Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: Ljetna dezurstva

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ljetna dezurstva

ljeto je jos daleko, ali vec razmisljam o dezurstvima u 7. i 8. mjesecu. i mladjoj jaslickoj skupini, dakle djeca oko 2 godine.

za one koji nemaju baku i dedu za cuvanje preko cijelog ljeta: kako ste to rijesile? mi imamo dede i bake koji mogu povremeno uskociti, ali i uz godisnje i njih skrpat cu 5-6 tjedana, ostaje mi jos cijela 3-4 tjedna za popuniti.

teta cuvalica? dok se navikne na nju, trebat ce par tjedana, a onda taman opet pocinje vrtic...

ipak dezurstvo? kombinacija novih teta, nove djece, novog prostora...

ili da pokusam iskemijati da bake i dede uskacu onda kad nema nasih teta, a kad je bar jedna nasa teta valjda ce biti dobro, iako je u drugom prostoru i sa starijom novom djecom...

zanima me, da li ta dezurstva pocinju tocno 1.7. (utorak) ili se mogu nadati da ce poceti tek 7.7. (ponedjeljak)? mozda cjepidlacim, ali to je cijeli tjedan koji mi puno znaci.

bas sam :/ :?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Prikrpat ću se uz ovaj topic jer me zanima kako uopće izgledaju ljetna dežurstva. Nama je ovo prva godina i koliko sam saznala djeca iz drugih objekata će doći u naš (najveće dvorište sa najviše hlada, stvarno je najpovoljnije za ljeto) ali kako je s tetama? ove dvije "zimske" tete ostaju pa ih rotiraju po grupama? koliko često se mijenjaju tete u grupi, svakodnveno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osobno, uvijek smo koristili dežurstva i sa starijim i sada s mlađim. Nikakvih problema nismo imali, djeca su znala sve tete

Godišnji uglavnom koristimo krajem lipnja, tako da su doslovno cijelo ljeto u vrtiću.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Ljetna dezurstva

Citiraj Felix prvotno napisa
    zanima me, da li ta dezurstva pocinju tocno 1.7. (utorak) ili se mogu nadati da ce poceti tek 7.7. (ponedjeljak)? mozda cjepidlacim, ali to je cijeli tjedan koji mi puno znaci.
    je, ljeto je jos daleko ali ovo s datumima me baš podsjetilo: ne da dežurstva kod nas prošlog ljeta nisu počela ('već') 1.7. nego su počela i dosta ranije, oko 15.6. - baš kao što škola završava školsku godinu. Najbolje pitaj u svom vrtiću.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vec 15.6. :shock: nece valjda :/
    pitat cu danas.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

felix, obično u 7. mjesecu bude više djece i poznatih teta. 8. je kritičniji.

Kod nas dežurstva obično počnu kao i školski praznici

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja već zna sve tete. Vjerujem da neće s tom promjenom biti oduševljena, ali nadam se da neće biti problema.
    Mi isto možemo pokriti samo za vrijeme GO, ostalo će u vrtić.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

uh, o ovom jos nisam razmisljala!!
    i nama ce ovo biti prvo ljeto u vrticu i nisam bas sigurna kako ce to izgledati! :/

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

a kako se tete šaltaju po grupama? koliko često ih mijenjaju? jel i njihove budu dio vremena?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dežurstva traju koliko i šk. praznici.

druga soba, vrlo malo igračaka jer su ih pospremili, svaki tjedan druga teta (naše smo vidjeli možda 2 tjedna cijelo ljeto), u jednom trenutku 4 spojene grupe. tete ne stignu naučiti ni kako se dijete zove.

nisam očekivala da će biti tako loše... :/

ove godine se skroz navikao na vrtić, poznaje sve tete i djecu pa očekujem da će biti lakše, ali ću se i organizirati tako da ne bude stalno u vrtiću.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dežurstva su čista koma

mi smo naravno imali dežurstva i za Uskrs

kad je Bush došao u Zg vrtić je radio do podne..a ja na poslu nisam radila do podne

sad će početi ljetna dežurstva vjerovatno već od 20.6. (kao recimo prošle godine)

uopće mi se više ne da raspravljati zašto je tome tako i nitko me ne može uvjeriti da tako mora biti..ima manje djece..pa?

imam i ja manje stranaka po ljeti i kaj bi sad trebala, ne radit dva mjeseca?

eh da, vjerojatno će anketa i za 1.maj i za ona dva praznika u 6. mjesecu

također, bila je anketa i za Božićne/novogodišnje praznike kada su dežurstva trajala sve do 10.1.

inače, u dežurstvu je gomila djece s tetama koje se konstantno rotiraju i sve mi se čini da niti jedan dan nisu iste

sad za Uskrs Sof je bila tri dana u dežurstvu, dolazim po nju, tamo neka žena (prvi put je vidim ja, a bogme i Sofi), Sofi si uzima stvari, a ona će - to se tako kod mene ne radi, ja to ne dozvoljavam - ne znam točno šta je bilo u pitanju

da ona ne dozvoljava..otkud bi to moje dijete trebalo znati šta ona dozvoljava kad je vidi sad i tko zna kad drugi put

ne znam kako ćemo ovo ljeto, ali su im ta dežurstva totalno bezveze..mislim, kužim da je recimo 8. mjesec kritičan, ali baš tolike silne dane u godini..

i još me samo zanima koja je to poveznica između vrtića i školskih praznika..to još nitko nije uspio objasniti

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

još me samo zanima koja je to poveznica između vrtića i školskih praznika..to još nitko nije uspio objasniti
    Ovo je i meni vječna misterija i bila bih zahvalna da mi netko objasni.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

objašnjenje je da su za vrijeme školskih praznika starija braća/sestre doma/kod bake/na putovanju pa tako i mlađi s njima, te su vrtići poluprazni.

jako klimavo, po mojem mišljenju - iako razumijem i organizacijske probleme kad se pojavi upola manje djece nego obično, i pravo i potrebu teta da iskoriste zasluženi godišnji... činjenica je da u cijeloj priči ispaštaju djeca.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja ne znam NIKOGA tko cijelo ljeto može biti na godišnjem.
    Mislim pritom na roditelje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi smo koristili ljetno dežursto i bila sam zadovoljna. Spavao je kad je tribalo, jeo kad je bio ručak, igrao sesa drugom dicom, a to mu je bilo ful bitno.
    Ne znam kako će šljakati sa Lukom, ali primjetila sam da ga baš ne zabrinjava puno nova teta (u imao je novu tetu nekoliko tjedana u 1. misecu i sve je prošlo super)
    Ali ljeti nema puno djece koliko se to čini.
    Kad je Duje bio u ljetnom vrtiću, bilo je, možda, 4-5 dice više nego obićno.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

objašnjenje je da su za vrijeme školskih praznika starija braća/sestre doma/kod bake/na putovanju pa tako i mlađi s njima, te su vrtići poluprazni.
    Vrlo klimavo, baš kao što si rekla.
    Nemaju svi vrtićarci stariju braću/sestre.
    Dio te starije djece (za one koji ih imaju) je možda doma sam i iluzorno je očekivati da usput čuva i mlađeg brata/sestru.
    Dio je recimo na putovanju (organizirana ljetovanja, sportski kampovi, whatever)-zar su i mlađa djeca s njima na tom istom putovanju?
    Dakle, jedina opcija koja drži vodu je da je baka-servis ili čuvalica u pogonu cijelo ljeto, pa se u takav aranžman može uklopiti i mlađe vrtićko dijete. I opet pod uvjetom da taj baka-servis može hendlati i malo dijete (ja konkretno imam baka-servis koji može hendlati Miju od 7 godina, ali nikako ne može Tina od 2,5 godine, jer ga ne smije dizati, ne može potrčati za njim isl.)

Kad sve ovo izuzmeš, ostaje zapravo mali postotak djece koja mogu biti zbrinuta za vrijeme školskih praznika (van vremena kad su roditelji na godišnjem, što u većini slučajeva iznosi maksimalno 3 tjedna-sad govorim prvenstveno o ljetu).

Nisam nikome postavljala pitanja (da se ne bi tko osjetio prozvanim), jer pretpostavljam da svi ovako slično razmišljate, samo sam probala verbalizirati (i svoju) muku.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kod nas počinju ljetna dežurstva od onog zadnjeg praznika u 6. mjesecu

djeca iz svih objekata (a ima ih 5) se spajaju i idu u centralni objekt. tete se organiziraju tako da im stalno budu tete iz njihovog objekta, ako već ne iz grupe.

mi do sada nismo koristili ljetna dežurstva, samo ova "sporadična" kad se djeca iz jednog objekta spoje u jednu grupu. i na tom uskrsnom dežurstvu sam imala okršaj s dežurnom tetom, baš iz razloga koje sofke navodi. :/ sve u svemu, dežurstva a vjerojatno ćemo ove godine koristiti i ljetno dežurstvo.

e da, i provodi se anketa negdje tamo u šestom mjesecu da vide jel idemo u sedmom ili osmom na godišnji, nema nijedan - mislim super

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja ne znam NIKOGA tko cijelo ljeto može biti na godišnjem.
    Mislim pritom na roditelje.
    ja sam lani malu držala na dežurstvu do 15.7.
    u 8. mjesecu niti ima dežurstva niti radi vrtić. taj misec je (šta se roditelja tiče) snađi se druže.

ja sam lani uzela godišnji 15.7. do 5.9.
    tako ću isto i ove godine i na taj način rješim pitanje i dežurstva, a i toga di bi s ditetom kroz 8. misec.
    baka i dida servisa nemamo.
    meni je jedina srića da radim u takvoj firmi di mogu uzet toliko godišnjeg odmora, doduše neplaćenog ali ne možeš imat i jare i pare.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nije stvar u teti (jednina) koja će zamijeniti njenu tetu koja je na godišnjem, naviknut će se na tu tetu i opet ufurat u neku rutinu

stvar je u tetama (množina), svaki dan je druga i to je totalni raspašoj

ja bila osobno prisutna kad su se tete preko telefona dogovarale i kombinirale kad će koja kojoj uskočit, tipa -ajd ti sutra i u srijedu popodne pa će onda Zorica u srijedu prijepodne, a ako ona ne može budemo pitali Maricu...ne karikiram

kaj nema tamo nekog reda i rješenja o godišnjima pa da se zna tko je kad i koliko, a da djeca ako već imaju zamjenu imaju tu zamjenu neko vrijeme?

ipak se ne radi o kiosku pa da je nebitno tko će ti prodati novine tog jutra, to su mala djeca koja se vežu za te tete

a ovo objašnjenje o starijoj braći je u najmanju ruku neumjesno..kao prvo, nemaju sva djeca braću i sestre, a kamoli stariju braću

možda netko ima dva vrtićarca, a možda je nemoguće da prvačić čuva mlađu sestru/brata, a možda nema ni bake koja će uskakati

osim toga, ni formalno-pravno, ako ćemo cjepidlačiti, nemaju vrtići veze sa školom, ni po vlasniku, ni po plaćama koje se isplaćuju ljudima itd..

ne bi da se ovo ponovo pretvori u prepucavanje između 'nas' i 'njih' i volimo mi naše tete, ali neke stvari se u vrtićima moraju početi mijenjati

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sofke, vrlo je jednostavno: tetama se prekovremeni sati ne plaćaju nego na temelju njih dobiju slobodne dane. Zato imaju više godišnjeg nego ljudi koji rade u firmama.
    Mene to isto strahovito ljuti, za vrijeme dežurstva su uvjeti kod nas katastrofa, djece je u grupi jednako ili čak više nego inače (iznimka su samo Badnjak i Veliki petak), tete ne stignu ni zapamtiti imena a kamo li nešto više. Tete tu zbilja nisu ništa krive, jedino me malo ljuti suptilni pritisak koji se ponekad vrši na roditelje, ono kao "što nećete uzet godišnji, pa svi spajaju praznik s vikendom, neće biti djece..." itd

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A kod nas ne samo da spoje grupe - ionako sve tete zna, nego spoje nekoliko vrtića :shock:
    Njegova tete rade po dva tjedna, i uopće na kraju ne moraju biti u njegovoj grupi :shock:

Ailish, kakvi prekovremeni? Pa one rade od 7-12 i od 11-15:30, s tim da su tu i tamo dežurne od 6:30, ili do 16:30.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ninaXY, ne znam točno što se sve broji, jesu li to samo zamjene kad je netko bolestan ili svi dani kad su dežurne prije 7:30 i iza 16:30 (ili kako je već redovno radno vrijeme). Ovo objašnjenje sam čula od teta, kao i da jedva stignu iskoristiti sl. dane

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a i tetama se broje sati pripreme kao i učiteljima i profesorima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh da, vjerojatno će anketa i za 1.maj i za ona dva praznika u 6. mjesecu
    Pa zar nije bilo govora da su ankete ukinute/zabranjene prije nekih dva-tri mjeseca :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne plaća im se prekovremeni, kažeš?

meni frend radi do 2.6. svaku subotu i nedelju, imaju neki dead line, nešto što se MORA napraviti

plaćeni prekovremeni? Ha-ha

Slobodni dani? Ništa od toga

Al uvijek može uzeti radnu knjižici i ići tamo di misliš da ti je bolje

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma ne bi htjela sad tu zvučat da ja ne bi da žene idu na godišnji

neka idu, ali onda nek organiziraju da kad su tete jedne grupe na godišnjem da druge dvije tete čuvaju grupu u nekom kontinuitetu..pa ne idu valjda svi na godišnji u isto vrijeme

vrtić NIJE škola, u vrtiću ne bi trebalo biti kolektivnih godišnjih..ili?

jer djeca dolaze u vrtić preko ljeta za razliku od školske djece kojih nema

pa ni moj cijeli ured ne može na godišnji u isto vrijeme..to su cijele svađe, tko je viši po hijerarhiji, tko je zadnji došao..ako si najniži u hranidbenom lancu ideš na godišnji od 25.8...ako uopće ubodeš ljetni mjesec

a u našem vrtiću koliko me pamćenje služi već od 20.6. totalni kaos, naše obadvije tete iz grupe otišle na godišnji u isti dan od mjesec i pol?

meni to ipak nije normalno pa koliko god one slobodnih dana imale

zavidna sam zapravo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje iskustvo je takvo da nikad ne znas tocno kada ce dezurstva poceti, i budi spremna na nepoznate tete.
    Nase najgore ljetno dezurstvo je bilo nakon prve jaslicke godine. Jos uvijek imam griznju savjesti sto sam to dopustila i sto su me uhavtili nespremnu vec 15.6.
    I zaista ne mogu nikako prihvatiti isti način organizacije dezurstava za jaslicare i vrticance.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

slobodne dane tete nakupe od prekovremenih sati - kad su same s djecom cijeli dan (nema joj kolegice, a ni zamjene) od 7.30-16.30, a to im grad ne plaća

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ajme cure...zar nije bila već ovakva nekakva tema pred Božić... i sad se povlače ista pitanja... i uvijek vas muči kak tete imaju toliko godišnjeg, kak imaju kolektivni i sl.
    tete moraju iskorisitit godišnji u periodu srpnja i kolovoza, jer tada ima manje djece... isto tako ga koriste i od Božića do Sv. tri kralja... razlog je taj što doista ima manje djece i logičnije je da se tada koriste godišnji nego da teta traži godišnji usred godine dok joj je puna grupa njene djece...uo(samo uostalom, tad ga ni ne može dobiti (samo u iznimnim situacijama)ti
    nijedna teta ne može biti puna dva mjeseca na godišnjem (i ako se to dogodi - opet mora biti neka iznimna situacija da joj ravnatelj to dopusti)
    dane godišnjeg imaju kao i svi ostali zaposleni u državnim firmama.... i ne znam zbog čega se ti dani uspoređuju s danima nekog drugog radnog mjesta... svatko je mogao izabrati taj posao ako ga već smatra toliko laganim i imati toliko godišnjeg...
    to je kao da se one krenu žaliti što netko drugi bez problema može u rujnu, listopadu, studenom ili bilo kojem drugom mjesecu na godišnji...ili da se žale zato što drugi imaju veće plaće od njih... to su apsurdi... svatko od nas je birao svoje radno mjesto
    i ne znam gdje rade od 7-12 i od 12-15.30... zvuči apsolutno neistinito
    a da imaju neplaćene prekovremene, to je istina... a činjenica je da mnoge ni ne dobiju te obećane slobodne dane...
    ali opet...to nije naša briga

a sad što se tiče organizacije rada tijekom ljeta... trebalo bi se organizirati tako da s djecom budu tete koje djeca najviše poznaju i dobar ravnatelj će se potruditi s voditeljima to tako i organizirati... nikad si tete same ne mogu organizirati kada će raditi... i uostalom ne znam kako se može dogoditi da se svaki dan izmjenjuju...šta netko ide na dan-dva na godišnji, pa se onda vrati? :/ nije mi jasno...

eto...ne želim da ovo shvatite kao neki napad, jer to i nije...samo vam želim pojasniti neke stvari koje znam o tome...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    vrtić NIJE škola, u vrtiću ne bi trebalo biti kolektivnih godišnjih..ili?

jer djeca dolaze u vrtić preko ljeta za razliku od školske djece kojih nema

a u našem vrtiću koliko me pamćenje služi već od 20.6. totalni kaos, naše obadvije tete iz grupe otišle na godišnji u isti dan od mjesec i pol?
    rtić djeca dolaze prek ljeta

ovo moram komentirati...
    i sama si napisala da vrtić nije škola i da u vrtić djeca dolaze prek ljeta...
    a sad... kako se taj nerad škole tijekom 2 i pol mjeseca smatra ok, dok se rad vrtića čitavo to vrijeme, ali u izmijenjenim uvjetima smatra nenormalnim...?
    škola svoja vrata 15.6. zatvori i nitko vas ne pita kamo ćete sa sedmogodišnjim djetetom (koje je samo za godinu dana starije od primjerice predškolca i još uvijek ne može ostajati čitavo ljeto samo kod kuće?) dok vrtić čitavo vrijeme radi i imate gdje zbrinuti djecu...zar ne?

i ja bih najradije da je to nekako drukčije uređeno, npr. da svaka grupa ima 3 tete na grupu i da one koriste godišnje i u drugim mjesecima, ali da kad jedna koristi druge dvije rade...i da se grupe nikada ne moraju spajati npr. to mi se čini super rješenjem, ali tu opet dolazimo do pitanja novca i Grada, a ne samih teta

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ups... sorry cure za onaj prvi dio nepotpune rečenice... se tu može editirati i izmijeniti post?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam stvarno za to da se radnička prava do kraja poštuju, ali... Ali, ja, iako sam na specijalizaciji i ne radim u svom labosu, preko ljeta moram mijenjati šeficu i ne mogu na godišnji kad i ona.
    A u našoj grupi, mlađoj jasličkoj, su se na Veliki četvrtak i petak pokupile OBJE tete.
    E pa meni to nije u redu i ne može me nitko uvjeriti da se nije moglo drugačije. Sigurno se može napraviti raspored po kojem uvijek uz djecu može biti bar jedna njihova teta.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bubička, kad bi tete imale godišnjeg i i slobodnih dana kao ostali zaposleni kako ti kažeš, ne bi bio nikakav problem roditeljima namjestiti da idu na godišnji kad i jedna od teta... očito je da se tih slobodnih dana nakupi dosta i onda nastane ova situacija s kojom nismo zadovoljni ni mi ni vi... a s ovim rješenjem s 3 tete vjerujem da bi svi bili prezadovoljni

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa gle...nisam rekla kao ostali zaposleni nego kao zaposleni u državnim firmama....
    a i istina je da se tih slobodnih dana nakupi podosta i još žalosnija istina da mnogi ne uspiju čak ni to iskoristiti

a 3 odgajatelja po grupi... ideal...možda i to svi mi doživimo jednog dana

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Ja sam stvarno za to da se radnička prava do kraja poštuju, ali... Ali, ja, iako sam na specijalizaciji i ne radim u svom labosu, preko ljeta moram mijenjati šeficu i ne mogu na godišnji kad i ona.
    A u našoj grupi, mlađoj jasličkoj, su se na Veliki četvrtak i petak pokupile OBJE tete.
    E pa meni to nije u redu i ne može me nitko uvjeriti da se nije moglo drugačije. Sigurno se može napraviti raspored po kojem uvijek uz djecu može biti bar jedna njihova teta.
    govornosti itd. a mislim da uopće ne bi bilo

a gle..radiš baš ono što sam rekla da mi nije ok... uspoređuješ svoje radno mjesto s njihovim...
    mislim, ako se radi paralela po pitanju godišnjih odmora, onda se može krenuti i s paralelom plaća, uvjeta rada, odgovornosti i sl. a mislim da nas to nikamo ne vodi...

sad razmisli kako tijekom 7. i 8. mjeseca uvijek može biti jedna ako svaka ima 25 dana (minimalno...još idu neki dodaci na staž)... i može se dogoditi da vaše dijete bude u vrtiću baš kad se dogodi da nema nijedne, a da su npr. bile tjedan prije...
    i uostalom...svaka osoba ima svoj privatni život... možda žena može na ljetovanje kod sestre samo u 7. mjesecu , a druga pak ima neki svoj razlog itd. da sad baš previše ne kompliciram

uglavnom, po mom mišljenju trebalo bi organizirati rad s djecom tako da se izmjenjuju one tete koje su im najbliže svojim grupama i koje rade zamjene u toj grupi i tijekom godine i na takav raspored ne bi trebalo biti prigovora...

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja imam razumijevanja za situaciju u vrtićima i ne zamjeram odgojiteljima što imaju toliko slobodnih dana, ali mi je zaista, zaista blesavo da vrtići prate školsku godinu u smislu spajanja grupa kad traju školski praznici. To zaista nema logike. Istina, djece bude manje, ali ne nužno zato jer su školski praznici, nego zato što većina roditelja koja se nekako može snaći radije izbjegava dežurstva i spajanje grupa. Barem je tako kod nas u grupi i u to sam sigurna jer sam razgovarala s drugim roditeljima. Mnogi čim vide anketu pronalaze druge načine, ako ih imaju. To je vrsta ucjene i to je ono što mene ljuti. Meni bi bilo poštenije da odgojitelji slobodne dane i godišnji koriste tijekom cijele godine pa da tada u skupinama bude po jedan zamjenski odgojitelj, a ne da se spaja po pet grupe s dvije svima nepoznate tete i to za svaki blagdan i produženi vikend usred godine. Slažem se da je kolovoz specifičan, ali je jedan, a ispada da je takav i prosinac, pa ožujak/travanj pa opet svibanj/lipanj,...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

opet stara priča

mi roditelji nezadovoljni, tete koje misle da se njih osobno napada ako se ustvrdi da sistem ne valja (a po meni ne valja i gotovo), povišeni tonovi s obje strane i tako svaki put pred 'praznike'

ne znam tko je pitao da kako objašnjavam da škole ne rade dva mjeseca i da je to ok, a vrtić mora

iskreno, briga me, jer mi dijete trenutno ima tri godine i ide u vrtić..i ne sviđa mi se da od 12 mjeseci skoro 4 mjeseca nisu redovni uvjeti u tom istom vrtiću

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ako ovaj topic krene u prepucavanje na relaciji tete-roditelji zadesiti će ga ista sudbina kao i sve takve prije njega.

Sustav je takav kakav je, promjene su male i idu jako sporo, na nama kao roditeljima s jedne strane i odgajateljima s druge je da radimo ono što je u najboljem interesu naše djece koja pohađaju vrtiće/jaslice.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    a gle..radiš baš ono što sam rekla da mi nije ok... uspoređuješ svoje radno mjesto s njihovim...
    Naravno, njihovo je puno odgovornije.
    I ne mislim da je problem u tetama, jer i inače mislim da nikad nije problem u zaposlenicima, već u šefovima, tj. u organizaciji.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    opet stara priča

mi roditelji nezadovoljni, tete koje misle da se njih osobno napada ako se ustvrdi da sistem ne valja (a po meni ne valja i gotovo), povišeni tonovi s obje strane i tako svaki put pred 'praznike'
    A i ja kažem da je stara priča, ali ne znam zašto se uvijek ta priča ponavlja kad se ništa ne poduzima...

ja mislim da bi se npr. roditelji i tete (a naravno i ostali zaposlenici vrtića) trebali udružiti i napraviti peticiju za 3. odgajatelja u grupi.... ili bar za manje grupe, jer će proći još puno vremena prije nego se počnu poštivati novi normativi...a čak se i stari, koji su doista nehumani, krše i prekoračuju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e to te ja pitam

tete s ovog foruma trebale bi iznijeti svoje viđenje problema i dati insajderske informacije vezano za organizaciju posla unutar vrtića (ako se slažemo da problem postoji a da tete nisu te koje su za njega odgovorne), rasprava bi trebala krenuti u tom smjeru i ...peticija, zašto ne?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kako je s manjima od 3 godine - ali kikica je već prve godine vrtića (dakle 3 godine i 3 mjeseca) upala u ljetna dežurstva. tete su se stalno mijenjale, ali nikad nisam imala problema. nju nisu smetale ni promjene teta čuvalica, a u drugoj godini ih je dosta promijenila.

bilo mi je drago kad sam dolazila po nju, i sve tete su ju hvalile. a i ona njih. čak su joj se više sviđale od "stalnih" teta .

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Upravo sam krenula pisati kad je zatražen insajderski pogled .
    Želim dati malo pozitivniji stav prema ljetnom periodu.Žao mi je da toliko vas ima negativna iskustva, voljela bi da se netko javi tko ima i pozitivne primjere.
    Stvarno je sve u organizaciji. Kod nas jedna teta ide u jednom mjesecu, druga u drugom tako da je skoro uvijek poznata teta sa djecom. To se toliko poštuje da ne iskorištavamo sav godišnji, već nam ostaje u toku godine ( kad koristimo ne po željama, već po direktivi- ali to je druga tema). Slobodnih dana nema, ali i to je druga tema.
    A sad rad po ljeti. Postoje čitavi projekti za organizaciju rada ljeti, skripte sa temama, sastanči se mjesecima unaprijed o dogovorima za ljeto. Baš zbog toga što je to najosjetljiviji dio godine.
    Mislim da se svi jako trudimo u tom periodu, baš zato što je i nama jako teško raditi po ljeti. Djeca se stalno izmjenjuju, nema kontinuiteta, stalne su adaptacije povratnika, radiš osim sa svojom djecom i sa nepoznatom djecom. Nerealno je očekivati dobro upoznavanje sa roditeljim i djecom, a očekivanja od strane roditelja su velika.
    Ja se uvijek stvarno naradim po ljeti, baš je naporno.
    Jako je teško, pogotovo u jaslicama gdje su djeca puuuno povezanija sa svojim tetama.
    Potrebna je dobra organizacija jer je vrijeme godišnjih i djece ima manje i normalno da je odgajatelja manje.
    U cijeloj toj situaciji djeci se pruža puno. Stalne su igre eksperimenata sa vodom, izvlače se bazeni, kupamo se i sunčamo, organiziraju se natjecateljske igre, organiziraju se kampovi u dvorištu, imitativni izleti, likovne radionice, eko radionice,ma strašno puno sadržaja se priprema. Mogla bi nadugačko pisati o tome koji sadržaji se sve nude djeci.
    Žao mi je da to nitko ne vidi i na komentira jer radi se punom parom.
    P. S. Obožavam svoj posao, ali ja sam zavidna svima koji po ljeti rade usporeno i sa 50 % snage, a čini se da tako radi pola Hrvatske

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Veki, svaka čast, ali kod nas toga nema

Ja zbilja cijenim naše 'redovne' tete, stalno nešto rade s djecom, nešto se izrezuje, boja, lijepi, uče se pjesmice..da sad ne ispadne da tete ništa ne rade i da se ne vidi i ne cijeni nečiji trud

samo me ta organizacija muči, vjerojatno ovisi od vrtića do vrtića i od ravnateljstva, ne od teta ponaosob

i za sorciere, koliko mi se čini njena kćer ima 16 godina, možda je ovo ipak tema za mame vrtićaraca koji će ovo ljeto opet na dvomjesečno dežurstvo

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ne znam zašto bih ja nekome trebala plaćati da mi čuva djete kad to djete ide u vrtić koji radi cijelu godinu. I koji plaćam.
    Bake i dede imamo, ali svi su zaposleni. MM i ja radimo, doduše, evo imat će Janko privilegiju dvije godine biti doma preko ljeta jer sam i ja doma, pa je sa mnom.
    Ali inače, ide normalno u vrtić i nikakvih probelam nikada nismo imali.
    Niti s tetama, niti s djecom. Ok, on je takvo dijete pa je meni možda zbog toga lakše. Stvarno nemamo loša iskustva. Oni se tamo lijepo igraju, na zraku su s djecom, tete paze ne njih, uostalom kao i cijele godine.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ono što mene najviše živcira je da vidim obje "naše" tete u vrtiću, nisu na godišnjem, ali nisu ni u svojoj grupi nego svaka u nekoj drugoj, ili spremaju sobu ili već imaju neku treću obavezu, nemam pojma. Znam samo da su u vrtiću i rade, a da mi dijete čuvaju nepoznate tete.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    [vo moram komentirati...
    i sama si napisala da vrtić nije škola i da u vrtić djeca dolaze prek ljeta...
    a sad... kako se taj nerad škole tijekom 2 i pol mjeseca smatra ok, dok se rad vrtića čitavo to vrijeme, ali u izmijenjenim uvjetima smatra nenormalnim...?
    škola svoja vrata 15.6. zatvori i nitko vas ne pita kamo ćete sa sedmogodišnjim djetetom (koje je samo za godinu dana starije od primjerice predškolca i još uvijek ne može ostajati čitavo ljeto samo kod kuće?) dok vrtić čitavo vrijeme radi i imate gdje zbrinuti djecu...zar ne?
    kako mozes usporedjivati skolu i vrtic? skola je mjesto namijenjeno izobrazbi, i traje 4-5 sati dnevno, a vrtic je mjesto gdje odvodis dijete na cca 9 sati da ima gdje biti dok radis. kad ti je dijete u skoli, opet imas problem sto uciniti s njim nakon nastave dok si ti jos na poslu, tako da je pitanje ljetnih praznika samo problem vise. s druge strane, vrtic SLUZI ISKLJUCIVO tome da dijete bude zbrinuto dok roditelj radi. a roditelj radi i zimi i ljeti.

Citiraj Freja prvotno napisa
    Ja imam razumijevanja za situaciju u vrtićima i ne zamjeram odgojiteljima što imaju toliko slobodnih dana, ali mi je zaista, zaista blesavo da vrtići prate školsku godinu u smislu spajanja grupa kad traju školski praznici. To zaista nema logike. Istina, djece bude manje, ali ne nužno zato jer su školski praznici, nego zato što većina roditelja koja se nekako može snaći radije izbjegava dežurstva i spajanje grupa. Barem je tako kod nas u grupi i u to sam sigurna jer sam razgovarala s drugim roditeljima. Mnogi čim vide anketu pronalaze druge načine, ako ih imaju. To je vrsta ucjene i to je ono što mene ljuti. Meni bi bilo poštenije da odgojitelji slobodne dane i godišnji koriste tijekom cijele godine pa da tada u skupinama bude po jedan zamjenski odgojitelj, a ne da se spaja po pet grupe s dvije svima nepoznate tete i to za svaki blagdan i produženi vikend usred godine. Slažem se da je kolovoz specifičan, ali je jedan, a ispada da je takav i prosinac, pa ožujak/travanj pa opet svibanj/lipanj,...
    potpis!

slazem se da problem uopce nije u tetama nego u zastarjeloj i neadekvatnoj organizaciji vrtica.

inace, nase tete su na godisnjem 7.7.-1.9. i 15.7.-1.9. jupi! :/ :/

dakle, do 15.7. ce ici u vrtic a mi cemo na godisnji u najgore moguce doba, ne svojom voljom (inace preferiramo godisnje u lipnju, dok nema guzve i more je cisto, a sedmi i osmi radimo - izgleda da je to proslost...)

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    kako mozes usporedjivati skolu i vrtic? skola je mjesto namijenjeno izobrazbi, i traje 4-5 sati dnevno, a vrtic je mjesto gdje odvodis dijete na cca 9 sati da ima gdje biti dok radis. s druge strane, vrtic SLUZI ISKLJUCIVO tome da dijete bude zbrinuto dok roditelj radi. a roditelj radi i zimi i ljeti.
    iskreno mi je žao što vrtić doživljavaš kao čuvaonu, jer je vrtić inače odgojno-obrazovna ustanova u kojoj je dijete i zbrinuto, i odgaja ga se i obrazuje...
    rečenica da vrtić SLUŽI ISKLJUČIVO tome da dijete bude zbrinuto dok roditelj radi mi je prestrašna i prežalosna... i nadam se da ovdje nema puno takvih razmišljanja

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Ono što mene najviše živcira je da vidim obje "naše" tete u vrtiću, nisu na godišnjem, ali nisu ni u svojoj grupi nego svaka u nekoj drugoj, ili spremaju sobu ili već imaju neku treću obavezu, nemam pojma. Znam samo da su u vrtiću i rade, a da mi dijete čuvaju nepoznate tete.
    ovo je primjer doista loše organizacije rada prek ljeta... i pokušajte doći do ravnateljice i popričati o tome...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da se koncept ljetnih dežurstava razlikuje od vrtića do vrtića.
    U našem je vrtiću veliki plus što se djeca dosta miješaju među grupama i poznaju se međusobno, također poznaju i sve tete pa dežurstva obično nisu djeci problematična.
    Ja ljeti imam dvije opcije - djecu slati u vrtić na dežurstva osim onih tri tjedna kad smo na godišnjem, ili poslati mojim roditeljima koji žive na moru i mama mi je profesorica pa ima duže ljetne praznike.
    Opciju da ostane sam na moru kod mojih roditelja prvi smo put koristili prošlo ljeto kad je Patrik napunio 5 godina, godinu ranije smo bili svi zajedno dugo na moru (moj porodiljni), prije toga mi je bio jednostavno premali da bi bio bilo gdje dugo bez mene i opcija vrtićkih dežurstava mi je bila znatno prihvaljivija.
    Ove ću godine imati problem jer će P vjerojatno htjeti ići na more, a F mi je još premala za tu opciju. Razdvajanje njih dvoje bi oboma teško palo to sam sigurna. I šta sad da ja napravim?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •