Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Kriv je štok!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Kriv je štok!

Dijete potrči kroz sobu, ne gleda, zvekne ramenom o štok...
    ili
    zapne nogom za prag...
    ili
    dok se provlači ispod stola, podigne glavu i naravno, udari se...

Moja svekrva, MM trče da nalupaju štok, prag, sto...jer je štok kriv što se našao u tom trenutku u zidu te se malac udario.
    Meni to strašno ide na živce. Kad malac zaplače, utješim ga uz objašnjenje da se udario jer nije bio dovoljno pažljiv, nadajući se da će sljedeći put barem mrvicu više paziti.

Meni je MM čisti primjer da je ovakav način tješenja pogrešan. I dan danas, šta god da se desi, kriv mu je neko drugi. Čak i kad krivca nema - takav se mora izmisliti. Jednostavno nije naučio da je u datom momentu možda kriv on ili viša sila i gotovo. Da ne mora svaki put kad se razbije čaša, padne kiša na oprano auto ili biloštadrugo neko/nešto biti linčovan/o...

Ili možda griješim ja, što prihvatam stvari onakve kakve jesu i ne tražim krivca i tamo gdje ga nema?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: Kriv je štok!

Citiraj thousands of voices prvotno napisa
    Da ne mora svaki put kad se razbije čaša, padne kiša na oprano auto ili biloštadrugo neko/nešto biti linčovan/o...

Ili možda griješim ja, što prihvatam stvari onakve kakve jesu i ne tražim krivca i tamo gdje ga nema?
    Ovako i ja.
    A posebno mi se diže kosa na glavi od onoga: ajmo istući stol jer si se udarila

Ja joj kažem u takvim situacijama: dogodi se nekad, proći će , mama ljubi, nije nitko kriv...

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A mene su vracali da vidim sta sam uradila " jadnom " stoku u koji sam udarila . I momentalno bih zaboravila na sebe dok bih neko vrijeme zabrinuto posmatrala stok . Mislim sve to u cilju kako bi mi se skrenula paznja pa da ne placem vise .
    Zato danas uvijek prvo pomislim da je sve moja krivica

Mislim da si u pravu ...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da takve stvari ne izazivaju trajne psihološke posljedice. Tim više što tako radi npr. samo svekrva, a mama ne. Ako udaranje štoka pomogne djetetu da zaboravi na bol, mislim da neće biti neke štete po psihu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne znam, ja nisam za udaranje uopće- bio to stol ili mlađa seka.
    Meni to zvuči kao da je potičem na agresivno ponašanje. Zašto bih je poticala na to da mora nekome vratiti?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I meni to udaranje ide na živce.
    Neki dan gledam jednog malog od 18 mjeseci i lupio se u stol i počne on lupati po stolu. Prvo nisam skužila kaj radi, a onda mi je sinulo. I ima puno takvkih primjera.
    Ne samo do starijih, deda i baka, već i od mama i tata.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto ne učim Leonu da je kriv stol ili štok ili štogod, pa se pridružujem grupi koja poluuspješno preodgaja bake i dede po tom pitanju

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sto uopste neko mora biti kriv? Stok, stolica ili dijete?
    Bitnije mi ga je utjesiti. A najbitnije da ga ne tjesim time sto cu nekog ili nesto tuci....

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Mislim da takve stvari ne izazivaju trajne psihološke posljedice. Tim više što tako radi npr. samo svekrva, a mama ne. Ako udaranje štoka pomogne djetetu da zaboravi na bol, mislim da neće biti neke štete po psihu.
    slažem se, pogotovo što sam ja jedna od onih što su "tukle" štok, pod, stol....kad bi se šefica zveknila.
    i to mi je manje traumatično nego da plače pola sata jer se drmnila.

i to "udaranje" je po meni rezervirano za malu djecu.
    Šefica sad ima 3,5 i naravno da zna kako joj stol nije kriv šta je opalila glavom nego njena nepažnja (koju sama istakne). i bome to moje udaranje štoka i stola stvarno nije pobudilo u njoj agresivnu crtu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

koliko se god trudili ," ne utjecat na psihu " , nikad zapravo nećemo znati što se u njihovim glavicama smišlja. :/

općenito su teoretski stvari po tom pitanju danas kud i kamo kvalitetnije nego prije pol stoljeća no ipak djeca nam od slućaja do slućaja različito reagiraju. pravila nema.

klinci su klinci i to trebaju biti .

slažem se po pitanj štoka , ne treba ih poticati u razmišljnju i zauzimanju stava da je uvijek netko drugi kriv :D

ponekad je bake / svekrve i mame / dovoljno vidjeti u primjeni svojih metoda pa da nam se digne kosa na glavi

u svemu tome ima draži
    sve je to život

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Identičnu stvar radi moja mama koja mi čuva klinca.Rezultat- frajer je naučio tući!!
    Imao je fazu koja je trajala par mjeseci kad je lupao sve oko sebe,i stvari i ljude i govorio "tući!"
    I danas, s više od dvije godine,kad je ljut na nekoga-udara ga.Pokušavamo ga odučiti,ali ide jako polako.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi nismo tukli... mi smo dragali štok / stol / stolicu....

kako je tek njih bolilo, a nisu znali plakati!!!

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Kriv je štok!

Meni je MM čisti primjer da je ovakav način tješenja pogrešan. I dan danas, šta god da se desi, kriv mu je neko drugi. Čak i kad krivca nema - takav se mora izmisliti. Jednostavno nije naučio da je u datom momentu možda kriv on ili viša sila i gotovo.
    E ovako i kod mene, i strašno mi ide na živce. Uvijek je neko drugi kriv, nesmeta mi to udaranje stola nego to što je neko drugi kriv . Npr ima kćerku iz prvog braka, već odrasla, kad god nešto loše napravi kriva njena mama.
    Sad kad naša djeca nešto naprave kriv neko drugi, ja ili geni moji naravno. I to ti on meni kroz šalu govori...da ja neplanem. Radi mali glupost a on pita: Jesi to u vrtiću vidio :? Ma mislim se šta će govoriti kad odrastu.
    A što se tiče udaranja štoka i sl. i ja to radim ali ne da krivim sve okolo i normalno da mu kažem da mora paziti jer se on kreće.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

viš, dobra ideja!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja uglavnom nastojim utješiti s notom "dogodi se svako, mama/tata će poljubiti i proći će.
    Moji (babe, didovi) automatski i nesvjesno imaju za naviku tući predmete, ali se time previše ne sekiram, i tu se slažem s Deaedi

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    ja uglavnom nastojim utješiti s notom "dogodi se svako, mama/tata će poljubiti i proći će.
    Moji (babe, didovi) automatski i nesvjesno imaju za naviku tući predmete, ali se time previše ne sekiram, i tu se slažem s Deaedi
    također smo uvijek ljubili da prođe,i uvijek bi nekom čarolijom prošlo

a situacija da se udari zločesti štok možda je bila dva puta s drugom bakom ali se uopće nisam na to obazirala...svejedno bi došli na poljubac da prođe,bez obzira na glupi štok

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zločesti stol

Malo doprinosa raspravi... od prije 2 godine 8)

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pogodile ste me u žicu. Ja sam to svekrvi i prigovorila. Prvo nisam mogla vjerovati šta mala radi, a poslije Sva sreća pa me je poslušala. Sama ideja da je stol zločesti pa ga treba tući mi digne tlak na 200.
    Ima i drugi biser: Kad nešto padne na pod ili je zaprljano onda je to : "Kakano". Ma mislim, helou?? Kakano je g...no, a ne nešto što se ne dira, onda kako ćemo zvati ono što JE kakano??

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i meni je sve što padne na pod kakano.
    Go*no je us*ano

Ma ja se uopće s tim ne opterećujem. Ima i gorih stvari

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Prekrasno mi je bilo kad sam se ja nedavno zveknula u glavu, a moj Filip mi pritrci, zagrli me, poljubi i ponavlja: "Proci ce, proci ce..." Bas sam bila ponosna, to je od mene naucio, tako sam ja njega tjesila. Ni nemoj plakat, ni udri po stolu/stoku, ni trebas paziti, samo- daj da ljubim i proci ce. Bake su znale govorit zločasto stol, mi im pricali da to ne rade, ali...nisu bas sasvim stale, ali se nije primilo.

Ne mislim da ce takve stvari pojacati agresivnost (moj je dovoljno agresivan i bez takvih fora), ali poticu da se traži krivac i odgovornost van samog sebe.

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bake su stvarno nevjerojatne! I moja mama to radi! Meni to nikad ne bi palo na pamet - tući predmete... To je valjda nekakvo narodno "blago"...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

moj stariji sin po navici još uvijek sam dolazi meni da ga poljubim gdje se lupio!

inače slažem se da bi nekako trebalo preodgojiti bake i didove! ja sam bila između dva ekstrema gdje se jedna strana (luda svekrva) ponašala prema jednogodišnjem djetetu tako da ga je slala u čošak zbog neke gluposti(na to sam poludila i nikada više nisam dopustila da dijete bude nasamo s njom) a s druge strane moji roditelji koji djetetu dopuste da im se doslovce popne na glavu s riječima "to smiješ samo nama ali ne mami i tati"(moš mislit ) i nakon toga sam uvijek imala problema s djetetom u objašnjavanju da se neke stvari ne smiju nikako !

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja mu preusmjerim paznju sa panike tako da pitam 'gdje je bo-bo?' (d a pokaze TOCNO gdje je, to ga fokusira... ja jos dodatno znam pitati - jel tu ili tu-2 cm u desno npr)..
    onda puhnem/pusu dam i kazem 'ooode bo-bo' i pokazem kao da odleti sa tog mjesta gdje mi je pokazao da ga boli...
    dovoljno da se potpuno smiri kod manjih udaraca (kojih je veeeelika vecina)...
    kod tezih pricekam malo da place u zagrljaju (nikad to nije vise od minutu-dvije) i onda 'bo-bo procedura'...

sad je doslo do toga da kad zvekne u parku a ja sjedim podalje - samo vikne: 'maaaamaaa, di je bo-bo?'
    pa ja puhnem kroz zracnu udaljenost nekad i preko 15metara i on se nastavi igrati... ne da mu se sad dolaziti do mene niti me cekati da se dovucem do njega, pre zanimljiva mu je igra...
    nekad si i sam promrmlja u bradu 'proceduru', puhne, da si pusu i ide dalje...

a to da ce ubuduce pokusati paziti niti ne sumnjam...
    kad ipak kazem nesto tipa 'moras paziti' - to je kad sam se i sama uplasila od njegovog pada, udarca... (malo sisla s pameti, jelte)

za tucu stokova, stoga, nema potrebe...
    neko mu je jednom to pokazao pa ga je gledao k'o u ludjaka: 'kakva tuca - pusi, ljubi tu gdje je bo-bo i idemo dalje...'
    da je s tom osobom puno - malo bi si popricala s njom...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi ne tucemo nikoga niti raspravljamo mnogo o krivici kada se udari. Samo je tesim i iduci put kada krene da pravi istu "gresku", podsetim je kako je bilo prosli put i pokazem joj kako da prodje a da se ne udari. Za sada to super funkcionise.
    Da mi dete mnogo vremena provodi sa nekim ko tuce stolove i sl., to bih svakako menjala. A izludjuje me i samo jednom kada vidim tako nesto, ali kontrolisem se ,jos uvek , jer zaista ne mislim da to bilo kako utice na nju ako je retko sa osobom koja to radi.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Znači, ipak sam u većini , barem ovdje.

Ne kažem da udaranje štoka utiče na psihu i potiče agresivnost ali vraćanje udarca (ni krivom ni dužnom ) štoku mi je pogrešno.
    izmišljanje krivca tako postaje obrazac ponašanja, bar kod mog MM i njegovih. Uvijek je neko drugi kriv. Mda, takvim ljudima je vjerujem lakše - okriviti drugog umjesto sebe, ali živjeti s takvim ljudima je već .

lucky day - fora s letećim bo-bo ti je

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i mi smo prošli kroz to
    dakako da je začetnim bila moja mama
    poludjela sam .. ali onda je bilo već kasno
    no da se ispraviti, prvo dobro "oribaš" uzročnika, da ga neutraliziraš
    nakon toga sam polako tražila samo objašnjanje di se udarila, onda pusa i prođe

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

To mi je super ideja.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i ja sam uspjela odgovoriti moju mamu od toga. sad je isto pusa i prođe i napomena da se mora gledati kud hoda.
    Užasno mi je glupo to udaranje stvari, zapravo udaranje uopće. A šta kad se sudari s drugim djetetom? Treba li i njega udariti? To je izlječilo moju mamu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

lucky day - fora s letećim bo-bo ti je
    eh, nije moja fora...
    ex-sveki me inspirirala...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa

To mi je super ideja.
    slicno 'tehniku' koristimo za ljude, zivotinje i biljke... tj. nest sto ne zelim da udari ali ne zelim sprijeciti kontakt...
    pogotovo dok je bio mladji i nije jos mogao fino kontrolirati pokrete ruku pa su pokusaji dodira znali manifestirati kao udarac...

dakle, krene udariti/dodirnuti - ili vec udari a ja kazem 'draaagi pas', 'draaaga palma' - i to mu vec sugerita 'ton' kojim ce uspostaviti fizicki kontakt s objektom...
    tako da smo mi fazu 'udaranja' kao nacin istrazivanja i uspostavljanja kontakta sa fizickom stvarnoscu prilicno brzo i bezbolno prosli...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •