Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 121

Tema: mm AP postaje problem?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno mm AP postaje problem?

Imam prekrasno dijete koje se svako toliko zna pretvoriti u monstruma. Barem u očima mm.
    Ja na neki način znam s njim. Ako negoduje dok mu mijenjam pelenu, dam mu nešto u ruku da mu odvrati pažnju. Ako perem suđe dozvolim mu da mi kopa po jednoj ladici i on se igra sa konzervama tune i paštete. (Sad recimo sjedi sa mnom ispred laptopa i igra se)Sve 5.

normalno da ima dana kad sam ja malo nervoznija pa mi se neda tražit prikladna igračka da ne skriči kod povijanja ... Uglavnom takve situacije budu kad je mm kući jer mi je recimo glupo baviti se sa ditetom dok u kuhinji raspremam stvari od šopinga, a klinac mi bada po vrećama. Normalno da se derem u nadi da ću privući pažnju mm i da će prestati gledati National Geografic i odvojit dite od mene i namirnica.

ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene.

Kupila sam knjigu od Seasa AP i odma je primjetio da je to glupost jer "naše dijete upravlja sa nama." Slaže se on sa dojenjem, nošenjem, spavanjem sa nama, ne slušanjem loših savjeta.., ali on je uvjeren da naše dite treba dobit po guzi da bude dobro. Svaki put kad ja kažem ne Karlo to, ne ovo, on se dere sa kauča nešto u stilu, hoće me vraga poslušati kad ga opet nisam lupila.

Najveći problem mu predstavlja baš taj shopping jer K. ne može biti miran 1,5-2sata. Mislim da je tako kod većine djece. Ali, kad K. zaurla ne prestaje, ne može ga ništa odgovorit od deranja, ni vožnja kolicima, ni namirnice u kolicima, ni nošenje u nosiljci, ni na rukama, on želi trčati centrom i pipati (bacati) namirnice sa polica. Možda da nema mm bi ga i uspila skulirati, ali pod pritiskom sam još živčanija i jedino šta znam je otići u auto sa djetetom i čekati mm da završi.

Tako je bilo i jučer. vidno iživcirani smo se vratili doma, on mi je govorio da prestanem čitati te gluposti i dopisivati se sa istomišljenicama...trebalo je presvući karla, skinula sam mu pelenu i krenula u wc, zamolila ga samo da mu stavi čistu, zadržala se 5 min u wc i imala šta vidjeti kad sam se vratila. karlo urla, sav točkast od plača, mm mi j...AP i moj odgoj, primim karla koji je odmah zatim povratio od plača. katastrofa.

sve argumente sam potrošila. mm gleda iz svoje perspektive i ja ne znam kako da se uopće ponašam. ponavljam, karlo je super beba kući sa mnom, vani u kolicima, nosiljci, ali 2h na jednom mjestu ga izlude. kako bebi od 15mj "objasniti" da se ne dere, da bude miran.

Razilazim se sa mm u razmišljanju i mislim da to nije mali problem.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

želim ti dati jedan

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nemojte ga voditi u shopping.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: mm AP postaje problem?

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    sve argumente sam potrošila. mm gleda iz svoje perspektive i ja ne znam kako da se uopće ponašam. ponavljam, karlo je super beba kući sa mnom, vani u kolicima, nosiljci, ali 2h na jednom mjestu ga izlude. kako bebi od 15mj "objasniti" da se ne dere, da bude miran.
    Nas shopping traje 30 - 45 minuta. Nemoguce ju je drzati duze na jednom mjestu. Mozda najbolje da prestanes pokusavati (tj. ne dovodis dijete u situaciju kad ce izgubiti zivce).

A sto se TM tice. I s njim moras strpljivo. Svaki dan malo pricati. Jos strpljivije nego s djetetom i malo po malo ces uspjeti. Vjerojatno je najveci problem sto on zeli rezultati ODMAH i SAD, a to je nemoguce. Mozda da mu pokusas pribliziti ideju da sav vas trud u ovim godinama ce rezultirati boljim ponasanjem u pubertetu .

A do tad ti zelim puno strpljenja .

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

znam točno kako ti je

kad Sofi ima recimo tantrum ja se sva preznojim ako je MM u blizini, kad ga nema sve ja to shendlam s njom

MM nema nikakvih ideja da bi ona trebala dobiti po guzi jer sam se ja par puta toliko preizbezumila oko tog pitanja tako da mislim da to nema hrabrosti ni pomisliti

ali je sklon da se dere ko beštija na malu jer smatra da dijete nema discipline i da je on mora uvesti..ja takve konfliktne stvari s malom riješim na naš način i stvari uvijek super funkcioniraju (osim ako sam ja iz nekog razloga nervozna i na rubu), ali kad je MM tu onda se stvari izmaknu kontroli i znaju završiti u ogromnoj svađi između nas dvoje

prvo MM oduči od ideje da bi mali trebao dobiti po guzi i to budi vrlo ozbiljna oko tog pitanja..ja sam svog tako grubo i neumoljivo odhe**** kad mi je to predbacivao (vidiš kakva je zbog tebe, da je dobila po guzici..bla,bla) da sad valjda misli da ako to i pomisli da će doći teta iz CZSS i da će biti ne-otac godine

za ovo ostalo nemam ti savjeta, ja se još uvijek svađam..80% naših svađa je upravo oko ovakvih stvari

Datum pristupanja
    Sep 2005

vidno iživcirani
    Mislilm da je to problem jer sam to uocila kod nas. nasa kci u sekundi osjeti kad smo mm i ja nervozni i onda reagira na nacin na koji jedini moze da nas zaustavi - postaje nemoguca, skrece paznju na sebe.
    Odvrti film, obrati paznju, u kojim je trenucima on takav? onda kad tvoj muz ne pomaze, a u tebi kipi, kad ne mozes privuci njegovu paznju? Probaj sve takve situacije predvidjeti.
    Znaci, jos u autu se dogovori s muzem o tome tko ce raspremati namirnice, a tko ce se baviti malim.
    Ako vec idete svi zajedno u shopping (mi smo odavno od toga odustali), dogovorite se da ce jedan kupovati, a drugi s malim npr. uciti vrste voca i povrca na tom odjelu, proucavati odjel igracaka, pokazati mu kako je kod frizidera hladno, a drugdje toplo i sl. (mozda nesto od namirnica u toj igri i stignes ugrabiti).

ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene.
    apsolutno normalno. s time da ces muzu to morati "nacrtati", dakle jasno i glasno reci - pomogni mi sad, treba mi samo pola sata, sat, moram odmoriti, daj im neku zanimaciju, nek skacu, bacaju loptu ili sto vec vole, i naravno kasnije ih obojicu pohvali kako su se lijepo igrali, kako se super slazu.

izgleda da tvoj muz nije tip od teorije pa mu nista ne znaci to sto mu govoris, vjerojatno mu je i odbojno. sljedeci put kad ti predlozi lupanje, hrabro se postavi i jasno reci da TI to nikada neces dopustiti.
    ako ti prigovara da mali krici, objasni mu da je to dijete, da nije napravio robota koji se pali i gasi pritiskom na dugme.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Nemojte ga voditi u shopping.
    X

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se u potpunosti slažem s tvojim mužem,osim onog dijela da malog treba istući.Odgajati dijete po knjizi,imati stalno knjigu uza se i ići iz poglavlja u poglavlje meni je glupo i nije fer prema djetetu kao osobi za sebe,malom čovjeku sa karakterom i individuom.Knjige bi trebale služiti kao nekakva usputna pomoć u odgoju a ne kao glavna misao vodilja.Bar je takav moj stav.Ja sam uvijek za nešto između.Znači,kod mene ima tragova AP ali ima i suprotne strane.Na ovom forumu to je nespojivo,u mom životu spojivo je itekako.Moja djeca su individue i jako se oslanjam na svoje instinkte,knjiga o odgoju sam pročitala jako puno i pomogle su mi u nekim stvarima.Ali ne živim taj tekst

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    jako se oslanjam na svoje instinkte,knjiga o odgoju sam pročitala jako puno i pomogle su mi u nekim stvarima.Ali ne živim taj tekst
    s ovim se slažem.

u moje vrijeme - nije bilo knjiga tog tipa. jednostavno sam se prepustila instinktima, intuiciji, i stvari su štimale.

kad sam slučajno srela jednu trudnicu u parku koja mi je preporučila (i posudila) jednu knjigu - mom čuđenju nije bilo kraja. kao da sam ju ja pisala...

kopirala sam "kasnija" poglavlja, ali se nisam njima rukovodila. tu i tamo sam bacila oko - i ustanovila da sve štima.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Trina ne živim ja po knjizi nego je to najbliže odgoju kakvog želim za svoje dijete, a isto tako taj AP zapravo i nema pravila, Sears to povezivanje provodi kroz alate ne kroz korake jer kako sam kaže na nama je da odaberemo kombinaciju koja nam odgovara. Kod disciplinirajućeg roditeljstva je sve određeno. Hranjenje svaka 3 sata, pustit da se isplače,.. Radije ću pročitati nešto tako edukativno, nego recimo D. Steel.

Kli-kli i Mima mi savjetuju da ga ne vodimo u shopping. Nemamo kome ostaviti dijete, a meni shopping znači otići iz kuće, javit se kojem frendu po putu, gledati u te šarene police i ako treba ništa ne misliti. Ali ako bolje razmislim to je jedino logično rješenje. Ne možemo biti brži jer ga obavljamo 2x mj, muž mi je prezauzet da to rascjepkamo.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne vjerujem da postoji dijete koje moze biti mirno 2 sata, i to u shoppingu, i mene iznerviraju te police s gomilom namirnica i vec nakon 15 min sam zivcana i trpam samo u kolica i jurim do blagajne.

a osim toga, ocekivati od djeteta da bude mirno toliko vremena nema veze s AP-om.

mislim da je problem kad ljudi striktno slijede neku knjigu, ali i kad ljudi procitaju ensto, shvate pola, primjenjuju trecinu, i onda kao oni odgajaju dijete po ovome ili onome. nek se niko ne uvrijedi, al sears nigdje ne propovijeda vodenje djece u shopping niti ocekivanje da bi ona to trebala podnijeti mirno. bas suprotno! on se zalaze za to da se od djeteta ne trazi vise nego za sto je ono spremno. a dijete od 15 mjeseci definitivno nije spremno na takve stvari.

da ne duljim, skratite shopping, obavljajte ga odvojeno ili smislite neko trece rjesenje - dostavu...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Ja se u potpunosti slažem s tvojim mužem,osim onog dijela da malog treba istući.Odgajati dijete po knjizi,imati stalno knjigu uza se i ići iz poglavlja u poglavlje meni je glupo i nije fer prema djetetu kao osobi za sebe,malom čovjeku sa karakterom i individuom.Knjige bi trebale služiti kao nekakva usputna pomoć u odgoju a ne kao glavna misao vodilja.Bar je takav moj stav.Ja sam uvijek za nešto između.Znači,kod mene ima tragova AP ali ima i suprotne strane.Na ovom forumu to je nespojivo,u mom životu spojivo je itekako.Moja djeca su individue i jako se oslanjam na svoje instinkte,knjiga o odgoju sam pročitala jako puno i pomogle su mi u nekim stvarima.Ali ne živim taj tekst
    Jako lijepo napisano. Trina, tekst zrači mirom, a tako se najbolje odgajaju djeca.

I kod nas su oduvijek bili prisutni elementi AP, ali bacanje stvari doma i drugdje, ispadi bijesa i općenito urlanje nije se toleriralo. Kao što se sad ne tolerira lupanje vratima i deranje.
    A bebi od 15 mjeseci stvarno nije mjesto u shoping centru 2 sata. Ili idite bez djeteta ili skratite kupovinu. Tako malo dijete ne može biti na mjestu toliko dugo vremena.
    Uz to, primijetila sam da sam i sama nervozna u kupovini. Previše je tamo ljudi, previše nekog elektriciteta.... Malo dijete ne može s tim negativnim vibrama izaći na kraj.

(a sad mi se nameće pitanje što ljudi rade u kupovini 2 sata :/ )

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Slazem se s Trinom ! Ne tucem svoju djecu , ali ni ne obilazim ducane 1,5-2h. Uostalom od tako malog dijeteta je blesavo traziti da bude mirno tako dugo vremena. Pokusajte ti i muz sidit ka dva duba tako dugo pa cu vas vidit kako ce vam bit. A to isto mozes slobodno reci i tm. Neka on sidi bez ikakve zanimacije i bude miran samo po ure i vec ce ispalit na zivce. Zasto od malog djeteta ocekujete drukciju reakciju?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mim pita šta toliko radimo u šopingu, jednostavno vrijeme proleti. čekaš red na salami, pa dok ti iskida 5 x 20dkg , pa onda sir, pa meso, odaber, izvaži voće, pa same police sa artiklima, blagajna,..jednostavno se izgubi vrijeme.

definitivno će mm ići sa spiskom u shopping i nadat ću se da će donijeti ono šta tražim (pogotovo sad kad sam na Montignacu)

Centri su uvijek puni djece, ali ja nisam razmišljala o tome da su unutra vjerojatno kraće od nas.

Znam da tamo nije mjesto bebi, ja sam pobornica čistog zraka i svakodnevno smo u šetnjama, a gomila nepoznatih, sređenih ljudi mi ništa ne znači.

A dobronamjerne komentare za čitanje knjigeću i shvatiti dobronamjerno. nakon svih knjižurina sa faxa valjda znam čitati, odijeliti bitno od nebitnog i izanalizirati. Ali stojim iza toga da je AP definitivno ono čemu težim, ne govorim da ću uspjeti u svemu, ali ću se sigurno truditi. (Za početak ne ići u shopping )

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Marta, ako tako dobro identificiraš problem - da se dijete unervozi u shoppingu (a tko ne bi) onda ga je jednostavno i riješiti. Postoji sva sila načina da obavite shopping a da dijete ne mora sudjelovati u tome čitava dva sata. Moja curica je puno starija od tvog djeteta, ali i dalje dućane jednostavno ne podnosi i mi ju u dućane ne vodimo, osim kad je neophodno (npr. kad joj moramo kupiti cipele jer se to mora probati).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Centri su stvarno uvijek puni djece - nažalost često djece koja plaču i vrište i roditelja ljutitih lica.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mim pita šta toliko radimo u šopingu, jednostavno vrijeme proleti. čekaš red na salami, pa dok ti iskida 5 x 20dkg , pa onda sir, pa meso, odaber, izvaži voće, pa same police sa artiklima, blagajna,..jednostavno se izgubi vrijeme.
    aha!

sad ja znam zakaj moj šoping dugo traje! dok dočekam da tebi sve narezuckaju!

marta - AP je u srcu .

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    marta - AP je u srcu .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja poludim 2 sata zatvorena u dućanu....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    I ja poludim 2 sata zatvorena u dućanu....
    ja se prebacim u disocirano stanje ...
    upravo se spremam na tu avanturu :/ ... prazan frižider ...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

...Normalno da se derem u nadi da ću privući pažnju mm i da će prestati gledati National Geografic i odvojit dite od mene i namirnica.
    ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene. ...
    on ni ne može vidjeti kako ste ti i karlo dobar par kada nije s vama. moraš mu reći kako ti u tome uspijevaš.
    nije normalno da se dereš u nadi da ćeš privući njegovu pažnju. oni su protiv toga cijepljeni. dođi do njega i lijepo mu reci da si na kraju snaga i da se ne možeš boriti s radoznalim djetetom i namirnicama koje treba pospremiti i zamoli ga da on obavi nešto od toga.
    govorim ti to iz iskustva jer sam i sama mislila da se podrazumijeva ako vičem da mi nešto ne štima i da će mm sav zabrinut dotrčati i ponuditi pomoć, a on je, valjda, mislio da ja to tako uvijek i nije smatrao potrebnim da se uključi.
    probaj s drugačijim pristupom.
    tm i mm su vrlo slični po tom pitanju, čini mi se. mi više ne odlazimo u šoping čoporativno jer samo jedan na drugog prenosimo nervozu. ili mm ode sam ili ja s djecom. ovisi o raspoloženju.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ovako ja riješavam šoping. Naime imam malog od skoro dvije godine, a jednog od 9 i po mj. Samo jedan ide samnom u šoping, drugi je s mužem doma. Ako ide muž u šoping kupuje po spisku. Manja beba još ne kuži i dobar je dok se vozimo kroz dućan jer je puno šarenih boja. Ali stariji je "užas". Zapravo nije on užas nego činenica da bez obzira koliko traje šoping (pola sata ili sat i po) njemu je to jako dugo.
    Animiram ga. Pjevam s njim po centru, gledamo stvari na policama, kada je jako nervozan odemo do igračka da se malo poigra. Ako je dobar sve ih vratimo ako ne uzmemo najjeftiniju. Naravno da i ja imam popis inače bi se izgubila. Shvatila sam da ako cijelo vrijeme pregledavam police bude ljut jer mu ne obraćam pažnju. Mogu ti reći da smješno izgleda kada se glupiram ali ljudi oko mene se nasmiju. Bolje i takva reakcija nego da me žalosno gledaju dok on cvili.
    A što se tiče muža. Nasamo mu objasni što očekuješ od njega. I nemoj samo očekivati da ti pomogne nego mu kaži. Ja ti imam iste probleme. Moj muž još više voli televiziju i kada se zagleda rijetko je svjestan stvari oko sebe. Jednom mu je mali stao ispred televizije i gledao ga u oči. Kužiš poruku? Mužu sam morala prevesti, naravno.
    Meni se čini da ti je mali željan pažnje. Možda je ne dobiva od tate koliko mu treba. Ti ih angažiraj na način da smisliš i nježno predložiš igre u kojima će se oni igrati a tebi dati slobodnog prostora.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a da li postoji internet shopping (konzum, mercator) u okolici ši?
    možda bi to bilo rješenje?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    ali i ona sama želi malo izaći iz kuće...
    osim toga, mislim da je šoping samo jedna ilustracija cijele situacije.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, izgleda da sam u manjini, ali meni se puno veci problem cini tm-ova sklonost "po guzi" nego soping. soping se rijesi lako, pogotovo ako vas je dvoje--ja recimo moram soping obavljati sama jer md-a uglavnom nema. vodila sam malog sa sobom dok nije postao "nemoguc"--sad ga uvalim mojima (ako uspijem) ili trazim alternativne metode punjenja frizidera i zaliha.

za tm-a.. predlozi mu da njega lupis svaki put kad te ne slusa. pa vidi sta ce ti reci.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni se dosta veliki problem cini komocija tm-a, to sto na tebe svaljuje sav problem oko odgoja, sto nema povjerenja u tvoju prosudbu i ne postuje tvoja uvjerenja, nego misli da ti je neko napunio glavu s glupostima...

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja kad citam ovaj prvi post cini mi se kao da citam svoju zivotnu situaciju.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    meni se dosta veliki problem cini komocija tm-a, to sto na tebe svaljuje sav problem oko odgoja, sto nema povjerenja u tvoju prosudbu i ne postuje tvoja uvjerenja, nego misli da ti je neko napunio glavu s glupostima...

X !!!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče šopinga, nisam malog nikad vodila u šoping, niti ne namjeravam bez velike sile. Kad sam sama u svojoj glavi posložila da i MM može obaviti jednako kvalitetno šoping kao i ja, sve štima. Napišem popis i MM po povratku sa posla sve kupi ( i to bolje od mene (jeftinije), kad ja kupujem, onda se tu nađe i 100 stvari mimo popisa).
    Meni se isto čini da je največi problem razilaženje oko smjera odgoja (da/ne po guzi). Iz vlastitog iskustva znam da je lijek jedino čim veči angažman M oko bebe, onda im naglo nekako sve sjedne u glavu kad osjete na svojoj koži.
    Idealna kombinacija bi bila da se TM zabavlja 2 sata s djetetom, a ti sama malo izađeš na zrak. Ti bi se odmorila, a TM bi dobio uvid u situaciju. Znam da ti nisam rekla ništa što več ne znaš, ali barem ti šaljem malo podrške.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Citiraj fegusti prvotno napisa
    ...Normalno da se derem u nadi da ću privući pažnju mm i da će prestati gledati National Geografic i odvojit dite od mene i namirnica.
    ali ne, on to tako ne doživljava. On ne vidi kako smo Karlo i ja dobar par i kako funkcioniramo kad njega nema, a kad je tu normalno da želim da ga malo odvoji od mene. ...
    on ni ne može vidjeti kako ste ti i karlo dobar par kada nije s vama. moraš mu reći kako ti u tome uspijevaš.
    on vjerojatno neće niti čuti što mu ti to pokušavaš reći, jer je u svom filmu. moj ti je savjet da lijepo postaviš kameru dok ste ti i mali sami i izdvojiš mu, u nekom mirnom raspoloženju, par situacija gdje se točno vidi kako mali reagira kad je sam s tobom, a za koje isto tako TM zna kako završavaju kad ste svi zajedno.
    naravno, nemoj mu to prezentirati kao "e sad ćeš vidjeti kako je to sve fino kad smo sami, a kad tebe nema onda je zvjerinjak", nego "vidi kako se maleni danas lijepo igrao, ili napravio toito, pa sam baš išla snimati..." možda mu se "preklika" kad vidi živi zapis, rješavanje problema bez deračine - bilo čije . a knjige, definicije, razne formule i istomišljenike izbaci iz vaše međusobne komunikacije.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Danas sam mu prenjela da odustajem od čoporativnog šopinga. ja sam sa malim svakodnevno vani, a jedan takav izlazak me unervozi i ne nosi ništa dobrog. kad je bio mali moglo se, ali više ne ide i to je činjenica.

da, to je samo jedna ilustracija, ali mislim da se radi o privremenoj situaciji. muž mi je pod stresom, nedavno je nakon višemjesečne stanke opet počeo raditi po noći (svaka noć od 23 - ?) i još se nije privikao, osim toga imao je i preko dana radne obveze tako da razumijem ako je htio gledati NG i odmoriti se od svega. A ja i nisam baš dobar sugovornik i ne znam reći gdje je problem.

trudit ću se na lijepi način (djelom) objasnit da se discipliniranjem djeteta ništa dobro neće postići.

meda i momtobe ne svaljuje on odgoj na mene, dobar je tata, malo pod pritiskom i malo pod utjecajem stare škole, ali opet, da mi nije bio podrška u dojenju, platnenim, ne hodalici,.., sigurno nebi sve realizirala kako sam htjela.

i pacimi dobro savjetuje, više ni riječi o knjigama, AP, forumu

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Danas sam mu prenjela da odustajem od čoporativnog šopinga. ja sam sa malim svakodnevno vani, a jedan takav izlazak me unervozi i ne nosi ništa dobrog. kad je bio mali moglo se, ali više ne ide i to je činjenica.
    zbog ovoga sam to i napisala. po meni, bolje je izbjeći (ukoliko je moguće) situacije koje izazivaju tenzije. a kada tenzije splasnu, lakše je i razgovarati o svemu.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...A ja i nisam baš dobar sugovornik i ne znam reći gdje je problem.
    trudit ću se na lijepi način (djelom) objasnit da se discipliniranjem djeteta ništa dobro neće postići...
    mnogi bi trebali proći tečaj kvalitetne komunikacije. tu, naravno, ubrajam i sebe. treba znati stvar iskomunicirati tako da niti na tebi ne ostane cijeli teret, a niti na njemu, već da se nađete negdje na sredini.
    obično se desi da jedan partner popušta, a drugi to nesvjesno koristi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.manifestation.com/neurotoys/calibrate.php3

za znalce engleskog

ovo je nešto što vam može olakšati komunikaciju... svi smo mi pretežno jedan od tipova (auditivni, vizualni, osjećajni...)... kombinacija - ali jedan dio je uvijek "jači".

gledajte sugovornika, i pratite njegove pokrete očiju. prema njima se dosta dobro može odrediti kojem tipu osobe pripada.

komunikacija će biti puno lakša.

vizualnom tipu - najlakše ćete objasniti "govoreći" u slikama...
    auditivnom - zvukovima...
    osjećajnom - tako da smanjite brzinu govora, ton glasa...

to nije jedina prednost . možete se zajedno "igrati", promatrajući jedan drugoga...

isto tako, uspostavljanje dobrog odnosa jako ovisi o neverbalnom ponašanju, dakle mimici i gestama.

to je jedno doista prekrasno područje za istraživanje, i šteta što na hrvatskom nema gotovo ništa od literature...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja si maskimalno pojednostavljujem život i obavljam šoping dok su klinci u vrtiću

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam imala problema sa shoppingom dok je kikica bila mala. bila je savršena u dućanu...

otkako je narasla, nastojim ju ne voditi... ja nemrem stvari tom brzinom bacati van - kojom ih ona baca u kolica...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja nemrem stvari tom brzinom bacati van - kojom ih ona baca u kolica...
    O da... I mi smo s tekuće vrpce ili čak doma iz vrećica znali izvaditi hranu za mačke (nikad nismo imali nikakvog kućnog ljubimca) i slične artikle koji su se našem malcu učinile zgodni... Uopće ne kužim kad to sve stigne ubaciti jer pazimo...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

angie, razlika je u tome što će moja drugi tjedan imati 16! godina, ne mjeseci

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa, sorciere, kažu da je najteže s dvogodišnjacima i tinejdžerima

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Trina ne živim ja po knjizi nego je to najbliže odgoju kakvog želim za svoje dijete, a isto tako taj AP zapravo i nema pravila, Sears to povezivanje provodi kroz alate ne kroz korake jer kako sam kaže na nama je da odaberemo kombinaciju koja nam odgovara. Kod disciplinirajućeg roditeljstva je sve određeno. Hranjenje svaka 3 sata, pustit da se isplače,.. Radije ću pročitati nešto tako edukativno, nego recimo D. Steel.

.
    Nisam čitala Searsa, samo Juula. I isto mogu ovako kao i ti reći.
    To je jedan pogled na dijete, roditeljstvo koji je samo potvrdio neke moje stavove, neke stvari mi je osvijestio...
    U svakom slučaju, ne daje nikakav univerzalan recept (koji niti ne može dati) i zato ne mogu reći da je to odgajanje djeteta "po knjizi".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    hm, izgleda da sam u manjini, ali meni se puno veci problem cini tm-ova sklonost "po guzi" nego soping. soping se rijesi lako, pogotovo ako vas je dvoje--ja recimo moram soping obavljati sama jer md-a uglavnom nema. vodila sam malog sa sobom dok nije postao "nemoguc"--sad ga uvalim mojima (ako uspijem) ili trazim alternativne metode punjenja frizidera i zaliha.

za tm-a.. predlozi mu da njega lupis svaki put kad te ne slusa. pa vidi sta ce ti reci.
    Nisi u manjini. Ja bih poludila zbog toga. Iskreno, ne znam bih li uopće mogla biti s osobom koja želi udarati dijete.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

muž mi je pod stresom, nedavno je nakon višemjesečne stanke opet počeo raditi po noći (svaka noć od 23 - ?) i još se nije privikao, osim toga imao je i preko dana radne obveze tako da razumijem ako je htio gledati NG i odmoriti se od svega. A ja i nisam baš dobar sugovornik i ne znam reći gdje je problem.
    a ja opet mislim da je u ovome problem. tvoj muž nije čudovište, niti mislim da ozbiljno zagovara batine kao odgojnu metodu. ako radi noćnu, to itekako zna biti naporno i tijelo se teško na to nauči. to svakako nije nikakvo opravdanje za njegove izlijeve bijesa i želju da udari dijete, al to je dobar početak za konverzaciju. mislim da kad se taj problem riješi, riješit će se i sve ostalo. nije bit da se prepucavate tko je u pravu u odgoju djeteta i da si međusobno solite pamet, nego da se konkretno zapitate otkud tm poriv da udara dijete. ja bih - da sam na tvom mjestu - odmah presjekla to naklapanje oko odgoja djeteta, ne bih na to trošila energiju i to bih mu otvoreno rekla. bit je u tome da zajednički trebate smoći snage riješiti situaciju u kojoj se svi kao obitelj nalazite - teškoj situaciji uvjetovana njegovim noćnim radom. a jedno od prvih stvari je (bar za početak) eliminacija stresnih situacija - i to i s njegove i s tvoje strane.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a da pokušaš sad, dok je pod takvim pritiskom, naći tetu čuvalicu da na sat dva prošeće malog anđela , a vi se odmorite solo, jednom mjesečno

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Nisi u manjini. Ja bih poludila zbog toga. Iskreno, ne znam bih li uopće mogla biti s osobom koja želi udarati dijete.
    po meni su batine znak nemoći. ima ih koji misle da je uzalud trošiti riječi kada malci ionako ne slušaju, a ne kuže da su oni samo znatiželjni i nije im namjera da nas ljute.
    meni mm-ova želja za fizičkim kažnjavanjem djeteta ne bi bila razlogom da se raziđemo barem ne dok ne razjasnimo zbog čega misli da su batine djelotvornija metoda od riječi.
    ja na to gledam ovako - udariš dijete, ono se rasplače jer ga boli i jer je uvrijeđeno. nastaje kratkotrajni mir. metoda je, naizgled, djelotvorna.
    kako je djeteteova znatiželja jača, ono će ponovo krenuti u istraživanje i dovesti se u situaciju da dobije batine.
    poanta - više neće slušati što mu se govori jer ga ionako čekaju batine. može postati manje znatiželjno ako u glavi poveže uzrok i posljedicu.
    želimo li to napraviti svom djetetu?

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I mm se slično ponaša, dosta se svađamo oko odgoja i čini mi se da naši prijatelji ne podržavaju moj stav (govore mi kako sam razmazila dijete tim nošenjem; kako sam preblaga prema njemu a nema discipline bez kazne; kako nije normalno da dijete spava u krevetu sa roditeljima i svašta još)... Loše se osječam zbog toga, a ne vidim rješenje...

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Marta, a zašto tvoj muž ne pričuva dijete dok ti obaviš shoping?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nije mm čudovište , on je divno biće samo je uvjeren da dijete od 15 mj MOŽE i TREBA reagirati i razumjeti kad mu kažemo da je dosta, da se smiri, da ne skriči po dućanu i sl.

Pod stresom je, ali znamo zasto je tako i oboje smo na to pristali. Treba mu malo da se uhoda (najvjerojatnije će raditi noćnu bez slobodnog dana do 11.mj - živio hrvatski turizam!).

Ne želim nikakvu tetu čuvalicu (ako mi uleti kakav zgodan posao nije na odmet ), ali navikla sam ovako i ne želim da mi se dijete sad navikava na nekoga koga će tu i tamo viditi. To da je baka za akciju bilo bi bolje, ali ovako, čekam ljeto da se druga baka spusti iz Slavonije

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    Marta, a zašto tvoj muž ne pričuva dijete dok ti obaviš shoping?
    Zato što sam položila vozački netom prije trudnoće i od onda nisam vozila

Ma, on će to obavljati, ionako mi je sam to predlagao mjesecima, ali ja sam bila tvrdoglava. Uvijek mogu dodatno kupiti nešto šta je eventualno zaboravio

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Gotovo da nemam prijateljicu čiji muž barem slično ne reagira. A nije ni moj iznimka.
    Od kad imamo djecu, naše svađe su isključivo vezane za odgojne metode, tj. ja reagiram (poludim!!!) kad on potpuno pogrešno u nečemu odreagira i napravi još veći kaos.
    No, on je njihov tata, obožavaju ga i s njim grade poseban odnos, neovisan o meni. Zapravo nije na meni da se tu previše miješam, mogu samo razgovorom s njim u četiri oka reći svoje mišljenje i u miru, bez predbacivanja objasniti zašto eventualno nešto nije dobro za njih.
    Greška koju recimo ja radim, je što prečesto njega opominjem u njihovu prisustvu. To je nešto na čemu moram osobno poraditi za dobro sviju nas.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Baby prvotno napisa
    I mm se slično ponaša, dosta se svađamo oko odgoja i čini mi se da naši prijatelji ne podržavaju moj stav (govore mi kako sam razmazila dijete tim nošenjem; kako sam preblaga prema njemu a nema discipline bez kazne; kako nije normalno da dijete spava u krevetu sa roditeljima i svašta još)... Loše se osječam zbog toga, a ne vidim rješenje...
    To su i meni govorili ali vjeruj sad kad vide kako je zapravo divno dijete ti isti ljudi me traže savjet.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •