Citiraj mama courage prvotno napisa
dobro si primjetila - tema je porod kod kuće, a ne bolnički porod. to ipak puno mijenja u argumentaciji, zar ne ? pa ne učestvujem na ovom topicu da ističem prednosti bolničkog poroda, nego da ukažem na negativnosti poroda doma, koji se sustavno pokušavaju zanemariti na ovom forumu. i zašto bih ja tebe uvjeravala u sigurnost poroda u bolnici ? :? ako ti ne vidiš ama baš nikakve razloge, i sve temeljiš na svom slučaju, onda ću te teško uvjeriti u suprotno. :?
MC, evo mojih odgovora na tvoja pitanja:

Ne bih se slozila da to ista mijenja u argumentaciji. Tema sigurnosti (ili negativnosti opcenito) poroda doma ne moze se promatrati odvojeno od sigurnosti (negativnosti) poroda u bolnici (i to pogotovo onakvog kakav nam se danas nudi – jer sustav je trom, a promjene spore). To bi bilo jednako kao da raspravljas o sigurnosti voznje sa/bez AS u odnosu na ne-voznju.

Zao mi je ako si na temelju mojih postova zakljucila da “sve” temeljim na svom slucaju. Zapravo, godinam radim na svom informiranju o problematici poroda, a moj mi je slucaj posluzio tek kao povod za to. Za razliku od tvog, moj je dojam da Rodin portal (kojeg sam prvi put u zivotu otvorila prije otprilike pola godine) donosi dasak svjezine u jednoumlje koje po pitanju poroda vlada na nasim prostorima.

Za mene je izbor temeljen na strahu samo privid izbora – tu pricu ne kupujem (a pretpostavljam da nisam jedina). Iz tog sam ti razloga predlozila da svoje stavove pokusas potkrijepiti argumentima o sigurnosti poroda u bolnici (kakav nam je danas na raspolaganju). Dakle, cilj mog pitanja nije bila provokacija, nego pokusaj da raspravu napravim konstruktivnijom (za mene je konstruktivna rasprava ona koja ima potencijal da barem za 1 mm pomakne moj stav, u bilo kojem smjeru, u odnosu na poziciju s koje sam krenula).

ovoliko ti mogu reći: interesi (i prava) rodilja za porodom u ugodnoj (i dostojnoj) atmosferi je svakako legitiman (i ja ga potpuno podržavam), ali samo kao razlog da bolnice promjene svoj sustav rodilišta, a osoblje svoj način razmišljanja
Mislim da se prvi dio tvoje izjave podrazumijeva sam po sebi i da se svi s njime slazemo, a i drugi bih potpisala ako izostavis "ali samo".

i nemoj misliti da u svom vlastitom primjeru nisam napravila ustupke, samo radi sigurnosti djeteta.
Vidis, i ja sam radila ustupke – dozvolila (eh, kao da sam imala izbora...) da me dripaju jer su me uvjeravali da „ne znam sto su to trudovi“ (zamisli cuda – samo zato jer nisam imala potrebu vikati i skakati po krevetu), bez obzira sto su me upravo ti i takvi trudovi u vrlo kratkom vremenu otvorili 6 prstiju. U mom je slucaju ovaj „ustupak“, na zalost, isao na stetu sigurnosti mog djeteta.

To o cemu pricam, na zalost, ne spada u domenu omaski niti neljubaznosti – to su mentalni sklopovi koji ce se u nekim glavama moci (mozda) promijeniti jedino paralelno s vrednovanjem istinskog fizioloskog poroda, sto ce podrazumijevati i priznavanje legitimiteta poroda kod kuce. Eh, da tek u tom trenutku mozemo racunati na bolnicke porode za koje ce se stavr izbora za odlazak svesti na dodatnu sigurnost (i, da citiram Mikkino iskustvo, na „gospodski“ dozivljaj ) .

Zao mi je sto nisi nasla motivirajucim odgovoriti mi na moje pitanje, ali ipak

Sto se tice „poluilegale“, tebi je, kao pravnici, pretpostavljam jasno da je pitnje vremena kad ce se dogoditi izlazak iz te zone (barem na papiru), kao sto je meni, kao nekom tko 10ak godina radi u znanosti, jasno da znanstvene spoznaje cesto imaju dug i trnovit put do opce prihvacenosti...