Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: poslodavac me vraća "u podrum"

doda

Početno poslodavac me vraća "u podrum"

Molim pomoć ako itko zna,može ,želi....Naime na porodiljni u mojoj firmi većina odlazi odmah po "otkrivanju" trudnoće.ja kao radoholičar ostajem do kraja ,znači 28 dana prije(zakonska obveza).Čak sam i prvih mj života mog malog princa(imam još i kćer btw)uhodavala svoju zamjenu, rješavala tekuće probleme i sl.Iako dojim a malac sad ima 9mj mene prsti svrbe i javljam se svom nadređenom za povratak na posao. E tu je tek problem.Dotična me (usmeno) obavještava da se bez obzira na vrijeme mog povratka(sada ili nakon isteka porodiljnog)vraćam na najniže radno mjesto :shock: Mislim ,ponekad se i to dešavalo .ali ja sam nagrađivani djelatnik, moj odjel je odrađivao poslove i donosio veliki profit poslodavcu (što sad nije slučaj)i ja se pitam što sad.Da li da ignoriram jer imam ugovor na neodređeno,i barem neku zaštitu ili da reagiram (ova mi je opcija draža )U tom slučaju kome se obratiti kad i kako.Eto ako sam oduljila ne zamjerite

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a na što bi reagirala? na telefonski razgovor? dokazi?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

doda,

kao prvo, dobro došla.

Povrat na tvoje radno mjesto zagarantirano ti je odredbama Zakona o radu. Između ostalog, u Zakonu u okviru odredbi o zaštiti majčinstva piše:

Najava korištenja prava

Članak 76.

(1) Radnik koji namjerava koristiti pravo na rodiljni dopust, po*svojiteljski dopust ili pravo na mirovanje ugovora o radu do treće godine života djeteta, dužan je što je moguće prije, a najma*nje mjesec dana ranije, obavijestiti o svojoj namjeri poslodavca.

(2) Radnik može prestati koristiti pravo iz stavka 1. ovoga članka, a poslodavac ga je dužan primiti na rad i rasporediti na poslove na kojima je radio prije korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka u roku mjesec dana od dana kada ga je radnik obavijestio o prestanku korištenja tih prava.

(3) Ako je prestala potreba za obavljanje poslova na kojima je radio, poslodavac je dužan radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

(4) Radnik koji se koristio pravom iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje, ako je došlo do promjene u tehnici ili načinu rada.

....................

Pravo povratka na prethodne ili odgovarajuće poslove

Članak 79.

Nakon što je prošao rodiljni dopust, posvojiteljski dopust ili rad u skraćenom radnom vremenu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanje tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Uglavnom, Zakon te štiti dok si na porodiljnom, i štiti te u povratku sa porodiljnog, jer te poslodavac mora vratiti na radno mjesto i plaću s kojeg si otišla. Međutim, po isteku izvjesnog roka (od mislim 15 dana) može te rasporediti i na druga radna mjesta, pa čak i ako ima za to opravdani razlog može i otkazati ugovor o radu.

Nadam se da će uskočiti još cure koje su bolje u radnom pravu, ali u svakom slučaju imaš dosta topica na ovu temu.

Da li radiš u privatnoj ili državnoj ustanovi? Da li imate kakav sindikat "iza leđa"? Sve to može pomoći.

doda

Početno

kao prvo hvala na brzim odgovorima.Naime post je pisan u ljutnji jer sam zaista frustrirana činjenicom da svo moje znanje(magistra strojarstva ali ne radim u struci)sav moj itekako plodonosan rad padaju u vodu.Stoga je i post pomalo konfuzan .Sad kad su se strasti pomalo stišale da navedem činjenice:
    -radim u veoma velikoj i poznatoj trgovinskoj kući (igračke sport itd)
    -sindikat je samo"na papiru"tako da takova vrsta zaštite ne postoji
    -većina "povratnica" s porodiljnog se ne vraća na svoja radna mjesta od prije izuzetak su osobe koje su pa recimo drage mojoj nadređenoj
    -znam sve stavke zakona koje me štite dok sam na porodiljnom
    Mene brine onaj dio o odgovarajućim poslovima??kad moje radno mjesto postoji kao takvo
    Ne mislim reagirati na riječi,i prijetnje bez argumenata ali čovjeka boli nepravda osobito ako dolazi od osobe(a) koje su i same majke
    Ako je bilo iskustava poslije onih famoznih 15 dana javite,
    pozdrav

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ako su takvi odnosi u firmi, zar ti nije pametnije da potražiš drugi posao? Pretpostavljam da ga kao magistra strojarstva možeš naći.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mene je na jednom razgovoru postavljeno pitanje o mogućem rađanju u budućnosti. Ja sam odgovorila da radi ovakvog ("sekretarica") posla sigurno ne mislim podvezat jajnike. Pogodi da li sam dobila posao?
    "Inače stvarno si se drznula rodit dvoje djece, a zna se da prava poslovna žena nema djece ili ima jedno koje uvali babama od jutra do sutra." Toliko o uvjetima roditeljstva.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mene je na jednom razgovoru postavljeno pitanje o mogućem rađanju u budućnosti. Ja sam odgovorila da radi ovakvog ("sekretarica") posla sigurno ne mislim podvezat jajnike. Pogodi da li sam dobila posao?
    "Inače stvarno si se drznula rodit dvoje djece, a zna se da prava poslovna žena nema djece ili ima jedno koje uvali babama od jutra do sutra." Toliko o uvjetima roditeljstva.

doda

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Ako su takvi odnosi u firmi, zar ti nije pametnije da potražiš drugi posao? Pretpostavljam da ga kao magistra strojarstva možeš naći.
    Možda bih i razmislila o toj opciji da tu nije problem tipa stipendije kojom mi je firma omogućila postizanje ovog akademskog statusa, te je moram i odraditi A nije da baš gorim od želje da plaćam neispunjavanje ugovorne obveze

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •