Stranica 13 od 15 PrviPrvi ... 31112131415 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 708

Tema: Porod kod kuće

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nikad necu shvatiti usporedjivanje elektivnog carskog i poroda kod kuce. Pa to veze jedno s drugim nema. Cak ni rijec "pravo" na ovo ili ono u tom slucaju se ne moze usporedjivati.

Mene uopce ne zanima kako si ti rodila. Niti je za ovaj topic uopce vazno kako sam ja rodila. Rodile smo, sve je u redu - to je to.

Ali me iskreno uzasavaju izjave (malo karikiram da ne bude zabune):

- Carski? Svima bih to preporucila!

I nikad necu podrzati pravo na elektivni carski. A pogovo necu podrzati ideju da to placa zdravstveno osiguranje, da uzurpiras doktore, vrijeme i oper. salu nekome kome to zivot znaci.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajme kuda ode ovaj topic
    Možda sam u pms-u opet, ali meni je doslovno da od muke i frust.
    Stvarno sam se nadala nečem konstruktivnijem -- ali to je čak i onih 10 stranica o novom skinu foruma.

Ništa osobno...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Marta ja malo prosurfala stranice koje si mi preporučula - super su.
    Našla između ostalog i ovaj podatak: u 2004. u Hrvatskoj broj perinatalne smrti 183, broj neonatalne smrti 233, broj majki koje su umrle pri porodu 3. Meni je ovo uznemirujuće, budući sam negdje pročitala da postoje zemlje kod kojih je pri porođajnim komplikacijama spašavaju prvo život djeteta, kao i onih zemalja u kojima pri porođajnim komplikacijama spašavaju prvo život majke, Hrvatska spada u ove poslijednje. Dakle, ako se dogode komplikacije pri porodu doma i prevezu te u bolnicu (nekim čudom hitna dođe u nekom normalnom vremenu), može još uvijek biti kasno da se spasi bebica.
    Dvojebe oko CR: CR je porođajna operacija isto kao i epiziotomija, ali je istovremeno i operacija abdomena. I zakaj ja ne bi podržavala žene koje žele elektivni carski - to je glupost. I glupost je reći da se ne slažeš da zdravstveno to plaća. Imam jednu staru susjedu - ta je dio interijera kod našeg doktora opće prakse, a niš joj nije. I svaki put kad je vidim mi se tuži da je nekaj buba, dok nisam jednom popizdila i rekla gospođo stari ste, ako se nakon 50 godine probudite i ništa vas ne boli, provjerite jeste li živi.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

[quote="sorciere"]
    Citiraj marta prvotno napisa
    Koliko mi je poznato udruga Roda ne podrzava pravo na elektivni carski, pa onda niti ne mozes ovdje ocekivati ne znam kakvu podrsku za operaciju abdomena bez indikacija.
    marta, uz dužno poštovanje. ja, kao ni ostale carice, nismo išle na operaciju abdomena, već na POROD.

nedavno sam citirala jedan post (zrinkin čini mi se), u kojem je javno na ovim stranicama pisalo kako je "sređen" elektivni carski za jednu mamu...

felix - zašto je vedrani dozvoljeno skretati s teme - a nama drugima nije?

[quote]
    veliki potpis, pogotovo na ono, ja sam isla na POROD!!!!!!!! znaci onda i one koje su imale epizitomiju su operativnim zahvatom izvukle djecu...to ej ipak opet rez i poslije sivanje......kad cemo se vec toliko navlaciti da li bi se trebalo imati pravo izbora...mislim da bi status udruge trebao biti da se svim zenama omoguci roditi po njihovim zeljama a ne samo velicati kucni porod i da se nesto postigne u pozitivnom smislu u nasim rodilistima.....a ne da zene moraju bjezati kuci radati i izlagati se onolikim rizicima.....

a dodala bih jos uz onaj skroz tocan elin primjer prijevoza kolima hitne da u nekim mjestima ni autom ne stignes brze, pogotovo ako je 3 popodne, ili sred sezone na moru, a ne mozes bez hitne sirene nigdje juriti...tako da ne znam koliko je netko brz ni autom....

marta...sta te ima uzasavati ako bi netko svima preporucio carski???? pa eto meni je bilo divno RODITI na carski.....i sta tu tebe ima uzasavati????? mene vise uzasava vaginalni porod, pogotovo popracen vakumom......

single, elin... u statistici je temeljito razradjeno kako dovoljno SLUČAJNO odabrati uzorak iz populacije tako da on kvalitetno predstavlja cijelu populaciju
    po meni ne predstavlja kvalitetno cijelu populaciju, jer tu su sve nerizicne trudnoce, znaci sve je bilo super, i u kucnom porodu beba je umrla, dok u bolnicama vecina nerizicnih trudnoca prode ok, a i one sa rizicima i komplikacijama, zahvaljujuci doktorima prode ok, nazalost ima izuzetaka di se beba ne spasi.....i zato mi ne mozes reci da je to isto jer nije.....znaci postotak je vise manje isti, a u kucnim porodima su samo super ok trudnoce, a u bolnicama su i rizicne i sve moguci slucajevi.......a i vjerujem da je nekome puno teze ako beba umre pri kucnom porodu jer se vjerojatno grize i misli da li bi se beba u bolnici spasila

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Ajme kuda ode ovaj topic
    Možda sam u pms-u opet, ali meni je doslovno da od muke i frust.
    Stvarno sam se nadala nečem konstruktivnijem -- ali to je čak i onih 10 stranica o novom skinu foruma.

Ništa osobno...
    Argenta, molim te nemoj se sekirati poradi jednog topica. Ova se tema uvijek, od pocetka foruma ovako razvlaci. Uvijek se svodi na to:

- Moj doktor kaze ovo!

- Moj kaze ono!

- Moj doktor je bolji!

- Moj doktor je pametniji!

- Moj doktor je jaci od tvog!

...

Argumentacija pri tome nije vazna, tek je usputna da se iz nje vade detalji izvan konteksta i zatim jos danima razvlace. Nije ti to vrijedno suza i zivciranja.
    Konstruktivna rasprava se moze odvijati unutar grupe ljudi ciji se stavovi razlikuju do neke granice, oni ciji su stavovi oprecni i zacementirani, mogu se samo prepucavati ko mi ovdje. Ako se zeli konstruktivna rasprava o porodu doma onda bi jednostavno trebalo zanemarit i preskocit sve postove o elektivnom carskom koji se svaki put cudnim cudom nadje na topicu o porodu doma, kao i sve postove koji se u potpunosti suprotstavljaju ideji kucnog poroda. Samo sto to zahtjeva neku nepostojecu vrstu discipline i samokontrole, jelte...

Citiraj elin prvotno napisa
    I zakaj ja ne bi podržavala žene koje žele elektivni carski - to je glupost. I glupost je reći da se ne slažeš da zdravstveno to plaća.
    Ndaaa, uistinu sam glupa i pricam gluposti cim zinem... To sto pricam u svoje ime, nema veze, glupaca na kvadrat. Kvocijent inteligencije nebitan.

Imam jednu staru susjedu - ta je dio interijera kod našeg doktora opće prakse, a niš joj nije. I svaki put kad je vidim mi se tuži da je nekaj buba, dok nisam jednom popizdila i rekla gospođo stari ste, ako se nakon 50 godine probudite i ništa vas ne boli, provjerite jeste li živi.

Samo sto je tvoja susjeda u cekaonici doktora opce prakse, a ne u operacijskoj sali. Primjecujes razliku?

Citiraj single prvotno napisa

marta...sta te ima uzasavati ako bi netko svima preporucio carski???? pa eto meni je bilo divno RODITI na carski.....i sta tu tebe ima uzasavati????? mene vise uzasava vaginalni porod, pogotovo popracen vakumom......
    Preporucivanje operacije osobama za koje ta operacija nije medicinski indicirana za mene je neeticno. Dakle, neeticnost me tu uzasava, olako nagovaranje zene da izlozi sebe i dijete statisticki losijem ishodu poroda me takodjer uzasava....

Eto, uzasnuta i glupa... Ccccc.....

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Marta, o CR se raspravlja zato što i ti tome kumuješ. Evo izvadila si drugi dio mog posta - ja osobno nikada ne bi napravila elektivni CR, ali ako neka druga žena to hoće, tko sam ja da joj namećem svoje mišljenje.
    Ajmo mi rapravljati o prvom dijelu mog posta:
    1. pitanje: u Hrvatskoj se pri komplikacijama spašava život žene prvo. Ako dođe do komplikacija bitne su minute. Sad babica primijeti komplikacije i veli idemo prebaciti te u bolnicu (najmanje 20 min ako nisi u gradu i ako je promet normalan). Sad dođeš u bolnicu i oni idu prvo spašavati tebe, da li bi ti na to pristala?
    2. pitanje: hitna je loša opcija za prebacivanje žene u bolnicu zbog onoga što sam navela u još jednom postu, a koja bi bila druga?
    3. zašto ne bi bila dovoljno dobra opcija umjesto poroda doma kuća za porode u sklopu bolnice, u kojoj se zna da se preferira prirodni pristup porodu?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Marta prvotno napisa
    Argenta, molim te nemoj se sekirati poradi jednog topica. Ova se tema uvijek, od pocetka foruma ovako razvlaci.
    Ma ja sam ti jedna naivkuša, i ne mogu si pomoći, to je problem
    I to što je moja ideja o ovom topicu dijametralno suprotna njegovoj realizaciji. Bolje mi je da odem potražiti nekaj konstruktivno na forumu od Laure Shanley Tamo bar nitko nikome ne prigovara oko mjesta, okolnosti i ishoda poroda.

Ali i dalje ću se nadati da će jednom i na našem jeziku zaživjeti neki forumčić za kućne porode u kojima se nitko nikome neće morati objašnjavati i prepucavati. *sigh!* reče Charlie Brown.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

elin, mislim da je jednako neučinkovito ženi koja hoće roditi kod kuće nuditi rađanje negdje drugdje pa makar to ne bila bolnica, kao što je ženi koja hoće roditi na elektivni carski nuditi rađanje pod epiduralnom. Oboje bi se moglo opravdati time da je druga opcija sigurnija, ali to nije poanta. Poanta je gdje, odnosno kako ta žena želi roditi, i točka.

PS: Kao što sam već pisala, ja podržavam pravo na izbor, čak i kad ne podržavam sam izbor, tako da je ovaj moj primjer s elektivnim CR tu samo radi kontinuiteta rasprave.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo nije topic o elektivnom carskom
    i molim da više ne skrećete s glavne teme, osobito ne u ovom prepucavačkom tonu, jer ću ga zaključati!

raspravu o elektivnom carskom izvolte nastavit na postojećih ohoho topica, ne na ovom!
    Vedrana je objasnila što je mislila i ispričala se ako ju je netko pogrešno interpretirao, vi koje ste se našle uvrijeđene ste se izrazile, sad vas molim natrag na temu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bolje mi je da odem potražiti nekaj konstruktivno na forumu od Laure Shanley Tamo bar nitko nikome ne prigovara oko mjesta, okolnosti i ishoda poroda.

Marta, o CR se raspravlja zato što i ti tome kumuješ.
    Kao sto rekoh, nedostatak discipline i samokontrole. Elem, kad se sve spoji, cisti uzas, em glupa, em uzasnuta, em nedisciplinirana, em izvan kontrole, jednom rjecju, katastrofa. Bar sam zgodna, ako nis drugo.

Ajmo mi rapravljati o prvom dijelu mog posta:
    1. pitanje: u Hrvatskoj se pri komplikacijama spašava život žene prvo. Ako dođe do komplikacija bitne su minute. Sad babica primijeti komplikacije i veli idemo prebaciti te u bolnicu (najmanje 20 min ako nisi u gradu i ako je promet normalan). Sad dođeš u bolnicu i oni idu prvo spašavati tebe, da li bi ti na to pristala?
    2. pitanje: hitna je loša opcija za prebacivanje žene u bolnicu zbog onoga što sam navela u još jednom postu, a koja bi bila druga?
    3. zašto ne bi bila dovoljno dobra opcija umjesto poroda doma kuća za porode u sklopu bolnice, u kojoj se zna da se preferira prirodni pristup porodu?
    1. Mislis da bi te itko ista pitao? Pa ne pitaju te danas oces klistir ili ne, a kamoli kog ce prije spasavat.

2. Druga opcija je da odes u vlastitoj reziji.

3. Zato sto to nije tvoja kuca nego si i dalje u bolnici. Nekim zenama bi to bilo odlicno i slzem se da bi takva opcija trebala postojati. Ali meni to uopce ne igra i zelim razgovarati o porodu doma, a ne o porodu u kuci za porode koja bi uz to bila u rodilistu

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

elin, zato što je jedno teorija, a drugo praksa.
    isto tako, nekome će to zaista biti zadovoljavajuća alternativa, ali treba postojati i mogućnost asistiranog poroda kod kuće i za one žene za koje je to idealna opcija.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    1. Mislis da bi te itko ista pitao? Pa ne pitaju te danas oces klistir ili ne, a kamoli kog ce prije spasavat.
    Pa da, to je i meni frka. Gle, ja sam si malo razmišljala nakon svih pročitanih postova i onoga kaj su curke linkale i nakon dumanja počela si postavljati ova pitanja:
    1. da li je moje tijelo zaista bilo potpuno nesposobno na porodu?
    2. da li su možda ipak medicinske intervencije (za koje sam do sad mislila da su mi spasile život i život mog djeteta) uzrokovale totalni kaos prilikom poroda?
    3. da li je bolnička sredina uzrokovala strah i paniku, a skupa sa intervencijama dovela do totalnog kaosa (prvo se nisam uopće otvarla, onda od jedanput ja rađam - sve unutar cca 1 sata)?

imam ja još pitanja, ali biti će predugo pa neću. Ja bi drugi put možda pokušala bez intervencija jer me zaista zanima da li je stvar bila u mom tijelu ili njihovim intervencijama i neljubaznosti. Ali mi se postavlja jedno veliko pitanje: ŠTO AKO JE ZAISTA MOJE TIJELO TO KOJE NE MOŽE SVE TO IZVESTI. I kaj onda, riskiram život svog budućeg djeteta? Frka mi je to. Zato mi se opcija kuća za porode u sklopu bolnice jako sviđa. Ako me razumiješ što hoću reći.
    A što se tiče poroda doma, već sam rekla da sam za pravo izbora, pa se neću dalje ponavljati.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod poroda općenito(ne samo onog kod kuće) je idealni "test" da se vidi hoće li to tvoje tijelo moći ili ne-onaj u kojem se ženu pušta u potpuno neometanoj atmosferi.
    ako u takvim (idealnim) uvjetima porod odjednom zapne, to je znak da će ti trebati pomoć.
    i u tom slučaju se može pokušati nešto promijeniti (položaj ili recimo tuširanje ili kada), ali ako ne ide- ne treba puno čekati.
    i babice koje imaju iskustva s neinterventnim porodima bi to trebale prepoznati.

porod koji je "straightforward", dakle u tim neometanim uvjetima ide bez stanke svojim tokom, poručuje da će tijelo znati odraditi sve do kraja.

ali na kraju veliki ALI: gdje mi to imamo potpuno neometane uvjete?

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

elin

ja ne sumnjam u svoje tijelo, ali sumnjam da će porod kod kuće (i kad se on omogući u miloj nam croatiji) biti moguće kvalitetno organizirati, osobito u provinciji.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

glupavo sam se izrazila (eto još jedne glupače), no, zato evo dodatak, pod kvalitetno mislim asistirano i o trošku HZZO-a.

pitam se, koliko će trebati vremena da se na ovim prostorima otvori kuća za porode?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja bi drugi put možda pokušala bez intervencija jer me zaista zanima da li je stvar bila u mom tijelu ili njihovim intervencijama i neljubaznosti.
    Ovo me skroz podsjetilo na mene, stvarno mogu suosjećati s tobom. Nakon prvog poroda cijelo sam se vrijeme pitala koliko sam ja kriva za cijeli njegov tijek i niz nasilnih intervencija koje su bile potrebne da bi ga okončale, koliko je moje tijelo (koje mi nikad nije osobito dobro služilo) sposobno nositi se s jednom tako teškom zadaćom kao što je porod.

Obzirom da mi taj porod nije pružio nikakav uvid u vlastite sposobnosti, drugi put se nisam osjećala dovoljno sigurnom da inzistiram na porodu kod kuće iako sam ga priželjkivala. Ali zato sam učinila sve što sam mogla da taj drugi porod bude "moj". Ostala sam kući do zadnjeg trena i, obzirom da sam trudove imala po noći, mogla sam biti skroz sama i usredotočena na sve što se zbiva u meni. Nije me bilo ni najmanje strah, a i bolovi su bili neusporedivo manji nego prvi put, kad sam satima provela ležeći i pod dripom. U bolnicu (koja mi je bila doslovno par minuta autom od kuće) došla sam otvorena 9cm i s trudovima na jedva 1 minutu. Nije prošlo ni sat vremena, a ja sam držala svog čije mi je rođenje pokazalo da ja to mogu.

I zato sam sad svim srcem za mogućnost da, ako opet odlučim roditi, mogu to učiniti kod kuće, jer od bolnice nismo trebali apsolutno ništa osim što smo išli na živce doktorima koji nisu mogli na godišnji

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

single,
    na linku koji sam ja bila navela (evo ga opet) su u statistike bile uracunate i rizicne trudnoce (cak 47%). 90% tih poroda je zavrseno doma. Imas i nabrojene faktore (52kom) zbog kojih su se trudnoce smatrale rizicnima. I ishod poroda za rizicne trudnoce.

kaj je meni zanimljivo:
    rizicne trudnoce - 10% poroda zavrseno u bolnici
    trudnice koje su same, nemaju "muza" - 13% poroda zavrseno u bolnici
    prvorotke - 20% poroda zavrseno u bolnici

To meni govori da je jako vazno kako se trudnica osjeca, kakvo joj je samopouzdanje, boji li se...

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije me bilo ni najmanje strah, a i bolovi su bili neusporedivo manji nego prvi put
    Nije prošlo ni sat vremena, a ja sam držala svog čije mi je rođenje pokazalo da ja to mogu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    elin

ja ne sumnjam u svoje tijelo, ali sumnjam da će porod kod kuće (i kad se on omogući u miloj nam croatiji) biti moguće kvalitetno organizirati, osobito u provinciji.

S obzirom na smrtnost u nasem (sibenskom) rodilistu, koja je veca od 1% (ne, nisam pogrijesila, rijec je uistinu o postocima, a ne promilima), i ovaj danasnji sivozonski porod doma je upola sigurniji nego da odes u to isto rodiliste. O trosku HZZO-a il o svom. Sto ti znaci rodiliste, ako ces lezati na stolu dok se doktori i doktorice samaraju i hvataju za medjunozje... :/

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e bas me zanima kako razmislja netko tko je rodio doma, i nije stigao na vrijeme u bolnicu nakon komplikacija....ipak se komplikacije razlikuju jedna od druge i razlicite su od slucaja do slucaja...i sta ja s onima gdje nisu stigle na vrijeme u bolnicu? kako biste se i vi osjecali da vam se tako nesto desi?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    e bas me zanima kako razmislja netko tko je rodio doma, i nije stigao na vrijeme u bolnicu nakon komplikacija....
    pa postao je netko (anamar, argenta?) linkove, prolistaj malo prethodne postove

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja cu se samo kratko obrecnuti na jedan gore post od single, koji je govorio o pravu na izbor--udruga se ne mora zalagati za pravo na izbor elektivnog carskog jer vec neko vrijeme zene koje zele tako roditi to mogu dobiti bez problema. za razliku od onih koje zele roditi doma--e, one se moraju snalaziti. tako da taj dio ne stoji.

a sto se tice smrtnosti i komplikacija--mislim da je isti vrag ako se nesto lose dogodi kod poroda kod kuce ili elektivnog carskog. u svakom slucaju ce se zena gristi zbog svog izbora, ne? sta bi bilo da nisam..

ali, posto svaki izbor nosi za sobom svoje posljedice..

jos samo malo objasnjenje. netko se pitao zasto se na topike o elektivnom javljaju cure koje zagovaraju prirodni--iz istog razloga sto se na topik o porodu kod kuce javljaju cure koje zagovaraju bolnicki. cini mi se da niste primjetili . u svakom slucaju uzrok javljanja je konacna sigurnost majke i bebe, a nikako lose namjere ili nekakvo dijeljenje pameti.

ovo je bilo cisto usporedbe radi, nemam namjeru skretati na temu elektivnog.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

sve je to ista pasta, za sve ti nazalost treba love i love, ako imas love sve je izvedivo, i elektivni carski(jer ako nemas para, neces ga odmah dobiti na pladnju, pogotovo u hrvatskoj..no necu dalje off); isto tako ako netko ima love za porod doma, sve bez beda...i nitko nema sta imati protiv, a ako je nemas prirodni opet mozes svojom mukom izorganizirati i prikrpiti love za babicu, a o elektivnom carskom u vecini slucajeve mozes samo sanjati
    ja uopce nisam protiv poroda kod kuce, jednostavno, sam za IZBOR kakav god bio, samo kazem da JA ne zelim roditi doma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam ja skuzila, sve cure koje su intenzivno razmisljale o carskom na kraju je ispala indikacija za carski

nekako brijem da su u pitanju instinkti i da stvarno tijelo tim zenama salje poruku da nesto nije ok

znam hrpu cura koje su se na porodu uspanicarile, nisu uspjele istiskati i na kraju tako izmrcvarene zavrsavale na carskom

ako postujemo instinkte kod dojenja, kod roditeljstva treba se takodjer otvoriti na ideju da tijelo salje signale na vrijeme a rodilja to treba ispostivati i vjerovati u sebe i stvarno forsirati carski ako se tako osjeca

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rasprava o tome da curama treba uskratiti mogucnost takvog izbora je po meni u rangu da prozivam nekog sto je prelezao trudnocu kad svi znamo da je bitno da se u porod udje u dobroj kondiciji

i sad zato sto sam ja kopitala ko poremecena do 6. mjeseca trudnoce trebam odgrist glavu svim curama koje su prelezale trudnocu?

ko oce nek radja doma, ko oce nek radja u bolnici, stvarno treba postojati mogucnost izbora

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nekako mislim da bi i doktori vise voljeli da im ne dolazi bas svaka zena roditi u bolnicu. kaj ne? imali bi manje posla, vise vremena za hvatati se sa sestrama i medusobno, gledati telku..

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

u cure, malo ste otišle predaleko za mene. Nema veze, naučila dosta korisnog i vidjela dosta korisnih linkova. Ako se za drugo dijete odlučim za porod doma javim se mikki, ako ne onda znam što mi predstoji. Pozdrav

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Marta prvotno napisa
    Argenta, molim te nemoj se sekirati poradi jednog topica. Ova se tema uvijek, od pocetka foruma ovako razvlaci.
    Ma ja sam ti jedna naivkuša, i ne mogu si pomoći, to je problem
    I to što je moja ideja o ovom topicu dijametralno suprotna njegovoj realizaciji. Bolje mi je da odem potražiti nekaj konstruktivno na forumu od Laure Shanley Tamo bar nitko nikome ne prigovara oko mjesta, okolnosti i ishoda poroda.

Ali i dalje ću se nadati da će jednom i na našem jeziku zaživjeti neki forumčić za kućne porode u kojima se nitko nikome neće morati objašnjavati i prepucavati. *sigh!* reče Charlie Brown.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    rasprava o tome da curama treba uskratiti mogucnost takvog izbora je po meni u rangu da prozivam nekog sto je prelezao trudnocu kad svi znamo da je bitno da se u porod udje u dobroj kondiciji

i sad zato sto sam ja kopitala ko poremecena do 6. mjeseca trudnoce trebam odgrist glavu svim curama koje su prelezale trudnocu?

ko oce nek radja doma, ko oce nek radja u bolnici, stvarno treba postojati mogucnost izbora
    stray, potpis....

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mislila sam malo vidjet o porodu u kući a naletim na debatiranje o carskom rezu
    uglavnom, evo podataka od primalje iz Nizozemske koja oko 30 godina radi na porođajima u kući:
    - umrle djece tijekom ili nakon poroda - nula
    - umrlih žena tijekom ili nakon poroda - nula
    Zato što mi nemamo kvalificirane primalje, primaljama se daje tako malo kredita i povjerenja. One su stručnjaci za normalan porod i prepoznaju potrebu za premještaj u bolnicu puno prije nego je to HIIIITNOOOOO!
    Najčešće premještaju jer je žena potpuno otvorena a glavica se ne spušta. Određeni dio žena seli se (zajedno sa svojom primaljom) u bolnicu u ranijoj fazi poroda zbog komplikacija ili potrebe za nadzorom i blizinom opstetričara, ako ih primalja predvidi iz svih podataka koje o ženi ima. To ne znači da će žena uopće vidjeti opstetričara ako tijek poroda bude ipak u redu. S obzirom da ne upotrebljavaju lijekove i razne druge stvari koje forsiraju porod, nikad nisu ni žena ni dijete životno ugroženi (nema hipoksije djeteta zbog previše dripa, epiduralne ili narkotika i sl., ili prijeteće rupture maternice zbog lijekova koji pojačavaju trudove, žena nije u acidozi od gladi i žeđi itd itd).
    Uvriježeno mišljenje u Hrvata da se u porodu stvari događaju naglo i da svi trče obezglavljeno i u panici ko da je bila saobraćajka... to jednostavno ne postoji jer se razno raznim protokolima prevenira.
    Što se tiče elektivnog carskog reza na želju rodilje, izgledno je da ga HZZO nikad neće plaćati pa će žene i dalje podmićivati doktore da indikaciju izmisle. Na taj način barem ih neće bit poplava jer, hvala Bogu, većina liječnika svjesna je nemoralnosti toga čina i to im je važnije nego da imaju hrpu love.
    Osim toga, veliki postotak carskog reza jako bi pokvario hrvatsku statistiku morbiditeta i mortaliteta i majki i djece a ne vjerujem da tome baš stremimo. Nema se love ni za sve potrebne operacije a kamoli nepotrebne.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Svim srcem sam za porod kod kuće i nadam se da će to u Hrvatskoj biti moguće. Pročitala sam puno literature na tu temu, priče s poroda i stvarno mi se čini da je to najprirodnije za majku i bebu.
    Mislim da se svaka žena treba informirati i na temejlu što više kvalitetnih informacija donesti odluku. Nisam trudna i nisam još rađala ali sam već sada donesla odluku da ću ako bude sve u redu roditi kod kuće, pa makar i neasistirano. Znam da će na ovo mnogi skočiti i pričati o odgovornosti, a osobno smatram da sam itekako odgovorna za sve što se desi.

Moja prijateljica je prije nekoliko godina rodila dečkića, koji je bio potpuno zdrav ali je ona dobila drip, po njima se presporo otvarala i na kraju su izvukli doslovno bebu na silu van, i povlačeći bebu za rame oštetili nepovratno živac tako da mu je ruka praktički neupotrebljiva. Ne prođe niti jedan dan da se ona ne pita, što bi bilo da je slušala svoje instinkte i da nije dozvolila sve intervencje koje su joj bespotrebno radili. i odlazak u bolnicu je rizik, po meni jednak ili veći odlasku u bolnicu.
    Postoje neki slučajevi kad je bolnica najbolje mjesto, kad postoje komplikacije u trudnoći, prijevremeni porodi i sl.
    nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati mogućnost asistiranog poroda kod kuće, koji je kad se sve zbroji po mom mišljenju najbolja opcija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo u seriji "sestre" mlada mama želi se poroditi doma. a pošto se spominje neki tornado.. k'o da gledam. želja će joj biti i ispunjena.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo samo primjer;moja mama je mene rodila kad je otišla svojoj mami u posjetu(na vikend).Njena mama ju je i porodila.Živa sam i zdrava a mama je nakon dva-tri dana autobusom i s menom u rukama otputovala kući tati.Drugi primjer;svoju trudnoću kontrolirala sam ispočetka svaka 3 tjedna a zadnjih 6 tjedana trudnoće,svaka 2 tjedna.UZV,CTG,hormoni,šećer,tlak..........Sve super,sve štima.Zadnji tjedan dolazim svaki drugi dan na ctg,dobro je pa malo nije pa je opet super i 3 dana pred termin na redovnom pregledu otkriju;bebi više ne kuca srce!U svemu što me nakon toga čekalo,vjerujte,carski rez bi spasio hrpu mojih živaca.Samo to,bol ionako nisam osjećala,otupjela sam.Evo,ovo je samo moj primjer,ovo nije ni ZA,ni PROTIV poroda kod kuće.Ovakvih primjera ima mnogo i osobno mislim da je sve individualno.Do kraja same trudnoće teško je isplanirati gdje će se porod voditi.I još kratko da spomenem inducirani porod koji je meni najvjerovatnije spasio bebu koju sam ove godine,hvala Bog rodila.Poslali su me na inducirani zbog tragično završene zadnje trudnoće a ja još i dan danas mislim da iako je bilo sve u redu s bebom da sam mogla ostati i bez te bebe jer se pupkovina u danu,sama od sebe(a kažu da je to nemoguće zbog veličine bebe)omotala 3 puta bebi oko vratića.Drage moje,izgleda da svi znaju ispravljati tuđe pogreške i propuste a jako je malo onih koji znaju prepoznati opasnost pa kad je prepoznaju,vjerujte im jer će biti puno manja šteta. :?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

drage moje

bile za porod u kuci ili ne, jeste li se u cijelokupnoj ovoj raspravi zapitale o vasem djetetu koje dolazi na svijet i za koje je to putovanje kratko kada razisljamo o distanci i istovremeno dugacko i neizmjerno vazno i obiljezavajuce, kako se ono pritom osjeca, kakvo rodenje bi htjelo?!? sve samo pisu o svom porodu, o svojoj inteligenciji i moci odlucivanja, ali nemojte zaboraviti da je nasa maternica prvi dom i utociste nasem djetetu, da smo ju/ga ugostile, i da smo tu za njih.
    a tek onda mozemo razgovarati o porodu. e sad lijepe moje mislite li da djete zeli biti samo dok ste vi nadrogirane epiduralnom i ne osjecate apsolutno nista sto se s vasom bebom dogada? mislite li da zele da im neko naskace na tijelesce ne bi li pozurilo taj velicanstveni dolazak na svijet samo zato sto zeli sto prije isprazniti salu? ili da iz istog razloga oboje dobijete jedan lijepi drip? mislite da su nakon 9 mjeseci u zamracenoj sigurnoj maternici odusevljeni enormnom kolicinom bolnickog svjetla? ili da im je lako (jer i oni ulazu zapanjujuc napor i urodenu inteligenciju da dodu na svijet) proci kroz usce maternice i vaginu dok lezimo na ledima i time bebi otezavam dotok kisika i odupiremo se gravitaciji umjesto da se njome pomognemo? mislite li napokon kada vec dodu k nama da zele biti dirani od strane nepoznatih, okrenuti naglavacke i pljusnuti po guzi umjesto da im se ostavi njihova pupcana vrpca dok ne prodisu samostalno? mislite li dok se mi smijemo, da oni placu zato sto su zadovoljni? zato sto nemaju potrebu biti zagrljeni, blizu utrobe gdje su proveli 9 mjeseci, osjetiti kucaj srca kojeg su slusali mjesecima, biti podojeni, zbrinuti, utjeseni?
    koliko bolnica im to omogucava?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj nimin prvotno napisa
    bile za porod u kuci ili ne, jeste li se u cijelokupnoj ovoj raspravi zapitale o vasem djetetu... itd.
    Jesi možda otkrila Leboyera ?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa bila mu je na predavanju neki dan

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da da dobar chicha leboyer
    malo tvrd u svojim stavovima, al tako to je...
    leloyer, odent, bilo ko ko se malo bavio mislju o tome sto je zapravo radanje.. vidim i ti...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Budimo realni.

Kod kuće ili nešto tako mogu roditi slučajno, naravno ako se ne stigne u bolnicu.

Nikad neće postojati porod kod kuće onako kako bi svaka žena to željela.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zorica39 prvotno napisa
    Nikad neće postojati porod kod kuće onako kako bi svaka žena to željela.
    a?

poroda kakvog bi ja htjela kod kuće, uz asistenciju babice, će nam za kojih par godina biti omogućeno, naime postoji Udruga primalja koja je sad dobila pravo na formiranje vlastite Komore, i nadam se da će jednog dana uspjeti dobiti višu školu za babaice i mogućnost samostalnog djelovanja dakle i kućnih poroda

takvi porodi su normalni u EU, bilo bi red i da mi imamo tu opciju

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Što ako dođe do kakve komplikacije, nedaj Bože smrti, zatezanja pupčane vrpce oko dijetetog vrata pa da slučajno treba oživljavanje.

Što bi onda?

Dovozili sve aparate iz bolnice?

Što ako dijete treba u inkubator? I to će doma donjeti?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vani ti to funkcinira tako da hitna kola čekaju ako zatreba ispred kuće

u 10 dana u Šibenskom rodilištu su umrle 3 bebe

smrt se dešava i u bolnici

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajoj, zorica, ima tako puno tekstova na portalu i postova na forumu o ovoj temi. Mislim da bi bilo bolje da ih prvo malo proučiš, pa onda postavljaš pitanja, jer će ti se ovako dogoditi da ljudi pomisle kako bez veze provociraš. Naravno da se ne moraš složiti s opcijom poroda kod kuće, ali pitanja s malo više prethodnih informacija neće škoditi, dapače. Ja to u najboljoj namjeri, nemoj zamjerit

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zorica znaš li da u Nizozemskoj samo trećina žena rađa u rodilištima? trećina ih rađa u kućama za porode koje vode primalje, a trećina kod kuće?

Želim reći da postoje zemlje u kojima je porod kod kuće jedna od mogućih opcija koje žena može odabrati.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

pa šta će takvima kola hitne pomoći?!
    mislim ako su tolko sigurne u sebe, pozanju svoje tijelo, znaju da bude sve dobro prošlo?!
    pa porod kod kuće je super stvar, najbolji mogući izbor,
    da, ali tako dugo dok se nekome ne dgodi tragedija..

neznam čemu onda tolku silnu lovu treba za renoviranje rađaona i porođajnih odjela?

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ti se trudiš ili ti ovo ide od ruke samo od sebe?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo ja se trudim u pitanjima koja je postavila daisy may prepoznati iskrenu zelju da nauci nesto o stavu koji se ne poklapa s njezinim, ali nekako mi ne polazi za rukom

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    pa šta će takvima kola hitne pomoći?!
    mislim ako su tolko sigurne u sebe, pozanju svoje tijelo, znaju da bude sve dobro prošlo?!
    pa porod kod kuće je super stvar, najbolji mogući izbor,
    da, ali tako dugo dok se nekome ne dgodi tragedija..

neznam čemu onda tolku silnu lovu treba za renoviranje rađaona i porođajnih odjela?
    Ajmo polako, s dubokim udahom prije svake tvrdnje:

. porod kod kuće nije za svakog, pa će rađaone uvijek trebati
    . porod kod kuće ne znači da nema asistencije, nego da je rodilja sama bira
    . porod kod kuće nije 100% siguran, ali to nije ni bolnički
    . porod kod kuće ne zanemaruje opstetriku, nego joj dodjeljuje drugu ulogu
    . porod kod kuće nije opcija u Hrvatskoj, ali će to postati sviđalo se to nekima ili ne
    . porod kod kuće nije nedodirljiv, ali malo kulture u preispitivanju ne škodi

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    nije istina.
    u nizozemskoj je uvjet da od kuce do najblizeg rodilista ima max 20 min voznje autom.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo, da malo "rasteretim" temu:

Razgovaraju dva policajca i pita jedan drugog: „Gdje si ti rođen?“
    „Kod kuce, a ti?“
    „Ja u bolnici.“
    „A što, što ti je bilo?“

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nije baš tema, ali vi bi mogle znati (pokušavam saznati na više topica pa nikako da dobijem odgovor)

Koja je razlika i da li uopće ima razlike između rezanja pupčane vrpce nakon što prestane pulsirati i čekanja da se porodi posteljica pa onda rez?

Znam da je tu u pitanju krv koja pripada bebi i da joj, najblaže rečeno, kompliciraju početak vanjskog života tim preranim rezanjem....

Ovo mi je jako bitno jer je moj J mijenjao krv zbog hiperbilirubinemije, a pedijatar na SD kaže da će se najvjerovatnije scenario ponoviti i kod druge bebe.... Želim bebici maksimalno pomoći....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •