Sorry ako negdje pise...nemogu naci..
Jel istina da se bebi (3 tjedna) ne smiju smociti usi dok se kupa?
Ako je...do kada se mora na to paziti i zasto?
Sorry ako negdje pise...nemogu naci..
Jel istina da se bebi (3 tjedna) ne smiju smociti usi dok se kupa?
Ako je...do kada se mora na to paziti i zasto?
svakako bi trebaka pripaziti,da joj ne uđe voda,ali da se razumijemo,malo vode ne znači ništa!
kažu da voda zna zaostati u uhu i uzrokovati upalu!
meni osobno se to nikad nije dogodilo,a nisam pretjerano pazila!
naravno nemoj ju zaranjati pod vodu,ali par kapi....dobro posušiš štapićem i gotovo!![]()
a što je sa onim bebama koje idu na plivanje ili na moru :/ ?
Nista nece biti ako malo vode udje u uho, pogotovo ako poslije posusis sa stapicima.
Tocno! Moj se kupa u kadici od kad mu je otpao pupak, vodu koja ude obrisem sa stapicem ili rucnikom.seva prvotno napisa
Off topic: štapiće ne bi trebalo koristiti. Samo brisati vanjski dio uha. Zvukovod ne dirati.tetamaja6 prvotno napisa
Ja nisam nikad na to pazila, a A. je oduvijek u vodi bio živahan, i sigurno mu je ulazila u uho. Upalu uzrokuju virusi i bakterije, a ne voda.
štapiće NIKADA ne koristiti
zakaj?ja ih koristim,pa kak bi drugacije ocistila usi?
Uši se prirodno same čiste izbacivanjem cerumena (ono žuto) prema van.elizabet20 prvotno napisa
Nikada, ali baš nikada ništa ne gurati u uši, pa tako ni štapiće.
Ako pažljivo pogledaš, na kutijici štapića ti je jasno naglašeno da ne idu u uho. Samo se uška može čistiti.
uši se čiste samo izvana, unutra ne smije ništa.
pitaj bilo kojeg otorinca.
štapići su opasni jer mogu oštetiti bubnjić (pogotovo kod male djece jer nemaš pojma koliko duboko ili plitko možeš ići).
osim toga guraju zmazanoću još dublje unutra, tako da samo pogoršavaš stvar.
i još, cerumen ima važnu funkciju - štiti uho. djeca kojima se ne prčka po ušima rjeđe dobivaju upale uha![]()
pa neguram stapic skroz unutra samo s onim debelim obrisem usi?
pa kaj vama deca hodaju sa zmazanim usima???![]()
![]()
![]()
ja nemogu s nicim drugim to ocistiti tak dobro
pa to i mislim na usku nista ne guram
ja sam mislila da si rekla da se nis nesmije sa stapicem cistiti![]()
kad žuto izađe van, očistim to prstom. ništa drugo se ne čisti. nemaš što "tako dobro" očistiti.
ovdje je topik o brisanju ušiju (koje je potpuno nepotrebno):
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...tapi%E6i+u%9Ai
a ovdje još o štapićima:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...tapi%E6i+u%9Ai
ja stapicem njezno pobrisem usku i to onako kako mi je pokazala patronazna sestra.
Sad sam doznala nesto novo, tak da cemo stapice izbaciti![]()
sad ste mi svi otisli off topic.
Nezanima me kako ocistiti uho nego dali smije voda uci u njega!!
Ok...ocito smije doci u doticaj s vodom ali se ne smije natapati...i nakon toga se posusi vaticom...
U uho nemojte gurati nista manje od svog vlastitog lakta.
A sad na temu ... i nama je patronazna rekla da se usi ne smiju mociti a na moje pitanje kako onda oprati kosu nije imala neko objasnjenje. Bitno je dakle usi osusiti nakon kupanja, jer uvijek moze uci kapljica, ali ono sto ude to i izade. Mi idemo i na plivanje od nekih 7 mjeseci i tamo uredno smocimo usi, ali ja joj nakon kupanja stavim kapu tako da budem sigurna da se usi suse na toplom.
Usi nakon kupanja jednostavno osusite rucnikom, a ako vas je frka da je zaostala neka kap unutar stavite kapicu jos nekih pola sata.
I jos nesto ... ja Leili nikad u njenih 10 mjeseci nisam cistila usi stapicem ili bilo kako drugacije i uopce nema zmazana uha. Kada bi cerum izasao skroz van uha ja bih ga pokupila prstom.
voda smije u uho.
zvukovod je kanal koji slijepo završava membranom (barijerom) koja se zove bubnjić.
dakle, voda ne može prodrijeti u srednje uho, osim ako bubnjić nema rupicu, koja može postojati zbog sadašnje ili nekad preboljene upale ili kao posljedica ozljede (npr. štapićem za uši).
djeca kad imaju upalu uha, imaju, zapravo, upalu srednjeg, a ne vanjskog uha.
tako da ta voda u zvukovodu, nema nikakve veze s upalama (srednjeg) uha kod djece.
kod kupanja tako malog djeteta ionako glavicu držimo iznad razine vode, tako da količina vode koja uđe u zvukovode je mala i toga se ne treba bojati niti time biti opterećen.
ja svom djetetu nikada nisam čistila uši štapićem.
par puta sam pokupila ušnu smolu koja bi se našla na uški i uklonila je vaticom ili rubom vlažne maramice.
i niti jedan otorinac (ni drugi liječnici) u svojem poslu ne poznaje pojam prljavih ušiju. ušna smola je prirodna zaštita izrazito nježne i osjetljive kože zvukovoda i još jedan od darova prirode.
toga se ne treba sramiti nti se ispričavati kod pregleda.
meni je ped rekao da čišćenjem uha štapićem mijenjamo prirodan rast dlačica u uhu i to može uzrokovati upale.
A za vodu nek pripazimo(al ništa posebno,ak uđe uđe,samo obrisati ručnikom),ali štapiće nikako.
Da, da...srecica prvotno napisa
Sličnu formulaciju sam i ja čuo na faksu. Možda smo slušali isti kolegij? :D
Što se tiče kupanja, zvukovod treba čuvati od vode ako beba ima imala upalu zvukovoda ili joj je sklona.
Ušna smola djeluje antibakterijski, a mirisom i okusom odbija kukce da dvaput razmisle o ulasku. Čistiti treba samo ono što iscuri.
Dlačice u uhu su položene tako da mehanički tjeraju smolu i smeće iz uha van, a otežavaju ulazak. Ulaskom štapića doista ih se može eventualno privremeno okrenuti i tada ne rade što trebaju, nego upravo suprotno.
i ja sam čula da štapiće najbolje ne.
i moja lijecnica je valjda slusala istog profesoraEustahije prvotno napisa
. naime ja sam jednom cistila svoje usi stapicem i gurnula u uho nescitocu tako da nisam cula vise na to uho, a u oku su mi popucale kapilare
. onda se doticna izvikala na mene i par puta ponovila prvu recenicu.
dakle ni djeci ne guram u uho nista tanje od njihovog lakta![]()