Citiraj mama courage prvotno napisa
Citiraj VedranaV prvotno napisa
MC, moje mišljenje je da to sve malo preosobno shvaćaš.
lako se može steći taj dojam, al', zar se to ne može reći za svaku od vas, kad pokušavate objasniti (najčešće brojnijim) neistomišljenicima bitnost nečega u što vjerujete da je ispravno ? kad kao volonteri radite u udruzi?
Ne znam, mogu govoriti samo za sebe. Ono što pokušavamo je dati informacije, pa onda svatko može dalje raditi po vlastitoj savjesti. Ne znam kako možemo pomoći onima koji dožive informaciju kao nabijanje krivnje ili nametanje nečeg što ne žele, u svakom slučaju to nam nije namjera niti zbog toga to govorimo.

što mi donekle smeta je činjenica da na rodinom portalu imam prilike pročitati rečenice poput "spravljeno od svinjske sperme" i sve negativnosti bolničkog poroda, al' nitko se ozbiljno nije pobrinuo da navede opasnosti poroda doma. ako već smatrate da ne indoktrinirate, nego samo informirate... al' ovako vam fakat kvarim "veselje" stalno nešto kontrirajući.
Opasnosti poroda doma su manje ili jednake nego opasnosti u bolnici, kod normalne trudnoće. Ne znam na što bi trebali upozoravati, na neodgovorne primalje? Eto, njih se treba čuvati kao i ostalih neodgovornih ljudi u životu. Osim toga, imamo slobodu stavljati ono što ocijenimo da nedostaje i da se ne može drugdje naći. Što se tiče svinjske sperme - je li zaista napravljeno od svinjske sperme? Ako je, onda je to činjenica, a sad kakvo će značenje netko drugi tome pridodati, njegova je stvar (ili njena).

Ne znam vjeruješ li u znanost, no imaš znanstvena istraživanja koja pokazuju da je porod kod kuće uz adekvatno školovanu primalju sigurniji za majku i dijete ili jednako siguran kao porod u bolnici.
kao što se ono veli: sve to fino zvuči u teoriji, a upravo u praksi se postavlja konkretno pitanje: što znači "adekvatno skolovana primalja" ? u ovim njem. tekstovima s jedne strane jedna primalja, s druge strane pedijatar - oboje navode isti problem: da primalje NISU adekvatno školovane niti opremljene.
Imaš program školovanja EU koji propisuje što je adekvatno školovanje.

a što to konkretno znači u hr? ako se zakonski stvore uvjeti da hrv primalje prisustvuju porodu doma? jesu li one već adekvatno školovane ?
Ne, nisu.

Što se tiče intubiranja - koje su sve intervencije bile prije koje su mogle uzrokovati da dijete ne diše?
što želiš reći da potreba za intubiranjem, situacija da dijete prestane disati ne može se pojaviti izvan bolničkog sustava tj. za vrijeme poroda doma ?
Ne, ne želim ništa reći, nego pitam.

Postoji li nešto drugo što primalje znaju, a što je alternativa intubiranju?
alternative intubiranju nema.
Tvrdiš da je intubiranje jedino što se može napraviti kad dijete ne prodiše? Pogledat ću i raspitati se moraju li primalje u sklopu školovanja priznatog u EU znati intubirati. Mislim da da, ali provjerit ću.

Znam da okreću dijete na trbuh, lagano ga protrljaju po leđima, imaju neku prirodnu tinkturu koja potiče disanje.
to nije alternativa. al me ipak fascinira pridjev "prirodan". i što ako to trljanje po leđima ne uspijeva ?
Drago mi je da sam te razveselila, a žao mi je što ne možeš dozvoliti ništa drugo osim svoga.

Sve dok pupkovina pulsira, dijete ima kisik. Ako je prerežeš odmah, neće ga imati.
i kad pupkovina prestane pulsirati, a dijete prestane disati ?
Najbolje da takvo pitanje uputiš nekoj samostalnoj primalji. Znatiželjna sam, zašto to točno pitaš?

Sad sam, dok sam kopala po netu za anamar, naletila na podatak da je na Novom Zelandu pao mortalitet nakon što su primalje dobile veću autonomiju.
a nitko ne spominje mortalitet u nizozemskoj koji je sa svojih 9,1 promila viši nego u njemačkoj sa svojih 5,8 promila.
Nemam sad dovoljno informacija da bih ti na to odgovorila. Imaš li možda kakvo tumačenje zbog čega bi to sve moglo biti? Nešto sam davno čitala o tome koji su sve faktori, ali se sad zaista ne mogu više sjetiti.