Ja cu ti odgovoriti iz mog osobnog iskustva i cura oko mene. Nije neki veliki uzorak, ali vjerujem da je podjednak tvome.
Tako je i kod nas.cinjenica je da je meni stvarno dolazila patronazna nakon poroda ali i cinjenica da nije imala pojma o dojenju i da su mi svojim neznanjem priredile mastitis i skoro sam popusila dojenje. koliko vidim oko sebe svi su prosli uglavnom isto, doje samoeducirane jer niko ne nudi informaciju u kolicini u kojoj forsiraju kvalitete formule, hranjenja na raspored
I nase patronazne (naravno, ne sve) imaju pravila koja preporucuju i guraju kao ispravna.stvarno se drze liste koju vuku sa sobom ko sveto pismo da trebas 2 termofora i da trebas bebu izolirat u njen krevetac jer da je zajednicko spavanje stetno i opasno
Kod nas je stopa dojenja mizerna.cinjenica je da tu zene ne doje, razlog? neinformiranost? nezainteresiranost? glupost? (nemam pojma, nije me ni briga)
Tu smo mrvu bolji, bar kod mene lokalno. Na pretrage se ceka nekoliko mjeseci i kad dodjes na red ili platis samo participaciju ili nista. Cesto se ceka dugo jer postoji samo jedan aparat koji onda proglase neispravnim jer bi redovito i stalno koristenje dovelo do preopterecenja i stvarnog kvara aparata.kak je recimo normalno po godinu dana ne stic na red kod specijaliste i nemat mogucnost dobiti odgovarajucu zdravstvenu zastitu
Za neke se specijaliste takodjer ceka nekoliko mjeseci, osim ako ne odaberes otici privatniku.
Kakav je standard? Kakve su place? Kolika je stopa nezaposlenosti i koliko se lako majka, koja se odluci ipak ostati kod kuce, moze vratiti na posao?njima je normalno da se ide na posao kad beba ima 8 tjedana i nema izdajanja, nema educiranosti beba ako je i bila dojena nekim cudom, tad prelazi na formulu
Ovo mi je tesko povjerovati nakon Beatrijs Smulders.osobno nemam nista protiv poroda doma, ali moje iskustvo ovdje je da su im primalje uglavnom neobrazovane i da je ziva lutrija kako ce prociI ovakvu izjavu bih uvijek uzela s rezervom, kao i obrnutu, da su sve primalje turbo obrazovane i savrsene.