Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Logopedu zbog frfljanja?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Logopedu zbog frfljanja?

Marin je 4 g i 2 mj i frflja kad izgovara c, s ,z. Prije godinu dana to je bilo puno izraženije i š,č,ć,ž, sve je zvučalo isto i on je to sam naučio izgovarati bez neke posebne pomoći, međutm sad već dugo ne vidim poboljšanje za c,z,s. On to sve izgovara s jezikom malo vani, između zuba. Pokušali smo mu pokazati,vježbati kako to pravilno reći, ali mu ne ide. Da ga vodimo logopedu ili da još malo pričekamo?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih ga odvela. guranje jezika među zubićima može pomaknuti i zubiće, pa će trebati ortodonta. to se nama dogodilo. čim prije se ispravi izgovor, to bolje.

raspitaj se malo o logopedima, jer imaju i različite metode rada. mi smo došli do neke (navodno) vrhunske - ali je imala metodu koja mojoj curi nije odgovarala - i odbijala je s njom raditi. promjenom logopeda stvari su se vidljivo popravile.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isti problem ima i moj Luka!!!
    Kad izgovara s,c,z,š,č,ć.....tako sa jezikom ispred umjesto iza zubića "šuška" sve u šesnaest!!
    Mi idemo logopedu već 4 mj.,ali jednom tjedno i to mu definitivno nije dovoljno!!!
    Kad ga ja upozorim lijepo kaže,čim se zapriča onak ko rafal riječi to je nešto grozno!!
    Doma vježbam sa njim sa ogledalom i fakat pazi,ali .....
    To ti se stručno zove DISLALIJA!!
    A njemu ti još fali gornja jedinica pa si moš mislit kak to zvuči!!
    Nemre bez tog zubića ni izgovoriti kak bi trebalo,ali narasti će novi,pa sad ide samo da stekne naviku kam treba metnut jezik!!!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kad se treba zabrinuti, tj. u kojoj dobi?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Što ranije to bolje. Na termin u Samoboru s Danielom ne mogu doć. Zato tražim ili privatnog logopeda ili ću priupitati prvo u vrtiću.
    Za Andreu sam već pokrenula preglede kod logopeda. A i predbilježena sam kod psihologice na Suvagu!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto ranije to bolje. I sami znate kako je tesko promijeniti neke dugogodisnje navike. Dok to "nesto" ne postane ukorjenjena losa navika, lakse je ispraviti. Recimo jedino slovo R se tolerira da se ne izgovara savrseno do 5. godine, sva ostala slova "moraju" biti rijesena prije - kad tocno - neznam, no tako nam je spomenuo logoped.

Elem, ukoliko zelite besplatnu dijagnostiku i savjetovanje, postoji udruga Orator. Radno vrijeme im je po dogovoru.

Domjaniceva 18
    Tel. 01/ 2315 000
    mob 091/4531 999
    091/ 4531 000

Bili su kod nas u vrticu, i bas su me se dojmili svojim entuzijazmom i strucnoscu .

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su pak rekli u Njemačkoj da pričekamo dok dijete ne dobije stalne zube??? Anna ne može još uvijek reći š ako se ne skoncentrira.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Samoborka imaš u Samoboru iznad dućana Cipelice (kod Sendice) u onoj ulici između placa i trga (nemrem se sad sjetit kak se zove) na katu privatnu logopedicu. Išla je moja šogi kod nje s klinkom i kažu da je žena super.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I zaboravila sam napisat da se nepravilno izgovaranje glasova i "šuškanje" tolerira do 4. godine, a onda je najbolje krenut s vježbama, tak da se do škole to riješi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam kao dijete išla logopedu zbog r, c, z, s.. i to cijelu godinu dana sam išla na govorne vježbe u Suvag (godinu prije škole). Skroz mi se ispravio govor nakon toga.
    Tada je bila teorija čini mi se da dijete treba izgovoriti pravilno sva slova do 3. godine.. ali to je bilo prije 30g..

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i sada je tako.
    ima nekih manjih odstupanja i tolerancije, ali u najvećem broju slučajeva, do 3. godine.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama je pak logopedica rekla da je bitno da dijete može pojedini glas izolirano izgovoriti (ne u govoru). Kod nas je to bio K. Znao ga je reći samostalno ali je npr. kuća bila tuća.
    Pošto još ne zna reći R i L, ona nas je utješila da R može tek sa 4, 4.5 godine. Poslije toga je za vježbu. Malo kraće za L i V.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

R i L se toleriraju do 5. godine, ako se spontano ne isprave, logopedi preporucuju pregled i onda odluku o tretmanu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi smo bili kod logopeda zbog "L" sa točno 3 godine. dala nam je vježbe i naručila nas za pola godine (Goljak). ali je rekla da smo došli baš u pravo vrijeme.
    Orka je savladala slovo u roku od 6 dana, uz nekoliko minuta dnevno. vjerojatno bi i kasnije bilo jednako lagano, ali draže mi je ovako.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi imamo blagih problema sa š i s i cekamo, po preporuci pedijatrice i svega sto sam citala.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi imamo problema sa r (umjesto r kaze l) i malo suska na "suskavcima". Iako me apricot stalno tjera logopedu , jos cekamo (i na preporuku teta u vrticu).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi imamo problema s mlađim, sad će 4 a ne zna "šuškavce" i r. I još zna izvrtati slova u riječi. Koma, pogotovo što je stariji već s 3 godine govorio potpuno pravilno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon dužeg vremena mi smo ponovo krenuli logopedu!!!
    Prošle godine riješili smo probleme sa s,c,z ,no ostalo je š,č,ž...
    Pošto je Luka bez prve dve gornje jedinice koje su mu nestale u akciji 2kako pasti na ravnom parketu i izbiti zub) mislila sam da će mu taj fizički nedostatak predstavljati problem pri pravilnom izgovoru i vježbama!!
    No,danas smo otišli kod naše tete Ane i dogovorili smo ponovne vježbe jer da mu ti gornji zubići u biti i nisu potrebni za pravilan izgovor "šuškavaca"!!!!
    On relativno pravilno izgovori samostalno š.č,ž ..,ali u riječi npr.ručak to više ispada rušak!!!
    Eto,ponovo krečemo pa se nadam da ćemo uz puno vježbanja i to ispraviti do škole iduće godine!!

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam nekako se ne bi složila da prednji zubi baš nemaju ništa sa šuškavcima. Baš probavam i osjećam da je mali skoro nikakav razmak između zuba kad se izgovori š. Znači nekako zahtjeva š dosta spojene gornje i donje zube? Pa ako su rupe naprijed šišti zrak. Ja sam baš uvijek mislila da Anna ne može izgovoriti š što ima dosta razdvojene mliječne zube jedan od drugoga i još k tome nekako nahereno izgleda kada spoji gornje i donje zube. Nisam neki stručnjak nego nekako si pokušavam to dočarati izgovor jednog š.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja isto mislim da je idealno vrijeme za krenuti na logopedske vježbe oko četvrte godine, iako ni ranije nije loše. No, problem je slijedeći (barem u Zagrebu): da biste krenuli bilo u koji Dom zdravlja na terapiju treba dijagnoza Suvaga, a tamo prođe i po par mjeseci dok ne dodjete na red. Ako nemate sreće poslat će vas još na neke dodatne pretrage tipa psiholog itd., a to se dodatno čeka. Kada konačno dobijete dijagnozu, onda nadobudno odete u svoj Dom zdravlja gdje se lijepo možete upisati na listu čekanja. Čeka se najmanje godina dana. Postoji i opcija privatnika, ali pola sata košta oko 120 kn. A za dobar efekat potrebno je ići najmanje dva puta tjedno. Plus svega toga, a to sam tek naknadno saznala logoped ne mora uopće biti logoped da bi otvorio privatnu ordinaciju. Može biti i npr. fonetičar, a oni ipak nisu školovani za rad sa djecom. I tako....po mojem iskustvu, najbolje je čim se dijete rodi naručiti se za Suvag... :/

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Doista tako je, slučaj i kod Daniela i kod Andree. Samo je razlika u tome što sam s Andreom već u redu za čekanje u Domu zdravlja, a za Daniela sam dobila odgovor u rukavicama "...neće stići do upisa u školu".
    Ajde, bar tete u vrtiću su počele sa vježbama koje i njega muče. Valjda ih ima više, pa onda...
    U Suvagu su mi rekli da se u Samoboru čeka oko 9 mjeseci na red. Ćak nam preporučuju da u Zagreb idemo jer se prije počne sa vježbama.:shock:
    A moja je preporuka, ako već ne kad se rodi, ali barem kad uvidite da cucla prst, da svakako se predbilježite kod logopeda.
    I što mi preostaje, otići s Danielom kod privatnika. :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Nama je pak logopedica rekla da je bitno da dijete može pojedini glas izolirano izgovoriti (ne u govoru). Kod nas je to bio K. Znao ga je reći samostalno ali je npr. kuća bila tuća.

Da, ovako i kod nas. Sta vam onda kaze za to K?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •