Kao što ti ne razumiješ strah bilo koje majke od toga da joj dijete ne oboli od teške zarazne bolesti. Ok, ne razmumijemo se.Zorana prvotno napisa
Kad kažeš "kod nas" misliš li na Austriju, Hrvatsku ili Europu? U Austriji, eto, ima ospica. U Hrvatskoj ima tuberkuloze.Mnogih bolesti protiv kojih se cijepimo vec dugo, dugo kod nas nema.
Ima stara narodna koja kaže: "Misliti je dr*k znati." Ja ovo ne želim provjeravati na vlastitom djetetu. Možda....možda se ne bi pojavio. A možda i bi. Preveliki rizik, hvala lijepo.Mislim da ih se odredjen dio uopce ne bi ni pojavio kad bi se prestali cijepiti.
Kad govorim o bolesnicima s TBC-om ne govorim o ljudima slabog imovinskog stanja (iako pothranjenost jako povećava rizik obolijevanja) nego o pravim, zdravim, necijepljenim ljudima koji su zaraženi, a dokazano su necijepljeni (konkretno-rođeni na selu, Istočna Bosna, Kosovo...doseljeni u Hrvatsku prije nekoliko godina) . Ne zna se gdje ni kako, ali jesu i sad trenutno leže na odjelu. To znači da je Mycobacterium tuberculosis negdje oko nas. Jesmo li dovoljno zdravi da ga udahnemo i da ga pobijedi naš imunološki sustav? Ja to ne želim provjeravati.To sto u Hrvatskoj ima ljudi koji zive jako lose i imunitet im je jako slab, ne znaci da je tako svima. Zasto da se isto tretira covjek koji se zdravo hrani, zdravo zivi i ima odgovarajucu lijecnicku skrb kao netko tko zivi totalno suprotno?
Ponovo te citiram jer ovo stalno ponavljaš. Pokušaj shvatiti da je situacija puno drugačija. Da bolesti dugo nema ne bi bilo ove zaraze kod vas niti naših oboljelih od TBC-a.Mnogih bolesti protiv kojih se cijepimo vec dugo, dugo kod nas nema.
Ne bi ih zatvarali zbog sumnja i strahova nego zato jer dovode u opasnost vlastitu djecu.Takvima koji bi zatvorili roditelje jer imaju strahove i sumnje ne bi ni psa povjerila.
Mislim da si ti svojedobno bila pro life orijentirana. Vjerojatno vjeruješ da embrio ima prava kao i dijete. Zar dijete nema pravo na adekvatnu medicinsku skrb? Smije li ga roditelj dovesti u opasnost da zauvijek ostane invalid ili da ima bilo kakve druge teške posljedice bolesti? Ako zaista vjeruješ da ti bilo koje tvoje dijete neće dobiti ni jednu od zaraznih bolesti za to jednostavno nemaš argumente jer postoji određeni postotak djece ili odraslih koji ih ipak dobiju. Mogućnost postoji, to moraš priznati, ma kako ona bila mala. Gledati cijelog života vlastito dijete kao invalida, znajući da nisam napravila sve da ga kao majka zaštitim.... Oprosti, ja to zaista ne bih mogla.