:? kakva ljutnja, kakvi bakraci. jednostavno je rasprava previše odmakla da bih se u nju mogla ponovo uključiti, traži previše vremena, a toga ovih dana baš nemam na pretek, pa onda radije se isključim, jer se onda samo dodatno nanerviram kad ne stignem odgovarati.elin prvotno napisa
![]()
pitanje je itekako legitimno, no prečesto na njega umjesto stručnjaka laici odgovaraju. i onda jos idu u drugu krajnost. i to je što mene... nervira.Ja bi ovako postavila pitanje: gdje je granica između potrebnih i nepotrebnih intervencija, gdje je granica između potrebnog i nepotrebnog davanja lijekova?
felix, nisam uspoređivala asistirani porod s jehovinim svjedocima, nego se radilo o mom stavu kao takvom. ako hoćeš drugi primjer: nikad ne bih obukla burku (koja se nosi u nekim zemljama) i stoga ne mogu podržavati taj "izbor" oblačenja, dapače. mogu se zamisliti da abortiram, mada ne mora značiti da bih to učinila u konkretnom slučaju, stoga podržavam ab.MC, usporedba s jehovinim svjedocima je blago receno neprimjerena. asistirani porod kod kuce je nesto sto je u velikoj vecini zemalja svijeta zakonski regulirano i moguce, a postoje i statistike (sluzbene) koje pokazuju da je takav nacin poroda siguran. kakvi mrtvi jehovini svjedoci?
ako se ja mogu pomiriti s zakonskom regulativom tog načina poroda, i vi ćete s činjenicom da neki ljudi - koliko god bili informirani o tom načinu poroda (možda čak više i od vas) - ne dijele vaš stav (ne mislim ovdje sad osobno na mene, ja sam ionako duduk.). ako se radi o humanizaciji poroda u bolnicama (o ambulantnim porodima), o mijenjaju prije svega cijelog sustava (jer vidim da nisu baš za sve krivi samo doktori i med. sestre, često rade u oktroiranim uvjetima) - ići ću s vama na "barikade", al' ovaj vid ne mogu podržati jer ne vidim njegov smisao, nepotrebno mi je rizičan. kako za majku, tako i za dijete. previše se idealiziraju sretno završeni slučajevi, premalo se kritički propituje cijela stvar (jer se i ne zna što bi se moglo i pitati), posebice kako to uistinu izgleda u drugim zemljama, i s kojim problemima se tamo susreću ljudi. a razlozi poput "osjećala sam (da je to moja zenska snaga)" - meni nisu nikakav argument da promjenim mišljenje. no hard feelings.uglavnom, sve sto je neobicno, neuobicajeno, nevidjeno u praksi - naravno da ce ljudi imati odmak
:? kako možeš ovako nešto reći ? i sad nakon ovoga bih trebala vjerovati da znaš o čemu pričaš ? koliko vremena novorođena beba treba provesti bez kisika da bi došlo do oštećenja mozga ? i koliko vas je bilo sigurno jel te primalje iz inozemstva znaju (pravilno intubirati)?Inače imaš ili dovoljno vremena ili ti je tako svejedno gdje si.
tko zna njemački - i interesira se za članak kontra poroda doma i jos jedan od jedne njemačke primalje koja se bavi porodima doma i koja recimo explicitno navodi roditeljima da NE ZNA intubirati (kao i većina njenih kolegica), nek mi se javi na pp. tekstovi su jako zanimljivi i ako nađem vremena, prevest ću ih. (pa se može objaviti na portalu![]()
smijem se sama sebi).
eto. ja malo odužih.![]()