mene zanima kad dijete počne kužit uzročno posljedičnu vezu jer mislim da će onda biti puno lakše. ja sam uvjerena da je karlo još uvijek pre mal da bi kužio.
to što je on još "premali" da ne kuži ne znači da se ti ne trebaš držati svojih pravila tj. ne znači da ne trebaš mu već sad govoriti ne. jednog dana će skužiti. mada ja mislim da djeca više kuže nego što bi neki roditelji htjeli priznati (opet iz osobnog iskustva: moja je u tim godinama bolje kužila kratke i odrešite naredbe nego litanije i "objašnjavanja")

mala digresija: osobno, al to je opet moj način odgoja: moja deviza je bila ne dozvoliti djetetu nešto što bih joj ionako jednog dana branila. famozno skakanje po trosjedu ili šaranje po zidovima. ili otvaranje ladica, diranje posuđa (tu sam bila manje neuspješna tj. dok se radilo o jednoj ladici i dok se nered držao u granicama - dozvoljavala sam ).

marta, vas dvoje odraslih morate biti svjesni da neko (bilokakvo) rješenje morate naći. da ovo ovako dalje ne ide tj. neće ići. nemate baš puno alternativa, stoga htjeli ili ne, morate se suočiti s tim problemom.

možeš mu možda objasniti da kratkoročno batine će možda imati uspjeha, al da ti možeš za sebe reći da ako ikad uvedeš batine u odgoj da ćeš smatrati da si skroz fulala. jer "najlakše" je dići ruku i pokazati fizičku silu, a u biti se radi o nemoći i užasno je da vi pored svih godina iskustva i inteligencije ne možete nikako drugačije hendlate skoro pa dvogodišnje dijete nego batinama. da je to za tebe onda užasan poraz, a ne "pobjeda".

čak bih i sjela i zapisala neke klasične primjere (recimo nekih pet-do deset) koji se svakodnevno ponavljaju i unaprijed se dogovorila kako u takvim situacijama postupat. dijete ti je fakat još malo da recimo počneš uvoditi time out il neku "oštriju" metodu.

na kraju krajeva, poslala bih tm nek ti recimo nabavi neku knjigu o odgoju djeteta. baš me zanima s kojom će doći , jer sve ionako idu više tebi nego njemu na ruku. znaš najlakše je kritizirati, a nekih konkretnih savjeta osim lupanja ni on nije dao. pa nek se potrudi il će se sve svesti na lupanje ?! jer u tim godinama dijete svašta dira i pipa i onda će vam se cijeli dan svesti na lupanje... nemoj gore, lup, nemoj dolje, lup, nemoj daljinski lup, nemoj kockice u usta lup, nemoj časopis kidati, lup, nemoj u kuhinju dok mama kuha, lup, nemoj udarati o staklo, lup... sjećam se našeg perioda, a moja mala je bila i je - mila majka. al roditelj ima osjećaj da se te godine svode samo na "ne ovo, ne ono" (koliko god nastojao toga dopustiti) :/

u biti krenite od ovoga...
nek ti nađe knjigu koja propagira njegov stav (a da nije starija od nekih pet godina) i nek vam ta knjiga bude baza za razgovor.