Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Propust, nezgoda i pitanje odgovornosti u vrtiću

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Propust, nezgoda i pitanje odgovornosti u vrtiću

Zanima me tko je u vrtiću odgovorna osoba u slučaju propusta i nepoštivanja pedagoških standarda, i što se može učiniti ne bi li ih se natjeralo da se propusti ne ponavljaju.
    Evo o čemu se radi. Moje dijete (3 g., jaslička grupa) je prošli tjedan u vrtiću doživjelo nezgodu. U igri je udarila glavicom u rub ormarića uslijed čega joj je pukla arkada, a rana je bila takva da je morala biti šivana. Na sreću, sve je prošlo bez težih posljedica, a na nezgodu će nas trajno podsjećati nadajmo-se-mali ožiljak kraj oka. Dijete je sada već dobro, rana dobro zacjeljuje. Ajde, rekli bismo, dešava se. Djeca skaču, đipaju, padnu, ozljede se...OK, mogu to prihvatiti u slučaju kad su unaprijed poduzete mjere koje mogućnost ozljeđivanja svode na minimum... ALI: Ono što me zabrinjava, i užasava, je činjenica da se netko poigrava sa sigurnošću naše djece i da je moje dijete moglo proći i puno, puno gore. Sigurnost djece ne može i ne smije biti prepuštena slučaju!!! Kako inače drugačije objasniti činjenicu da je taj dan, kad se moje dijete ozljedilo, s djecom bila samo jedna teta i to pripravnica, u vrijeme kad je trebalo biti preklapanje, tj. kad s djecom trebaju biti dvije tete odgajateljice. Kako smo doznali, tete odgajateljice nisu bile na poslu, a zamjena nije bila dodijeljena, pa je pripravnica bila sama s djecom. Mi ne mislimo da je ona kriva, ona jednostavno radi ono što joj nadređeni kažu, i vjerojatno joj nije ni lako ni ugodno biti sama s djecom. No, smatramo da je takva situacija zapravo nedozvoljena i da se radi o propustu za koji je netko odgovoran, tim više što nije prvi puta da je s djecom samo jedna teta, niti je prvi puta da je ta jedna teta zapravo pripravnica.
    Suprug i ja smo definitivno odlučili napisati žalbu ravnateljici, no s druge strane, uvjerena sam da ravnateljica dobro zna kakva joj je situacija u vrtiću i čisto sumnjam da će ta naša žalba nešto bitno promijeniti. A opet, treba reagirati i dati do znanja da sa sigurnošću djece nema improvizacije. Što napraviti, kome se još obratiti? Ministarstvu? Prosvjetnoj inspekciji? Kome???

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad napises zalbu, lijepo napisi kome svi ju sve poslala, dakle, ravnateljici, uredu za prosvjetu (mislim da to spada pod grad Zagreb), Ministarstvu... I lijepo navedi dolje, onako sluzbeno, pod brojevima, kome si sve poslala i da ocekujes pismeni odgovor u zakonskom roku (ako taj rok postoji)...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ta prosvjetna inspekcija, mislim da spada pod Ured za prosvjetu.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ako se radi o privatnom vrtiću, ta me situacija uopče ne čudi. Za državni vrtić mislim da su male šanse da bi pripravnicu ostavili samu sa djecom.
    Žao mi je malene i nadam se da neće imati veliki ožiljak

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I u drzavnom pripravnice ostaju same s djecom i vode grupu s kolegicom koja nije pripravnica tako da to nije nista cudno.Isto se moglo dogoditi bilo kojoj teti.Djeca su nepredvidiva i svasta se dogodi u djelicu sekunde. U slucaju da je doticna teta volonterka onda je nije smijela ostaviti s djecom samu ni pod razno!!!Tu imas itekeko sto kazat.
    Bojim se da bi ravnateljica moga ocitat bukvicu pripravnici prije nego priznat propuste zbog losih mjera zastite i ne slanja nekog na zamjenu. Jer tog zapravo i nema, tete se međusobno pokrivaju ako netko nedostaje, ne stizu nove odmah na zamjenu.Al mislim da bi joj trebala otici dati prituzbu jer ako smatras da bi u to vrijeme trebale biti dvije tete zbog sigurnosti djece, to i reci. Ti si korisnik usluge.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Propust je napravljen i ako ste se odlučili žaliti to napravite Prosvjetnoj inspekciji. Ravnateljici se ne trebate žaliti jer je ona ta koja organizira rad i koja je odgovorna za propust, dakle nju bi trebalo opomenuti ili kazniti. Prosvjetna institucija je ta koja nadgleda rad vrtića, dakle i rad ravnatelja.
    To nije neobična situacija da je pripravnica sama sa djecom, ravnatelji na taj način dosta toga pokrivaju, što svakako nije u skladu sa zakonom.
    Sigurnost djece je svakako najbitnija.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s druge strane situacija da je jedna odg. sama, bez preklapanja nije nezakonita. preklapanje nije odredjeno pa u mnogim vrticima ga niti nema.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se da nije u redu da je ta pripravnica bila sama s grupom djece, posebice jasličke dobi. Ali da se dijete lupne, pa lupne se nekad i doma uz maksimalnu pažnju roditelja.
    meni je Petra glavom lupila o policu s 9 mjeseci kad je prohodavala, a doslovno sam je pridržava odostraga.
    Strava, ali dogodi se.
    Ne znam, meni osobno ne bi palo na pamet tužiti vrtić zbog toga.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

To i ja potpisujem! x
    Pa sjetite se koliko puta se nešto dogodi našoj djeci a mi pazimo samo na jedno, dvoje, troje, a ta teta na njih dvadesetak.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dobro, evo danas sam malo pametnija. Prosvjetna inspekcija spada pod MZOŠ, to sam uspjela skužiti. Postoji i nekakav gradski ured za obrazovanje i šport ali mi je njihova uloga nejasna :/

Citiraj maza36 prvotno napisa
    Za državni vrtić mislim da su male šanse da bi pripravnicu ostavili samu sa djecom.
    Radi se o državnom vrtiću.

Citiraj miasa prvotno napisa
    Djeca su nepredvidiva i svasta se dogodi u djelicu sekunde.
    Da, zato postoje sigurnosni i pedagoški standardi kojih se treba pridržavati kako bi se vjerojatnost nepredvidivog događaja svela na najmanju mjeru. Ako je bilo učinjeno sve kako se nesreća ne bi dogodila, tek onda možemo reći da je to zato što su djeca nepredvidiva i živahna, ali ako unaprijed nisu poduzete mjere koje bi spriječile da se nesreća dogodi, e onda je to nečiji propust.

Citiraj miasa prvotno napisa
    U slucaju da je doticna teta volonterka onda je nije smijela ostaviti s djecom samu ni pod razno
    Da li je volonterka ili je plaćaju, to ne znam, ali je sigurno na pripravničkom stažu. Inače je stvarno krasna, djeca je vole, lijepo se s njima igra, i naglašavam, ne mislim da je ona odgovorna za ozljedu. Naša žalba niti ne bi išla u smjeru da se njoj očita bukvica, to je potpuno irelevantno. Odgovoran je onaj koji je dopustio da ona s djecom bude sama ako je zakonom propisano drugačije.

Citiraj Veki prvotno napisa
    To nije neobična situacija da je pripravnica sama sa djecom, ravnatelji na taj način dosta toga pokrivaju, što svakako nije u skladu sa zakonom.
    Sigurnost djece je svakako najbitnija.
    Moj dojam je da se u našim vrtićima, školama...gdjegod...propisi shvaćaju olako, i nitko za to ne mari dok se nešto ne desi. A kad se desi, onda krenu prozivke i prebacivanja odgovornosti jednih na druge.
    Ovo nije prvo puta da je pripravnica bila sama s djecom. Pod tim ne mislim sama na 10 minuta dok je starija kolegica u blizi, nego sama čitav dan, ili čitavu svoju smjenu. Što točno kaže zakon Veki? Molim te ako znaš možeš li napisati kako je to točno regulirano (ako sam dobro razumjela, ti si odgajateljica?)

Citiraj flower prvotno napisa
    s druge strane situacija da je jedna odg. sama, bez preklapanja nije nezakonita
    Jedna odgajateljica na koliko djece ako se radi o jaslicama? Smije li pripravnica, koja još nije odgajateljica, biti sama s njima?

Citiraj petra prvotno napisa
    meni osobno ne bi palo na pamet tužiti vrtić zbog toga.
    Ja ne mislim tužiti vrtić nego se žaliti ravnateljici i onome tko kontrolira njezin rad. Ne zato što mi se dijete lupnulo (nije se lupnula, pukla joj je arkada, tik uz oko), nego zato što se u vrtiću ne pridržavaju propisa. Dijete je recimo moglo ostati bez oka, što onda? Bi li ih ti onda tužila? Kad se nesreća dogodi, već je prekasno, tužba ti onda ništa ne znači.
    Možda su za postojeće stanje dijelom krivi i roditelji koji ne reagiraju kad uoče propuste. U razgovoru s drugim roditeljima iz naše grupe, skužili smo da ih je dosta nezadovoljno što su djeca konstantno s jednom tetom, a trebali bi biti s dvije, ali nitko nikad nije reagirao, što uključuje i mene (i dokazuje da obično reagiramo tek kad se nešto desi). :/

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u blizi = u blizini

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma Anvi kužim te skroz, možda imaš pravo.
    Meni su petri u vrtiću zgnječili prstić vratima, poslije je nosila longetu mjesec i pol i zavoj još mjesec dana.
    Bilo mi je koma, ali dogodi se, što ću sad.
    Za mene je puno bitnija bila reakcija tete kad se to dogodilo - stvarno je sve napravila da ju utješi, zvala me, zvala medicinsku sestru - mislim da skrb nakon događaja mi je bila bitna.
    A od vrtića iskreno očekujem puno više od same pažnje u smislu da mi se dijete ne lupne. Želim da ima prikladam pedagoško odgojni program, da mi se sviđaju njihove metode, da mi Petra svaki dan uči nešto novo.
    Sigurnost je samo premisa, važna, ali premisa.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gradski ured je ured vlasnika gradskog vrtica - najkrace receno.

normativi koji su jos uvijekna snazi su do 14. djece za ml. jaslicku i do 19 za stariju jaslicku na jednu tetu, i pripravnik (ako nije volonter) moze raditi sam i voditi skupinu.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma li to negdje napismeno?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ispričavam se...
    Ima li to negdje napismeno?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako mislis na br. djece onda je sluzbeni dokument iz 1983. narodne novine, zove se - standardi drustvene brige o djeci preds. uzrasta (nemoj ga treziti na netu, najbolje u knjiznici-periodika), ako mislis o radu pripravnika tada je Zakon o predsk. djelatnosti.

nije mi ostalo jasno - koliko je djece bilo tad u skupini?

ja osobno ne vidim osnovu za tuzbu, vidim tvoju ljutnju i strah, nesigurnost...ali u svemu opisanom ne vidim nikakav veliki propust, vec jednu neugodnu situaciju koja se desi (moze desiti) svakome u skupini

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

normativi koji su jos uvijekna snazi su do 14. djece za ml. jaslicku i do 19 za stariju jaslicku na jednu tetu
    Ako se ovoga stvarno drze, onda SUPER!Mada nekako sumnjam. Moja mala je u starijoj jaslickoj i 24 ih je.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ja osobno ne vidim osnovu za tuzbu, vidim tvoju ljutnju i strah, nesigurnost...ali u svemu opisanom ne vidim nikakav veliki propust, vec jednu neugodnu situaciju koja se desi (moze desiti) svakome u skupini
    potpisujem. slična ozljeda nam se desila kad su bile 2 iskusne tete (znači ne pripravnice) u sobi. koliko ja znam studentice ne smiju same raditi. svi s diplomom (bilo pripravnici ili ne) mogu biti samostalno u grupi ako nema zamjene (a zamjena dolazi tek nakon 42 dana bolovanja ili ranije ako se zna da će bolovanje trajati sigurno 42 dana ili više). to ima u nekom zakonu al sam zaboravila u kojem.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno propusti, nezgode i odgovornost u jaslicama i vrtići

Imali smo sličnu nezgodu prije mjesec dana u privatnom vrtiću.
    Dakle, naše dijete od 13 mjeseci je palo i rasjeklo arkadu.
    Teta je bila korektna i odmah zvala nas roditelje i med. sestru.
    Nezgode se dešavaju, ali iskrsnuli su drugi problemi koji su nama roditeljima otvorili oči.
    Vrtić očito krši čak i onaj važeći standard iz 1983. jer je u sobu od max 30m2 smješteno 16djece mlađe jasličke dobi.
    Suprug i ja smo poslali dopis ravnateljstvu i naišli na vrlo bahato i nekorektno ponašanje po principu : uzmi ili ostavi!
    Kontaktirala sam Ministarstvo i moram reći da su bili ljubazni, ali...
    Roditelji mogu poslati dopis Ministarstvu temeljem kojeg ono šalje inspekciju na teren. Međutim, inspekcija se prethodno najavi vrtiću, dakle, niš' koristi.
    I mi smo kao roditelji u takvoj situaciji stvarno nezaštićeni, jer se zakon krši na sve moguće načine.
    Možemo, naravno, pokrenuti parnični postupak, ali tko od nas u ovom cjelokupnom nefunkcioniranju sustava ima financijskih sredstava za takvo što.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Re: propusti, nezgode i odgovornost u jaslicama i vrtići

Citiraj erica prvotno napisa
    Roditelji mogu poslati dopis Ministarstvu temeljem kojeg ono šalje inspekciju na teren. Međutim, inspekcija se prethodno najavi vrtiću, dakle, niš' koristi.
    I mi smo kao roditelji u takvoj situaciji stvarno nezaštićeni, jer se zakon krši na sve moguće načine.
    Nije baš tako sa inspekcijom. Ona je tu da nadzire i gradske i privatne vrtiće. Bez obzira na najavu i zatečeno stanje u vrtiću, bitno je imati sređene papire, znači dokazni materijal o svemu. Vrtić mora voditi hrpu papirologije sa svim podacima djece, o prostoru, ma sve mora biti na papiru. Zato slobodno zovi inspekciju. Ako nešto ne valja, mora se mjenjati.
    NIsi nezaštičena, kao roditelj imaš sva prava.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Slažem se, ali papir sve podnosi.
    Meni je osobno ravnateljica i rekla da oni imaju papir u što ja uopće ne sumnjam. Ali na papiru piše jedno, a u praksi ja vidim drugo.
    Npr. u dnevniku rada teta u vrtiću piše da su dvije tete u grupi do 17:00, što na terenu uopće nije točno, jer ja dođem u 15:30 i bude samo jedna teta. A ova druga je otišla doma, provjereno.
    I takvih primjera ima hrpa.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nikako ne mogu vjerovati da tako mogu kršiti normative, pa to im nigdje ne bi prošlo. Soba dnevnog boravka bi trebala biti oko 60 m2, a na svako dijete mora biti oko 3 m2. Dakle papire uredne ne mogu imati.
    30 m2 na 16 jasličara

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma priča je na kraju ispala živi horor.
    Istina je da su u takvoj sobi. Istina je da ih je upisano 16. Ravnateljica tvrdi da to ustvari nije 16 nego 14, jer je jedno dijete na odlasku, ma što to značilo, i da jedno čuva mjesto.
    Ali i da ih je 14 opet su u prekršaju. Na moje i suprugovo inzistiranje da nam se da točna kvadratura sobe, dobili smo odgovor da nam to nisu dužni reći. Odgovor vrtića je da djeca u tom prostoru u brojci 14, koja je isto diskutabilna, ostaju.
    Na žalost, mi kao roditelji nemamo drugo rješenje, nego nadati se da će nam dijete dobiti mjesto u gradskom vrtiću(jaslicama), a do 01.09. smo osuđeni na postojeće.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

u dnevniku rada teta u vrtiću piše da su dvije tete u grupi do 17:00,
    roditelji ne smiju imati uvid u dnevnik rada jer je to kršenje pravila o tajnosti podataka na koje svako dijete ima pravo

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Na dnevnik rada se pozvala ravnateljica, riječima da u njemu piše sve. Mi ga kao roditelji nismo niti tražili, niti nam je to palo na pamet.
    Ovo je samo poveznica na moju raniju tvrdnju da papir podnosi sve.
    Dakle, na papiru mogu u vrtiću napisati što god hoće i prikazati sve bajno što i rade.
    Inspekcija dolazi u vrtić uz prethodnu najavu, pa se i to da urediti.
    A svakodnevna praksa pokazuje da se krše standardi naveliko.
    I što nama roditeljima preostaje?

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Na dnevnik rada se pozvala ravnateljica, riječima da u njemu piše sve. Mi ga kao roditelji nismo niti tražili, niti nam je to palo na pamet.
    ma sve ok. nisam mislila ništa loše o tebi. samo kažem da osoblje vrtića - bilo tete bilo ravnatelj - ne smije pokazati nikome bilo kakvu dokumentaciju gdje se nalaze podaci i o drugoj djeci. a u dnevnike rada se pišu zapažanja za svu djecu u grupi koju osobe van vrtića ne bi smjele vidjeti jer bi svi podaci trebali biti zaštićeni. tako se štite dječja prava....
    ne kažem ja da je ona išla vama namjerno pokazivat nešto o drugoj djeci, ali roditelj koji gleda radno vrijeme tete na istoj str. može baciti oko što je radio taj dan mali Pero Perić, a to nije u redu - od strane osoblja koje treba zaštititi privatnost djece.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I što nama roditeljima preostaje?
    ako možeš bori se da upišeš klinca u državni vrtić. ne znam što bih drugo rekla tamo su po tom pitanju ipak malo bolji uvijeti

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

NIsu bolji uvijeti, nikako. Neki gradski vrtići imaju jako male sobe, ali oni su građeni prije. Svi privatni vrtići su novijeg datuma i takve sobe ne prolaze. Dapaće u gradskim vrtićima je +20 % djece najnormalnija stvar, dok neki privatni vrtići imaju jako lijepe odnose broja djece, broja odgajatelja i veličine sobe. Ne treba generalizirati.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

GURAJ TO DOKLE GOD IDE !

ja sam kao roditelj DUBOKO razočarana općenito sa državnim sustvom vezano za vrtiće
    - razočarana sam jer u mješovitim grupama od 3-7 godina ima više od tridest djece; (u našem vrtiću 31 djete na jednu tetu)
    - razočaran sam jer je moje djete u proteklih 3 mjeseca samo 15 dana bilo u vrtiću a ostalo je naravno provelo kući u virozama, upalama, varičelama i ušenkama,
    -razočarana sam i jer neki roditelji dovode polubolesnu djecu u vrtić,
    -razočarana sam i jer neki vrtići ne paze dovoljno na sigurnost pa je mojoj prijateljici nedavno odšetalo djete iz JASLICA;
    - razočarana sam jer smo prilikom samog upisa u vrtić bili 240 ispod crte, iako smo oboje roditelja u stalnom radnom odnosu i podstanari smo;
    -razočarana sam jer nam djeca borave u neprozračenim i za broj djece u grupi neadekvatnim prostorima;
    -razočarana sam jer nemaju dovoljno materijala za rad;
    -razočarana sam jer nam djeca jedu brazilsku piletinu;
    -razočarana sam i zbog uvjeta rada onih 99% posto dobrih odgajatelja jer sam sigurna da rade pod stersom kad imaju preko trideset djece na odgovornosti;
    -razočarana sam jer odgojitelji ne prolaze apsolutno NIKAKVU psihološku procjenu;
    -razočarana sam i jer 1% oni loših odgajatelja i nakon pritužbi roditelja ostaju na radnom mjestu;(GLE OVI SLUČAJ NA HVARU) pa naravno rade što hoće;
    -razočarana sam jer svugdje rade veze i vezice pa tako i ravnatelji zapošljavaju odgajatelje
    - razočarana sam jer puno roditelja upisuju djecu u desetosatne programe a djeca im u vrtiću borave samo par sati pa zbog istih moje djete (3 i po godine) nema spavanje u svojoj grupi ,
    -razočarana sam jer ona dva mjeseca preko ljeta moram djete (koje je tek ove godine krenilo u vrtić i nikako da se nekako prilagodi jer stalno izostaje zbog viroza i sl.) vodit u drugi dežurni vrtić kod bezbroj nepoznatih teta koje se izmjenjuju svakih nekoliko dana;
    -a najviše sam razočarana zbog velikog broja roditelja koji taj vrtić uzmu zdravo za gotovo-to je tako i tako mora bit

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iskustvo iz grdskog vrtiće - 30 djece u premaloj sobi. Dvije ozljede u 2 tjedna. Zasto? Jer je soba premala, zagusljiva, prozor se mora otvoriti da bi disali. Djeca imaju potrebu za kretanjem i jedno mi je rasjeklo glavu na prozoru, a na drugo je skliznula polica prastarog namjestaju. Na srecu roditelji shvacaju situaciju u potpunosti kao Lana74 i nije bilo vecih problema. Al da je itko isao ravnateljici reci zasto je toliko djece u takvoj sobi...Nazalost nije. Zasto je prastar namjestaj unutra koji mi je prijeko potreban,zasto ne mogu dobiti tri nove police? Prestrasno, koliko bi se jos toga moglo nabrojiti.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Javljam nastavak naše priče. Moja djevojčica je dobro, dva tjedna je bila kod kuće i prekjučer je krenula opet u vrtić. Ožiljak je veći i deblji nego što sam mislila da će biti. Kad ju gledam sprijeda ne dolazi toliko do izražaja, šiškice ga malo sakriju, ali sa strane se baš vidi. Uz to je još i crven, tako da se prilično ističe. Znam da će crvenilo proći i da će biti manje uočljiv kad izbljedi. Ipak, žao mi je da je tu, žao mi je što joj se to desilo i voljela bih da ga mogu nekako izbrisati, da se ne vidi.

Razgovarala sam s prosvjetnom inspekcijom i doznala da broj odgajateljica po grupi ne ovisi samo o veličini grupe nego i o dobi djece i trajanju programa. Potvrdili su da s našom grupom trebaju biti dvije tete obzirom da se radi o jaslicama i 10-satnom programu, neovisno koliko je djece taj dan bilo u grupi (ionako se broj svaki dan mijenja, bitno je koliko ih je upisano u grupu). Inspektor je potvrdio da je učinjen propust.

MM je razgovarao s ravnateljicom, kojoj je iskreno žao zbog događaja. Napisali smo i pismenu pritužbu koju ćemo joj urudžbirati čisto zato da ostane pisani trag nemilog događaja i našeg reagiranja. Kopiju ćemo poslati inspekciji.

Usput smo doznali da su svi gradski vrtići preko gradskog Ureda za obrazovanje osigurani u Croatia osiguranju od odgovornosti. To znači da u slučaju nezgode kakva se nama desila roditelji mogu i imaju pravo potraživati odštetu direktno od osiguranja. Na žalost, to smo doznali sasvim slučajno, ravnateljica valjda nije smatrala potrebnim da nas o tome informira. :/ Ovo govorim ako se nedajbože netko ozlijedi, da znate da možete i trebate potraživati odštetu. Na žalost, u našem društvu je udarac po džepu još uvijek najjači argument i često jedini način da se odgovorne prisili da svoj posao obavljaju temeljito i u skladu s propisima.

Erica, najvjerojatnije i vaš vrtić ima osiguranje od odgovornosti, pogotovo zato što je privatni. Valjda su bili toliko pametni da su se osigurali. Čak i ako nisu, to je njihov problem, vi 100 % imate pravo na nadoknadu štete. To ne znači da ih odmah trebate tužiti, nego fino mirnim putem tražite odštetu. Ako su osigurani, odmah će vas uputiti na osiguranje, a ako nisu valjda nisu tako blesavi da će htjeti riskirati tužbu.

miasa, na žalost 99% ljudi će reagirati tek kad se nešto desi, a tada je već kasno. Napiši primjedbu ravnateljici, zovi inspekciju, probudi ih malo!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Anvi drago mi je da je curka bolje. Nadam se da će se ožiljak s vremenom sve manje vidjeti.
    Mislim da to što ste napisali žalbu ravnateljici skroz ok, niste nikoga sudski tužili, nego sve ostaje u vrtiću. Ja sam evo danas svoje dijete (18 mjeseci) ostavila u jaslicama, otvorim vrata sobe a tete nema, djeca skaču. Nisam ga htjela ostaviti dok teta nije došla, a kad je došla rekla je - Šta ga niste ostavili, pa tu sam ja!! :shock: Lovro je sad u fazi kad se svuda penje, već je i teta jednom rekla da ga nije ni skužila, nego ga je odjednom vidjela da se popeo na plastičnu kuhinjicu. Meni je jasno da djeca padaju, razbijaju koljena, ruke.... al kad se to dogodi kad nema tete u sobi onda to više nije ok i treba se reagirati.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

lana74
    ja sam upravo zbog bojazni da državni ili točnije gradski vrtić nudi lošije uvjete smještaja i skrbi djece upisala dijete u privatni vrtić, pa sam se razočarala
    čime?!
    mali neadekvatni prostor, nesrazmjer broja djece i prostora u kojem borave
    evidentno kršenje standarda, čak i onog važećeg iz 1983.
    roditelji i u privatne vrtiće vode bolesnu djecu, a tete su nemoćne
    sve smo mi to kao roditelji napisali i poslali dopis ravnateljstvu vrtića, pa su nas doživjeli kao najveće neprijatelje unatoč našim pokušajima da ukažemo na nedostatke i da pokušamo doći do zajedničkog rješenja na opće zadovoljstvo svih i nas kao roditelja i vrtića u cjelini
    međutim, doslovno smo dovodeni pred gotov čin: uzmi ili ostavi
    kontaktirali smo i Ministarstvo, ali apsurda li: pošaljemo dopis mistarstvu, ono temeljem našeg dopisa šalje inspekciju u vrtić, ali inspekcija se vrtiću prethodno NAJAVI!!!!!
    i da moje dijete je mjesec dana nakon rasječene arkade završilo sa rasječenom gornjom usnom, pa je do večeri izgledao kao jedna naša poznata pjevačica
    a da su nam djeca osigurana i da imamo pravo na odštetu nam nitko iz vrtića nije rekao
    inače još jedna "crtica" iz PRIVATNOG vrtića
    dođem ja po svoje dijete (14 mjeseci), a dva kikića, mjesec-dva starija od moga stoje ni manje ni više nego na stolu
    nemojte se zavaraviti i misliti da je u privatnim vrtićima bajno
    jeste da mi plaćamo 6 puta veću cijenu za jaslice od gradskih, ali nažalost bolju uslugu baš i ne dobijemo
    i mi na jesen odlazimo u gradski, pa ću bar znati da me moje frustracije koštaju 200kn, a ne 1200

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

erica, koji je to privatni vrtic?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

miasa, sad sam tek skužila da ti zapravo radiš u vrtiću. Mislim da biste ti i kolegice trebale svoje zahtjeve upućivati u pismenom obliku ravnateljici, ako ona nema sluha ili je nesposobna, onda se obratiti gradskom Uredu za odgoj, obrazovanje itd. koje vodi brigu o gradskim vrtićima i opisati stanje u kojima obavljate svoj posao i gdje borave djeca. Možda možete zajedno s roditeljima sastaviti kakvu "peticiju".
    Koliko znam, grad daje nemale novce za opremanje vrtića. Naš je u prilično dobrom stanju premda je star i imaju dosta nove opreme i sadržaja, a to je kupljeno sredstvima koje dodjeljuje grad. Na žalost ne znam kako to u praksi funkcionira :/
    S druge strane, ja kao roditelj bi bez razmišljanja bila voljna izdvojiti sredstva za opremanje vrtića u koje ide moje dijete ako bi se pokrenula kakva akcija od strane vrtića. Npr. dobrovoljni prilozi ili nekakva zgodna "prodaja" dječjih radova koje roditelji "kupuju" a sredstva idu za nabavku konkretno namještaja, igračaka i sl..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anvi, žao mi zbog tvoje curice i toga što se dogodilo. Složiti ću se sa činjenicom da roditelji često puta reagiraju samo kad se njihovom djetetu nešto dogodi, nažalost. Normativi za upise djece u vrtićke skupine su takvi kakvi jesu, i kod mog djeteta koje ima 5,5 godina je jedna teta na njih 26, preklapaju se samo u vrijeme ručka. Nažalost, često puta kada bi roditelji trebali reagirati u institucijama, izraziti svoje nezadovoljstvo, pokušati nešto poduzeti da se stvari unaprijede, oni to jednostavno ne čine. Govorim to iz vlastitog iskustva kao roditelj kada sam se zgrozila na roditeljskom sastanku svog starijeg sina koji je 3 godine s Jaruna išao u prijevoz u Rudeš, organizirali smo potpisivanje peticije za gradnju vrtića a jedan tata je rako da on neće potpisati jer mu je kćer već u školi, a sinu je ovo zadnja godina u vrtiću pa je on svoje riješio. Ja sam ostala :shock:. Mogla bih nabrojati još puno sličnih primjera.

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

uvijek je grozno kada se dijete ozlijedi, a kada se ozlijedi u vrtiću vjerujte grozno je teti ali moram reći da pripravnica smje ostati sama sa djecom! Ja sam odgajatelj i kao pripravnica sam radila sama u smjeni sa djecom od 1-1.5 god a vrtički normativi su takvi da ja i sada kada već imam nekog iskustva i djeca su veća, ako se dogodi neka situacija da se potuku netko pada mogu samo stat i gledat jer ne znam u kojem smjeru da trčim i koga prvo da spašavam. Znate djeca se gurkaju, trče, a sobe su male

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

netko je gore napisao da je sigurnost samo premisa. ja se sa tim ne slazem. kad sam ispunjavala upitnik pri upisu o tome sto mi je vazno, sigurnost je bila na prvom mjestu. fizicka i psihicka sigurnost su mi najvaznije. hoce li svaki dan nesto novo nauciti to mi je najmanje bitno. na kraju krajeva moze nauciti nesto novo i doma. ali ako dijete nije sigurno i izlozeno je bilo kakvoj potencijalnoj opasnosti, tesko da ce nesto nauciti :/

nezgode se naravno dogadjaju. mi smo sa djetetom dva na jedan pa se tristo puta razbio. ali smatram da ne treba olako uzimati cinjenicu da je najcesce premalo teta na previse djece i kao i na sve samo slegnuti ramenima i eci "ah to je tako i tu se ne moze nista"
    kriticna masa ljudi uvijek moze pokrenuti stvari.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

e da, sta je to bilo u hvaru?

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Lu kao što si i sama rekla dijete se može ozlijediti i u situaciji 2:1, a potencijalna opasnost je i kada jede i kada prelazite cestu i kada trči i u svakoj situaciji. Sve može biti potencijalna opasnost samo je bitno da se opasnost svede na najmanju moguću mjeru a nemoće je postići da potencijalne opasnosti nema.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj dundo prvotno napisa
    Sve može biti potencijalna opasnost samo je bitno da se opasnost svede na najmanju moguću mjeru a nemoće je postići da potencijalne opasnosti nema.
    Slažem se. Treba predvidjeti potencijalno opasne situacije, ukloniti ili zaštititi potencijalno opasan namještaj i igračke, pridržavati se sigurnosnih propisa i raditi savjesno, a tek onda ako se nešto desi možemo reći da je bilo slučajno - jer smo prethodno zaista učinili sve što je bilo u našoj moći da se nezgoda ne desi. U suprotnom, odgovornost je na nama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •