ni u kom slucaju ne zelim nagovoriti nekoga na asistirani ili nedajboze neasistirani porod kod kuce. da, puno se prica o rizicima bolnickih poroda. ali to pricamo zato sto zelimo da se promijene neke stvari:
to znam i podržavam vas u tome.

vecina zagovornika 1., bolnickog poroda kao 'alfa i omega izbora za sve zene' jako rado brka 3. i 4. a razlika izmedju 3. i 4. je velika!
nisam ta, to valjda znaš. al primjetih na onom kilometarskom topicu o 4. opciji da od strane zagovornika 3. opcije osim srdašaca i pljeskanja nije bilo kritičnih javljanja na takav način poroda barem u današnjoj hrvatskoj.

da cemo odlaziti u bolnice s planom poroda i svadjati se s osobljem? da cemo... sto?
s tim nemam problema. dapače, svađajte se slobodno. činite to u svoje ime, tako i treba.

MC, cega se bojis? toga da ce sad poceti salva zena koje ce neasistirano radjati doma i u zitu uz poklik 'to nam je nasa roda dala!'?
pa zašto misliš da ne postoji mogućnost da se sve više žena na osnovu vaših tekstova odlučuju za ovaj način poroda ? pa sve više ih se odlučuje otići moniki u graz ? :?

inače, i da je tome tako, ne bojim se toga. bojim se onog jednog poroda koji neće tako sretno završiti kao onaj od saradadevii, zorane, puhovi, akashe (jesam li koga zaboravila)?

Svi "smrtni" rizici" koji vrijede za bolnicu, vrijede i doma. Samo što od doma možda nećeš stići do bolnice na vrijeme i time riskiraš fatalni ishod.
samo ? :? ajd, dobro.

par rizika i mogucih problema:
ja sam iskreno više mislila na ovakvo što:
- zastoj u porodu
- ne čuje se više otkucaji srca
- rodilja izgubi svijest
- prejaki trudovi
- ruptura ili atonija uterusa
- problemi sa pupkovinom

ovo ja kao laik navodim nekoliko primjera (one "hard" primjere ću si još nabaviti od stručnjaka), ne očekujem odgovore jer me i ne zanimaju (anchie mi je postala uzor )

Npr. i kad si u bolnici, a treba ti hitni carski, ne dobijes ga u roku od dvije minute.
al sigurno ga dobiješ za upola manje vremena nego da se moraš odnekud voziti, zar ne ? u takvoj situaciji nije baš da minute nisu potpuno nebitne, zar ne ?

U Becu si u jako brzom roku u bolnici, ako ti bas zatreba.
što misliš koliko ti treba u zagrebu ? i to po mogućnosti da nešto zapne kad svi krenu s posla ?

Oni koji se za njega odluce, nece se odluciti zbog par tekstova na Rodi
kanga ja sam stvarno bila uvjerena da babice nisu u stanju takvo što izgovoriti. napiši pismo. to svakako. i ostale priče.

mene zanima odakle im ta potreba da omalovazavaju. naravno di ima se moze stati u kraj. ali kad ti to tako olako dobace, ko da te sakom u trbuh pogode.
mladi lječnik je mojoj mami rekao: pa nema veze (ako beba, tj. mc umre), rodit ćete si drugo. moja mama samo što nije svisnula od boli. kasnije je taj isti lječnik od glavnog doktora dobio takvu jezikovu juhu (mislim čak i opomenu) i morao se mojoj mami ispričati. nisam sigurna, baš ću pitati mamu za pojedinosti, al mislim da se dogodilo u klaićevoj.

s druge strane, drugi, jako poznati dječji lječnik u švicarskoj, je sve moje operacije obavio besplatno (samo je morao zahtjevati bolničku pristojbu, al sebi honorar nije uzeo). jer moji tad nisu imali ni prebijene pare, a bili su ionako već dovoljno zaduženi do neba.