evo upadam kao padobranac
kao prvo čestitam curama koje su rodile doma, iskreno mi je drago da je sve dobro prošlo
probala sam pročitati svih 7 stranica ali nisam mogla sve detaljno pa se ispričavam ako postavljam već odgovoreno pitanje
1. zanimaju me te primalje koje dolaze u RH
kako je to zakonski regulirano?
imaju li one radnu dozvolu za rad u RH?
izdaju li račun za svoje usluge?
u slučaju da nedaj Bože što krene krivo dok one asistiraju tko bi odgovarao?
radi se o sivoj zoni, isto kao i dadilje koje imaju mnoge obitelji u hrvatskoj. zbog nepostojanja zakona koji bi to regulirao, a uz postojanje ocite potrebe, ljudi se snalaze. pa kao sto netko unajmi dadilju i placa joj na crno, tako se i dogovori s primaljom - jer zakonski nema nacina.
pitanje odgovornosti - odgovorni su roditelji. zene koje su cvrsto odlucile roditi doma potpuno su svjesne da su same odgovorne za svoje odluke i za svoj porod. nitko drugi. cak ni ako odu u bolnicu, i dalje su odgovorne, barem bi tako trebalo biti prema zakonu o pravima pacijenata, jer po tom istom zakonu, opet bi rodilje trebale odlucivati o provodjenju medicinskih postupaka nad svojim tijelom i djetetom (u smislu da ih mogu odbiti, osim ako je pitanje zivota i smrti). da li je tako u praksi? znamo kako je.
moze jedno protupitanje? tko je odgovoran ako porod u bolnici zavrsi krivo? ako potpuno zdravo dijete umre ili ostane invalid zbog lijecnicke pogreske? naravno, po zakonu se moze tuziti, ali realno, u praksi, kako to biva? znamo svi jako dobro :/
2. ovdje se sve vrijeme provlači teorija, s kojom se apsolutno slažem, da uredna trudnoća nije bolest te da zbog toga nema potrebe za svim intervencijama, kojima je žena nažalost izložena u bolnici
svašta se može desiti, a ne možemo hodati okolo neprestano vezani za aparate ili pod garancijom
zašto se onda isto tako na forumu uglavnom podržava da svaka trudnica otvara bolovanje već dan nakon začeća?
nisam to primijetila, zaista, a moderator sam na forumu. mozes li mi molim te poslati koji link? na savjete i komentare da je najbolje odmah otici na bolovanje u trudnoci bez pravog medicinskog razloga odmah reagiramo. nikad ih nismo tolerirali i necemo.
za
porod u kući smatram da bi trebao biti omogućen, onima koji su za to zainteresirani, jer
porod kakav se nudi u većini naših bolnica je sve samo ne human, i znam da je to razlog ženama da rađaju doma, ali ovako u ilegali mislim da je to preveliki rizik
kao sto je ocito, ima i zena koje smatraju da je odlazak u bolnicu za njih preveliki rizik. to je njihova odluka i snose odgovornost za nju. isto tako kao sto ostale zene snose odgovornost za odluku da rode u bolnici. jednostavno.
3. nisam vidjela da se itko iz same Udruge izjasnio o tome
kada netko ponudi da će netkome spržiti crtić odmah se netko iz Udruge javi da je to protuzakonito i da se Udruga ograđuje
a ako netko spomene bočicu

.......
zanima me kakav je ovdje stav Udruge
ovako. dogovorili smo se da cemo objaviti ove dvije price s poroda jer smo htjele da zene procitaju kako se moze i drugacije roditi, i da porod kod kuce nije nesto sto se dogadja u nekim tamo drugim zemljama, u kojima vladaju savrseni uvjeti i hitna dezura pred vratima a bolnica je na deset sekundi udaljenosti. karikiram, ali mislim da me kuzis.
razdvojimo dvije stvari: pricanje price s poroda, kao sto je prepricavanje iskustva s dadiljom, koja isto tako radi na crno je jedna stvar. oglasavanje i reklamiranje usluga koje netko radi na crno, kao sto je kopiranje cd-a ili oglasavanja usluga dadilje ili oglasavanje usluga primalje, je sasvim druga stvar, i to ne dozvoljavamo.
pitanje bocica nema veze sa zakonom, nego sa stavovima i radom udruge.
je li sada jasnije?