-
u vž rodilištu su zadnjih godinu dana smanjili broj epizitotomija ako se ne varam za 50%.
Nisam sigurna da se i jedan postotak povećao broj pucanja (koja bi bila približna oštećenju kakvo nastane epiziotomijom). Pucanja se događaju, ali ako pročitaš sve priče iz vž rodilišta u zadnje vrijeme, uglavnom žene spominju par šavova, i da su drugi dan sjedile. Ja sam jedna od rijetkih koja je jako pukla (ali jer je dijete bilo preko 4,5 kg, i rađala sam u nekom čudnom polusjedećem položaju, a primalje nisu bile pripremljene jer nisu znale veličinu bebe i jer sam među prvima inzistirala na položaju koji neće biti kukac položaj, a nismo se dogovorile koji bi to bio položaj obzirom da nije bilo stolčića, a stojeći, klečeći se još nije prakticirao u vž za razliku od danas). Međutim, čak i nakon takvog pucanja, sam se 4 puta brže i lakše oporavila od epiziotomije kojom su me udijelili na prvom porodu. A ovo da je mogućnost pucanja kod prirodnih poroda 80%, mi je jako čudan podatak. Vjerojatnije mi je da je 80% postotak za pucanja kod nalijeganja na trbuh (a to se kod nas dijeli u velikoj većini rodilišta šakom i kapom). I kod mene je glavica bebe od 4,5 kg izašla bez da sam pukla, a pukla sam tek kad su primalje vidjele kako će velika beba biti i nalegle mi na trbuh. Ima tu puno faktora. A najbitniji je da li se radi o koliko toliko pirodnom rađanju, ili onom kakvo se kod nas uglavnom prakticira (a bome kod Amerikanaca još i više, meni oni nisu uzor niti referentni niti za što).
Ovdje imaš o M. Odentu http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2549, a ima negdje i njegova biografija koja je respektabilna.
Skrećem s vlastite teme
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma