Nadam se da me necete preusmjeriti na vec postojece teme o uspavljivanju djece, jer bih ovdje htjela procitati nesto drugacije. Ne postavljam temu na pdf bilo koje dobne skupine, nego se nadam da ce se javiti mame djece bilo kojeg uzrasta, mame koje ce se prepoznati. U biti, treba mi procitati onu tako iscjeljujucu recenicu "tako je bilo i sa nama". Naglasak na - bilo.
Ima dana kada osjecam da gubim razum. Spavanje-nespavanje mog sina je do sada najjaca lekcija da zivot nije predvidiv. No, dosta mi je vlastitih pokusaja da takvim "filozofiranjima" ucinim situaciju podnosljivijom. Posebno mi je dosta tema o uspavljivanju, jer u nasem slucaju nista ne pali. Osjecam da se gubi crta razagranicenja izmedju mojih instikata i unaprijed planiranih radnji s ciljem da veceri budu malo predvidivije. Zelim stvar pustiti, pa neka traje dok ce trajati ova faza. Mislim da bi mi bilo lakse ne pokusavati ga nauciti da spava, jer tad bar ne bi bilo frustrirajucih i porazavajucih i zapravo nepostojecih rezultata. A odustala jos nisam, jer se stalno ptam ima li jos nesto sto mi nije palo na pamet probati, nakon cega ce on nekim cudom spavati. Ako razmisljam da ne pokusavam uvesti nekakav red u njegovo spavanje, osjecam se kao da se predajem.
Bila sam spremna na neprospavane noci, a i sada sam sretna sa onima kad se budimo samo 4-5 puta. Bila sam spremna i na to da ce dijete imati neki samo svoj ritam koji se moze, a ne mora prilagoditi nasem. Ali pocinju me iscrpljivati isprekidane i iscjepkane veceri. Ne fizicki, nego psihicki. Trebam mrvicu vremena u kontinuitetu za sebe. Treba mi vecer kada cu otici na spavanje kad JA to zelim i planiram, kad sam se spremala sa spavanje bogznakolikodugo ispred ogledala, a ne da ostanem spavati jer se nakon novog dojenja/uspavljivanja nemam vise snage pomaknuti iz kreveta, pa da sminku skidam ili zube operem negdje u 2-3 ujutro.
Treba mi rasterecenje od osjecaja da se bunim zbog nebitnih stvari, jer ce za koju godinicu on ionako biti veliki i spavace cijalu noc, a sve ce ovo biti mutno sjecanje i zasto sam dramila bez veze.
U biti, treba mi prazna glava, a ja ju nakon 13+ mjeseci iscjepkanih veceri i noci ne znam isprazniti od razmisljanja da nesto radim krivo i da djetetovo nespavanje ima neke veze sa mnom. Ima li se uopce smisla truditi nauciti ih da spavaju ili ce nekim cudom to ipak jednog dana nauciti sami?