Citiraj Točka prvotno napisa
Citiraj dorotea24 prvotno napisa
A kako će znati da je nešto patološki ako ne zna kako to treba izgledati normalno i prirodno.
E sa ovim se moram složiti. Znaju oni

Mislim da je problem kaj se njima jednostavno neda sjediti kraj rodilje i ne raditi ništa, nego pokušavaju kako je netko dobro rekao "napraviti patologiju od poroda" da bi kao i oni imali nešto za raditi a ne samo sjediti i čekati, te da bi mogli to svoje silno znanje i upražnjavati. :/
Mislim da je većina liječnika, pa tako i ginekologa, radi svoj posao zato što želi pomoći ljudima, a ne napraviti si dodatni posao ili nekome napakostiti. No, ono što oni uče i vide su porodi u bolnici, gdje je sama okolina, da ne govorim o rutini, takva da ima utječe na fiziologiju poroda i nepovratno mijenja sam proces. Ne vode ih po porodima doma gdje je žena glavna i gdje radi ono što njeno tijelo traži. Koliko ih je zaista vidjelo porod u polutami, tišini, gdje žena ne leži, gdje se srce osluškuje fetoskopom, gdje nisu na dohvat ruke visoki bolnički krevet, škare za epiziotomiju, boca s dripom, ampule s lijekovima, mašina koja radi ping i operacijska sala? Pa naše primalje se čude kad idu okolo i gledaju koliko se međica rastegne u porodu, komentiraju da bi kod nas to davno prije razrezali. Gdje se uopće u Hr ima prilike vidjeti pravi fiziološki porod? Ovo što oni vide po bolnicama nisu fiziološki porodi, nego samo vaginalni.