Citiraj Marsupilami prvotno napisa
Citiraj mama courage prvotno napisa
moja prabaka je također rađala doma. 6 je preživjelo, 3 umrlo. a i ona je kod posljednjeg jedva preživjela. a nitko nije bušio vodenjak, davao drip.
Znam i ja puno zena koje su radjale doma (zivjela sam na selu godinama) a najvise pamtim slucaj jedne bakice koja je od 7 poroda spala na jednog jedinog sina koji je prezivio.
Ostali su umrli u porodu ili u prvom mjesecu zivota
To sto su vase bake uspjele je sreca i vi ste sada ovdje da pisete o njima, a sto je s onima koje nisu ispjele?
Koliko je to mrtvorodjene djecice bilo? Zena umrlih u porodu?
Naravno, njih nema sada ovdje da bi pricali o tim iskustvima.
Nije sve crno bijelo.

Eto od moje majke svekrva je jucer obiljezavala 37. godisnjicu smrti svoje curice koja je umrla malo nakon poroda i dan danas ju boli jednako kao i prije tih 37 godina iako je poslije rodila dvoje zdrave djece.

Slazem se da nase zdravstvo treba mjenjati i da se moze kada se hoce, smatram da je moderna medicina dar od Boga, a ljudi su ti koji su sve zeznuli i okrenuli se rutinama koje treba mjenjati.

Nije medicina kriva, krivi su lijecnici, Odent je to shvatio, a kada ce i nasi lijecnici to shvatiti? Nadam se prije nego i moje cure osnuju svoje obitelji.
Moram se uključiti u ovu raspravu jer mi je dečko Nizozemac pa znam kako tamo stoje stvari.
Ovaj post sam citirala jer sam pročitala već nekoliko sličnih postova o "bakama" pa ih želim komentirati. Ne možete uspoređivati porode vaših baka u prljavim kominima kojima je jedina pomoć bila kakva žena iz sela sa suvremenim porodom kod kuće!
U Nizozemskoj gotovo sve žene rađaju kod kuće, iznimke su žene s komplikacijama. Porađa ih educirana primalja koja je završila višu školu i specijalizaciju. Primalje (a ne ginekolozi) im vode trudnoću. Usudila bih se reći da takve primalje imaju više znanja i stručnosti u vođenju poroda od mnogih (naših) ginekologa. Ukoliko dođe do komplikacija, hitna stiže za 10 minuta, ali ja (iako osobno poznajem barem 10 cura koje su tamo rodile doma) nisam čula ni za jedan takav slučaj. Naravno, rizik postoji, ali o bilo kakvim rizicima najviše govori činjenica da u Nizozemskoj nisu nimalo, niti za 1%, veće statistke o mrtvoj novorođenčadi ili bilo kakvim negativnim posljedicama poroda u odnosu na zapadne zemlje u kojima je praksa rađanje u bolnici.