Citiraj single prvotno napisa
zakon ti ne brani, malo ti odmaze, ali ti ne brani da se doma porodis, a ako je primalja ok sta te briga ako je hrvatska ili austrijska, ako je sa dozvolom ili nije, ja ne znam imena, jer me to ni ne zanima jer ni ne zelim se poradati doma, a ako se same ne bacite traziti ne cekajte da ce sa neba pasti
Izgleda ja govorim nekim drugim jezikom, pa cu probati ovaj put na hrvatskom

Ok zakon mi ne brani da se doma porodim, nudi mi se izmedju redova opcija ginekologa koji inace radi u bolnici da me doma porodi

Mislim da ne trebam u detalje govoriti zasto mi ta opcija ne bi bila privlacna - ne zelim bolnicki porod doma. Nije samo stvar "mjesta" poroda nego i nacina poroda - a to nije izvedivo uz osobu koja je do sada samo obavljala bolnicke porode.

Sve drugo sto bi vecina zena ovdje htjele- a to je babica na porodu - e to NIJE LEGALNO u RH... da te babica prati kroz trudnocu, upoznaje se sa zeninim zeljama, priprema je za porod. To ne postoji u RH.

Da naravno da mozes doma roditi (pobogu, tko ti moze zabraniti?), mozes ilegalno dovesti babicu, mozes dofurati babicu iz inostranstva ili mozes roditi neasistirano.

Al to mi nije neki izbor - a ja pricam o mogucnosti izbora. Jer ja nemam opciju da na pocetku odlucim da li zelim ici kod ginekologa ili kod primalje na preglede za vrijeme trudnoce (kad primalje to ne rade kod nas), itd, itd.

Znaci moguce je to sve izvesti, ali izvodeci slalom izmedju redaka zakona. Ne postoji u zakonu jasno definirano zenino pravo i moducnost da planirano rodi kod kuce - kao sto nema ni u praksi rijeseno sto s djetetom poslije. Jer 99% pedijatara ce te pogledati ovak :shock: ak im kazes da zelis roditi doma i da ih molis da izdaju potvrdu o rodjenju djeteta (ili sasvim nesto deseto, nebitno je). O tome ja pricam.

Pricam o tome, sto ti kao zena u RH ako odlucis roditi doma, ne mozes se opustiti i prepustiti ideji radjanja doma, nego se moras zamarati izvodjenjem slaloma izmedju redaka zakona, trazenjem babice po "bijelom svijetu" koja ce doci doma i sve to da bi zavrsilo sa sto manje posljedica zbog tog izbora (pod posljedicama smatram maltretiranje roditelja od strane sistema zbog odluke da se dijete rodi doma), a maltretiranje zbog tog izbora realno postoji, zaista se mora biti vjest da te sistem ne dohvati u sake. Sistem ne trpi iznimke.

Tako da to definitivno trenutno nije jedna od otvorenih mogucnosti i opcija radjanja u hrvatskoj.