kanga

:? a gdje sam ja to uopće govorila o statistikama ? statistike su u ovom slučaju jako nezahvalne kao dokaz ičega, jer osim što se poredi ono što se porediti želi, zanemaruje se i greška na malo broju primjera. dovoljno je da na 1000 poroda doma se zanemari jedan smrtni slučaj (jer se recimo pripiše bolnici, do kojeg je rodilja na kraju stigla) i da ispadne da je porod doma stoposto siguran, tj. sigurniji od poroda u bolnicama, gdje se može smrtnost (recimo) mjeri u 0,5 promila.

i to što sam protiv poroda doma ne znači ipso facto da smatram da kod bolničkih poroda nema potrebe za promjenama i da se tamo ne događaju također smrtni slučajevi.

zagovaram ambulantni porod kao opciju (mada eto i kod njega može doći do problema kad majka i dijete dođu doma).

Osim toga, imamo slobodu stavljati ono što ocijenimo da nedostaje i da se ne može drugdje naći.
ovo je bit. ponekad sam naivka, dobro da si me podsjetila.

Ne, nisu.
jel to znači da ćete vi (kao udruga) koja se bori za ovaj način poroda predložiti da se čeka ta (prva) generacija novih primalja da se uopće započne s (zakonsko reguliranim) porodima doma?

Tvrdiš da je intubiranje jedino što se može napraviti kad dijete ne prodiše?
postoje razne metode reanimacije. neki lječnici smatraju da je intubiranje u ovom slučaju jedini način reanimacije, jer drugi načini reanimacije samo još više guraju vodu (il što je već u djetetu) dublje, umjesto da ga "izbace" van iz djeteta. to ovako na brzinu moj laički način objašnjavanja.

Pogledat ću i raspitati se moraju li primalje u sklopu školovanja priznatog u EU znati intubirati. Mislim da da, ali provjerit ću.
jedno je što moraju, a drugo jel znaju. navela sam članak primalje koja smatra da nisu dovoljno naučeni za to. dozvoljavam da je žena možda i u krivu.

Imaš li možda kakvo tumačenje zbog čega bi to sve moglo biti? Nešto sam davno čitala o tome koji su sve faktori, ali se sad zaista ne mogu više sjetiti.
između ostalog jer im je prenatalna dijagnostika loša. (ako sam dobro zapamtila).

Ja bih taj članak uzela kao primjer što sve može otići krivo u nekom sustavu
upravo to. diami, hvala ti na trudu. a to što je senzacionalistički - ima takvih i na portalu, pa rijetko tko bere brigu, pa nemoj ni ti za ovaj.