Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Dojenje vs. dohrana

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Dojenje vs. dohrana

Kao prvo, ne mogu vjerovati da pokrećem ovakav topic. Odrasla sam i živim u totalno sredini za koju sam bila uvjerena da je prodojeća. Stariju sam kćer dojila do skoro druge godine, od čega je prvu godinu dana gotovo samo sisala, jer je bila (i ostala) slabo zainteresirana za drugu hranu.

A onda je došao Vilenjak Taj dečko je od prvog dana fasciniran hranom. Kad god vidi da se jede, vrišti dok i on ne dobije. Pojeo bi sve što mu dođe pod ruku tako da ga uopće ne moram hraniti. (Sve pojede sam, i onda traži još.)

Problem se javio u vidu rodbine -- i, pod njihovim utjecajem mm-a -- koji tvrde da on mora biti užasno gladan kad toliko jede, a ne deblja se. Naime, dječak je dosta sitan - u prosjeku je nakon drugog mjeseca života dobivao po 250 g mjesečno i s 9 mjeseci ima jedva 8 kila. Jako je aktivan, pa sam to pripisivala njegovom puzanju od 6. mjeseca života, ali sad sve više sumnjam da nije možda stvarno gladan. :? Naravno da me svi uvjeravaju da jest, jer zašto bi toliko jeo da mu je moje mlijeko dovoljno? A istovremeno sumnjam da mu dohrana može ponuditi dovoljno hranjivih tvari... Što da radim?

Inače, nije ni upola toliko zainteresiran za dojenje, pa to uglavnom odrađujemo pred spavanje i noću, kad je mir i tišina. (Imamo oko 4 dnevna i 3 noćna podoja.)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni je cini da je jednostavno u pitanju vrlo zivahan djecak koji nema vremena sisati, a ono sto pojede brzo potrosi.

Ne brini se, nasa djeca nisu takva da ce se namjerno izgladnjivati. On sigurno jede tocno toliko koliko mu treba, a za vise od toga nema vremena.

Ako je tvoja obitelj takva da svi vole jesti, normalno je da ocekuju i od djeteta da bude takvo. Ali trebali bi prihvatiti da je dijete drugacije te postovati njegove potrebe. Dijete sigurno bolje od svih vas zna kad je gladno, a kad nije.

BTW, moja Leda je takva, a i MM, jedu tek toliko da prezive. S druge strane ja i Lana smo prave izjelice i poprilicno okruglaste. Jednostavno smo razliciti.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    S druge strane ja i Lana smo prave izjelice i poprilicno okruglaste. Jednostavno smo razliciti.
    Ma da, i ja obozavam jesti -- sto se vidi iz prilozenog. Ali brine me sto me sad svi tjeraju da ga stalno hranim, jer je "gladan". Zar je stvarno toliko gladan? Zar mu je mm toliko nedostatno? I malo se pribojavam da ne prestane sisati, koliko je ravnodusan prema sisanju a odusevljen drugom hranom.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa ako jos nisi uvedi i drugi obrok ili treci pa ces vidjet kako se to onda razvija posto je on sad vec veliki vjerovatno si dosta namirnica vec uvela pa imas i dosta kombinacija

samo ono sto su meni rekli da voce otvara apetit pa ga mozda zgusnuti zitaricama

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MIhael otprilike ovako jede...današnji jelovnik
    d: banana i pola jabuke
    r: 1 tikvica, 1 mrkva + palente na 2 dcl rižinog
    2r (sa nama) rizibizi i piletina
    v: jogurt

a ima cca 11 kila....a pojede porciju za ručak kao ja...stalno je u pokretu....i nervozan je kad je gladan...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

uvijek se odusevim kako neka djeca jedu!

kad se sjetim Lede koja je sa svojih 1 godinu i 8 mjeseci zivila skoro samo na mom mlijeku!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ella prvotno napisa
    pa ako jos nisi uvedi i drugi obrok ili treci pa ces vidjet kako se to onda razvija posto je on sad vec veliki vjerovatno si dosta namirnica vec uvela pa imas i dosta kombinacija

samo ono sto su meni rekli da voce otvara apetit pa ga mozda zgusnuti zitaricama
    Jooj, on vec ima skoro pa tri obroka na dan (tj. uglavnom 5 u dva dana), ne sto bih ga ja tjerala, nego zato sto stalno trazi jesti, pa mi je muka ne dati mu. Uveli smo dosta toga, uglavnom voce, povrce, rizu, palentu i dahl. Inace smo svi vegetarijanci, pa se i zbog toga naslusam prica, tipa: od toga se i ne moze dijete najesti... :/

Ma, zapravo nije da se ja sekiram non-stop, ali kad me ulove starci (moji i njegovi) piliti, onda malo posumnjam u svoje majcinsko-nutritivne sposobnosti Pa pokrenem novi topic, u nadi da ce me netko ovdje utjesiti.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

uvijek se odusevim kako neka djeca jedu!

kad se sjetim Lede koja je sa svojih 1 godinu i 8 mjeseci zivila skoro samo na mom mlijeku!
    E, bas je to i meni... Sad sam na sto cuda s ovim djecakom, jer Zvjezdica mi je bila nejelica. U jednom periodu je cak izgubila 2 kile koliko je malo jela, bez obzira na to sto je stalno sisala. A ovdje se toliko govori da je majcino mlijeko dovoljno. Ja to po svojim klincima ne vidim, iako bih voljela vjerovati da je tocno.

milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moja curica ima 7,5 mjeseci, dosta je sitna (nema ni 7 kg) ali staalno bi jela
    ima 3 obroka dohrane, i to poštene porcije (voće, povrće, žitarice i počeli smo i s mesom), između obroka cica (kao i cijelu noć), ponekad i gricka koricu kruha

uglavnom, mislim da joj stalno dajem nešto, ona bi stalno jela, a kad nas vidi da jedemo - poludi

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moja cura ima skoro 10 mj, i nešto malo iznad 8 kg, jede izjutra voće s malo rižinih pah, ručak- povrće ili meso, juhica, večera-opet voće. nastojim da bar pojede 2 dcl otprilike po obroku. one kupovne staklenke su mi mjera, a sad je li to dovljno za njezin uzrast? ona više ne želi a ponekad ni to ne pojede sve. Doji jednom po noći ili rano u zoru oko 5, pa još cca 4 puta dnevno. malo pije. hvala Bogu, sve ok, dosta je živahna i ne dajem joj slatko, kekse, sokove pa nije pretjerano zbucano, ali dovoljno.

argenta, možeš mu uvesti između obroka da gricka voće, dvopek, rižine keksei sl. on je veliki, ne mora biti ograničen na dva tri obroka dnevno, a svoje će podojiti bez obzira.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj katalena prvotno napisa
    argenta, možeš mu uvesti između obroka da gricka voće, dvopek, rižine keksei sl. on je veliki, ne mora biti ograničen na dva tri obroka dnevno, a svoje će podojiti bez obzira.
    Ma mene i muči to: hoće li on stvarno i dalje dojiti, ako mu uvedem toliko obroka, plus "grickalice"? Zvjezdicu sam dugo dojila (skoro do druge godine), a i njega bih rado, samo što on ne pokazuje ni upola toliko oduševljenja dojkom koliko dohranom
    A preći na razne oblike ad-a zato što se prerano odbio od dojke čini mi se nepraktično i skupo.

:/ Kad malo razmislim, možda samo bez veze brinem. Jer, moramo brinuti za klince -- ili zato što jedu premalo, ili zato što jedu previše A najvjerojatnije jedu taman koliko im treba.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ipak, ostaje neodgovoreno moje pitanje: zar ne bi trebalo mm biti dovoljno? Vilenjak je, samo dojeći, jako slabo dobivao na kilaži, niti 250g mjesečno nakon svog drugog mjeseca. A otkad smo uveli dohranu, raste na sve strane Dakako da je onda okolinu malo teže uvjeriti u blagotvornost dojenja na djecu -- nitko iz moje obitelji to nije vidio na primjeru. Izvanjski gledano, ja sam ga izgladnjivala sve dok nije dovoljno narastao da sam traži "pravu" hranu.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moja cura je uvik mogla dojiti kad bih joj ponudila, makar pola sata prošlo od zadnjeg dojenja, ali u zadnje vrime ne želi, čini mi se da joj to više nije interesantno, ali po noći i kad je mir je zadržala ritam, i to je više ono kroz uspavljivanje.
    oni rastu, istražuju i triba ih pustiti, to prvenstveno dolazi kroz hranu. ja mislim da dok mu triba on će dojiti, a kad prestane, jednostavno je to prerastao :/
    još koji misec zbog potrebne količine mlijeka, a kasnije kako želi-nisu svi isti

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

argenta, prema istrazivanjima (a i mom iskustvu) mm je dovoljno
    a odgovor na pitanje o tezini ti ne znam, jer se nikad nisam opterecivala tezinom svoje djece
    (samo svojom i samo u proljece)

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a odgovor na pitanje o tezini ti ne znam, jer se nikad nisam opterecivala tezinom svoje djece
    (samo svojom i samo u proljece)
    I ja. Ma, zapravo mi je najgore to što su svi digli hajku na mene, jer je malac bio očigledno sitan, a sad se, kao ti ga, oporavio. Inače ne znam bih li se ja uzbuđivala sama za sebe. Ali kad ti svi navale s tim pričama da je gladan... I sve više čujem one gluposti o tome kako mu je sad mm kao voda A nema ni godinu dana.

Što to ljude tjera da se petljaju roditeljima (osobito majkama) u prehranu njihove djece? Zanemarite, retoričko pitanje.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Što to ljude tjera da se petljaju roditeljima (osobito majkama) u prehranu njihove djece? Zanemarite, retoričko pitanje.
    Sorry, ne mogu zanemariti.

Cinjenica je da ne mozes promijeniti ljude oko sebe, nego samo svoj model razmisljanja. Ljudima oko tebe je normalno reci "mama je uvijek kriva", na tebi je da tu "krivicu" prihvatis ili ne prihvatis. U tvom je slucaju krivo dojenje, ali isto ce ti biti i kad prestanes dojiti.

Ja svoju ne prihvacam, ali mi to nije doslo preko noci, trebalo je vremena... Zelim isto i tebi.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Ma, zapravo mi je najgore to što su svi digli hajku na mene, jer je malac bio očigledno sitan, a sad se, kao ti ga, oporavio. Inače ne znam bih li se ja uzbuđivala sama za sebe. Ali kad ti svi navale s tim pričama da je gladan... I sve više čujem one gluposti o tome kako mu je sad mm kao voda A nema ni godinu dana.

pratim topic jer me hvataju slicna razmisljanja i komentari. da mi bude "lakse" pored sebe imam dijete cija je mama rano pocela sa dohranom i bebac je sa 6 miseci vec na 3 obroka :shock: i ko bumbar je, a moj je stariji i mi smo na jednom obroku, s tim da sam ja jos odugovlacila sa dohranom da samu sebe uvjerim kako cemo skok u razvoju dobor proc i da ce mu moje mlijeko bit dovoljno pa bi mu dala svako drugi dan po malo jabuke/kruske/banane...

al isto dobivam komentare da mu triba dat jos i da je gladan i da moje mlijeko nije dovoljno jer kad mu damo dohranu super pojede, koliko god mu dam on ce sve pojest i nakon toga posisat ko da nista nije jeo i onda se ubuci u par dana i to svi pripisu naravno - banani (jednoj banani! a ne litrama mog mlika koje je popio tih dana niti njegovom skoku u razvoju :/ ) jer isto tako nitko nije vidio ovako "dugo" dojenje.

a sta se tice moje tezine kod mene je jos problem sta san ja mrsava "pa sigurno ne jedem dobro i mliko mi je mozda slabo"

al dobro se drzim unatoc komentarima iako nekad promislim da bi mu mozda tribala dat jos kad vec tako dobro prihvaca dohranu.

sorry sta san ti uzurpirala topic svojim jadikovkama, samo da znas da nas ima jos a nama je tek sedam ipo miseci :/

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cinjenica je da ne mozes promijeniti ljude oko sebe, nego samo svoj model razmisljanja. Ljudima oko tebe je normalno reci "mama je uvijek kriva", na tebi je da tu "krivicu" prihvatis ili ne prihvatis. U tvom je slucaju krivo dojenje, ali isto ce ti biti i kad prestanes dojiti.
    Imaš pravo. I to se ne odnosi samo na dojenje, koliko sam primijetila. Mama je uglavnom kriva za sve. Najviše me fascinira kako se odrasli mogu razboljeti sami od sebe, ali za dječje je bolesti (mislim na ove sezonske stvari, dakako) najčešće kriva mama i to što djecu opskrbljuje s premalo/previše odjeće/grijanja/hrane/zraka...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    al isto dobivam komentare da mu triba dat jos i da je gladan i da moje mlijeko nije dovoljno jer kad mu damo dohranu super pojede, koliko god mu dam on ce sve pojest i nakon toga posisat ko da nista nije jeo i onda se ubuci u par dana i to svi pripisu naravno - banani
    zhabica,
    Evo, samo da se osvrnem na ovaj dio. Mi smo sada, s 9,5 mjeseci, na 3 obroka većinu dana (rjeđe 2). I moram priznati da je na to utjecala koliko okolina, toliko i njegova želja za dohranom. Ja stvarno vjerujem u sveopće dobrobiti dojenja, ali mislim da djetetu ne treba uskraćivati ni ostalu hranu, bez obzira na mjesece, ako ono samo pokazuje spremnost i interes za istu. Ne u smislu da ćeš ga šopati svačim, ali više manjih i zdravih obroka primjerenih uzrastu ne može škoditi. Meni je nakon Zvjezdice-izbirljivice prekrasno gledati sretnog dječaka koji sve posluženo ubacuje s obje ručice u usta i viče "mmmmm" (Mi smo bez-kašičaši, ako se to tako kaže, tj. dohrana je od početka u obliku komadića koje može sam uzeti i pojesti. I pojede sve :D)

Inače, mene su ove reakcije okoline uhvatile jako nespremnu, jer mi za Zvjezdicu nitko nikad ništa nije prigovarao, dapače, svi su me poticali u dojenju. A sad mi ti isti ljudi govore nešto sasvim drugo. :zbunjeni smajlić koji se češka po glavi:

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sad vidim da bi me se moglo krivo shvatit

Citiraj "argenta prvotno napisa
    Ja stvarno vjerujem u sveopće dobrobiti dojenja, ali mislim da djetetu ne treba uskraćivati ni ostalu hranu, bez obzira na mjesece, ako ono samo pokazuje spremnost i interes za istu.
    i ja se s ovim potpuno slazem i zato bi svaki put vagala jel mu bas potribna cila jabuka ili je dosta pola to prvo vrime (do skoka sa 6 ipo miseci). a buduci da je bio pocetak dohrane "uskratila" bi mu cilu jabuku iako bi je mozda i pojeo cilu da sam mu dala zato jer nisan tila pretjerivat. sad je vec probao dosta toga po mom misljenju za svoju dob (skoro sve ono sto je dozvoljeno) i ne uskracujem mu ali ni ne pretjerujem, sad kolicinski dobije dok sam ne prestane iako nisam sigurna da nakon par minuta ne bi opet nastavio jest da mu ponudim :? samo san tila taj skok proc kako triba bez velikih intervencija dohrane. i da budem sigurna da je moje mlijeko bilo dovoljno a ne banana [/quote]

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    i da budem sigurna da je moje mlijeko bilo dovoljno a ne banana
    Aha, da, sad kužim. Sorry.
    Pa to je i mene mučilo -- otud ovaj topic
    Drago mi je da je našao odjeka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor