Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
Citiraj stray_cat prvotno napisa
midori previse idealizira nizozemsku
možda, ali Midori kaže da zna barem 10ak žena koje su tamo rodile kod kuće, što mi se čini ipak više nasuprot tvog jednog iskustva.
vjerojatno je realnost negdje po sredini između ružičastog i sivog.
ali i dalje stoji da je tamo izbor načina poroda veći nego u Hrvatskoj.
ok, ovak. kol'ko god to paradoksalno zvucalo, ono sto je stray cat napisala je potpuno tocno, no unatoc svemu tome ostaje cinjenica da njihov sistem pogoduje neinterventnom porodu i trudnoci!
mene ne zanima organizacija njihovih bolnica i rodilista, jer ionako nisam zainteresirana za njihove usluge, ja sam bila zainteresirana iskljucivo za kucni porod i bila sam presretna i prezadovoljna sto sam trudnocu i porod provela bas u nizozemskoj u kojoj je to tako dobro organizirano.
sistem u kojem je primalja autonomna i brine za trudnicu tokom cijele trudnoce i poroda po meni je idealan i moje iskustvo je da sam imala prekrasnu i smirenu trudnocu, jer sam od prvog dana znala da ce mi doticna babica doci na kucni porod. bila sam presretna sto nisam bila vaginalno pregledavana tokom trudnoce, jer to ionako nisam zeljela, a porod je tekao savrseno i potpuno prirodno, jer sam se u svom domu osjecala sigurno i zasticeno, dapace, osjecala sam se "kao gazda u svojoj kuci", pa sam i usutkala babicu kad mi je zasmetalo sto prica s mojim muzem tijekom mojih trudova. zamislite da se tako nesto drznete uciniti u nasoj bolnici! mogle biste ocekivati da se izderu na vas, izvrijedaju vas, a ne bi bilo prvi put ni da su neku rodilju osamarili! moja nizozemska babica je bila smirena, ljubazna, takticna, izasla je maksimalno u susret svim nasim prohtjevima, tako da, unatoc svemu sto je stray cat napisala, i premda je tocno sve sto je rekla, osim dijela koji podcijenjuje strucnost babica, za mene tvrdnja

Saradadevii:

Hrvatska Nizizemskoj po skrbi tijekom poroda i nakon njega nije ni do gleznja.
i dalje debelo stoji!

mozda se moze reci da postoje dvije istine - ako netko zeli tehnologizirani porod i sve moguce i nemoguce preglede, te smatra da je sistem zdrastvene skrbi u kojem to ne moze automatski dobiti los, jadan, bijedan i nikakav, tada je za tu osobu nizozemski sistem zaista los, jadan i nikakav, a za osobu koja zeli sto manje intervencija i sto prirodniji porod s minimalnom kolicinom uplitanja, istina je potpuno suprotna.