Stranica 8 od 15 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 708

Tema: Porod kod kuće

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

To je isto kao da kažeš kako jedan kardiolog ne zna ništa o zdravom srcu jer ionako ide na studij da ga zna liječiti pa uči samo patologiju. A kako će znati da je nešto patološki ako ne zna kako to treba izgledati normalno i prirodno.
    Znači babice uče o prirodnom porodu, a ginekolozi uče o komplikacijama i kako ih izazvati nepotrebnim intervencijama
    No šalim se malo.

Ajd neka muški ginekolog ne zna kako je to roditi, ali postoje i ženski ginekolozi koji su već rodili. Jel i oni spadaju u istu skupinu ili u neku treću. Nisu babice, ali nisu ni muški ginekolozi?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e, ta skupina mi je nejasna :/ .

ovo sa srcem stoji na klimavim nogama, jer se rad srca ne razlikuje u tolikom dijapazonu kao porodi.

nema srca koje pumpa svaku sekundu naspram recimo onog koje pumpa svaku minutu.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    moj (nadasve famozni ) ginić mi je na (načelno, naravno) pitanje o porodu doma rekao: prvo: , a onda: kad bi žene znale što sve može krenuti loše na porodu, uopće ne bi rađale.
    jadan... kada bi žene znale i prestale rađat što bi on siromak u životu radio

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Da zna sto treba znati o porodu doma ne bi prevrtao ocima.
    x

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaj ne bi bilo super da vam lijecnik veli - slusajte svoje tijelo, vjerujte svom tijelu, prepustite se, ja sam tu samo za svaki slucaj, da vam pruzim dodatnu sigurnost...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mama ribice...

a jeee si optimist...

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    A kako će znati da je nešto patološki ako ne zna kako to treba izgledati normalno i prirodno.
    E sa ovim se moram složiti. Znaju oni

Mislim da je problem kaj se njima jednostavno neda sjediti kraj rodilje i ne raditi ništa, nego pokušavaju kako je netko dobro rekao "napraviti patologiju od poroda" da bi kao i oni imali nešto za raditi a ne samo sjediti i čekati, te da bi mogli to svoje silno znanje i upražnjavati. :/

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    mama ribice...

a jeee si optimist...
    trudim se

Svidja mi se kamo idemo. Da si mi prije 10 godina spomenula porod kod kuce (ili u moru ), dojenje duze od god dana, cosleeping...

u meni se napravio ogroman pomak, a isto to vidim i drugdje. I uzivam u tome

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću se samo osvrnuti na prozivanje Udruge.
    vjerujem da mnogi od vas znaju da se Udruga već godinama zalaže da se u Hrvatskoj omogući asistirani legalni porod kod kuće,
    čemu je preduvjet neovisnost primalja.
    iz tog razloga već godinama vršimo pritisak da se napokon i našim primaljama omogući VŠŠ, tj. fakultetsko obrazovanje.

dakle, Roda bi vrlo rado da porod kod kuće u Hrvatskoj izađe iz sive zone i radimo na tome, koliko možemo.

to isto tako velikim dijelom ovisi i o samim primaljama, ali i o potencijalnim korisnicama, tj. ženama koje bi to željele,
    jer ako nema potražnje, čemu ponuda?

vjerujem da visoko obrazovanje primalja bi bilo na korist svim rodiljama,
    ne samo onima koje misle roditi kod kuće, nego i onima koje bi rađe u centru za porode kojeg vode primalje,
    ili pak u bolnici s jednim malo drugačijim pristupom nego što je sada.

želim još podsjetiti da je posvuda dokazano da tamo gdje su primalje kod
    normalnog poroda te koje su "glavne" uz ženu, a ne liječnik,
    da je tamo redovno puno manje intervencija pri porodima.

dakle, Roda se zalaže da se omogući legalni asistirani porod kod kuće.
    ali za sada je to još uvijek siva zona i žene se snalaze onako kako znaju.
    svjesno preuzimaju odgovornost samo na sebe, očigledno procjenjujući da je za njih rizik manji u takvom scenariju kod kuće nego u bolnici.

što se tiče razgovora o tome da li postoje dvostruka mjerila kada pričamo o legalnom:
    ponekad postoji velika razlika između moralnog ili etičnog- s jedne strane i legalnog -s druge.
    da li u takvim situacijama inzistirati isključivo na legalnom ili pak treba mijenjati zakon?

nekada je legalno bilo ne dozvoliti crncima da rade na određenim radnim mjestima.
    naravno da su se takvi zakoni vremenom promijenili.
    ali i prije nego li su se promijenili je bilo onih koji su ih svjesno kršili.

a što je najapsurdnije u cijeloj priči, ako Hrvatska želi ući u EU,
    morati će legalizirati tj. omogućiti asistirani porod kod kuće, bez obzira sviđalo se to kome ili ne.
    iz jednostavnog razloga što to traži regulativa.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Točka prvotno napisa
    A kako će znati da je nešto patološki ako ne zna kako to treba izgledati normalno i prirodno.
    E sa ovim se moram složiti. Znaju oni

Mislim da je problem kaj se njima jednostavno neda sjediti kraj rodilje i ne raditi ništa, nego pokušavaju kako je netko dobro rekao "napraviti patologiju od poroda" da bi kao i oni imali nešto za raditi a ne samo sjediti i čekati, te da bi mogli to svoje silno znanje i upražnjavati. :/
    Mislim da je većina liječnika, pa tako i ginekologa, radi svoj posao zato što želi pomoći ljudima, a ne napraviti si dodatni posao ili nekome napakostiti. No, ono što oni uče i vide su porodi u bolnici, gdje je sama okolina, da ne govorim o rutini, takva da ima utječe na fiziologiju poroda i nepovratno mijenja sam proces. Ne vode ih po porodima doma gdje je žena glavna i gdje radi ono što njeno tijelo traži. Koliko ih je zaista vidjelo porod u polutami, tišini, gdje žena ne leži, gdje se srce osluškuje fetoskopom, gdje nisu na dohvat ruke visoki bolnički krevet, škare za epiziotomiju, boca s dripom, ampule s lijekovima, mašina koja radi ping i operacijska sala? Pa naše primalje se čude kad idu okolo i gledaju koliko se međica rastegne u porodu, komentiraju da bi kod nas to davno prije razrezali. Gdje se uopće u Hr ima prilike vidjeti pravi fiziološki porod? Ovo što oni vide po bolnicama nisu fiziološki porodi, nego samo vaginalni.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mamma Ju, jako lijepo rečeno.

Mislim da oni koji prate cijeli topic od početka stvarno ne mogu reći da je on namijenjen pljuvanju po liječnicima. Većina nas ovdje samo traži podršku u svojoj odluci, neki krug istomišljenika koji su orijentirani pozitivno na porod kod kuće, a ne negativno na porod bez liječnika ili van bolnice.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Gdje se uopće u Hr ima prilike vidjeti pravi fiziološki porod?
    ako potrefiš pravu smjenu u Vž rodilištu

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U kojem nije klinička bolnica. Još i Rijeka, tu i tamo, makar vidim da je bila panika kad je Bubici dijete počelo izlaziti u vodenjaku, odmah se išlo prokidati. Pretpostavljam zato jer se to mora. A poroda ~40.000 godišnje, ginekologa isto tako masa, što na specijalizaciji, što specijalista. Stvarno mi je teško vjerovati da značajan postotak njih zaista zna kako izgleda fiziološki porod i da im je to polazna točka. I da im je to interesantno, na kraju krajeva.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mislim da ima priča od Saradevil o porodu u kući, asistiran (M. Odent) i da je bebača rodila u vodenjaku , najnormalnije, čak i postoji izraz za to rođen je u "košuljici"

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A jel porod doma podrazumijeva nekakvu posebnu ginekološku tehniku pa da jedan ginekolog ne zna kako se to izvodi jer o tome nije učio na fakultetu, a jedna primalja je?
    u ovom pitanju je kljucna razlika poroda kod kuce i poroda u bolnici.

ne, nema nikakve posebne ginekoloske tehnike. nje naprosto - nema. u porodu doma ne odredjuje ginekolog kako ce ici porod, hoce li se ubrzavati, hoce li zena lezati, kada ce tiskati, hoce li ju rezati itd.

osoba koja asistira porodu kod kuce i koja je obucena za to prije svega zna da je najbolje ne petljati se. nema klistira i brijanja, nema prokidanja vodenjaka, nema ctg-a nego povremeno nenametljivo slusanje porodnom slusalicom, zena ne lezi nego radi ono sto joj najbolje odgovara, tiska kada zeli tiskati i opet u polozaju koji joj najbolje odgovara, nema navijanja 'kaki, kaki' niti pritiskanja trbuha niti rezanja medjice, posteljica izlazi sama od sebe, bez navlacenja, pritiskanja trbuha... primjecujes li razliku?

osoba koja asistira porodu je tu da nenametljivo sugerira promjenu polozaja, kadu ili masazu, eventualno prodisavanje u trudu da ne popuca, ili pak npr. okrene rodilju na sve cetiri ako ramena teze izlaze, te da na vrijeme primijeti ako bi moglo doci do problema - a osobe koje su profesionalne primalje za porod kod kuce su to itekako ucile u svojoj edukaciji, za razliku od medicinskog fakulteta gdje te stvari sigurno ne uce.

na medicini se uci patologija, a o fiziologiji se uci malo ili nimalo. jer i predavaci, kao i osoblje koje radi u rodilistima, vrlo rijetko ili pak nikada nisu prisustvovali pravom fizioloskom porodu - jer su ga sprijecili vec u samom zacetku. i kako od takve osobe ocekivati da govori da li je porod kod kuce u redu ili ne, a kamoli da asistira tako necemu?

kao sto veli juanita, svidjalo se to nekima ili ne, u velikoj vecini zemalja na zemaljskoj kugli asistirani porod kod kuce je legalan i dostupan, postoje istrazivanja koja se njime bave i pokazuju da zaista jest SIGURAN, i jednog dana, makar u dalekoj buducnosti, ce zazivjeti i u hrvatskoj, jer ne mozemo dovijeka biti izolirani od napretka u medicini...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    kao sto veli juanita, svidjalo se to nekima ili ne, u velikoj vecini zemalja na zemaljskoj kugli asistirani porod kod kuce je legalan i dostupan, postoje istrazivanja koja se njime bave i pokazuju da zaista jest SIGURAN, i jednog dana, makar u dalekoj buducnosti, ce zazivjeti i u hrvatskoj, jer ne mozemo dovijeka biti izolirani od napretka u medicini...
    Upravo tu i jest problem: shvatiti da napredak ne znači uvijek više nečega (intervencija, pregleda, otkrivanja potencijalnih problema) nego da napredak nekad znači i manje, znanstveno gledano. To ne ide samo na liječnike, nego na sveopću populaciju -- rodilje, njihove partnere i cjelokupnu okolinu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni odnos medicinara prema porodu lici na odnos vrlo skrbnog i briznog roditelja koji iz potrebe da sve ispadne savrseno napravi najvecu mogucu gresku prezastiti dijete (odnosno rodilju) i time mu (joj) oduzme sva moguca prava i svede na bice koje ne zna i ne moze nista.
    iz pozicije tog roditelja (medicinara) sve je napravljeno najbolje sto se moze ali nazalost po dijete/rodilju ponekad najgore.
    ne znam da li kuzite usporedbu?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kužim

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, s tim da skrban i brižan roditelj u pravilu voli svoje dijete, a kad gkedaš povijest, u ovoj amerikanizaciji i industrijalizaciji poroda je bilo puno prezira prema ženama i njihovim sposobnostima i težnje da sve ide uniformirano i kao na traci. I sad smo svi skupa u takvoj nesretnoj situaciji koja ne odgovara zapravo nikome, možda samo industriji lijekova i tehnoloških spravica za porod.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je isto kao da kažeš kako jedan kardiolog ne zna ništa o zdravom srcu jer ionako ide na studij da ga zna liječiti pa uči samo patologiju. A kako će znati da je nešto patološki ako ne zna kako to treba izgledati normalno i prirodno.
    Znači babice uče o prirodnom porodu, a ginekolozi uče o komplikacijama i kako ih izazvati nepotrebnim intervencijama
    No šalim se malo.

Ajd neka muški ginekolog ne zna kako je to roditi, ali postoje i ženski ginekolozi koji su već rodili. Jel i oni spadaju u istu skupinu ili u neku treću. Nisu babice, ali nisu ni muški ginekolozi?
    Kad su u dokumentarcu the business of being born pitali lijecnice koliko cesto vidjaju potpuno prirodan porod, odgovori su bili:
    1) barely
    2) almost never

Oni takav porod ne poznaju. Ni muski, a ni zenski ginekolozi. Kad iz dana u dan gledas i ucis o interventnim porodima, zaboravis sto priroda sve moze (a mozda nikad i nisi znao).

Koliko je nas prije xy godina porod zamisljao potpuno prirodno, u smirenoj atmosferi, s osmijehom na licu?

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zamisljalo

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    meni odnos medicinara prema porodu lici na odnos vrlo skrbnog i briznog roditelja koji iz potrebe da sve ispadne savrseno napravi najvecu mogucu gresku prezastiti dijete (odnosno rodilju) i time mu (joj) oduzme sva moguca prava i svede na bice koje ne zna i ne moze nista.
    iz pozicije tog roditelja (medicinara) sve je napravljeno najbolje sto se moze ali nazalost po dijete/rodilju ponekad najgore.
    ne znam da li kuzite usporedbu?
    Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Da, s tim da skrban i brižan roditelj u pravilu voli svoje dijete, a kad gkedaš povijest, u ovoj amerikanizaciji i industrijalizaciji poroda je bilo puno prezira prema ženama i njihovim sposobnostima i težnje da sve ide uniformirano i kao na traci. I sad smo svi skupa u takvoj nesretnoj situaciji koja ne odgovara zapravo nikome, možda samo industriji lijekova i tehnoloških spravica za porod.
    slažem se i s flower i s VedranomV.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

malo sam čitala vaše postove, i nemojte zamjeriti što ovo pišem, ali mislim da je 90% poroda po bolnici patološki. Ne mislim da je problem u bolničkoj sredini, nego u 100 smjenjujućih doktora, babica i dr. osoblja. Mislim da bi trebalo biti ovako: onaj doktor koji te pregledava taj te treba i poroditi, a ne da se svi na tebi smijene. U konačnici, stvar je i povjerenja pri porodu u osobu koja te porađa, ako tu osobu 1 put vidiš u životu zašto bi mu/joj vjerovala - zato što ima dr. ispred imena :? Čitala sam negdje da je oxitocyn hormon i povjerenja (uz to što je hormon "ljubavi" i drugi nazivi koji mu se pripisuju) i da se prilikom seksualnog doživljaja luči kada u nekog imamo povjerenja i dovodi do sexualne ekstaze. Zato bi više voljela da se rode bore i za opciju poroda u bolnici pod humanim uvjetima, jer da se u tako intimnom trentuku po meni izdefiliraju svi doktori - oprostite mi, nisam osjetljiva, ali to je i za mene previše. Za porod kod kuće, one curke koje znaju moje postove, znaju da nisam za jer se previše bojim za dijete.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probali smo elin, probali, više puta i na razne načine. Što ćeš kad nema sluha, prevelik je to sustav, ne vidi koristi od promjena. Po drugim zemljama su se stvari promijenile kad se našao neki jaki političar ili političarka koji su na temleju znanstvenih i statističkih istraživanja pokrenuli promjene. Kod nas tako nekog još nema.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

elin, Roda se za humanizaciju poroda u rodilištima počela boriti i puno prije negoli za legalizaciju poroda kod kuće.
    ove su recimo naše akcije vezano uz to samo u zadnjih godinu dana, a ti nam se slobodno pridruži :
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2447
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2394

nastaviti ćemo i dalje zagovarati sve od toga, ali i za porodne centre, za legalni asistirani porod kod kuće, dakle za samostalnost primalja.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I znaš što isto, flo, kad uspoređuješ prebrižne roditelje i medicinare, čini mi se da je zapravo ispod toga svega - strah. Strah od toga što će biti s djetetom, ako ga se ne kontrolira i ne gura, strah od toga što će biti sa ženom i s djetetom ako se ne upravlja porodom, u zapadnom svijetu i strah od tužbi, i isto tako strah žena za njihovu djecu i za njih same.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih se u kod nas danim uvjetima, kao i Elin, posebno za prvo dijete prije odlučila za porod u bolnici u odgovarajućim humaniziranim uvjetima ili u kući za porode /porodnom centru, jer mi je osobno to nekako draže - priznajem, donekle i zbog tijekom godina i života preslušanih priča i strašenja o porodu kod kuće odn. na neki način "usađenih" strahova.

Znam da je teoretski sigurniji porod doma, da svaka intervencija može povući i više drugih intervencija sa sobom, ali uz naš sadašnji sustav (nesamostalne babice, često neefikasna prva pomoć kojoj treba predugo da dođe na mjesto gdje je potrebna), bolje bih se osjećala u jednoj od dvije gore navedene mogućnosti.

Ali generalno mislim da svakoj ženi treba omogućiti da se informira, da već od mladosti može učiti i skupljati informacije, da onda odluči ono što je za nju u njenoj situaciji najbolje, te da konačno to i dobije, neovisno o tome kako se odlučila.

Al' da će biti dug put do tamo hoće. Što me tiješi je činjenica da svaka žena koja nešto takvo (danas "nerutinsko i neuobičajno") traži, pomaže da se ipak stvari barem malo pomaknu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo jedan moj "strah": što ako beba dobije tešku žuticu nakon poroda kod kuće? Kako se za to pobrine primalja/ postpartum doula?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poznato je da se višak bilirubina najlakše izlučuje čestim dojenjem.
    "sunčati" se beba može i na običnom dnevnom svjetlu.
    a ako se s tim ne osjećate mirno, uvijek možete s bebom otići doktoru u DZ ili u bolnicu...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mama Juanita, pročitala tvoje linkove i svaka čast, mislim da ste se za dosta stvari izborile i dosta toga pokrenule, ali to nije ono na što se odnosio moj post. Mene je pregledavao jedan liječnik (odnosno 2-3, više ne znam niti sama), a na porodu mi je bio drugi liječnik. I sad je on od mene nešto tražio da napravim, a ja u onoj panici i stresu nikako nisam mogla dokučiti što. Hoću ti reći, da je to bio doktor koji me pregledavao, sa kojim sam pričala o tome što želim, a što ne želim na porodu, mislim da bi sve bilo drugačije. Ovo pišem stoga što se ja uopće nisam otvarala, a trudovi za poludit, i onda se u 1 sat otvorila 5 cm. Moje je tijelo bilo u totalnom kaosu, i mislim da je uzrok baš to što na porodu nije bilo doktor u kojeg bi imala povjerenja. Ne kažem ja da dr. Blagaić nije o.k., je, ali sam ga na porodu prvi put u životu vidjela. A prodefilirala je i dr. Bekavac i još čitav niz primalja za koje uopće ne znam kako se zovu. Sorry kaj sam vam uzela temu, posebice stoga što ovo što pišem nema veze sa porodom kod kuće, za koji se nikad ne bi odlučila, pa je stoga ovo moj zadnji post na ovu temu. I dalje ostaje moje pitanje: zašto se ne borite za ovo opciju - poznati doktor na porodu umanjuje napetost i stres po meni.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedna od nuspojava umjetnog oksitocina je neonatalna hiperbilirubinemija pa je onda dobra ideja to izbjeći ako korist od njega nije veća nego rizici. Već time što dojiš na zahtjev i što se dijete ne odvaja od tebe si isto smanjuješ rizik, odnosno veći je rizik kad se dijete ne doji dovoljno često.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

elin, ono o čemu ti pričaš je zapravo isto nešto na što upozoravamo da fali u Hrvatskoj-kontinuitet skrbi.
    kao i općenito izbor o vrsti skrbi.
    slažem se da to fali i to također zagovaramo.
    ali eto, malo nas je, u Rodi samo volontiramo, a čeka nas još obitelj, posao, a dobro bi došlo i povremeno malo vremena za sebe...
    ne stižemo sve same, pridružite se

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo jedan stari tekst na tu temu:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=217&Show=1063

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    ali eto, malo nas je, u Rodi samo volontiramo, a čeka nas još obitelj, posao, a dobro bi došlo i povremeno malo vremena za sebe...
    Ja vam se stvarno divim

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I znaš što isto, flo, kad uspoređuješ prebrižne roditelje i medicinare, čini mi se da je zapravo ispod toga svega - strah. Strah od toga što će biti s djetetom, ako ga se ne kontrolira i ne gura, strah od toga što će biti sa ženom i s djetetom ako se ne upravlja porodom, u zapadnom svijetu i strah od tužbi, i isto tako strah žena za njihovu djecu i za njih same.
    sto je naravno potpuno blesavo - imati strah. strah (ako ga tako mislite nazvati) imaju oni koji ZNAJU sto se sve moze dogoditi na porodu, pa i kod (na prvi pogled i jedno vrijeme) potpuno uredne trudnoce (da ne spominjem samu bitnost straha kao takvog). a laici koji ne znaju, pa njih nije ni strah, as simple as that. al' to nije nista cime se treba bas diciti.

toliko za sada. na putu sam, pa ako stignem kvotam drugi put.

samo jos ovo...

Srećom pa to nije bilo previše krivo, kao kod nekih (npr. moje prijateljice kojoj su nasilu čupali bebu van, iako nije bila otvorena do kraja a mali je imao pupčanu vrpcu omotanu triput oko vrata, i slične horor-priče koje već znamo)
    a koliko horor-prica o porodu doma znamo ? il ih uopce nema?

Mislim da bi tebi, kao zagovornici ženskih prava, trebala biti jasna duboka skepsa koju mnoge žene imaju nakon što ih doktori "obrade" na porodima.
    skepsa ne znaci da treba ici grlom u jagode. ma tko je procitao pricu o petrinom neasistiranom porodu doma zna o cemu pricam.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a koliko horor-prica o porodu doma znamo ? il ih uopce nema?
    Pa to uopće nije bila poanta, ne kužim zašto odgovaraš na ono o čemu ne pišem :? Problem uvijek može nastati, to nije sporno, nego je stvar u tome da u njenom i mom slučaju ti horori proizlaze iz bolničkog tretiranja rodilje, a ne iz patološke trudnoće ili poroda samih po sebi.

skepsa ne znaci da treba ici grlom u jagode. ma tko je procitao pricu o petrinom neasistiranom porodu doma zna o cemu pricam.
    Sad bismo se opet trebali kačiti oko ne/asistiranog poroda kod kuće?
    Tvoje argumentiranje nije na uobičajenoj razini: skrećeš u za diskusiju nebitne primjere. Ovdje se uglavnom zagovara porod kod kuće uz stručnu pomoć, odnosno o legalnim načinima da se to provede, a kod Petre ni jedno od toga ne vrijedi. Ako možeš zagovarati legalizirani pobačaj, zašto ti je tako teško prihvatiti pravo žene na vlastito tijelo u drugačijoj vrsti okončanja trudnoće?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

poznato je da se višak bilirubina najlakše izlučuje čestim dojenjem.
    "sunčati" se beba može i na običnom dnevnom svjetlu.
    Vilenjaka su iz bolnice pustili dosta žutog uz iste takve preporuke. Ali ipak je bilo ljeto i više sunca, pa smo to uspješno riješili kod kuće. No ne znam što bih sa starijom koja se rodila usred zimske mrakuše. A djeca u bolnicama ipak dosta vremena provedu na fototerapiji. Kako je to prije rješavano u danima s malo sunčeva svjetla? Kakve su posljedice bile po djecu? Ili da pitanje prebacim na neki drugi topic?

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Ja vam se stvarno divim
    x
    Probali smo elin, probali, više puta i na razne načine. Što ćeš kad nema sluha, prevelik je to sustav, ne vidi koristi od promjena. Po drugim zemljama su se stvari promijenile kad se našao neki jaki političar ili političarka koji su na temleju znanstvenih i statističkih istraživanja pokrenuli promjene. Kod nas tako nekog još nema.
    na koje države misliš? baš me zanima kako je taj proces išao drugdje.

mislim da bi civilizirana i uređena država trebala pružiti građanima, odnosno ženama izbor gdje će i kako roditi.
    a porod u Hrvatskoj i po slovu zakona spada u patologiju. o tome najbolje govori činjenica da u privatnom rodilištu, žena može po svom izboru i bez medicinskih indikacija roditi carskim rezom koji je ozbiljan medicinski zahvat i rizična operacija.
    po meni je to suludo, da je legalno tražit carski rez, a da porod kod kuće spada u "sivu zonu".

vezano za "sivu zonu" pitanje; mogu li primalje iz drugih država dobiti radnu dozvolu za svoju djelatnost u Hrvatskoj?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Upravo tu i jest problem: shvatiti da napredak ne znači uvijek više nečega (intervencija, pregleda, otkrivanja potencijalnih problema) nego da napredak nekad znači i manje, znanstveno gledano. To ne ide samo na liječnike, nego na sveopću populaciju -- rodilje, njihove partnere i cjelokupnu okolinu.
    ma blesavo sam se izrazila, nije mi pala na pamet nijedna bolja recenica. htjela sam reci napredak u smislu da medicina napokon uvidja upravo to sto si rekla - da silne rutinske intervencije ne samo da nisu od pomoci, nego su cesto i stetne.

kako u nekim zemljama dolazi do booma elektivnih carskih bez medicinskih intervencija (brazil - 80% poroda je carski, a u americi postotak rapidno raste), zbog cega je ponovo pocela rasti smrtnost majki i beba, pocele su se paliti lampice i pokusavaju popraviti stetu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto je naravno potpuno blesavo - imati strah. strah (ako ga tako mislite nazvati) imaju oni koji ZNAJU sto se sve moze dogoditi na porodu, pa i kod (na prvi pogled i jedno vrijeme) potpuno uredne trudnoce (da ne spominjem samu bitnost straha kao takvog). a laici koji ne znaju, pa njih nije ni strah, as simple as that. al' to nije nista cime se treba bas diciti.
    moje skromno misljenje je da si potpuno krivo protumacila sto je flower htjela reci.

ona nije govorila o neodgovornim roditeljima koji ne znaju i ne zele znati kakve opasnosti vrebaju na njihovu djecu, niti je aludirala da je to najbolji pristup.

nego da je od roditelja koji su upoznati sa time sto sve djetinjstvo i odrastanje moze donijeti, i toliko su obuzeti strahom da ce se nesto desiti njihovom djetetu da iz tog straha rade stvari koje na kraju zapravo nanose stetu djetetu i sprecavaju njegov normalan razvoj - a sve iz najbolje namjere,

dakle da su od tih roditelja bolji roditelji koji su svjesni i informirani, ali ne rade paniku i ne dozvoljavaju da ih strah potpuno obuzme

sto ce reci, za porod doma necu uzeti osobu koja je x godina ucila i stazirala i promatrala interventne porode, nego osobu koja je x godina ucila i promatrala prirodne porode kod kuce, od kojih su neki bili uspjesni, a neki su morali zavrsiti u bolnici. radije biram osobu koja ima znanje, ali ne dozvoljava da strah gospodari njenim postupcima, nego osobu koja je toliko opsjednuta zenskom nesposobnoscu da rodi bez komplikacija i intervencija da samo gleda i ceka gdje ce naci neki problem.

a o petrinom neasistiranom porodu zaista ne bih, vec smo stoput prozvakali razlike izmedju asistiranog i neasistiranog poroda kod kuce... mislim, ako ti je to jedini argument...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma blesavo sam se izrazila, nije mi pala na pamet nijedna bolja recenica. htjela sam reci napredak u smislu da medicina napokon uvidja upravo to sto si rekla - da silne rutinske intervencije ne samo da nisu od pomoci, nego su cesto i stetne.
    Ma nisi se loše izrazila, dapače. Ja sam svojim postom samo htjela naglasiti koliko je kulturološki uvjetovano naše razumijevanje riječi "napredak" i kako ga nekad treba resemantizirati, dati mu šira značenja

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    Ja vam se stvarno divim
    x
    na koje države misliš? baš me zanima kako je taj proces išao drugdje.
    Prvenstveno V. Britanija, zatim Novi Zeland, mislim i Australija, u Mađarskoj se isto nešto kuhalo, čini mi se, probat ću iskopati par linkova. Za V. Britaniju prosurfaj za Cumberlege report.

MC, strah najprije treba osvijestiti da bi se moglo suočiti s njim i pogledati zašto je tamo, treba li biti tamo i u kojoj mjeri. U suprotnom donosimo odluke iz straha, a ne iz znanja.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

hvala VedranaV

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Felix, Argenta, lijepo ste obrazlozile svoja promisljanja!

Nakon MC-iong posta :shock: (MC, molim te nemoj to shvatiti osobno - problem je definitivno u meni, a ne u tebi !!), ja sam bila u stanju jedino mantrati “Never be impatient with illness, immaturity, nor ignorance...”

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Kako je to prije rješavano u danima s malo sunčeva svjetla? Kakve su posljedice bile po djecu?
    posljedice su smrt djeteta ili ako je slučajno preživjelo (prije 100 godina nema šanse da bi preživjelo; primjer ti je engleski kralj Henrik VIII i njegova žena španjolska princeza Katarina kojima je umrlo ne znam niti sama koliko djece i sve nakon poroda upravo zbog toga, osim škotske kraljice Mary koja nekim čudom to uopće nije imala) teška retardacija. Imam bratića koji je ostao teško retardiran jer nisu skužili na vrijeme. Dojenačka žutica nije nešto sa čime bi se trebalo igrati. Nemoj sad skočiti, uopće ne mislim da si se ti time igrala, nego odgovaram. Toga sam se bojala kao vraga, jer nije samo stvar u Rh faktoru, nego i u krvnoj grupi, ako je mama krvna grupa O, a tata bilo koja druga, može do toga doći, s time da su posljedice teže nego kod nekompatibilnosti Rh faktora. Ali to ne smeta da rodiš doma, po mom mišljenju, jer se javlja par sati nakon poroda. Ma ja sam za opciju da žene imaju mogućnost roditi doma naravno uz stručnu pomoć, ali velim sama se nikada ne bi opredjelila za to. Ipak, poanta je u pravu izbora i ako vam treba podrška - tu sam.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pod tim ne misliš na fiziološku žuticu, zar ne?

anamar, evo dijela intervjua s Inom May Gaskin:

http://www.withwoman.co.uk/contents/info/inamay.html

You clearly have an international perspective on midwifery. From that perspective, what do you see about the current situation of midwifery in the UK?

I've been watching you all here for about twenty years. Morale was very high twenty years ago, you were getting some things done, there was a lot of excitement. Then there was excitement about Changing Childbirth, the Winterton Report, having a Member of Parliament, Audrey Wise, who was really on your side. I know it had to be a huge loss, her recent death.

I think also I might have an idea of what would help you get back up on your feet again, and that would be to look at New Zealand. That helped me, I've been watching them for twenty years too and they are way ahead of where they were twenty years ago. They're independent now, and that's something that midwives in all countries should aspire to. They've actually pulled it off. They got their early inspiration from a US organisation called NAPSAC (National Association of Parents and Professionals for Safe Alternatives in Childbearing). They still publish good work (see www.napsac.org).

Joan Donnelly - the key figure in the early days who midwifed the midwifery movement in New Zealand - borrowed a lot of stuff from NAPSAC. When she and only two other midwives attended all of the home births in the country, they knew that they needed some soil to grow, and saw that as the home birth mothers. So they got those mothers involved and they got them passionate. Joan Donnelly has got a brilliant strategic mind, she's a first-class politician and also a great midwife. She had the loyalty of the women, understood the midwives' needs and yet she's also a broad thinker, quite a visionary. She brought those mothers and midwives together, they had home birth associations all over New Zealand before they had the New Zealand College of Midwives, they only formed that around 1990.

The New Zealand midwives were able to win their autonomy with doing political work, writing letters to the media, witty letters, they took on all these fights and won so much, they even had the cartoonists on their side, they had their own cartoonist doing work. They won their independence, their autonony, got out from under nursing around 1990. Now they've had ten years to show that, because of doing this, their perinatal mortality went down. It's hard to counter that argument.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u svakom slučaju, kako je već netko rekao, novor. žutica je nešto što se dešava dosta sati nakon poroda.
    tako da to uopće ne mora biti odlučujući faktor pri odluci o porodu kod kuće.
    ja to gledam ovako: ako se odlučim na porod kod kuće, to ne znači da u slučaju bolesti (svoje ili svojih bližnjih) neću potražiti pomoć u DZ ili bolnici (ili od nekog drugog za kog smatram da mi može pomoć).
    to za mene znači uzeti najbolje od onoga što ti se nudi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam u svakom slučaju za dozvoljavanje mogućnosti izbora. ukoliko žena hoće roditi u svoja 4 zida - ona će i roditi (forumski primjeri), pa bilo to i u tzv. sivoj zoni. a siva zone je najgora opcija - ona mora što prije nestati i to područje se legalizirati.

a što se tiče neasistiranog poroda - bez ikakvog educiranog osoblja - to bi u svakom slučaju zakonski zabranila. to nek ostane u sivoj zoni, jer kako drugačije spriječiti naivne žene koje pročitaju dva članka dvije priče o porodu i misle kako je sve peace of cake. pa se upuste u takvu avanturu, a mogu sto i jednu stvar zabrljaviti. radi se ipak o životima. takvu odluku ne bi sigurno prepustila samo majci.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    Ja vam se stvarno divim
    x
    sad ću ja napisati kao jedna "stara" roda, kada sam ja prije nekih 5 godina nešto slično napisala na ovom forumu
    (da sam zahvalna za to što roda radi.. ili tako nekako).
    dakle reče ona meni ovako nekako:" pusti zahvale i divljenje, dođi i daj koliko možeš, ima još puno posla"

nastavak topica na :Porod kod kuće, 3.dio

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Porod kod kuće, 3.dio

mod.edit:
    nastavak topica s http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...610279#1610279

http://www.acegraphics.com.au/diary/...s/2005_09.html

Midwifery legislation in South Australia
    Sandra Kanck is a politician (Democrats) in South Australia who really understands midwifery. For many years she has championed their cause, attending their functions, officiating at special midwifery events and working hard in the Parliament to have midwifery recognised through legislation.

Today I have received a Press Release from her office, announcing a very important step forward along the road towards the acceptance of midwifery as a mainstream healthcare option for women in SA. This is what is says:

Wednesday 14th September 2005

OF MIDWIFE BORN

In a "cut to the chase, Minister" move South Australian Democrats Leader, Sandra Kanck, will today introduce the Midwives Bill 2005.

"This legislation is long overdue," says Ms Kanck.

"South Australian women want and deserve better access to midwifery services and this legislation is needed to ensure that happens. Witness the number of women clamouring for the limited places in the WCH Midwifery Group Practice.

"Further it makes sense, from a public policy perspective, for an increasing number of births to be managed by midwives rather than obstetricians

"Obstetricians are the experts best able to handle high-risk, abnormal and complex births. Midwives provide expert, highly cost-effective care to healthy women during pregnancy, birth and during the post-partum period.

"Since the beginning of this year South Australia has had a group of Midwives who are licensed to practice under the Nurses Act but who are not trained as nurses; they are graduates of direct-entry midwifery courses.

"The Bill provides for the registration of midwives and midwifery students; to regulate midwifery for the purpose of maintaining high standards of competence and conduct by midwives and midwifery students in South Australia; and for other purposes.

"It's not really controversial yet getting the Rann Government to support this legislation has proven a most difficult birth process.

"This Bill will pave the way for SA's own purpose-trained midwives to be registered, recognised and regulated in their own right," said Ms Kanck.

I am not sure how long it will take for this legislation to pass (let’s hope that it does), but it is wonderful step forward. South Australians are lucky to have such support in the Government.

Stranica 8 od 15 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •