Saradadevii prvotno napisa
Nizozemska se spominje jer se tamo tridesetak posto poroda odvija kod kuce i imaju najjace nezavisno primaljstvo na svijetu.
Da li bi se u Hrvatskoj mogao uvesti takav model?
Vjerojatno ne bi.
Vjerojatno je najveca prepreka mentalna, ova gore nacela nisu bliska hrvatskom mentalitetu.
Ali se svejedno mogu poluciti neke spoznaje (npr. da kod nas nece krenuti na bolje sto se fizioloskog poroda tice dok se primalje ne osamostale i postanu nezavisne djelatnice a ne sluskinje opstetricije)
Mentaliteti pojedinaca mogu se odmaknuti od opceg menatliteta pa im nizozemski model postane sasvim prihvatljiv, a usporedba vise nego primjerena.
Pa u svemu ovome što si tu napisala i je problem.Otkud si ti?Gdje ti živiš?
Ja živim u Hrvatskoj,moja djeca žive u Hrvatskoj i tu su se rodila.Meni napamet palo nije rađati kući i mislim da ćeš kod nas naći manje od (sad ću bubnuti) 5 % žena koje bi rađale kući.Ove priče o babicama kao samostalnim djelatnicama....ma draga moja,kod nas doktori nemaju plaću veću od najlošijeg privatnika iz bilo koje druge struke,ma kakva samostalna djelatnost babice..Čitajući tebe i tvoje postove stičem dojam da ne živiš tu,da UOPĆE nisi upućena u Hrvatsku,kao ni u njene stanovnike kojima,vjerujem,ovakve stvari uopće nisu bitne.
Možda nebi bilo loše kad bi se napravila nekakva anketa bar na forumu da se vidi koliko žena je uopće zainteresirano rađati kući.I koliko ljudi se brine o Niozezmskom sustavu.