotirala batrljak i gazicom čistila ono malo nazovi sluzi što se je stvaralo.
Mislim da je nama bilo prošlo 10-ak dana - cca 2 tjedna ..ne brini
Prvom sineku otpao 4-ti dan, drugom 16-ti :shock: sve radili isto!
Previjala sam i sama, bolje neg smotana naša patronažna, a i došla je tek 3 dana po izlasku, ko bi je toliko čekao.
Nama patronažna nije dala da posipamo praškom niti da ičim tretiramo pupak, samo da zamotamo u sterilnu gazu i batrljak otpao i zarastao 10-ti dan!
E gdje me nadje sa pupkom. Nama nikako nije htio otpasti pupak 2-3 tjedna. Pa nam je onda visio na 3 koncica i patronazna ga je odrezala. I onda smo jos do mjesec dana isli svaki drugi dan kod pedijatrice da joj tretiraju ranicu koja nikako nije htjela zarasti. A sve smo radili kako su nam rekli (ciscenjekod svakog previjanja sa alkoholom, bivacin t sl.).
Mislim da je najbolje da se drzite tog batrljka dok sam ne otpadne. Ja sam malo proucavala temu i nasla sam na webu da se nekima drzao batrljak i do mjesec dana. Tako da se ne morate nista brinuti. Vjerojatno je bila malo deblja pupcana vrpca pa sad to traje. Dok god je batrljak u redu, sve je OK.
..što će reći- što manje kemije i pusti da prorodno zaraste!..
N. je otpao nakon 14 dana - mislili smo da nikada neće![]()
mislim da smo rekorderi. 19 dana!!!! nikakvih problema kasnije nismo imal, pupk presladak![]()
14-ti dan, uz (prema savjetu pedijatrice i patronažne) izmjenično posipanje jedan put bivacinom, pa ništa, pa drugi put detmazolom, jer samo sprejanje alkoholom nije bilo dovoljno. I nakon toga još 3 posjete pedijatrici zbog granuloma u pupku. Uglavnom prvo kupanje smo čekali poprilično dugo
I kod nas ovako, skoro puna 3 tjedna.šnapi prvotno napisa
Mi smo previjali pupak samo kad bi ga Andrija zapišao. Po savjetu patronažne, nasprejali Octenispet, pustili da se osuši i naprašili Bivacynom. Kad je batrljak otpao, ostao nam je granulom kojeg je patronažna dolazila 3 dana zaredom tretirati.
nakon dva tjedna! ja sam bila sva u šoku od tog pupkića :shock: jedva sam čekala da padne
Hvala na odgovorima! Evo i mi smo prošli tu agoniju i otpao je batrljak 12. dan. :D Pupak je super. Laknulo nam je.
Sad me jedino muči što nema stolicu već 13 h. :?
E da, nisam rekla da ga osim dojenja hranim i adaptiranim mlijekom. Ali zasad je uredno kakao 4 puta dnevno.
:/
zašto mu daješ adaptirano?????????????
na taj način samo gubiš!
ma doći će stolica, ne brini.
Inače samo dojena djeca mogu imat šest stolica dnevno ili nit jednu u dva-tri dana.
jel mu od početka daješ nadomjesno mliko? U kolikoj količini?
opet ću ja
ZAŠTO???nadam se da imaš dobar razlog
![]()
i ja bi se nadovezala i rekla neka beba samo cica. sada ti jos dolazi vrijeme prehlada i gripa i nikakvo nadomjesno ga nece spasiti osim cice, a sto manje on cica, manje mlijeka ces imati i zato na cicu i baci flasicu :D
Došla kakica :D Sve super!
Paničarim bez veze![]()
evo malo podižem temu.
danas nam je ravno 6 dana. naravno, subota je i naravno, patronažna ne radi. došla nam je do sada 2 puta, čistila pupkić alkoholom (ili hidrogenom, nemam pojma) i rekla da ga mi samo posipamo bivacinom, zavijemo kompresu u blagi čvorić oko pupka, pelenu neka podfrknemo ispod pupka, a ona će brinuti o ostalome. mali je strašno aktivan i stalno se koprca i negdje u svemu tome se famozni čvorić od gaze zalijepio za ranicu i sve skupa se malo izvuklo iz rupe ispod batrljka i zakrvavilo pelenu. izgleda mi kao da će mu se otvoriti krvavi ponor ispod tog batrljka. kao da će se odvaliti prije vremena, a ispod će ostati rana. šta napraviti? ima li kakva dežurna patronažna služba? ili da nešto pokušam sama?
oprostite, odužila sam.![]()
Ne znam od kud si, ali ja da sam na tvom mjestu otišla bih na hitnu (ako nema hitna za djecu) i mislim da bi ti tamo pomogli,a i mislim da bi bila sigurnija i mirnija. Evo, to bi ja napravila.![]()
Prati kako izgleda pupak, ako primjetiš da je prokrvario idi na hitnu. treba ga netko u tom slućaju lapizirati!Lulu prvotno napisa
![]()
Po mome mišljenju ako nema puno krvi mislim da ne treba ići na hitnu. Malo je ok.
Inače, i mi smo izludili sa stavljanjem gazice na pupak, stalno je opadala. Ali smo tek na kraju skužili koji je najjednostavniji način da se prekrije batrljak. Uzmeš sterilnu gazu te je zarežeš na polovici gaze i to do pola. Malo raširiš to i fino taj zarezani dio staviš okolo batrljka pa gore zaljepiš gazu malim selotejpom (gazu zaljepiš ne kožu) i onda fino ne otpada gaza. Možeš i mrežicu oko struka onda staviti ili samo pelenu. Ili izrežeš u sredini malu rupicu u sterilnoj gazi kako bi provukla batrljak. To je puno jednostavnije nego rolati gazicu i motati je i vezati oko batrljka.
Ne znam jesam li ti šta pomogla..........
curke, hvala.
gotovo je, patronažna je bila danas i nije se uzrujavala zbog izgleda pupka. pola sata nakon što je otišla, batrljak je otpao. i sad smo mirni.
Veronika, ovo s gazicom ću zapamtiti za iduću bebu. hvala svima.![]()
meni nije jasno, kad sam u apoteci kupovala bivacin za pupak, tražila sam i taj medicinski alkohol ili 3% hidrogen, a ona teta u app me blijedo gleda, i veli mi da to ne kupujem, da se to više ne koristi :?
Cure, malo ću vam se priključiti iako više tu ne spadamo. Mom N. je pupak otpao tek s mjesec dana :shock: . Valjda ne bi ni tad da nam patronažna nije dolazila svaki dan ( osim vikenda ) i spaljivala ga ( prelazila s nekim crnim kamenom, ništa ga nije bolilo ). Tako da znate da ima i takvih slučajeva. Danas imamo preslatki pupak!
nakon 3 lapizacije i 5 tjedana i 1 dan (dakle punih 6 dana), doktor odrezao pupakuvukao se već i onaj unutra dio se nikako nije sušio
I mi smo tu negdje, puna 3 tjedna, i onda još tjedan dana dok je skroz zaraslo. Sad je isto lijepi pupak.šnapi prvotno napisa
![]()
Tek sad vidim koliko je ovo staro, i da sam se već javila...
Nama je pupak otpao nakon 3 i pol tjedna. Bile smo u Zaraznoj i nakon što je prošla katastrofa živcirala sam se oko pupka i na svakoj viziti pitala doktora kad će to više otpasti. On je prokomentirao da neće nositi majce do pupka jer nije izgledao obećavajuće. Danas imamo pre, predivan pupak i definitivno ga neće skrivati.
mislim da je ipak naš rekord - 36 dana da bi ga odrezali...nije otpaomartinaP prvotno napisa
![]()
Nas se drzao 20 dana, trebalo je 4 lapizacije i puuuno strpljenja.
I onda, kad je napokon otpao, baka me pitala dal sam ga spremila!? Jer oni su to, navodno, uvijek cuvali. Ma naravno da nisam, bila sam presretna kad sam ga se rijesila!
pa kak ste stigli 4 lapizacije u 20 dana? ja sam prvi put otišla pedijatru nakon 26 dana. bilo je upaljeno ili?
s malim smo išli nakon 15 dana jer je bio granulom ili crvenilo, ne sjećam se, i otpao je cca tjedan dana nakon toga