Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Vegetarijanci: tips&tricks za početnike

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Vegetarijanci: tips&tricks za početnike

Iz razno-raznih zdravstvenih razloga MM i ja smo prestali jesti meso. Dosta dugo smo konzumirali samo perad s povremenim zaletima u smjeru dobrog bifteka ili ramsteka - ono da je baš kvalitetno i da nas mine želja, no sad smo se full skinuli s mesa. Sada smo pescovegetarijanci (našla ja i kako se to zove ). Nismo neki od mliječnih proizvoda: mlijeko ne pijemo nikako, tu i tamo mi se zalomi neki jogurt, i relativno redovito konzumiramo tvrdi sir i jaja.
    Dojim dvojicu: većeg 2-3 puta dnevno, malog full time.

Mahunarke - znam da bi ih sada trebalo biti puno više na meniju, no G2 mi je još mali i vidim da mu one još nisu sasvim o.k. Na leću dobro reagira, ali grah i grašak su mu bolni... Što bih još mogla kuhati?

Orašasti plodovi - kolika je stvarna opasnost od alergijske reakcije? Gabrijel mi se dugo osipavao na samo tragove kikirikija u hrani, a na npr. orahe u kolačima nisam primjetila. Je'l onda o.k. da pojedem npr. 5 oraha dnevno? Ili je možda neki drugi plod bolji?

Vjetrovi - oboje imamo puuuuno vjetrova Je'l to samo neka prijelazna faza ili to tako i ostaje?

Hvala!

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Olivija, nasla sam ti ovaj topic:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...anstvo+dojenje

Mozes ga podignuti i postaviti pitanja curama s iskustvom.
    Sto se alregije na orasaste plodove tice, to je vrlo ozbiljna stvar i djeca mogu imati vrlo snaznu reakciju. Ja se ne bi s time igrala i posavjetovala bi se s pedijatrom i alergologom. Sretno!

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Hvala!

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nema na cemu, zao mi je sto ne mogu vise pomoci. Ja nisam vegetarijanka, ali znam masu ljudi koji jesu i koji se super osjecaju.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

... ove neke sam sam si već pročitala, a do recepata još nisam stigla: za sada se koristim vlastitom maštom

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Samo ću kratko dodati jer se radi o jako osjetljivoj temi. Iako smo mi makrobiotičari (jedemo ribu) iz nekih literalnih izvora i iskustva ljudi oko mene tvrdim da je bolje biti mesojed nego vegetarijanac hranjen sa škrobom. Kojemu je redovita svakodnevna prehrana puna krumpira i tjestenine....a da ne govorim koliko studenata znam koji su tzv. vegani, a preživljavaju na pizzi!!!! :/

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    Samo ću kratko dodati jer se radi o jako osjetljivoj temi. Iako smo mi makrobiotičari (jedemo ribu) iz nekih literalnih izvora i iskustva ljudi oko mene tvrdim da je bolje biti mesojed nego vegetarijanac hranjen sa škrobom. Kojemu je redovita svakodnevna prehrana puna krumpira i tjestenine....a da ne govorim koliko studenata znam koji su tzv. vegani, a preživljavaju na pizzi!!!! :/
    Sa time se djelomično slažem. Ne da je bolje, nego je otprilike jednako (loše)... ali rijetko mladi ljudi odaberu vegetarijanstvo radi zdravlja. Odaberu ga radi drugih aspekata (samilost, ekologija...) i da, baš je šteta što tada zanemare svoje zdravlje.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Sa time se djelomično slažem. Ne da je bolje, nego je otprilike jednako (loše)... ali rijetko mladi ljudi odaberu vegetarijanstvo radi zdravlja. Odaberu ga radi drugih aspekata (samilost, ekologija...) i da, baš je šteta što tada zanemare svoje zdravlje.
    Da, zapravo je jednako loše...Mladi ljudi izabiru vegetarijanstvo radi imidža, radi trenda i, kao što si sama rekla, radi furke na ekologiju, a sve skupa ni tri knjige nisu pročitali niti na jednu navedenu temu... Da sam majka takvog vegetarijanca, zabrinula bih se... Ali, i ja sam mlada "čovjekica" pa sam izabrala makrobiotiku jer sam uvidjela da mi prehrana bez mesa uvelike godi... preporodila sam se u vrlo kratkome roku! Problemi s kožom, sa željezom....sve je nestalo, nema upala, ne ma gripa, nema temperatura... nema onoga što me "zagnoji", a često sam oboljevala od upala i sinusa i mjehura. Nakon "preobrazbe" sve je nestalo!!!!
    Ali, što više "rastem" uviđam da ni makrobiotika nije Bogom dana i da bi trebalo puno literature prostudirati i izabrati iz svakog smijera neke bitne i ključne odrednice.

Mislim, da je puno zdravije postiti, manje jesti i jesti jednoličniju hranu... dok makrobiotika propagira što raznolikije... sada si zamislite i strpajte u jedan imaginarni lonac sve što ste danas pojeli... Ostavite ga da se brčka preko noći, sutra ga otvorite i osjetit ćete nesnosan smrad te razgrađene hrane. Isti taj smrad se stvara u našim crijevima... puno kombinacija a sve da bi zadovoljili svoje hedonističke potrebe.

Nažalost, svi mi, koliko god svjesni ili nesvjesni bili jedemo ono što volimo, što nam je fino, što dobro miriši i izgleda, a često isto to je ogroman otrov za naše tijelo.
    Mislim, kada smo već kod otvorenosti, niti ja ne volim brokulu, nisam luda za njom, ali je jedem ponekad jer znam da tako sebi činim dobro..

Razgovarala sam s roditeljima na ovu temu, inače grezi mesojedima i pitaju me zašto bi se uskraćivali u uživanju. Tvrde kako oni ne žele živjeti sto godina i da ne vide razlog zašto bi se odrekli nečega što jako vole???!!!!

Ja im na to odgovaram kako niti ja ne želim živjeti sto godina, ali isto tako ne želim u 60.-toj ležati po bolnicama metastazirana... Želim uživati u životu, a zdrava hrana i se što ide uz to će mi to omogućiti!!!!

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uspjela sam postati (i ostati) vegetarijanka u obitelji u kojoj nije nitko, no to je bilo tako davno da se ne sjećam početaka. Vegetarijanstvo za mene nije bilo stvar potvrđivanja nekog stava ili svjetonazora (to bi ipak bilo vrlo napredno za jednu trogodišnjakinju) niti sam mu se priklonila zbog zdravlja. Jednostavno sam ga izabrala na sličan način i sličnom vrstom znanja kojom recimo... ptica odabere najpovoljnije mjesto za svoje gnijezdo. U međuvremenu sam osvijestila sve dobre strane te sklonosti, koja je tako postala i odluka pa do danas nisam imala razloga ni potrebe odustati. Naime, godinama nisam ni kihnula, a kamoli imala nekih ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća (željezo mi je, primjerice, uvijek bilo bliže gornjoj nego donjoj granici normale).
    Tips&tricks? Pokušat ću ih sažeti u nekoliko točaka:
    1. Važno je mati umjeren i razuman odnos prema prehrani - upoznala sam poprilično ljudi koji preko noći dožive neko prosvjetljenje pa onda postanu fanatični propovjednici svojih najnovijih shvaćanja bez imalo tolerancije prema bilo komu i čemu drugome. Ako su odlučili postati vegetarijanci, onda idu toliko daleko da npr. ne žele jesti iz posuđa u kojem se ranije već pripremalo neko jelo s mesom, spremni su u to ime žrtvovati i odnose s obitelji i prijateljima, a kad zagrebeš malo dublje pod te "čvrste" principe, otkriješ tek obično pomodarstvo koje često ishlapi jednakom brzinom kojom se i pojavilo kada im počne otpadati kosa ili izgube menstruaciju ili se od teške anemije počnu rušiti u nesvijest.
    2. Prehrana treba biti raznolika i dobro izbalansirana. Nastojim se toga pridržavati, ali jako sam daleko od detaljnog i sustavnog planiranja jelovnika pet dana unaprijed - nisam baš uzorna domaćica, ali ni uzoran control freak. Ne želim reći da mi je svejedno što i koliko jedem, a ipak ne brojim ni kalorije ni grame ugljikohidrata ni omjere masnoća i bjelančevina. Ne znam čak ni koliko sam teška, no s obzirom da stanem u konfekcijski broj 36, očito dovoljno. Kao glavni orijentir uzimam piramidu zdrave prehrane i ne opterećujem se previše. Temelj su integralne žitarice i tjestenina (ali nikad ne bih dramatizirala da se nađem u situaciji u kojoj mi je dostupan samo neki proizvod od rafiniranog brašna - ako u 98% slučajeva jedem integralno, neće mi se ništa dogoditi od jedne kriške bijelog kruha). Slijede povrće i mahunarke i moj se glavni dnevni obrok najčešće sastoji od kombinacije ove tri grupe namirnica. Na sljedećoj stepenici su voće, koje obožavam (svježe, sušeno, sokovi ), mliječni proizvodi i jaja. Iako valjda nikad u životu nisam popila šalicu čistog mlijeka, bez sira ne bih mogla živjeti, a i bez jogurta (uglavnom probiotičkog) mi ne prođe dan. S jajima sam već puno štedljivija, ali teško bih se odrekla kolača, palačinki i pohanih tikvica. Masnoća je jedino na što pazim u smislu količine. Nikad mi nije palo na pamet da je eliminiram, no znam da je već i posve mala količina dovoljna. Čemu je stavljati i u salatu i u juhu i u umak? Jedno od toga je sasvim dovoljno. Volim i zdrave grickalice kao što su orasi, lješnjaci, kikiriki, sjemenke buče i suncokreta i toga mi u kući nikad ne nedostaje. Pijem dosta vode, jednu instant kavu ili cappuccino na dan (tursku ne podnosim), a nisam pretjerano sklona ni slatkišima, osim čokoladi, ali tu sklonost nastojim kontrolirati. Sve dok nisam u pms-u, uglavnom mi i uspijeva . I lagala bih kad bih rekla da mi se ponekad ne zalomi kakav junk, no kao iznimka, ne pravilo.
    3. Kalcij otežava apsorpciju željeza, a vitamin C joj pomaže pa tako i kombiniram obroke.
    4. Budući da je danas teško biti siguran u uvjete u kojima je hrana proizvedena, jedan od načina da donekle umanjim rizik od pretjerane izloženosti nekoj određenoj vrsti zagađenosti, za mene je kupovanje hrane na različitim mjestima. I nikad one koja je izložena uz cestu.
    5. I da hoći, ne mogu pojesti puno odjednom. Zato su mi obroci manji i češći.
    6. Jednom usvojene zdrave navike postaju automatizam i funkcioniraju bez napora. Kao što osoba koja tek uči voziti mora uložiti priličnu koncentraciju da iskoordinira sve potrebne radnje, dok je rutinirani vozač u tome ležeran, slično je i sa vegetarijanskom prehranom.
    I to bi uglavnom bilo to.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Hvala vam na pomoći i podršci!

Za sada se dobro držimo - nekakav je dogovor da nećemo pravititi probleme na obiteljskim i inim skupovima gdje je to malo too much za objasniti, ali dok ja kuham - vodim računa o svemu što ste mi napisale. Za sada se dobro držimo i odlično osjećamo (osim još uvijek prisutnih vjetrova ). MM pogotovo. Meni fali snage na kraju dana, ali to nije ni čudo obzirom na dvoje malenih cicavaca. Vidim da imam još dosta "bijelih" proizvoda u smočnici, no riješiti ću i to postupno (fakat mi je glupo baciti).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se cini da dosta ljudi zapne u pokussajima da kuha vegetarijankse verzije mesnih ruckova, tipa krumpir i peceno. To treba izbjeci.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja nisam vegetarijanac, ali me to jako privlaci. slazem se s martom. meni su najkompliciraniji vegi obroci kada treba raditi polpete koje glume meso.

takodjer, vegetarijanska prehrana moze djelovati jednolicno, ali nije, evo moj prijedlog za jedan, i vise, tjedana.

ponedjeljak - tjestenina a) na crveno
    b) na bijelo
    c) samo povrce
    d) lasanje
    (to su vec cetiri tjedna razlicite tjestenine)

utorak -varivo s grahoricama a)grah
    b) slanutak
    c) mahune,

srijeda - nesto zapeceno a) slozenac, npr. od krumpira, prosa ili rize
    b) nabujak

cetvrtak - varivo samo s povrcem, u koji se moze ubaciti jecam i sl. za zasitnost

petak - riba

subota - tofu ili seitan s prilogom, juha (i za nedjelju),

nedjelja - nesto sto treba duze raditi - polpete, falafeli i sl. s prilogom

svaki dan velika zdjela sezonske salate, za onoga tko ima vremena i juha (ala minestrone ili zmiksas pa imas krem, ili jednostavna, od zobenih pahuljica, heljde)

rado bih da netko od vegetarijanaca nadopuni ovaj moj tjedan sa svojim prijedlozima

za inspiraciiju tu su Tjedni vegetarijanski jelovnici na Receptima.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

sjetila sam se jos da npr. na dan slozenaca mogu ici razne pite (zeljanice, sirnice), pa svo drugo povrce kao savijace, musake...

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Razgovarala sam s roditeljima na ovu temu, inače grezi mesojedima i pitaju me zašto bi se uskraćivali u uživanju. Tvrde kako oni ne žele živjeti sto godina i da ne vide razlog zašto bi se odrekli nečega što jako vole???!!!!

Ja im na to odgovaram kako niti ja ne želim živjeti sto godina, ali isto tako ne želim u 60.-toj ležati po bolnicama metastazirana... Želim uživati u životu, a zdrava hrana i se što ide uz to će mi to omogućiti!!!!
    Oprosti, ali čemu ovaj boldani dio? Ne vidim razlog zašto bi se prehrana uvijek povezivala sa zloćudnim bolestima.

Takve me izjave duboko odbijaju od deklariranih jednih ili drugih. Ne može se gledati tako slijepo i u jednom smjeru. Za svako stanje ljudskog organizma odgovara višestruki niz čimbenika, a ne samo način prehrane. Ovdje zaboravljaš ogromne količine stresa koje opet imaju svoje posljedice u nekom negativnom smjeru, koliko se god zdravo hranili.

Osobno od osnovnoškolskih dana gajim ljubav prema bezmesnoj prehrani s fazama u svim smjerovima, ali se nikad ne bih deklarirala i okomljavala na druge busajući se u prsa da je samo ono što ja činim ispravno i zdravo. Naprotiv, nastojim poput spužve upijati iskustva drugih, nekad više,a nekad manje uspješno i zadovoljno.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

iako vegetarijanka, slažem se s babyiris.
    svatko ima pravo na svoj stil života dok ne šteti drugima i nema potrebe da mu itko to gadi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ste malo previse primile k srcu abonjekin post.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

potpisujem Pandora Aura Monroe u svemu osim sto ne mogu reci da sam bas umjerena u slatkome (cokolada, kolaci). zeljezo mi je inace ok, ali nakon obje trudnoce i dojenja koma, morala sam primiti intravenozno kuru zeljeza, osjecala sam se uzasno slabo, mrsavila, pao imunitet i meni i djeci. ocito nisam dovoljno pazila na prehranu iako sam se trudila. ne zelim te obeshrabrit u prelasku na vegetarijanstvo, naprotiv, samo mislim da bi bilo bolje da pricekas neko vrijeme ili to napravis postupno.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Vegetarijanci: tips&tricks za početnike

Citiraj Olivija prvotno napisa

Mahunarke - znam da bi ih sada trebalo biti puno više na meniju, no G2 mi je još mali i vidim da mu one još nisu sasvim o.k. Na leću dobro reagira, ali grah i grašak su mu bolni... Što bih još mogla kuhati?
    Hvala!
    Ono čega sada u vašoj prehrani treba biti najviše su ŽITARICE, ne mahunarke.

Zob, ječam, proso, pšenica, integralna riža, amaranth, quinoa, kukuruzni i pšenični gris, kus-kus........ Žitarice su bogate aminokiselinama. Nažlost, u običnoj prehrani žitarice konzumiramo najviše kao brašno+riža i žganci. Žitarice su temelj vege i makrobiotičke prehrane, zatim, povrće, voće, i mahunarke.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

slazem se momtobe za zitarice, integralne zitarice bi trebale biti svakodnevno zastupljene. ali cinjenica je da mahunarke u makrobiotickoj prehrani su puno, puno vise zastupljene nego u regularnoj prehrani koja sadrzi meso, zato mislim da je olivija to spomenula. jer i u klasicnoj mesnoj prehrani su zitarice zastupljene, u siromasnijem i rafiniranom obliku, ali rijetko tko od 'mesozdera' svaki dan konzumira mahunarke.

ja se drzim toga da ako imam mlijecno ne uzmem mahunarke. u principu rijetko kuham bas lonac graha ili neku drugu mahunarku kao glavnu. najcesce je to dodatak od par zrna za svakoga od neke mahunarke u povrce ili zitarice. ako imam tofu u obroku, ne stavljam mahunarke u zrnu.

dobar je mungo grah, brzo se kuha i laksi je za probavu.

ja ne bi jos davala djetetu svaki dan orahe. bolje je koristiti mljeven ili przene sjemeke.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da, da - žitarice su nam već od prije prisutne u prehrani: nekako nam je ručak uvijek kombo od neke žitarice (heljda, riža, bulgur, kus-kus i ajd bijela pašta kad je finija od integralne ) i sezonskog povrća + salata, i još k tome se pojede kruha ili muslija za doručak tak da je to o.k. Samo treba biti svjestan da krumpir nije jedini prilog.

A pitanje oraha je navezano na maloga: veliki pojede par oraha svako toliko (kod bake su uvijek na stolu pa se posluži), a mali je tek mlijekojed pa me brine prolazak alergene komponenete oraha kroz mlijeko...

Spržila ja neko veče suncokret i čak i pretjerala sa soja sosom, ali zaustaviti se nismo mogli kak nam je bilo fino

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj babyiris prvotno napisa

Oprosti, ali čemu ovaj boldani dio? Ne vidim razlog zašto bi se prehrana uvijek povezivala sa zloćudnim bolestima.

Takve me izjave duboko odbijaju od deklariranih jednih ili drugih. Ne može se gledati tako slijepo i u jednom smjeru. Za svako stanje ljudskog organizma odgovara višestruki niz čimbenika, a ne samo način prehrane. Ovdje zaboravljaš ogromne količine stresa koje opet imaju svoje posljedice u nekom negativnom smjeru, koliko se god zdravo hranili.

Osobno od osnovnoškolskih dana gajim ljubav prema bezmesnoj prehrani s fazama u svim smjerovima, ali se nikad ne bih deklarirala i okomljavala na druge busajući se u prsa da je samo ono što ja činim ispravno i zdravo. Naprotiv, nastojim poput spužve upijati iskustva drugih, nekad više,a nekad manje uspješno i zadovoljno.
    babyris, hajde ponovno pogedaj moj post i vidjet ćeš da nisam boldala taj dio, sama si za izboldala

I ne gledam slijepo, samo se nisam htjela "širiti" jer ovdje govorimo o prehrani :/ ... Vjerovatno bi bilo bolje da sam boldala dio u kojem govorim "zdrava hrana i sve što ide uz to"... a na to mislim stres, alkohol, pušenje, brz način života, itd., itd...

I apsolutno ne vidim koji dio mojeg posta dijeli ljude na skupine ili deklarira ili se okomljava na mesojede :?

Ja sam iznijela ono što ja radim, dala sam savjet, ako ga netko neće prihvatiti - ne mora!!!!

A kada me već vučeš za jezik svakako želim reći da nije sve u prehrani, da nas isključivo zdrava prehrana neće spasiti od gama zračenja iz svemira koje nas pogađa svaki dan. I samo jedna zraka u krivo mjesto može izazvati tumor...i nema načina da se zaštitimo od svega toga.... tu nam ne može pomoći niti manjak stresa, niti zdarav hrana, niti najsavršeniji način života!!!!! :/

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Mislim da ste malo previse primile k srcu abonjekin post.
    marta , izgleda da me poznaješ nešto bolje!

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

babyris, hajde ponovno pogedaj moj post i vidjet ćeš da nisam boldala taj dio, sama si za izboldala

I ne gledam slijepo, samo se nisam htjela "širiti" jer ovdje govorimo o prehrani :/ ... Vjerovatno bi bilo bolje da sam boldala dio u kojem govorim "zdrava hrana i sve što ide uz to"... a na to mislim stres, alkohol, pušenje, brz način života, itd., itd...

I apsolutno ne vidim koji dio mojeg posta dijeli ljude na skupine ili deklarira ili se okomljava na mesojede :?

Ja sam iznijela ono što ja radim, dala sam savjet, ako ga netko neće prihvatiti - ne mora!!!!

A kada me već vučeš za jezik svakako želim reći da nije sve u prehrani, da nas isključivo zdrava prehrana neće spasiti od gama zračenja iz svemira koje nas pogađa svaki dan. I samo jedna zraka u krivo mjesto može izazvati tumor...i nema načina da se zaštitimo od svega toga.... tu nam ne može pomoći niti manjak stresa, niti zdarav hrana, niti najsavršeniji način života!!!!! :/
    Naravno da sam ja boldala taj dio jer mi je on sporan u tom prikazu komunikacije s mesojedima te sam nega komentirala. Žalosno je ako ti je to glavni argument kad te netko napadne zbog načina prehrane jer s prehranom nema veze. Ja sam to tako shvatila budući da si dala primjer tipične konverzacije s neistomišljenicima.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naravno da sam ja boldala taj dio jer mi je on sporan u tom prikazu komunikacije s mesojedima te sam nega komentirala. Žalosno je ako ti je to glavni argument kad te netko napadne zbog načina prehrane jer s prehranom nema veze. Ja sam to tako shvatila budući da si dala primjer tipične konverzacije s neistomišljenicima.
    Babyiris, razumijem zašto si me tako shvatila . Po tom mom argumentu lako si mogla zaključiti da mi je komunikacija "siromašna", ali to je bio samo jedan od milijun banalnih primjera s kojim komuniciram s drugima... njega sam se u trenutku pisanja sjetila, iako, slažem se, nije ključno i izričito vezan za prehranu. Iako, ne mogu nijekati da bolest i prehrana nisu povezani!!! :/

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naravno da su bolest i prehrana povezani, ali ne u tolikoj mjeri da se može tvrditi kako će čovjek hraneći se zdravo biti zdrav i lišen bolesti. To je ono što sam htjela reći.

Budući da nisi jedina koja tako razmišlja, osjećala sam potrebu reagirati. Naime, i jedna kuharica koja se bavi vegetarijanstvom nosi naslov koji u usku vezu dovodi vegetarijanstvo i zdravlje, i to samim svojim naslovom (Marta Rossano -Zdravlje za sto godina, Zagreb, 1997.).

Kako mi je jedna draga osoba u ranim tridesetima oboljela od zloćudne bolesti, morala sam reagirati jer se iz tvog komunikacijskog primjera moglo iščitati kako su sve osobe koje boluju od zloćudnih bolesti teški mesojedi i hedonisti koji se ni pod koju cijenu ne žele odreći svojih loših navika.

Toliko o mom kritičkom čitanju tvoga posta.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naravno da su bolest i prehrana povezani, ali ne u tolikoj mjeri da se može tvrditi kako će čovjek hraneći se zdravo biti zdrav i lišen bolesti. To je ono što sam htjela reći.

Budući da nisi jedina koja tako razmišlja, osjećala sam potrebu reagirati. Naime, i jedna kuharica koja se bavi vegetarijanstvom nosi naslov koji u usku vezu dovodi vegetarijanstvo i zdravlje, i to samim svojim naslovom (Marta Rossano -Zdravlje za sto godina, Zagreb, 1997.).

Kako mi je jedna draga osoba u ranim tridesetima oboljela od zloćudne bolesti, morala sam reagirati jer se iz tvog komunikacijskog primjera moglo iščitati kako su sve osobe koje boluju od zloćudnih bolesti teški mesojedi i hedonisti koji se ni pod koju cijenu ne žele odreći svojih loših navika.

Slažem se i jasno mi je !!!! I sada mislim da sam krivo iskomunicirala poruku koju sam željela prenijeti! :/ Ništa nije isključivo, pa tako ni prehrana nije isključivo povezana sa zdravljem i masu knjiga dovodi u vezu zdravlje s prehranom, ali da svijet nije crno - bijeli dokazuje i činjenica (da se nadovežem na onu moju "priču" zračenjima iz svemira) da zračenja uvelike smanjuju životni vijek, iscrpljuju imunitet i mogu biti toliko opasna po zdravlje da je samo pitanje izloženosti pa da se cijeli čovjekov funkcionalni sitem raspadne.
    Mnogi ljudi ne znaju, ali samo jedan CT koji traje nekoliko minuta proizvede zračenja za 300 dana, a ljudi idu na CT-e često zbog p****arija (ovo nije moja procjena, već profesionalna procjena iz meni bliskoga izvora).

Hrana nije isključivo "proizvođač" zdravlja i bio je to moj vrlo glupi (da se tako izrazim) argument, radi se o čitavom spletu okolnosti, ali da meso može pogoršati postojeće bolesno stanje - može, dok to jedan špinat nikako ne može, o tome smo cijelo vrijeme pričali i dobro je što si, babyiris, proširila ovu temu jer mnogi ljudi bi ostali zakinuti za neke važne informacije!

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slažem se i jasno mi je !!!! I sada mislim da sam krivo iskomunicirala poruku koju sam željela prenijeti! :/ Ništa nije isključivo, pa tako ni prehrana nije isključivo povezana sa zdravljem i masu knjiga dovodi u vezu zdravlje s prehranom, ali da svijet nije crno - bijeli dokazuje i činjenica (da se nadovežem na onu moju "priču" zračenjima iz svemira) da zračenja uvelike smanjuju životni vijek, iscrpljuju imunitet i mogu biti toliko opasna po zdravlje da je samo pitanje izloženosti pa da se cijeli čovjekov funkcionalni sitem raspadne.
    Mnogi ljudi ne znaju, ali samo jedan CT koji traje nekoliko minuta proizvede zračenja za 300 dana, a ljudi idu na CT-e često zbog p****arija (ovo nije moja procjena, već profesionalna procjena iz meni bliskoga izvora).

Hrana nije isključivo "proizvođač" zdravlja i bio je to moj vrlo glupi (da se tako izrazim) argument, radi se o čitavom spletu okolnosti, ali da meso može pogoršati postojeće bolesno stanje - može, dok to jedan špinat nikako ne može, o tome smo cijelo vrijeme pričali i dobro je što si, babyiris, proširila ovu temu jer mnogi ljudi bi ostali zakinuti za neke važne informacije!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel se ovdje vracamo na ono sto je jednom Apricot napisala....nesto u stilu da ce radije mirne duse pojesti spricanu jabuku nego zivcana pojesti onu iz bio uzgoja?

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zorana

Olivija, što se tiče grupe mahunarki lakše probavljiv je tofu-sir od soje, a pretpostavljam i crvena leća jer joj se kožica brzo raskuha.

Što se vjetrova tiče moguće da probavi treba malo vremena, a moguće je i to da hranu trebaš bolje žvakati.

Integralne tjestenine se razlikuju, probaj neku drugog proizvođača. Sjećam se vremena kada ih baš nije bio izbor, pa sam kupovala neku od jaaako krupno mljevenog brašna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •