Dijete potrči kroz sobu, ne gleda, zvekne ramenom o štok...
ili
zapne nogom za prag...
ili
dok se provlači ispod stola, podigne glavu i naravno, udari se...
Moja svekrva, MM trče da nalupaju štok, prag, sto...jer je štok kriv što se našao u tom trenutku u zidu te se malac udario.![]()
Meni to strašno ide na živce. Kad malac zaplače, utješim ga uz objašnjenje da se udario jer nije bio dovoljno pažljiv, nadajući se da će sljedeći put barem mrvicu više paziti.
Meni je MM čisti primjer da je ovakav način tješenja pogrešan. I dan danas, šta god da se desi, kriv mu je neko drugi. Čak i kad krivca nema - takav se mora izmisliti.Jednostavno nije naučio da je u datom momentu možda kriv on ili viša sila i gotovo. Da ne mora svaki put kad se razbije čaša, padne kiša na oprano auto ili biloštadrugo neko/nešto biti linčovan/o...
Ili možda griješim ja, što prihvatam stvari onakve kakve jesu i ne tražim krivca i tamo gdje ga nema?

Jednostavno nije naučio da je u datom momentu možda kriv on ili viša sila i gotovo. Da ne mora svaki put kad se razbije čaša, padne kiša na oprano auto ili biloštadrugo neko/nešto biti linčovan/o...
Odgovori s citatom
stoku u koji sam udarila . I momentalno bih zaboravila na sebe dok bih neko vrijeme zabrinuto posmatrala stok . Mislim sve to u cilju kako bi mi se skrenula paznja pa da ne placem vise .