Stranica 6 od 15 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 708

Tema: Porod kod kuće

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nizozemska - strašno, onda je kod nas super.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hrvatska Nizizemskoj po skrbi tijekom poroda i nakon njega nije ni do gleznja.

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=164&Show=2504

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koga uopće briga za Nizozemsku?Čemu uopće taj tekst na Rodinom portalu i čemu rasprava o Nizozemskoj?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Koga uopće briga za Nizozemsku?Čemu uopće taj tekst na Rodinom portalu?
    Dobro je znati strane prakse i pokupiti od svake ono sto je najbolje... bar se truditi pokupiti najbolje.
    I dobro je znati da nije visokotehnologizirano ono sto je generalno najbolje i najbolje za sve.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koga uopće briga za Nizozemsku?Čemu uopće taj tekst na Rodinom portalu i čemu rasprava o Nizozemskoj?
    Pa nema ništa loše u tome da se informiramo o raznim mogućnostima i praksama poroda kod kuće. Kad već ne postoji kod nas, onda da vidimo kako to izgleda tamo gdje je ima. Pri tom ne mislim samo na pozitivne, nego na negativne strane. Ali slažem se da je rasprava o nizozemskim standardima malo OT ovdje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

trina...ako se je moglo spominjati kako u nizozemskoj mnoge zene radaju doma 'bez problema' zasto se ne bi moglo pisati i o onoj negativnoj skrivenoj strani???????????

a mikka...ne mislim ti zvati murju vec ti zazeliti sve naj naj i da sve ok prode

javi kako je proslo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mikka je rodila, eno na cestitanjima topic

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    trina...ako se je moglo spominjati kako u nizozemskoj mnoge zene radaju doma 'bez problema' zasto se ne bi moglo pisati i o onoj negativnoj skrivenoj strani???????????

a mikka...ne mislim ti zvati murju vec ti zazeliti sve naj naj i da sve ok prode

javi kako je proslo
    Single,ja sam mislila na pozitivnu stranu.Daleko smo mi od jedne Nizozemske po puno stvari.Vjerujem da smo puno srčanija,spontanija i osjetljivija nacija od puno drugih i da nema smisla uspoređivati se s nekim tko ima sasvim drugačiju kulturu,nasljeđe,tradiciju i uređenje svakodnevnog života od nas.Da se radi o nekoj bliže nama i našoj kulturi dalo bi se uspoređivati i "ukrasti" koju pametnu ideju.Ovako mislim da nema smisla.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U svim slojevima društva porod se smatra normalnim događajem u životu koji se može zbiti kod kuće ukoliko ne dođe do komplikacija. U Nizozemskoj se život vrti oko kuće. Vaša je kuća vaš dvorac i sve što se tiče obitelji izuzetno je važno. Taj stav je duboko ukorijenjen u nizozemskoj kulturi. Tome uvelike doprinose iskustva koja se prenose s baka na majke i na kćeri. Radi se o stoljetnom jačanju ženske snage pomoću snažnih uzora s kojima se svaka žena može poistovjetiti. Tijekom prošlog stoljeća u Nizozemskoj je porod manje povezivan sa strahom nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji.

Drugačiji pristup porodu - činjenica da bol nije povezana sa strahom uvelike pomaže održanju naše kulture rađanja. Entonox nikad nije uveden u Nizozemsku i većina žena prirodno očekuje da će se moći nositi s boli. Još uvijek samo sedam posto svih žena koje rađaju traže epiduralnu analgeziju. U svakoj je ženi duboko usađeno vjerovanje da je bol potrebna kako bi porod bio siguran. Sposobnost žene da se nosi s boli smatra se njezinom odgovornošću za sigurnost njenog djeteta. Postoji “no nonsens” pristup boli pri porodu, kako među ženama, tako i među primaljama. U pet posto slučajeva ženama se daje petadin. Budući da žene moraju u bolnicu kako bi primile petadin, postoji prag tolerancije na bol. Petadin se ne smatra sredstvom za ublažavanjem boli već “sredstvom koje oslobađa porod” budući da omogućuje ženi oslobađanje od racionalne kontrole i kočnica.
    Nizozemska se spominje jer se tamo tridesetak posto poroda odvija kod kuce i imaju najjace nezavisno primaljstvo na svijetu.

Da li bi se u Hrvatskoj mogao uvesti takav model?
    Vjerojatno ne bi.
    Vjerojatno je najveca prepreka mentalna, ova gore nacela nisu bliska hrvatskom mentalitetu.

Ali se svejedno mogu poluciti neke spoznaje (npr. da kod nas nece krenuti na bolje sto se fizioloskog poroda tice dok se primalje ne osamostale i postanu nezavisne djelatnice a ne sluskinje opstetricije)

Mentaliteti pojedinaca mogu se odmaknuti od opceg menatliteta pa im nizozemski model postane sasvim prihvatljiv, a usporedba vise nego primjerena.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Nizozemska se spominje jer se tamo tridesetak posto poroda odvija kod kuce i imaju najjace nezavisno primaljstvo na svijetu.

Vjerojatno ne bi.
    Vjerojatno je najveca prepreka mentalna, ova gore nacela nisu bliska hrvatskom mentalitetu.

Ali se svejedno mogu poluciti neke spoznaje (npr. da kod nas nece krenuti na bolje sto se fizioloskog poroda tice dok se primalje ne osamostale i postanu nezavisne djelatnice a ne sluskinje opstetricije)

Mentaliteti pojedinaca mogu se odmaknuti od opceg menatliteta pa im nizozemski model postane sasvim prihvatljiv, a usporedba vise nego primjerena.
    Pa u svemu ovome što si tu napisala i je problem.Otkud si ti?Gdje ti živiš?
    Ja živim u Hrvatskoj,moja djeca žive u Hrvatskoj i tu su se rodila.Meni napamet palo nije rađati kući i mislim da ćeš kod nas naći manje od (sad ću bubnuti) 5 % žena koje bi rađale kući.Ove priče o babicama kao samostalnim djelatnicama....ma draga moja,kod nas doktori nemaju plaću veću od najlošijeg privatnika iz bilo koje druge struke,ma kakva samostalna djelatnost babice..Čitajući tebe i tvoje postove stičem dojam da ne živiš tu,da UOPĆE nisi upućena u Hrvatsku,kao ni u njene stanovnike kojima,vjerujem,ovakve stvari uopće nisu bitne.

Možda nebi bilo loše kad bi se napravila nekakva anketa bar na forumu da se vidi koliko žena je uopće zainteresirano rađati kući.I koliko ljudi se brine o Niozezmskom sustavu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pardon,sad vidim da mi ispred nosa piše di živiš.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Raditi anketu o produ kod kuće u ovom trenutku bilo bi suludo i nerealno.
    Kakva svrha raditi anketu o nećemu o čemu većina populacije nikada nije čula?
    Samostalnost primalja ,koja je u većini zemalja Evrope prisutna,prvi je uvjet za poboljšanje uvjeta rađanja općenito.Kad se to dogodi,onda možemo razgovarati o nekakvim opcijama senzibiliziranja javnosti.
    Mene ne opterečuju postoci koliko će žena rađati doma.Kad bude postojala mogućnost izbora ,svaka žena nek odabere za sebe ono što misli da je najbolje za nju.
    A pričati da je netko nerealalan samo zato što ne živi u ovoj državi(ili nije tu rodio) ne mora biti točno.
    I zašto ne bi pričali kako je kod "susjeda",pa moramo vidjeti kako je drugima jer ako ćemo biti koncetrirani samo na sebe i svoj način nećemo se maknuti sa mrtve točke.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    A pričati da je netko nerealalan samo zato što ne živi u ovoj državi(ili nije tu rodio) ne mora biti točno..
    Tu se ne slažem s tobom.Niti malo.

I zašto ne bi pričali kako je kod "susjeda",pa moramo vidjeti kako je drugima jer ako ćemo biti koncetrirani samo na sebe i svoj način nećemo se maknuti sa mrtve točke.
    Oni nisu naši susjedi.Oni su jako daleko od nas.Ne samo u kilometrima nego i u svemu ostalome.
    A sa mrtve točke maknut ćemo se tek onda kad shvatimo da mi nismo Nizozemci ni Englezi i da sustav moramo prilagoditi sebi na svoj način.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A pričati da je netko nerealalan samo zato što ne živi u ovoj državi(ili nije tu rodio) ne mora biti točno..
    Tu se ne slažem s tobom.Niti malo.

Oni nisu naši susjedi.Oni su jako daleko od nas.Ne samo u kilometrima nego i u svemu ostalome.
    A sa mrtve točke maknut ćemo se tek onda kad shvatimo da mi nismo Nizozemci ni Englezi i da sustav moramo prilagoditi sebi na svoj način.
    potpisujem trinu
    a kad sam dola napisala sam mislila na to kad se vec spominje nizozemsku kao zemlju di je super zakon za porod kod kuce zasto se ne bi pisale i negativne stvari te zemlje...tj zasto se ne bi napisalo da je veci postotak smrtnosti i kako im je brizno zdravstvo...hvala ti sta si napisala.....mozda ce sad druge manje velicati tu zemlju

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja živim u Hrvatskoj,moja djeca žive u Hrvatskoj i tu su se rodila.Meni napamet palo nije rađati kući i mislim da ćeš kod nas naći manje od (sad ću bubnuti) 5 % žena koje bi rađale kući.Ove priče o babicama kao samostalnim djelatnicama....ma draga moja,kod nas doktori nemaju plaću veću od najlošijeg privatnika iz bilo koje druge struke,ma kakva samostalna djelatnost babice..Čitajući tebe i tvoje postove stičem dojam da ne živiš tu,da UOPĆE nisi upućena u Hrvatsku,kao ni u njene stanovnike kojima,vjerujem,ovakve stvari uopće nisu bitne.
    Ne bih se mogla manje složiti s tobom, a ovdje sam rođena i živim i nemam nikakve pretenzije na preseljenje u bliže ili dalje susjedstvo (globalno gledajući, cijela nam je Europa zapravo vrlo blisko susjedstvo). Imam neposredno osobno iskustvo vođenja trudnoće i rađanja u Hrvatskoj, i to iz dva sasvim različita grada, i baš se iz tog razloga ne slažem da sustav treba prilagoditi. Ja ne želim nikakve prilagodbe bolničkoga tretiranja jednog prirodnoga fiziološkog procesa nego nekriminaliziran i medicinski siguran porod kod kuće. A to mi ovaj sustav ne omogućava, niti bi ga omogućio da se ne znam koliko prilagodi.

Ljudi imaju različite potrebe, bez obzira žive li na istim ili drugačijim mjestima. Da ne govorim o tome kako sve više naših žena ima iskustvo života u inozemstvu ili kako se strankinje dosljevaju k nama. Zašto bi se one morale s oduševljenjem prilagoditi "hrvatskom" načinu? I koliko još treba vremena proći da se shvati kako 5% žena fertilne dobi znači minimalno 1,500 poroda -- meni se to ne čini malo. A vama?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

potpisujem trinu
    a kad sam dola napisala sam mislila na to kad se vec spominje nizozemsku kao zemlju di je super zakon za porod kod kuce zasto se ne bi pisale i negativne stvari te zemlje...tj zasto se ne bi napisalo da je veci postotak smrtnosti i kako im je brizno zdravstvo...hvala ti sta si napisala.....mozda ce sad druge manje velicati tu zemlju
    Da se razumijemo, ja se ne slažem s veličanjem Nizozemske i sa zatvarnjem očiju pred negativnim stranama njihovog zdravstva, kao, vjerujem, ni velik dio ostalih žena ovdje. Ali zabijanje glave u pijesak i pretvaranje da druge zemlje ne postoje, odnosno da nam njihova iskustva ne mogu pomoći, također ne vodi napretku. I mislim da nam je jedna europska država kao Nizozemska daleko bliskija od, npr., neke Amerike koja se masovno oponaša u svemu i svačemu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da sustav moramo prilagoditi sebi na svoj način
    Koji sustav? Ovaj koji sad krojimo usporedjujuci se s Amerima i sustizuci ih u praksama koje oni napustaju (ne samo u problematici poroda) jer su zadnjih 40ak godina shvatili da sustav kakav imaju nije ok?
    S kim cemo se usporedjivati? Sami sa sobom? Kamo cemo se onda pomaknuti? Kako cemo kao drustvo napredovati ako se zakukuljimo u svoj mentalitet i krojimo svijet samo po sebi, ne uzimajuci u obzir dobre prakse iz blize i dalje okoline?

Ja se iskreno nadam da ce promjene sustava polako gurati promjene u mentalitetu prosjecnog Hrvata, a ne da ce se sustav (bilo koji) krojiti prema mentalitetu prosjecnog Hrvata. Ako nam je to cilj, jadni mi.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

BusyBee, izgleda da smo pisale u isto vrijeme
    Potpisujem te od A do Ž.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, pustimo nizozemsku. uzmimo austriju. je li nam to dovoljno blisko?

moze italija?

u obje zemlje, zapravo u svim (ili gotovo svim) zemljama zapadne europe porod kod kuce je legalan i moguc. to sto je postotak zena koje radjaju doma samo 2% ne znaci da one ne postoje ili da su manje bitne.

ako ce i u hrvatskoj jednog dana u dalekoj buducnosti samo 2% zena radjati kod kuce, ok, u cemu je problem? to je i dalje velik broj poroda, zena i djece. koji zasluzuju porod onakav kakav zele.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se s BusyBee i Argentom. Smatram da je uvijek pametno informirati se što sve postoji negdje drugdje, i onda za sebe izabrati ono što se pokaže dobrim, iskoristivim i adekvatnim.

Nitko ne kaže da moramo pokupiti sve iz Nizozemske (ili bilo koje druge države), nego da se možda može iz nekih njihovih iskustava ili postupaka izdvojiti nešto što će i kod nas biti iskoristivo, dobro prihvaćeno i korisno.

Kod nas većina žena danas ide u bolnicu "da bi ih se porodilo". Evo, radim u velikoj firmi i s kim god sam započela razgovor o porodu, uvijek ispadne ogromna većina žena koja ima to mišljenje - želim doći tamo i to sve što prije završe, da me što manje boli, da što kraće traje, neka naprave sve da bude tako. I to će tako i ostati dok god se postepenim kampanjama na mogim razinama ne počnu pružati prvo informacije, a onda i mogućnosti.

No, dok netko ne zna koje prednosti nešto ima ili koje mogućnosti bi mogao imati, neće ih niti tražiti, niti će ih pokušati ostvariti. Zato je pristup informacijama uvijek bitan za razvoj društva, u bilo kojem području.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    ako ce i u hrvatskoj jednog dana u dalekoj buducnosti samo 2% zena radjati kod kuce, ok, u cemu je problem? to je i dalje velik broj poroda, zena i djece. koji zasluzuju porod onakav kakav zele.
    S trenutnim brojem od oko 40,000 poroda godišnje, to bi bilo skoro 1,000 poroda kod kuće svake godine! Da je i upola toliko, to stvarno nije malo :D (da, malo patim na brojke)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle, svaki dan u godini bi 2-3 zene rodile kod kuce. zasluzuju li te zene porod koji im odgovara ili moraju ici na nacin 'kako su druge, tako cu i ja'?

to sto bi postojala mogucnost poroda kod kuce ne znaci da bi netko morao tako roditi, bozesacuvaj. al ovako, kad ne postoji ta mogucnost, zene prakticki moraju roditi u bolnici - jer je neasistirani porod jedina alternativa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=164&Show=2504
    problem je sto se svi ti podaci mogu uzeti dvostrano, onako kako to dozivljavaju nizozemci i onako kako to dozivljava neko tko je isprobao kako je u drugim zemljama pa dosao na njihov nacin zivljenja i postojanja

cinjenica je da je meni stvarno dolazila patronazna nakon poroda ali i cinjenica da nije imala pojma o dojenju i da su mi svojim neznanjem priredile mastitis i skoro sam popusila dojenje. koliko vidim oko sebe svi su prosli uglavnom isto, doje samoeducirane jer niko ne nudi informaciju u kolicini u kojoj forsiraju kvalitete formule, hranjenja na raspored

stvarno se drze liste koju vuku sa sobom ko sveto pismo da trebas 2 termofora i da trebas bebu izolirat u njen krevetac jer da je zajednicko spavanje stetno i opasno

cinjenica je da tu zene ne doje, razlog? neinformiranost? nezainteresiranost? glupost? (nemam pojma, nije me ni briga)

smjesno mi je pisat o tome da se zivot vrti oko kuce u zemlji di porodiljni traje 16 tjedana, i to je vrijeme i prije i nakon poroda. djeca masovno idu u vrtic na cijeli dan sa samo 8 tjedana a mame na posao

nizozemci ne znaju za drugacije i vjeruju u to kak je njihova zemlja divna i krasna i kak je recimo normalno po godinu dana ne stic na red kod specijaliste i nemat mogucnost dobiti odgovarajucu zdravstvenu zastitu

njima je normalno da se ide na posao kad beba ima 8 tjedana i nema izdajanja, nema educiranosti beba ako je i bila dojena nekim cudom, tad prelazi na formulu

osobno nemam nista protiv poroda doma, ali moje iskustvo ovjde je da su im primalje uglavnom neobrazovane i da je ziva lutrija kako ce proci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu ti odgovoriti iz mog osobnog iskustva i cura oko mene. Nije neki veliki uzorak, ali vjerujem da je podjednak tvome.
    cinjenica je da je meni stvarno dolazila patronazna nakon poroda ali i cinjenica da nije imala pojma o dojenju i da su mi svojim neznanjem priredile mastitis i skoro sam popusila dojenje. koliko vidim oko sebe svi su prosli uglavnom isto, doje samoeducirane jer niko ne nudi informaciju u kolicini u kojoj forsiraju kvalitete formule, hranjenja na raspored
    Tako je i kod nas.

stvarno se drze liste koju vuku sa sobom ko sveto pismo da trebas 2 termofora i da trebas bebu izolirat u njen krevetac jer da je zajednicko spavanje stetno i opasno
    I nase patronazne (naravno, ne sve) imaju pravila koja preporucuju i guraju kao ispravna.

cinjenica je da tu zene ne doje, razlog? neinformiranost? nezainteresiranost? glupost? (nemam pojma, nije me ni briga)
    Kod nas je stopa dojenja mizerna.

kak je recimo normalno po godinu dana ne stic na red kod specijaliste i nemat mogucnost dobiti odgovarajucu zdravstvenu zastitu
    Tu smo mrvu bolji, bar kod mene lokalno. Na pretrage se ceka nekoliko mjeseci i kad dodjes na red ili platis samo participaciju ili nista. Cesto se ceka dugo jer postoji samo jedan aparat koji onda proglase neispravnim jer bi redovito i stalno koristenje dovelo do preopterecenja i stvarnog kvara aparata.
    Za neke se specijaliste takodjer ceka nekoliko mjeseci, osim ako ne odaberes otici privatniku.

njima je normalno da se ide na posao kad beba ima 8 tjedana i nema izdajanja, nema educiranosti beba ako je i bila dojena nekim cudom, tad prelazi na formulu
    Kakav je standard? Kakve su place? Kolika je stopa nezaposlenosti i koliko se lako majka, koja se odluci ipak ostati kod kuce, moze vratiti na posao?

osobno nemam nista protiv poroda doma, ali moje iskustvo ovdje je da su im primalje uglavnom neobrazovane i da je ziva lutrija kako ce proci
    Ovo mi je tesko povjerovati nakon Beatrijs Smulders. I ovakvu izjavu bih uvijek uzela s rezervom, kao i obrnutu, da su sve primalje turbo obrazovane i savrsene.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E, pa to je izvrstan primjer gdje ne treba preuzeti sve - nego samo ono što je dobro. A edukacija i povećanje broja mogućnosti u nekom području, konkretno porodništvu, može biti samo pozitivna stvar.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Da se razumijemo, ja se ne slažem s veličanjem Nizozemske i sa zatvarnjem očiju pred negativnim stranama njihovog zdravstva, kao, vjerujem, ni velik dio ostalih žena ovdje
    potpis. zato hvala stray_cat da nam je dala (barem neki) uvid i u drugu stranu medalje (meni ne nepoznatu). to mi je nedostajalo na ovom forumu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja vjerujem da svi sustavi imaju dobru i losu stranu, i da bi mi iz tudjih sustava trebali pokupiti samo te dobre strane

Jesam sad rekla veliku mudrost ha?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vjerojatno ne bi.

Pa u svemu ovome što si tu napisala i je problem.Otkud si ti?Gdje ti živiš?

Možda nebi bilo loše kad bi se napravila nekakva anketa bar na forumu da se vidi koliko žena je uopće zainteresirano rađati kući.I koliko ljudi se brine o Niozezmskom sustavu.
    Tebi mozda nije palo to na pamet, ali ima zena koje se se rodile, odrasle i zive u Hrvatskoj kojima je palo. i ne samo palo, nego su to i napravile.
    Njima je to bilo bitno.
    One bi trebale imati pravo na odgovarajucu skrb.

Status samostalnog djelatnika nema veze s time koliko lijecnici u Hrvatskoj imaju placu.
    Da imaju i najmizerniju na svijetu, primalje bi svejedno trebale moci postojati kao samostalne djelatnice, da asistiraju porodima koji su fizioloski i da nisu podredjene ljecnicima.
    U gotovo svakoj europskoj drzavi postoje samostalne primalje koje mogu asistirati porodima kod kuce, Hrvatska, u drustvu s bivsim republikama je u tome jedan od izuzetaka.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Potpisujem Saradadevii (rodena sam u HR, odrasla u HR, radala u HR...).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kad sam dola napisala sam mislila na to kad se vec spominje nizozemsku kao zemlju di je super zakon za porod kod kuce zasto se ne bi pisale i negativne stvari te zemlje...tj zasto se ne bi napisalo da je veci postotak smrtnosti i kako im je brizno zdravstvo
    možda zato i rađaju toliko kod kuće?

šalim se,ali možda je stvarno bolje pogledati kako je to riješeno u našem susjedstvu,dakle Austriji(btw kak je u Sloveniji što se poroda kod kuće tiče?) ili Italiji ,koja je po nekom temperamentu,bliskosti u obitelji i slično dosta slična nama,pogotovo Mediterancima?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tebi mozda nije palo to na pamet, ali ima zena koje se se rodile, odrasle i zive u Hrvatskoj kojima je palo. i ne samo palo, nego su to i napravile.
    Njima je to bilo bitno.
    One bi trebale imati pravo na odgovarajucu skrb.
    ovo je meni sasvim dobar razlog da porod kod kuce izadje iz ilegale.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    zasto porod zablokira kad rodilja dodje u bolnicu
    Moram ovo malo prokomentirati.
    Ova me informacija jako smetala tijekom mog drugog poroda jer sam cijelo vrijeme mislila na nju, odnosno da će mi se dogoditi jer me osoblje nije pustilo da odlučujem o položajima u svim trenucima poroda.
    A zapravo se nikakva blokada nije dogodila jer sam mentalno i duhovno bila jača od svega što me okruživalo.
    Ali, iskreno, bila bih još opuštenija da ovo nisam pročitala.
    Mislim da je strah ono što blokira trudnicu, a ne dolazak u bolnicu.
    Odnosno veza: prerutinski odnos prema rodilji - stvaranje straha i odbojnosti - stvaranje osjećaja da ne kontroliraš situaciju = blokada.

Moja idealna slika poroda je uz osobu koja je nadgledala cijelu trudnoću, bila to primalja ili ginekolog, ali s kojom sam na istoj valnoj duljini, koja me osjeća i vjeruje mi.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoje cetiri razlicite stvari:

1. porod u bolnici
    2. porod u centru za porode koje vode primalje
    3. porod kod kuce uz primalju - tema ovog topica
    4. porod kod kuce, neasistirano:
    4a. planirani neasistirani porod kod kuce
    4b. neplanirani neasistirani porod kod kuce
    Nisam sve pročitala, ali htjela sam razvrstati pod 1. još nešto:
    1a. porod u bolnici ( ostaje se u bolnici par dana)
    1b. ambulatni porod u bolnici ( odmah se ide kući)
    1c. porod u bolnici uz svoju vlastitu poznatu primalju ( ostaje se u bolnici par dana)
    1d. ambulatni porod u bolnicu uz svoju vlastitu poznatu primalju ( odmah se ide kući)

Na taj način imaju mame liječničku ruku u blizini, ako porod zašteka, a opet i poznatu primalju koja ju je pratila u trudnoći, pa je i privatnost donekle zadovoljena...

Usput moja je primalja unaprijed znala što ja hoću, a što ja neću. "Čitala mi je misli"...a plačalo ju je zdravstveno osiguranje, znači išlo je sce preko zdravstvene knjižice. Porodila se za 15 minuta od ulaska u bolnicu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moj treci porod bio je 1a, i bio je prekrasan.

Ostala sam doma sve dok mi se tijelo nije prirodnim nacinom "ocistilo". Kad je prestala potreba za ucestalim odlascima na wc, uputili smo se u bolnicu. Ostali smo u neposrednoj blizini bolnice sve dok nisam jasno osjetila da nemam vise sto cekati. Iako se ovo moze ciniti riskantnim ili neodgovornim ponasanjem, za mene je ono bilo sigurno barem kao i odlazak u bolnicu. U jednom trenutku bila sam se doista zapitala je li to sto radim pametno. “Mogla bih roditi tu, na parkiralistu”, pomislila sam. Nakon sto sam se u potpunosti suocila s realnoscu takvog ishoda i prihvatila ga kao mogucnost, i dalje sam osjecala da je to sto cinim ok. Da sam u tom trenutku osjetila strah, odmah bi se uputila u ambulantu. Ali nisam.
    Kad sam dosla u ambulantu, vremena je preostalo samo toliko da utvrde da sam potpuno otvorena i smjeste me u boks. Bez klistira, bez brijanja, bez CTGa. Primalja je jos upisivala neke podatke kad sam pocela radati. Bilo je vremena samo za jedan kratak kontakt ocima , ali i to je bilo dovoljno - veza izmedu nas se uspostavila: “Molim vas, nemojte me rezati”, “Necu, ako ne budem morala” . 5-10 minuta nakon sto sam usla u ambulantu, Relja je bio na mojim grudima. Moja najveca beba (3600g, prvo dvoje je bilo 2800 i 3000), bez epiziotomije, Apgar 10/10. Dogodilo se u Zajcevoj (u Zagrebu), ne znam ime primalje, ali svaku crtu njezina lica nosit cu u srcu do kraja zivota.

Zar je doista potrebno da cubimo na parkiralistu da bismo to dobile???

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kanga,koliko si bila doma pod trudovima,a koliko na parkiralištu?

ovo je otprilike i moj plan jer mi bolnica i nije tako blizu.
    (samo umjesto parkirališta ja uvrebala jednu klupicu )

mislim,ipak ti je to bio treći porod,a i meni je

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ronin, poslala sam ti pp

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    midori previse idealizira nizozemsku
    možda, ali Midori kaže da zna barem 10ak žena koje su tamo rodile kod kuće, što mi se čini ipak više nasuprot tvog jednog iskustva.
    vjerojatno je realnost negdje po sredini između ružičastog i sivog.
    ali i dalje stoji da je tamo izbor načina poroda veći nego u Hrvatskoj.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure koje pljujete po našim medicinskim djelatnicima (doktorima, sestrama, patronažnim sestrama) mislim da ste debelo nepravedne. Od svih, ali svih ljudi koje poznam da žive vani (a poznam ih puno) sam dobila takve informacije da sam ostala :shock: Mi smo za njih svemir i naučna fantastika. A što se tiče patronažnih, moja je itekako forsirala dojenje i pokazivala mi, čak je i jednom došla nenajavljena jer joj je bilo usput da vidi kako nam ide. Ja sam prekinula dojenje iz razloga što moja mala nije htjela jesti, a kad sad razmišljam zašto nije htjela (osim što sam ja prvo završila tjedan dana u bolnici, a onda tjedan dana nakon mene i ona tjedan dana u bolnici, tako da uz stalne prekide dojenja nije moglo drugačije i završiti), mislim da je razlog i taj što sam ja bila stalno napeta. Naime, mene je to toliko bolilo da sam urlala od bolova dok je ona dojila. Pa ti sad jedi dok se netko kraj tebe grči i urla od bolova.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Citiraj stray_cat prvotno napisa
    midori previse idealizira nizozemsku
    možda, ali Midori kaže da zna barem 10ak žena koje su tamo rodile kod kuće, što mi se čini ipak više nasuprot tvog jednog iskustva.
    vjerojatno je realnost negdje po sredini između ružičastog i sivog.
    ali i dalje stoji da je tamo izbor načina poroda veći nego u Hrvatskoj.
    ok, ovak. kol'ko god to paradoksalno zvucalo, ono sto je stray cat napisala je potpuno tocno, no unatoc svemu tome ostaje cinjenica da njihov sistem pogoduje neinterventnom porodu i trudnoci!
    mene ne zanima organizacija njihovih bolnica i rodilista, jer ionako nisam zainteresirana za njihove usluge, ja sam bila zainteresirana iskljucivo za kucni porod i bila sam presretna i prezadovoljna sto sam trudnocu i porod provela bas u nizozemskoj u kojoj je to tako dobro organizirano.
    sistem u kojem je primalja autonomna i brine za trudnicu tokom cijele trudnoce i poroda po meni je idealan i moje iskustvo je da sam imala prekrasnu i smirenu trudnocu, jer sam od prvog dana znala da ce mi doticna babica doci na kucni porod. bila sam presretna sto nisam bila vaginalno pregledavana tokom trudnoce, jer to ionako nisam zeljela, a porod je tekao savrseno i potpuno prirodno, jer sam se u svom domu osjecala sigurno i zasticeno, dapace, osjecala sam se "kao gazda u svojoj kuci", pa sam i usutkala babicu kad mi je zasmetalo sto prica s mojim muzem tijekom mojih trudova. zamislite da se tako nesto drznete uciniti u nasoj bolnici! mogle biste ocekivati da se izderu na vas, izvrijedaju vas, a ne bi bilo prvi put ni da su neku rodilju osamarili! moja nizozemska babica je bila smirena, ljubazna, takticna, izasla je maksimalno u susret svim nasim prohtjevima, tako da, unatoc svemu sto je stray cat napisala, i premda je tocno sve sto je rekla, osim dijela koji podcijenjuje strucnost babica, za mene tvrdnja

Saradadevii:

i dalje debelo stoji!

mozda se moze reci da postoje dvije istine - ako netko zeli tehnologizirani porod i sve moguce i nemoguce preglede, te smatra da je sistem zdrastvene skrbi u kojem to ne moze automatski dobiti los, jadan, bijedan i nikakav, tada je za tu osobu nizozemski sistem zaista los, jadan i nikakav, a za osobu koja zeli sto manje intervencija i sto prirodniji porod s minimalnom kolicinom uplitanja, istina je potpuno suprotna.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    cure koje pljujete po našim medicinskim djelatnicima (doktorima, sestrama, patronažnim sestrama) mislim da ste debelo nepravedne.
    Mislim da to na ovom topicu baš i nije slučaj. Mi samo želimo da ne moramo po defaultu biti pod njihovom skrbi, nego da imamo mogućnost izbora. A naročito izbora tko će biti prisutan na jednom tako intimnom činu kao što je porod. To što izbor ne postoji, to je nepravedno. S druge strane, ako ti djelatnici ne poštuju želje i potrebe svojih pacijenata, onda i zaslužuju pljuvanje, jer to nije nikakav profesionalizam.
    Da mi mehaničar umjesto akumulatora promijeni gume, ili da vidiš kako bi me čuo!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Svatko treba imati mogućnost izbora, a pošto ga u Hrvatskoj nema vjerujem da cu kad budem rađala roditi neasistirano kod kuće, radije nego u bolnici, jer po svemu sto sam cula bolnica mi se čini kao najnesigurnije mjesto za roditi bebu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ahahaha, felix, calvin i hobbes! obozavam calvina i hobbesa!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja jednu epizodu imam i na zidu dnevne sobe.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a imas albume (mislim na veeelike knjige stripova)? ja ti imam par, ako hoces posudim ti kad dodem u zgb!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I natrag na temu
    Jel' to slučajno da su u istom danu osvanula dva kućna poroda na "Pričama" i tekst Sheile Kitzinger na portalu, ili se Roda na nešto sprema? Ili sam previše pod dojmom teorije zavjere?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja padam s marsa sad jer mi je ovo totalno novo područje osim dviju priča forumašica koje sam pročitala ...
    ali kad rodiš doma tko ti izda potvrdu da si rodila? muž? jer inače ne možeš (bar ovdje) bez potvrde prijavit dijete...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    I natrag na temu
    Jel' to slučajno da su u istom danu osvanula dva kućna poroda na "Pričama" i tekst Sheile Kitzinger na portalu, ili se Roda na nešto sprema? Ili sam previše pod dojmom teorije zavjere?
    radi se onda o kozmickoj zavjeri
    Sheilin tekst je potpuno koincidentalan.
    Ali, sto bi neki rekli, nista nije slucajno, dakle, kozmicke sile su u pitanju....

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    ja padam s marsa sad jer mi je ovo totalno novo područje osim dviju priča forumašica koje sam pročitala ...
    ali kad rodiš doma tko ti izda potvrdu da si rodila? muž? jer inače ne možeš (bar ovdje) bez potvrde prijavit dijete...
    Kakve potvrde?
    Mi smo u Matičnom trebali osobne iskaznice roditelja, vjenčani list (ako ste vjenčani), 24 kn za rodni list i 25 kn za domovnicu. S nekim dokumentom iz Matičnog i opet, osobnim iskaznicama roditelja ide se prijaviti prebivalište u MUP. I tako dalje. Ništa iz rodilišta, a rodila sam u bolnici.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

iz rodilišta šalju direkt u matični ured obavijest o rođenju

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da. za prijaviti dijete rodeno kod kuce treba potvrda od pedijatra da je mama ta i ta rodila zivo dijete tad i tad. jedino treba naci pedijatra koji ce takvu potvrdu izdati. znaci ta potvrda plus uobicajene stvari--osobne i rodni listovi (ne stariji od 6 mjeseci) roditelja, 2x20 kn biljega, i ne znam treba li jos sta.

Stranica 6 od 15 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •